Bloementapijt ligt er…

… en dit nog tot zondagavond. Het weer is niet van dien aard dat de bloemen riskeren te verdorren op zo’n korte tijd. Dus het blijft het ganse weekend de moeite om eens langs de Grote Markt te passeren.
Brussels, Biggest in the world, carpet flowers 2010, Belgium
Copyright: Gaston Batistini
Nog meer foto’s van de opbouw zijn te vinden op Gaston’s photostream.

Share
 • Het ligt in mijn achtertuin en had het nog niet eerder gezien. Dus ben ik een kijkje gaan nemen en eerlijk gezegd: ik vind er niet veel aan. Moest het nu nog een origineel beeld / kunstwerk zijn, ja, dan, maar het is zo klassiek. Ja, saai. Zucht.
  En dan heb ik het nog niet eens over de verspilling van bloemen uit Lochristi. Uit serres?

 • Tom

  Ik ben met bezoek naar het bloementapijt gaan kijken en heb de Grote Markt vanaf het balkon van het stadhuis bewonderd. Het tapijt vond ik ook niet spectaculair. Als je van bloemen en planten houdt, kom je veel meer aan je trekken op de Gentse Floraliën.

  Maar het is een tweejaarlijkse traditie die in ere mag worden gehouden (zie ook de motieven op ansichtkaarten!). En het is een belangrijk visitekaartje voor de Gentse sierteelt, een innovatieve, exportgerichte sector, o.a. goed voor 60 miljoen begoniabollen per jaar.

 • Bloemen waren niet verdord, maar door de vele regen zagen ze er toch ook niet altijd even florissant meer uit.

 • Tom

  @ Tom
  wat bedoel je met “een innovatieve sector”? Vinden ze geregeld nieuwe begonia’s uit?

  een andere Tom

 • Tom

  @Tom: Welja, ontwikkeling van nieuwe variëteiten van bloemen en planten, maar ook projecten rond energiebesparing en duurzame gewasbescherming. Aan Vlaamse wetenschappelijke instellingen wordt daarover veel onderzoek verricht, dat ook naar de praktijk doorstroomt. The Independent heeft trouwens ook een stukje gepubliceerd over het bloementapijt: http://www.independent.co.uk/news/world/europe/brussels-sprouts-650000-flowers-2052307.html.

 • Bart

  @Tom: Tradities moeten niet per definitie gehandhaafd worden. Anders konden we nog een paar heksen verbranden op die bloemen.

 • Tom

  @Bart: De jonge traditie van het Brusselse bloementapijt (sinds 1971) lijkt me een pak onschuldiger. Maar inderdaad, goed dat er bv. geen misdadigers meer worden opgehangen op de Galgenberg, de plaats waar nu het Justitiepaleis staat.

 • Kijk, ‘t is niet iedereens favoriete evenement, maar minder storend dan sommige anderen. 3 dagen op 2 jaar moet kunnen, in vergelijking met Brussels Summer Festival : 10 dagen per jaar, op 3 locaties! en maar weinig tot de verbeelding sprekende groepen; de werken op flagey: 7 (of was het 8) jaar non-stop; het afsluiten van Ter Kameren in ‘t weekend, ook al is het slecht weer; … en zo kan je nog wel een tijdje doorgaan.
  En het blìjft volk aantrekken naar Brussel. Trouwens, de Grote Markt, als Brusselaar passeer je daar toch ook niet alle dagen?

 • Nu het bloemtapijt werd gefilmd voor Google Maps with Street View, kan het échte tapijt misschien gewoon worden afgeschaft 😉

  Ach nee, zoals Mike zegt: het tapijt ligt er drie dagen om de twee jaar. Dat is niet overdreven en het is goed voor de inkomsten van de lokale middenstand.

 • Bart

  @Mike: Bloementapijt is minder storend zoiezo omdat het neutraal is. Elk langdurig evenement zonder echte band met de stad is er 1 te veel.

  Wat mij betreft is Brussels Summer Festival des te meer 1, gezien de brave burgemeester andere, leukere stadsfestivals en evenementen een toestemming heeft ontzegd (en de bijhorende subsidies) om een paar groepjes die lukraak gekozen tussen bevriende muzikanten lijken te laten doorgaan.