Donderdag, winkeldag?

Leuven lanceerde Leuven Laat al in 2008, maar op 3 juni 2010 volgde Brussel. In de wijken Dansaert, Grote Markt, Sint-Jacob en de Vismet kun je, net als in Leuven, elke donderdagavond winkelen tot 20 u. Als je na het werk een uurtje of twee inkopen wilt doen, word je niet meer geconfronteerd met nors kijkende veiligheidsagenten die je de toegang beletten, soms tien minuten voor sluitingstijd. Of onvriendelijk winkelpersoneel dat je de deur wijst. Een eerste stap naar klantvriendelijkere openingsuren en een grootstedelijke invulling van shoppen?

 Het initiatief kreeg de – communautair neutrale – naam Afterwork Shopping. Brussels schepen van Handel Jean De Hartog situeert het project in een interview met UNIZO. Brussel wil niet achterblijven tegenover Europese steden als Londen, Amsterdam en Parijs en past zich aan de levenswijze van de klanten aan, in het bijzonder de pendelaars, congresgangers, werkende mensen en toeristen. Avondwinkelen ziet hij ook als een instrument om de stadskern te versterken en om de economische crisis voor de handelaars een klein beetje te verzachten. 60 tot 65% van de handelaars doet naar verluidt al mee.

 Er blijft echter nog een lange weg te gaan om avondwinkelen in Brussel ingang te doen vinden. Het aanbod is met één avond in de week heel beperkt in vergelijking met vele wereldsteden.  Bovendien houdt in Brussel-centrum  de drukste winkelstraat met de meeste ketens, de Nieuwstraat, de boot af. En het mag niet verbazen dat er geen coördinatie is met andere gemeenten, zodat bv. de avenue Louise in Elsene buiten schot blijft. In de reclamecampagne is het ook zoeken naar een concrete stimulans om te gaan avondwinkelen. Enkel wie de website uitvlooit, weet dat automobilisten een tweede uur gratis mogen parkeren in de parkings Grote Markt, 58, De Brouckère en Albertine. Uiteraard wordt aangeraden je te voet, per fiets of met het openbaar vervoer te verplaatsen. Hotel Café Pacific in de Dansaertstraat biedt zowaar een gratis glas champagne aan voor de mensen die het wachtwoord kennen.

 Zal winkelen op donderdagavond aanslaan? Voor overmorgen voorspel ik alvast de hele dag door een overweldigende, om niet te zeggen helse stormloop op de winkels. De koopjesperiode begint. Soldes, c’est parti!

Share

AboutTom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.
 • Brussel wil niet achterblijven… proficiat. Maar ‘t zal een heuse inhaalbeweging moeten zijn om op gelijke voet te komen!
  12 jaar geleden kwam de wederhelft naar hier, tot op heden staat ze nog met verwondering te kijken hoe moeilijk shoppen wordt gemaakt hier in Brussel!

 • Bart

  Wat mij sterk opviel is dat die afterwork shopping nogal gericht is op alle design-winkels en dergelijke, en slechts weinig op de winkels die, hoe zou ik het zeggen…meer toegankelijk is voor de modale Brusselaar.

  Ik heb ook weinig tijd en eens winkelen na een bepaald uur zou mij gerust uitkomen, maar dat is dan niet om een design stoel te kopen aan 500 euro, dat zou eerder voor praktische zaken zijn.

  Tss. haakjes: Afterwork shopping heeft specifieke bordjes voorzien in Dansaert om he taan te kondigen (vrij leuk design ook) en die werden al talloze keren overplakt, zelfs met verkiezingsaffiches. Hopelijk geen beeld van hoe de modale shopper/inwoner er over denkt 🙂

  Als winkels zoals de nieuwstraat niet meegaan zie ik het eerder gedoemd om te falen, maar we moeten ook de dingen kunnen een beetje realistisch bezien, de nieuwstraat kampt met meer veiligheidsproblemen dan Dansaert, willen we die echt nog langer openlaten en mogelijke risico’s de rode loper geven?

  Enfin, het hele scenario ademt gewoon wel een beetje brusselse sfeer uit: Shoppen, shopper, geld verdoen, nu! En na de dure inkopen een spelletje in viage 🙂

 • Ik denk de nieuwstraat doet niet mee, omdat men de kleine winkels in het licht wil zetten. In Duitsland heeft het verschuiven van de sluitingsuur van 18u30 tot 22u00 ter gevolg gehad, dat enkel de grote ketens in straten zoals de nieuwstraat ervan profiteerden en de kleinere winkelstraaten in de buitenwijken minder klanten kregen en vaak moesten sluiten. De mensen hadden plots genoeg tijd, in het hyper-centrum nog te gaan winkelen. Ik ben er blij om dat er in de Helmetsesteenweg nog winkels zijn, en ik niet voor alles naar het centrum moet…

 • Het is misschien handig, maar toch een bedenking: moeten we altijd kunnen shoppen? Moet shoppen nog meer aangemoedigd worden?

 • Deftige openingsuren zou ik niet direct bestempelen als het aanmoedigen van shoppen.
  ‘t Is niet omdat een shop open is, dat ik plots een behoefte voel om iets te kopen wat ik anders niet had gekocht. Ik kan wél de dingen gaan kopen die ik wil, op een voor mij aangenaam moment.

