Binnenkort geen nieuwe Bonom meer?

http://www.flickr.com/photos/pforret/
Voor de meeste Brusselaars hoeft Bonom geen introductie. De anonieme kunstenaar is sinds 1997 actief met het creëren van monumentale graffiti-werken, veelal op inspiratieloze of leegstaande gebouwen. Skeletten, dieren, foetussen,… allemaal sterke vormelijke, lineaire werken die met veel precisie op gevels werden aangebracht.

Uiteraard krijgt zo’n opvallend werk veel aandacht, helaas ook van de politie. Volgens verschillende nieuwsbronnen werd Bonom in februari aangehouden en volgden nadien nog een paar huiszoekingen. Raar maar waar, dit alles gebeurde zonder enige klacht. De stad bejubelt z’n werk, maar tegelijk straft ze het ook. Er werd intussen een facebookgroep opgericht die Bonom volop wil steunen en de hypocriete houding van de overheid scherp bekritiseert. De groep telt intussen al meer dan 5000 sympathisanten. Veelal mensen die hopen dat de jacht op Bonom hem er niet van zal weerhouden nieuw werk te produceren. Momenteel dus even afwachten wat de gevolgen zullen zijn.

Een overzicht van z’n werk kan je hier vinden:
http://www.bonom.be

Klik hier om Bonom live aan het werk te zien.

Share
 • Bart

  T.o.v. tagging/graffiti in het algemeen: Tsja. Ik ken websites waar jongeren trots uitpakken met foto’s van wat ze hadden ‘ondergespoten’. Ben daar 1 keer mee naar de ‘cel tagging’ gestapt toen die trots uitpakten op brusselnieuws met hun acties; Afspraak was om 14u30, aan de balie verteld dat die dienst enkel in de morgend open was en die persoon al lang vertrokken, zoals elke dag. Ze lachten er zowat mee. Dag nadien eens vriendelijk gemaild, nooit meer respons. Snap het niet zo erg goed…

  T.o.v. Bonom: Ik ging er altijd van uit dat die perfect in orde was. Nou ja, perfect, voor zover zoiets in orde kan zijn natuurlijk, maar om eerlijk te zijn, die gebouwen gaan er op vooruit met zoiets aangebracht. Als het illegaal én zonder instemming van al die gebouwen is kan ik er nog ergens inkomen, maar na 13 jaar en diverse filmpjes? Ook weer een beetje raar.

 • ‘t Is een beetje dubbel hé, ‘t mag niet, maar het is wél mooi.
  Er is geen klacht, maar toch gaan jagen op die kerel. Tja, de politie heeft misschien wel gelijk, maar ze gaan hiermee niet populair worden natuurlijk!

 • derekb

  Vanwaar komt die ‘actief sinds 1997’ eigenlijk? Bij mijn weten zijn de eerste Bonoms in 2005 in Bxl opgedoken, nog niks vroeger gezien, en aangezien hijzelf ook nog begin 20 is, lijkt ’97 wel heel vroeg…

 • Bonom is een kunstenaar met een visie en dus niet vergelijkbaar met de eerste de beste tagger die alleen maar zijn ‘stempel’ op een gebouw wil drukken om erkenning en faam onder zijn gelijken te bewerkstelligen.

  Lees ook het opiniestuk “Kunst in het wild” van J.X. Roberts (schrijver en redacteur van het tijdschrift Les sept âmes en bevriend met Bonom) op de website van De Standaard.

 • Bart

  Dat kan wel zijn, maar als dit effectief zonder toestemming gebouw noch wet gebeurde, staat hij wat dat betreft niet hoger. De wet maakt geen onderscheid tussen Bonom en een Carapils-tiener met een spuitbus. Die vergelijk ik graag met wildplassende honden: Het blijven toffe beesten, je moet ze gewoon wat africhten…

  Er is trouwens wel relatief mooie graffiti te vinden in Brussel naast Bonom. Ik zal er maar van uit gaan dat, uitgezonderd de Wand, een beetje alles overal is onwettelijk aangebracht…

  @Mike: Ik snap het ook niet helemaal. Je zou nog zeggen, het zijn verkiezingen, maar hiermee maakt niemand zich populair. Maar komaan, dit type is nu eenmaal niet aangemaakt in 5 minuten zoals sommige tags. Als ze dat wouden hadden ze de man al lang kunnen aanhouden.

  Op zijn website even gekeken en een werkje ligt vlakbij mijn werk zo te zien. Ziet er prachtig uit, morgen eens gaan bekijken. Maar vind het al eerder kunst.

 • Adriaan

  Dit moet een soort van egotripperij van een politiechef zijn of zoiets. Een andere reden kan ik echt niet zien om iemand als Bonom te vervolgen, alsof ze niet genoeg andere dingen te doen hebben…

 • Johan

  En de politie maar klagen dat ze te weinig personeel hebben. Er is bij mij drie keer op 4 weken tijd ingebroken, maar veel onderzoek steken ze daar niet in. Da’s normaal als ze liever mensen als Bonom lastig vallen.
  Mijn respect voor de politie is nu wel helemaal weg.

 • Bart
 • sven dv

  @ derekb
  Bonom is reeds actief in elsene/etterbeek als ‘little fuckers’ sinds 1997. Thrust me, I know 😉

 • tommy1975

  No pain, no gain. De reden waarom Bonom populair is, is ook het stukje ongehooraamheid dat hij tentoon spreidt. Een slim idee, een schaduw in de nacht, misterieuze skeletten…
  Een legende groeit hieruit…
  Als Bonom de volgende Banksy kan/zal worden dan zal dat blijken uit zijn daden.

 • Pingback: Brusselblogt » Blog Archive » 2010: een terugblik()

 • bonomfn

  Weet er iemand hoe ik hem kan contacteren?