De juiste vakman

Zoals ik zelf al ondervonden heb en zoals blijkt uit de rubrieken en commentaren onder “Nuttige info”, is het in Brussel niet zo evident een Nederlandstalige kinesist, gynaecoloog, … te vinden. Nu weer in een andere levensfase beland. Die van het renoveren van een eigen woonst. Ook op dat vlak is het in Brussel blijkbaar extra moeilijk de juiste vakman te vinden. Veel Vlaamse aannemers halen blijkbaar hun neus op voor Brussel: teveel files, inbraak in de camionette, parkeerproblemen, … . En veel architecten halen hun neus op voor de combinatie renovatie, gezinswoning, gewoon klein budget … hetgeen in Brussel toch veel moet voorkomen.

Heeft iemand van jullie goede ervaringen met een aannemer (elektriciteit, hout, inbouwkasten, …) en architect die in Brussel actief zijn? Als rasechte Brusselaar heb ik er geen probleem mee als ze niet Nederlandstalig zijn.

Stefanie

Share
 • Een Brusselse en Nederlandstalige architect met feeling voor ecologische én economische argumenten is Michel Van Engeland uit Schaarbeek. Gespecialiseerd in ‘renovatie, gezinswoning, gewoon klein budget’.

 • Stefanie

  Hey, bedankt voor de tip Tineke! En dat van die “feeling met ecologisch en economisch” is helemaal wat ik zoek. Ik zal hem nu laten genieten van ‘t weekend en het terrasjesweer, maar maandag bel/mail ik hem direct. Hopelijk krijg ik nog meer tips, want als heel Brussel op Michel beroep doet zal zijn agenda stevig vol zitten.

 • Thijs

  Breek me de bek niet open. Het is inderdaad een kleine lijdensweg om iemand te vinden die betaalbaar is en zin heeft om naar Brussel te komen. Ik heb de indruk dat vakmannen/vrouwen die uit het hinterland komen enkel bereid zijn om naar Brussel te komen voor projecten van grote omvang.

  Enige tip die ik kan geven is om in je kennissenkring of bij familie eens te polsen. Viavia werkt meestal doeltreffender dan de gouden gids te moeten aflopen en op goed geluk iemand te moeten kiezen. Uit ervaring bleek dat je vaak uitkomt bij een Oostblokker. Sommige van hen zijn bricoleurs of sjoemelaars, andere zijn semi-professionelen.

  Een architect heeft ook vaak contacten met aannemers en vaklui. Ga daar zeker ook eens ten rade.

  Onder de professionelen kan ik volgende firmas aanraden:
  http://www.fulltherm.be Ze doen zowel elektriciteit, loodgieterij, chauffage, etc…(Frans, Engels en de baas kan ook een beetje Nederlands).
  Niet goedkoop, maar leveren wel kwaliteit. Komen ook af voor kleinere zaken.

  Voor ramen & deuren kan ik tot slot avista.be aanraden. Hebben een toonzaal in Zaventem. Respecteren hun timing & leveren prima werk.

 • Ik kan heel gerust de firma Tubex aanbevelen (sanitair, loodgieterij, centrale verwarming, vloerverwarming e.a.).
  Prima vakmannen, eerlijke prijs, komen op tijd en bovenop dit alles zijn alle techniekers die al zijn gepasseerd heel vriendelijk.
  Heb er absoluut geen profijt bij, maar een echte aanrader.

 • @Tineke: Familie van… ?

 • Bart

  Stefanie: Ik kan je een lijst met een stuk of honderd architecten doorgeven 🙂

  Aannemers zijn moeilijker in Brussel heb ik de indruk. Veel slecht werk, veel half gedeclareerd, enz.; Zeker mee opletten. Best als het veel werk is, alles laten nakijken door een expert ter plekke en voor je facturatie mss. een accountant.

 • @Patrick, ja, mijn vader.