 • Tom

  De opmerking van Tineke is terecht. Winkelen moet voor mij heus niet in het midden van de nacht of op alle zon- en feestdagen kunnen – tenzij dan in onlineshops uiteraard. Het winkelpersoneel heeft recht op aanvaardbare werktijden. Toch heeft Brussel nog een inhaalbeweging te doen tegenover andere grootsteden wat klantvriendelijke openingstijden betreft. Ik zou het niet meer dan logisch vinden dat het merendeel van de winkels tot 20 u open is. Colruyt en IKEA doen dan met succes. Er is vraag naar. En veel mensen zouden niet meer genoodzaakt zijn om van zaterdag hun grote winkeldag te maken.

 • Bart

  Natuurlijk is er vraag naar, dat is niet meer dan logisch. Shoppen tussen 17u en 19u in de nieuwstraat bezorgt je, naast veel tijdverlies, ook een pak stress: Iedereen loopt er gehaast rond.

  Dat is idem voor gewoon winkelen. Ik heb nog een geluk dat ik glijdende uren heb en soms al om 16u30 kan in de delhaize winkelen, als ik dat probeer om 18u kan ik soms 20-30 minuten aanschuiven aan een kassa.

  In veel andere steden in Europa hebben ze dat probleem al vaker ingezien en lossen ze dat makkelijker op: Langere breaks over de middag, sommige winkels sluiten zelfs 2 uur. In de middag gaat het merendeel nu eenmaal eten. 10u-13u en 14u-20u is nu eenmaal logischer dan halstarrig 9u-18u pakweg willen vasthouden…

 • @Tom

  Het winkelpersoneel heeft recht op aanvaardbare werktijden.

  Wat is een aanvaardbare werktijd? Als ik mijn 40 uur kan doen op 4 dagen, en dus een extra dag vrij krijg, dan vind ik dat best wel aanvaardbaar.
  Of als ik ‘s ochtends in alle kalmte mijn boodschappen kan doen, terwijl ik dan misschien tot 21u werk, dat vind ik ook best wel aanvaardbaar.
  Ik denk dat wanneer het over winkelen én werkuren gaat, toch stilletjesaan ‘out of the box’ (hoezeer ik die uitdrukking haat) mogen gaan denken. En vooral niet vanuit klassiek denken de normen gaan bepalen. De zondagsluiting is ons ook opgedrongen door een instituut met een bedenkelijke reputatie en conservatieve ideeën. Ik vind inderdaad ook dat iederéén recht heeft op rust, maar die we moeten daarom niet allemaal op hetzelfde moment gaan rusten.

 • Bart

  Ik versta onder aanvaardbare werktijd dat mensen niet 16 uur worden vastgehouden en dan een dag vrij krijgen terwijl ze helemaal geradbraakt zijn. Hier gaat het echt niet over zoveel verschil. en als 10u tot 20u toch een probleem geeft, werk dan in 2 shiften, he. Iemand die op een normale werkdag 10u-13u-14u-18u klopt kan dan wel 1 keer een langere dag kloppen om aan zijn/haar 35 uur te komen.

 • Jonas

  Ik vind het nog niet laat genoeg. 🙂 Met mijn 55-uren werkweek trek ik de deur van mijn kantoor achter mij dicht op het moment dat ze bij de “Afterwork Shopping” de boel al aan het opruimen zijn. Als de “Afterwork Shopping” niet tot 22 uur doorgaat, heb ik er echt niks aan… Ik zal voorlopig maar verder doen zoals gewoonlijk: op zaterdag ineens voldoende inkopen voor een hele week, en dan mijn diepvriezer volstouwen met eten. Of ik moet verhuizen naar een stad met wél deftige openingsuren, zoals Madrid of Barcelona 🙂

 • Bart

  Of gebruik maken van de talrijke online besteldiensten. Die lijken meer gemaakt op uw maat. Jammer genoeg hebben ze wel vaak een paar erg idiote regels, als ik mij goed herinner willen de leveranciers van Delhaize bv. enkel tot de inkomhal komen en nooit tot een verdiep hoger – Daarmee verliezen ze dus al al hun oudere klanten die net zo een dienst zouden kunnen gebruiken wegens beperkingen…

 • In het Brusselse heeft CaddyHome nog 1 leveringsronde na de traditionele werkuren. Die ronde loopt van 18-20u, dat wil dus zeggen dat je om 18u al thuis moet zijn om potentieel de leveringen in ontvangst te nemen.
  Jonas hierboven moet ze dan misschien op zaterdag laten komen, dat scheelt alweer een 1/2uur aanschuiven 😉

 • Vorige donderdag hebben we’t geprobeerd, dat afterwork shopping. Drie op de drie winkels die we probeerden te bezoeken (Own, Depot Design en Icon) waren gesloten. Nochtans claimen ze allemaal mee toe doen aan de actie?

 • Bart

  Hebben ze die caddyhomes zo strikt geregeld qua uren? Dat moet dan veranderd zijn, ik herinner mij nog dat te gebruiken na mijn werk (puur uit luiheid :))

  @Kristof: Ik heb nog nooit gehoord van 1 van de 3, maar misschien kan je eens uitleg vragen aan afterwork zelf? Tenslotte verloor je je tijd 🙂

 • Lezen die Brusselblogt dan niet? ‘t Is tenslotte hún marketing 😉