Lijstjestijd #16: de 4 leukste filmfestivals

52 lijstjesWaar in Brussel vind je de 5 beste plekken om stoemp te eten, wat zijn de 3 meest onthullende tram- en buslijnen en van welke 4 wijnbars krijg je het warm?”. Jan Sulmont probeerde Brussel te vatten in 52 lijstjes, netjes gebundeld in een handige stadsgids. BrusselBlogt laat elke week een nieuw lijstje op je los!


Anima
Festival dat erg breed programmeert: van kortfilms over oude klassiekers tot recente wereldtop. Er zijn ook workshops, masterclasses en concerten. Echt voor jong en oud dus.
> Flagey-gebouw, Heilig Kruisplein 4, 1050 Elsene
+32 (0)2 641 10 20
www.animatv.be


Offscreen

Het succesvolle Offscreen in alternatieve stadsbioscoop Cinema Nova focust op bizarre cult- maar kwaliteitsfilm. Er zijn ook vertoningen in Cinematek, het gerenoveerde filmmuseum.
> Cinema Nova, Arenbergstraat 3, 1000 Brussel
+32 (0)2 511 24 77
www.offscreen.be


Brussels Internationaal Festival van de Fantastische Film

Elk jaar tekenen meer dan vijftigduizend fans present voor deze hoogmis van horror en science fiction. Niet het meest fijnzinnige festival, maar zeker het meest uitbundige.
> Tour & Taxis, Havenlaan 86c, 1000 Brussel
+32 (0)2 201 17 13
www.bifff.org


Brussels Film Festival

Het Brussels Film Festival focust op Europese film, met veel avant-premières. Ook interessant: de druk bijgewoonde, gratis openluchtfilms op het Flageyplein.
> Flagey-gebouw, Heilig Kruisplein 4, 1050 Elsene
+32 (0)2 762 08 98
www.fffb.beKan jij het lijstje aanvullen of zit er iets tussen wat je kent, laat het iedereen weten, we zijn benieuwd!

Dit lijstje kwam er met toestemming van uitgeverij Luster. Het boekje ‘De 5 beste plekken om stoemp te eten en 51 andere lijstjes over Brussel’ kan je kopen in de boekhandel. Meer info op www.lusterweb.com !

Share
 • Tom VB

  Nuttig om te weten is dat Anima en Offscreen in maart plaatsvinden, Festival van de Fantastische Film in april en Brussels Filmfestival in juni. Wat ik mis, is een rijk aanbod van openluchtbioscopen zoals in Berlijn, waar je de hele zomer door dagelijks de beste films van het afgelopen jaar kunt zien.

 • Bart

  Dat was er, die zijn gestopt bij gebrek aan funderingen en sponsoring. Douwe Egberts heeft afgehaakt geloof ik en zoveel mensen met kinderen die bij een drive in gratis binnen kunnen, dat konden ze toch geen subsidies geven natuurlijk!

  Offscreen zit op de juiste weg. Sorry, maar BIFFF is gewoon ridicuul. Alleen al het aantal plaatsen dat wordt gratis verspreid om het enigzins succesvol te laten lijken.

 • Tom VB

  @Bart: Je bedoelt waarschijnlijk Drive In Movies in het Jubelpark, dat deze zomer niet doorgaat omdat de Nationale Loterij als sponsor heeft afgehaakt (http://www.brusselnieuws.be/artikels/cultuur/deze-zomer-geen-drive-in-movies-in-het-jubelpark). Ik versta iets anders onder openluchtcinema: niet in de auto, maar op een stoel in een park onder de blote hemel, met dekentjes voor als het koud wordt, perfect beeld en geluid, dagelijkse programmatie, ook van recente films, een bar voor voor en na de film. Zie: http://www.freiluftkino-kreuzberg.de/start.html

 • Pink Screens vind ik dan weer geweldig: queer film festival in oktober http://www.pinkscreens.org

 • Bart

  Tom: Ja, maar dat kon daar ook, er waren genoeg mensen achteraan, ik bracht meestal een draagbaar radiootje mee van het werk en je had wel tien mensen rond je (normaal was de audio via de autoradio gezien drive-in), was heel erg leuke sfeer.

  Maar een volledige openluchtcinema zou wel eens mogen, ja. De parken worden deze zomer toch te pas en te onpas te grabbel gegooid voor 101 concerten en fuiven, dus waarom niet.

 • Thijs

  Ging Nicolay géén opluchtcinema starten aan de Hallepoort deze zomer? Of is dit project gestrand? http://www.brusselnieuws.be/artikels/stadsleven/frederic-nicolay-plant-filmcafe-en-openluchtcinema-aan-hallepoort/

 • Tom

  Ik ben benieuwd of er volgende zomer openluchtcinema aan de Hallepoort zal zijn. Het filmcafé Potemkin zou volgens het artikel in de herfst opengaan.

 • Tom

  In Jette zijn er nu elke vrijdag en zaterdagavond van 22u tot 24u filmprojecties in openlucht van internationale films: kortfilms van kunstenaars, video performances, films uit het archief van het Atelier 340 Muzeum.

  Gratis ingang.

  Op het grasveld achter het ‘Atelier 340’ van Wodek
  Dit nog tot 11 september.

  http://www.atelier340muzeum.be/filmotek.pdf