 • Katrien

  Aannemers zijn inderdaad moeilijker te vinden in het Brusselse. Zelf heb ik onlangs de mijne gevonden op http://www.twizzi.be . Misschien helpt dit je wel verder.

 • Bart

  Neenee, ze zijn niet moeilijker te vinden, ze zijn gewoon naar het schijnt van erg dubieuze kwaliteit in veel gevallen.

 • leila

  Mijn vader, Jan Van der Haeghen, is een Nederlandstalige Brusselaar en hij is al meer dan 15 jaar actief als algemene aannemer in en rond Brussel. Aarzel niet met hem contact op te nemen: 0475 77 54 20.

 • Thijs

  Nog even meegeven dat VAB (http://www.vab.be) ook een pechdienst heeft voor huizen. Handig om kleine acute problemen (lek, sleutel die afgebroken is, afgewaaide dakpan,…) snel te verhelpen.

 • Bart

  Hey, cheers! Ik had mijzelf zo eens buitengesloten, altijd handig 🙂

 • Stefanie

  Hey, bedankt voor alle tips. Familie woont te ver af. Zijn in hun eigen huis druk aan het werk of doen beroep op van die aannemers die Brussel niet zien zitten. Veel van mijn vrienden hebben het geluk familie met vakkennis te hebben, maar die hebben dan ook hun handen vol met klussen voor de hele familie.
  Loodgieterij en verwarming heeft veel langer geduurd dan afgesproken, maar zou nu toch in orde moeten zijn. Volgens zijn registratienummer is het een gecertificeerde installateur, maar zijn bedrijfsnaam vinden we niet terug op de lijst van gecertificeerde installateurs. Dat geeft ons niet zo’n veilig gevoel. Hopelijk krijgen we toch de premies waar we normaal gezien recht op hebben.
  Elektriciteit werd vernieuwd, maar nog niet afgewerkt, aannemer komt al sinds maart niet meer opdagen en ondertussen werkt 2/3 van de stopcontacten niet meer. Dus op zoek naar een aannemer die dit in orde wil brengen.
  Verder op zoek naar een schrijnwerker voor kleine werken zoals een inbouwkast boven een toilet, een rekje dat tegelijk de technische koker in de badkamer dichtmaakt, …
  En naar een andere architect, want de onze laat al meer dan een maand niets van zich horen. Nee, ‘t is geen familie van onze elektricien, maar ‘t is wel onze architect die ons deze aannemer heeft aangeraden.
  Ik zal dus eens contact opnemen met al die papa’s. De papa-architect van Tine en de papa-aannemer van Leila.
  En als dit allemaal achter de rug is, heb ik hopelijk eindelijk tijd om over de leuke aspecten van Brussel te schrijven.

 • Wouter Vangelwe

  Kent iemand soms een goede, betrouwbare dakwerker in (of om) Brussel?
  ik besef dat dit niet het forum is om dergelijke ordinaire verzoeken de wereld in te sturen maar word zo langzamerhand lichtjes wanhopig. Een pak renovatiewerken staan op stapel maar kunnen niet vooraleer het dak grondig werd aangepakt.
  Alvast bedankt,

 • Ik heb onlangs nood gehad aan een elektricien. De mensen van Art-Light zijn aan te raden. Professionals met zin voor detail. Zoals alle goeie vakmannen hebben ze een overvolle agenda, maar met geluk vinden ze wel een gaatje.

  http://www.art-light.biz

  Zitten net buiten Brussel (Essene-Affligem).

  @ Wouter: als je een dakwerker hebt gevonden zet het eens op deze blog aub? Het zou bijzonder handig uitkomen.

 • Stefanie

  Ben zelf nog niet verder geraakt.Ben dus nog steeds op zoek naar een elektricien, loodgieter en algemeen aannemer die in Brussel actief is, geregistreerd en met een professionele houding.
  De getipte aannemer (Jan Van der Haeghen) beweerde geregistreerd te zijn, maar bleek dat niet te zijn. Interessante tip! Check of een aannemer geregistreerd is op de website van de FOD Economie. Je komt het vlotst bij de nodige zoekmachine via de link op de website van Livios.

