Uitgelaten Nederlanders

Drie Surinederlandse toeristen zijn verdwaald ter hoogte van de Beurs. Ze bestuderen het kaartje en vragen in schabouwelijk Frans naar de rue du Midi.
Zoals de meeste Nederlanders zijn ze in de veronderstelling dat er in Brussel alleen maar Frans wordt gesproken.

Ik heb ooit eens op de Kunstberg twee Nederlanders uitleg horen vragen in koeterwaals aan een blozende suppoost , afkomstig uit Nederbrakel. De man antwoordde in iets wat op Letzeburgs trok want hij dacht dat het Duitsers waren.

Helemaal ongelijk hebben onze Noorderburen niet, maar zeker overdag zouden ze zich verbazen over de Nederlandstaligheid in de hoofdstad. 

Hoe groot moet Brussel niet zijn voor Nederlanders als Amsterdam je hoofdstad is? Hoe exotisch moet Brussel niet zijn voor Hollanders, een stad waar er meer dan één taal wordt gesproken? Hoe fascinerend moet deze stad niet zijn waar zoveel architectuurstijlen over elkaar schroeien, als je het in A’dam alleen moet stellen met 17de eeuwse herenhuizen aan de grachten? Hoe ‘fijn’ moeten ze de rue d’Aerschot niet vinden nu de Walletjes gedempt zijn? Hoe ‘heerlijk’ chaotisch moeten ze Bruxelles ervaren, waar men pist in de spleten, waar je struikelt over de hondenpoep, waar bedelaars de trottoirs bezetten en Roma-zigeuners de autoruiten wassen? Hoe Frans moeten ze Brussel niet vinden aan het Anneessensplein met zovele clochards in alle geuren en kleuren? Hoe ‘geweldig’ vinden ze niet de Vlooiemarkt, met zovele ‘snuisterijen’ en de vrolijke winkeltjes in de Blaes- en Hoogstraat?

Ze zijn verbaasd over het Hortahuis en de bollen van het Atomium vinden ze helemaal het einde : dat is wat anders dan Madorudam, alhoewel ze ook Mini-Europe enig vinden. Helemaal het einde vinden ze de skylines aan het Poelaertplein, de Botanique en de Kunstberg – waarom zingt Brel over ‘Le Plat Pays’, dat verstaan ze niet? De hall in het Justitiepaleis, daar worden ze helemaal stil van, hier zouden ze graag berecht worden. Waarom geen deal : hun misdadigers hier berechten terwijl wij hun gevangenissen bezetten? Kan dit niet in het Belgisch-Nederlands verdrag ?

Aan het Brugmannplein morren ze een beetje over de rekening maar smullen verlekkerd van de abrikozentaart. Ze eten mosselen bij Chez Leon en drinken wijn aan de Noordzee, ze lachen met een visrestaurant dat ‘Le Rugbyman’ heet. Hoe heerlijk surrealistisch zijn die Brusselaars toch. 

Ze vragen mij ook nog naar de St-Katelijnekathedraal. Gelukkig was De Ridder niet in de buurt. Hoe zeer zullen ze versteld staan bij het aanschouwen van Sint-Goedele als ze het kapelletje aan St-Katelijne verwarren met een kathedraal ?

Hollanders in Brussel: we kunnen véél leren over hun verbazing.

meeroverbrussel : hetrijkderzinnekes.blogspot.com

Share
 • Thijs

  Een heel mooi stukje William!

 • Stef

  Mooi stukje. Ook waarheid denk ik.

  De Hollandse steden zijn allemaal gelijkend met weinig grote gebouwen terwijl Brussel fantastisch afwisselt. Heel mooi en “minder mooi”/ lelijk door verwaarlozing. Verwondering en teleurstelling. Brussel en Amsterdam; zo dichtbij en zo verschillend.

  Amsterdam vond ik persoonlijk een enorme teleurstelling. Er is eigenlijk niet veel te zien buiten de grachten en een drietal kerken. Overal teveel volk en qua netheid doet ze niet veel beter dan Brussel.

 • bartje

  Ik vind dat je Amsterdam onderschat, bijvoorbeeld de Indische Wijk heeft echt wel zijn charmes, de parken zijn geweldig, etc. En af en toe is het ook wel een beetje ‘chaotisch’. Als vakantiebestemming is het best een aanrader.

 • Het Vondelpark is wel mooi. En dan de boekenwinkels! Op direhonderd meter vind je ginder meer boeken dan in heel Vlaanderen samen…

 • Daan

  Als Nederlander kan ik alleen maar beamen dat Brussel een fantastische stad is. Vooral de ruwe randjes geven de stad een charme die in Amsterdam verloren is gegaan, het bruist simpelweg meer in Brussel. Een te groot ‘succes’ onder toeristen én Nederlanders van de Amsterdamse binnenstad heeft hier waarschijnlijk aan bijgedragen. Het is dus oppassen voor Brussel met die plotselinge hype onder toeristen!

  Wel moet ik opmerken dat Amsterdam meer is dan het centrum. Het ‘poppenhuisimago’ is buiten het centrum minder terecht. De 19de en 20ste eeuwse woonwijken doen in Amsterdam in grootstedelijkheid niet onder voor Brussel. Hoewel altijd eentoniger dan de Brusselse wijken, zitten er zeker architectonische pareltjes tussen. Vooral de wijken in ‘Amsterdamse School ‘ uit de jaren twintig en dertig zijn een aanrader.