Terrasjesweer

Eindelijk zomer! Het kwik stijgt dit weekend boven de 25 graden. En zeggen dat het een week geleden tijdens de 20 km van Brussel – gelukkig – ruim 10 graden kouder was. Dit weer nodigt niet uit tot zware loopinspanningen, maar des te meer tot een andere volkssport: terrasjes doen. In Brussel zijn er mogelijkheden zat. Een collega-blogger brak in een recent commentaar een lans voor het Bloemenhofplein. Een andere maakte een jaar geleden melding van het bestaan van terrascultuur.

Wat is jouw favoriete terrasje in Brussel? Waar drink jij bij deze temperaturen graag een fris schuimend biertje  of een gekoeld wijntje? En ken je eetgelegenheden met een aangenaam terras of een buitengewoon binnenpleintje?

Share

AboutTom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.
 • tommy1975

  Zondermeer de Plattesteen, en stiekem meeluisteren met de andere tafels. Bvb; de zondag zo tegen een uur of elf. En dan gaan gaan napraten een de Mer du Nord tegen de middag.

 • Mijn favoriet terrasje is dicht. Het lokaal van de Société Royale de Tir à l’arc Mon Plaisir in het Josaphatpark. Eerst heeft Beliris twee jaar nodig om dat huisje te renoveren en nu wacht de gemeente twee jaar om de licentie voor het café opnieuw uittegeven. Zo lijkt het me tenminste …

  Voor de rest: Ik hou van terrasjes! Mogen het er tien zijn?
  (a) in de bovenstad: Tuinterras van het Belvue-museum, men heeft de indruk in de achtertuin van de koning te zitten…
  (b) centrum Schaarbeek: Ons stamcafé L’Esperance op de Louis-Bertrand-laan, s’nammidags dicht bij ‘t huis de buren zien t’huiskomen …
  (c) benedenstad: de hof van marionettentheater Toone, oase van rust op tien meter van de Grasmarkt.
  (d) Jette: Chalet Normande in het Laarbeekbos, men waant zich ver van de stad …
  (e) Etterbeek: Chez Bernard op het Jourdanplein, om snel frietjes te gaan eten …
  (f) Jette: Het sofa van Wodek bij het Atelier340muzeum in de Rivierenlaan
  (g) Onze-lieve-vrouw-ter-sneeuw-wijk: Vrijheidsplein, angenaam onder bomen vertoeven.
  (h) Woluwe: De speeltuin van het Maloupark heeft een terrasje voor de ouders. Perfect!
  (i) Terdelt: Hetzelfde geldt voor de Tennisclub in Terdelt.
  (j) Anneessenswijk: Casa Miguel / El Rincon d’Espana. Rustiger gaat niet in het centrum.
  (k) Neder-Over-Hembeek: La ferme Nos Pilifs. Veel te doen voor de kinderen.

  Oeps, zijn al 11… Tot ziens!

 • Thijs

  Enkel open tijdens de lunch, maar wel een absolute aanrader is “L’ORANGERIE DU PARC D’EGMONT“, uiteraard in het Egmontpark.
  Een niet zo bekende klassieker: Vrijheidsplein.
  Als tussendoortje de paviloentjes in het Warandepark.

  Als er mensen zijn die nog terrasjes kennen waar je met kinderen gemakkelijk terecht kunt (binnentuinen, achterkoertjes,…) laat het me absoluut weten! In Brussel is het een merde om zo’n plekken te vinden.

 • Bart

  Zolang je kan leven met het feit dat het gros van de mensen er tussen 18 en 25 jaar zijn (anderzijds mooi uitzicht op zich soms natuurlijk): Het terras van de dienst cultuur VUB / Kultuurkaffee. Meters en meters vol gras waar je kan in gaan liggen. Ze doen ook niet erg moeilijk als je zelf eens iets meebrengt en met dit weer is er wel vaker een barbecue. In de nacht loopt dat soms zoals vanavond wel eens door in een feestje. De sfeer is er altijd best te pruimen en de prijzen beter dan de doorgaanse kaffees in het centrum.

 • Schitterend, in volle blok moet je maar op die campus slapen. Mijn oorspronkelijke kot keek uit op dat “terras”, en een goede nachtrust zat er bij goed weer zelden in.

 • Ik ben eens begonnen met de terrasjes in Brussel op te lijsten op een Google map. Het is nog lang niet af…
  Wil je hier mee aan werken? Geef een seintje, dan geef ik je toegang om de Google map te bewerken.