 • Wouter

  Hallo, de laatste bijdrage hier dateert van 2010; zijn er sindsdien nog positieve ervaringen met elektriciens? Ik zoek een elektrieker voor een klein karwei (1000 Bxl). Bedankt voor de tips! Wouter

 • Bart

  Dag wouter,
  Heb je al een electricien gevonden in 1000 Brussel? Ben ook op zoek! Iemand tips?
  Bart

 • Koen

  Hallo, de dakgoot van het gebouw waar ik woon (3 etages) lekt en moet hersteld worden.
  Kan er iemand me een bedrijf/iemand aanbevelen?
  Alvast bedankt!
  koen (1000 Brussel)

 • Noor

  Wij werken samen met een algemeen aannemer uit Ternat, A-works.
  We zijn er zeer tevreden over. Ze zijn geregistreerd, professioneel, leveren knap werk en houden zich aan alle afspraken.
  Ze zijn bereid in Brussel te werken, de meeste van de werkmannen wonen ook in Brussel.
  Een aanrader dus!

 • Jeroen

  Voor algemene renovatiewerken werken wij nu met IDV construct, een Brussels bedrijf. Heel professioneel.
  De electricien waar we mee werken is Bertrand Depré, ook Brussels.
  Succès!
  Jeroen

 • lieve

  Op zoek naar een erkende dakwerker ……

 • Jo

  Ik heb in het verleden een hele slechte ervaring gehad met een Brusselse dakwerker voor een herstelling aan het dak. Familiebedrijf, deftige offerte en goed contact. Tot het op het moment dat het moest gebeuren. Niet opdagen, dan toch begonnen en het dak geopend en dan niet meer teruggekomen terwijl de bovenste verdieping onder water stond door een zomerse zondvloed.
  Uiteraard allerlei gekende uitvluchten : dat er een medewerker van een dak gevallen was enzovoort. Uiteindelijk stuurden ze een onderaannemer die totaal onkundig was en zelfs het dak van de buren beschadigd heeft.
  Pas met ingebrekestellingen en dreigbrieven door een advocaat is het uiteindelijk afgewerkt geraakt maar nooit helemaal goed.

  Nu willen we datzelfde dak grondig isoleren en vernieuwen maar omdat we dezelfde lijdensweg niet meer willen meemaken zoeken we aanbevelingen van mensen die goede ervaringen hebben gehad met dakwerkers regio Brussel. Er moeten er toch zijn mag ik hopen ?
  Of ben ik naïef ?

 • BrusselBlogt

  Toevallig niet de firma Paelinck? Ik had hun gecontacteerd voor een kleine herstelling elders in ons gebouw en daarna voor de renovatie van het dak. Tot twee maal toe zijn ze niet komen opdagen. Telkens met gelijkaardige uitvluchten: sterfgeval van één van hun medewerkers en daarna hernia… of er iets van waar is, ik denk het niet. Intussen kijken we ook uit naar een alternatief.

 • Jo Goossens

  Ik kan dakwerken Jerom aanraden. No nonsense, zoals de naam al aangeeft, maar wel goed werk

 • lieve

  en waar kan ik dakwerker Jerom vinden?

 • Tom
 • Peter Wouters

  Anis Toiture uit Schaarbeek is zeer goed. Al enkele malen een beroep op gedaan en nooit problemen gehad.

 • Caluwaert Renov

  Hallo,

  Als u nog een of andere werkje te doen hebt voor uw woning, kan u mij gerust eens bellen en zien wat ik voor u kan doen.
  Ik ben een algemene aannemer en werk met een ploeg en mijn schoonvader die al meer dan 25 jaar ervaring heeft.

  Dank u bij voorbaat

  Caluwaert Renov
  0474/382.752