Lijstjestijd #10: de 3 meest onthullende tram- en buslijnen

52 lijstjesWaar in Brussel vind je de 5 beste plekken om stoemp te eten, wat zijn de 3 meest onthullende tram- en buslijnen en van welke 4 wijnbars krijg je het warm?”. Jan Sulmont probeerde Brussel te vatten in 52 lijstjes, netjes gebundeld in een handige stadsgids. BrusselBlogt laat elke week een nieuw lijstje op je los!• Bus 71
Start op De Brouckère, rijdt langs Centraal Station en Naamsepoort en slingert daarna via de Elsensesteenweg naar beneden tot Flagey. Kristien Hemmerechts bestempelde de rit als pure poëzie.


Tram 44

Neemt je van het drukke Montgomery mee naar een andere wereld: langs de chique buurten aan de Tervurenlaan, door het Zoniënwoud tot de rustige omgeving van het Afrikamuseum.

Tram 23
Rijdt van het Atomium langs het Koninklijk Domein in Laken, het Josaphatpark en de VRT in Schaarbeek, over de Etterbeekse VUB tot het rijke Ukkel. Erg divers en ook erg groen.

Kan jij het lijstje aanvullen of zit er iets tussen wat je kent, laat het iedereen weten, we zijn benieuwd!

Dit lijstje kwam er met toestemming van uitgeverij Luster. Het boekje ‘De 5 beste plekken om stoemp te eten en 51 andere lijstjes over Brussel’ kan je kopen in de boekhandel. Meer info op www.lusterweb.com !

Share
 • Den 23, spijtig genoeg een tijd geleden een stuk geamputeerd. Wel nog steeds de moeite, maar niet meer de volledige ervaring zoals vroeger!

 • Deze lijst is overbordig, omdat ze te snel verouderd is. Een onderdeel van de permanente oorlog die de MIVB tegen haar passagiers voert is namelijk iedere jaar haar lijnen omtegroeperen en omtenummereren.

  Ik ontmoet vaak toeristen die de indruk hebben dat Brussel arm is, omdat ze enkel tussen Grote Markt en Schuman rondlopen. Ik gaaf hun dan altijd de raad, de Bus 36 te nemen van Schuman tot Konkel, de 28 van Konkel tot Stockel en de Metro terug. Daarna zijn ze genezen.

  Maar hoe die lijnen ondertussen heten en waar ze ondertussen langsrijden? Geen idee.

 • Lijst is voor nu, tegen september zal alles weer veranderen.

  Geeft gerust meer commentaar op dit forum http://www.metrobrussel.com. helemaal over de metro of de mivb

 • Bart

  Bus 71 poëzie? Bezwaarlijk. Je hebt wel de tijd om als een sardientje een poëziebundel te lezen, natuurlijk.

 • Bart

  Rijdt bus 58 (Vilvoorde) nog altijd via zijn oude lijn? Van het overbevolkte shopping centrum dwars door Schaarbeek (waar je in dit weer al wel eens een goedgemikte voetbal tegen het raam kan krijgen geknikkerd), de brug over en het noeste industriële terrein van Machelen in om zo de vergane glorie van Renault en consoorten in Vilvoorde voorbij te rijden en halt te houden aan station Vilvoorde met een beeldig parkje voor je neus. Rit van 30 minuten met een hele selectie van uitersten, rijk, arm, druk bevolkt, compleet desolaat, enz.

 • bartje

  Ook tramlijn 51 (voorheen 55) geeft een goede dwarsdoorsnede van Brussel, met enkele hoogtepunten (letterlijk: Hoogte Honderd, het Atomium…), langs het kanaal, enkele mooie wijken in Ukkel én Molenbeek…

 • Thomas Schols

  bus 48 vertrekt aan de Beurs, gaat via Kapellekerk dwars door de Marollen (langszij place du Jeu de Balle), Hallepoort en dan voorbij de Parvis van Sint-Gillis, via la Barierre de Alsembergse Steenweg op tot Place Albert (Bar Du Matin), en dan verder via Vorst tot Ukkel Stalle. mooie rit door een bruisend stukje Brussel.

 • bartje

  Kleine correctie: bus 48 gaat niet via de Alsembergsesteenweg naar het Albertplein, maar van Bareel via de mooie Parklaan en tussen het park van Vorst en het Dudenpark door naar het Albertplein, met verderop niet te vergeten Hoogte Honderd, waar ook tramlijn 51 passeert.