Een volle blaas…

Vorige week stond te lezen op Brusselnieuws dat Emir Kir (PS), Brussels staatssecretaris voor Openbare Netheid, werkt aan een masterplan voor een netwerk van 200 toiletten. Handjes in de lucht voor Emir! Persoonlijk hoop ik dat z’n masterplan succesvoller zal zijn dan de andere projecten die de man tot nu heeft gelanceerd. Bon, stad Brussel neemt alvast het voortouw en is bezig om het netwerk van 14 urinoirs & 3 toiletten te vervolledigen. Het merendeel is intussen al in gebruik, maar zoals bovenstaande foto illustreert hebben ze het toch niet zo makkelijk. Blijkbaar vinden sommigen het enorm entertainend om een urinoir uit elkaar te prutsen… Behalve een volle blaas kan ik hier toch weinig begrip voor opbrengen, tenzij het natuurlijk om een guerrilla-actie gaat van een actiefront voor meer vrouwvriendelijke toiletten.

Share
 • Ben

  Helaas is dit symptomatisch voor zowat alles in Brussel. Kijk naar bushokjes, speeltuinen, telefooncellen (voor zover die er nog zijn), verkeersborden en -lichten: alles wordt systematisch gevandaliseerd, afgebroken, vol graffiti gespoten.

  Ook de art on cows van enkele jaren terug: in geen enkele stad werden ze zo vaak gevandaliseerd als in Brussel.

  Een deel van de bevolking kan het helaas niet aan in een stad te leven met een infrastructuur die niet alleen uit beton bestaat.

  Nu de Parijse mode van het auto’s in brand steken meer en meer in Brussel aanslaat (met in sommige weken meer dan tien auto’s die in de fik gestoken worden), valt te vrezen dat het er niet op zal verbeteren.

 • Ben
 • Bart

  @Ben: Die art on cows heb ik toen ik een Noctis bus nam mensen op zien rijden, flessen op kapot slaan, alles; Perfect zichtbaar en zonder enig schroom, als ik het zag zag de ogen der wet het ook wel.

  Ik heb geen vertrouwen in die toiletten. In tegenstelling tot een bushokje of een speeltuin, waar maar 1 keer om de X tijd grondig werk nodig is om het op te knappen zolang het niet gemold wordt, hebben die toiletten permanent onderhoud nodig. Daarnaast is een toilet nu eenmaal zowel snel kapot gemaakt, als snel vol graffiti (niemand ziet je vanbinnen immers). En hou dan nog eens rekening dat na een bepaald uur die toiletten cru gesteld bijna enkel gebruikt zullen worden door feestgangers, niet mensen die met nachturen zitten. Dat brengt nog meer last mee (kotsen, naast de pot zijn behoefte doen, enz.).

  Zo een toiletten heb je dus handenvol werk aan. Dat werk zou perfect kunnen opgevangen worden door kleine organisaties, in sommige wijken vrijwilligers, in andere zou je zelfs misschien personen ermee aan het werk kunnen stellen. Maar 200 toiletten zonder zo een plan vind ik nogal hoog gegrepen.

 • Kris

  Ondertussen is het toilet al gerepareerd en gisteren goed bevonden.