 • Bart

  @Mike: Het meest dichtsbijzijnde kot van de campus ligt op circa 20 meter van dat terras, en hun geluidsinstallatie zijn boxjes van 300 Watt. Dus zelfs al deden ze een beetje later door, moet je al wel heel erg willen zeiken; Dan moet je eigenlijk zoiezo niet op een campus gaan zitten, of oordopjes kopen, constant lallende zatte mensen.

  Ik zit er graag met een boek of voor een wat meer diepgaand gesprek met de oudere mensen of proffen. Het is ook relatief niet minnend op het gewone studentikoze marginale klakkenvolk, dus je kan er ook een partijtje schaak spelen of petanque.

  Kent iemand trouwens een kaffeetje waar je buiten kan zaken doen als schaken in het centrum?

 • Ik denk dat het dichtstbijzijnde kot meer dan 20m was. Kot 374 (enfin, dat kot bij het uiteinde van de G-gebouwen, ben niet meer zo zeker van het nummer, ‘t is dan ook bijna 20 jaar geleden), op de eerste verdieping (en ik was niet de enige die klaagde), kon je de 300W goed horen tot diep in de nacht. En 2u ‘s nachts vond ik op de campus (koten voor de minder begoeden onder de studenten) véél te laat om gestoord te worden tijdens de blok.
  En voor alle duidelijkheid, KK ging met zijn terras door tijdens de blokperiode. Tijdens die periode vonden de cantus-gangers en andere verenigingsfuifbeesten het nodig om terug te studeren…

  Geef mij dan maar de lallende studenten, die liepen (meestal) mijn kot voorbij. Het KK bleef waar het was en trok zich geen zak aan van blokkende studenten.

  En wees gerust, als het nu enkel aankomt op schaken en discussiëren zal de huidige generatie studenten geen last meer hebben van KK. Maar wetende hoe conservatief KK was, zou het me verbazen dat daar in 20 jaar veel veranderd is.

 • Bart

  Knap, locaties die je in 20 jaar niet bezocht nog steeds afbreken, omdat jij eens niet kon slapen 🙂 Jammer genoeg moeten kaffees omzet hebben, en als er een terras duidelijk staat, moet je maar inzien dat als je daar op kot gaat, je wel eens wat feestende mensen zal horen.

  Da’s hetzelfde als boven Saint Gery gaan wonen en dan klagen over nachtelijke feesters (ik ken er zo 2 die dat doen) of gaan wonen vlak onder Zaventem en dan de vluchten afbreken 🙂

  Enfin, voor de mensen zonder vooroordelen: Vrijdag nog een goede avond in de zon beleefd met wat leesgerief en achteraf wat mensen. En de studentjes, die studeerden in de grasvelden er rond vredig 🙂

 • Voor alle duidelijkheid: Een kot op de campus kies je niet, die wordt je toegewezen. Je wordt die toegewezen omdat privé huren te duur is, en je dus beroep moet doen op sociale maatregelen.
  De vergelijking met luchthavens en St-Géry gaat hier dus helemaal niet op.
  Het KK (en het is heus geen twintig jaar gelden dat ik er nog eens kwam, hoogstens 2à3) staat daar dus op een lap grond met educatieve doeleinden. Nu ga ik niet mierenneuken over of het KK hier al dan niet op z’n plaats is (eerlijk gezegd, moet het KK en Y’ een plaats hebben op een campus), maar wanneer het KK het studeren verhindert of bemoeilijkt, dan is er iets serieus fout. En als je het mij vraagt, ligt die fout helemaal niet bij regelgevinkjes, maar bij elementair respect.

 • Jos

  “Au Soleil” aan de Kolenmarkt is nog niet genoemd.

 • Tom

  Café Novo aan Oud Korenhuis is ook een aanrader. En in de Dansaert-buurt: De Markten, Café Walvis, Café Modèle, Au Laboreur. In Elsene ga ik naar Café Belga en L’Ultime Atome, in Sint-Gillis naar Maison du Peuple en Moeder Lambic. Was het maar weer terrasjesweer!

 • Ha, het terras van de Botanique was ik helemaal vergeten te vermelden.

 • Achter het onoogelijke – en volgerookte – café Rayonchris op Helmetsesteenweg 188 is er een mooi en intieme rozentuin om buiten te gaan zitten met zeker 50 verschillende soorten rozen.

 • Bart

  Het terras aan Botanique is idd wel leuk; Minpuntje is de laatste tijd toch wel hoe de vijvers worden onderhouden binnen, incl. de vissen.

  Is fontainas al vermeld?

  Er is ook een leuk ‘nieuw’ kaffee net naast place roupe, kant Zuidstraat, met een leuk terras, zal eens op de naam letten.

 • Pingback: Brusselblogt » Blog Archive » Ecran Total()