Brusselse filmpjes

Cinematek, het vroegere Filmmuseum, brusselt in september en oktober! Filmjournalisten Philippe Reynaert en Jan Temmerman stellen in de reeks Belgorama een verzameling films  voor met als thema Brussel. Brussels By Night van Marc Didden mag morgen de aftrap geven. Passeren o.a. nog  de revue: Meisje van Dorothée Van den Berghe, Far West van en met Jacques Brel, La vie sexuelle des Belges van Jan Bucquoy, Toute une nuit van Chantal Akerman, Verboden te zuchten van Alex Stockman en Manneken Pis van Frank Van Passel. U vindt het volledige programma bij Cinematek.

 Maar wat is uw favoriete film over Brussel en waarom? Ontbreken er films in de selectie van Reynaert & Temmerman? Verdient  Brussel het predicaat filmstad?

Share

AboutTom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.

 • Wat mij betreft, ik vind Brussel absoluut een filmstad.
  Een vriend van mij die in Londen woont doet daar nogal smalend over, je hebt in Bxl bv. geen ‘Indisch filmfestival’ zegt hij, daaraan herken je de echte groot- en filmstad.
  Neen, misschien niet, maar er is wel een Afrikaans filmfestival, een Mediteraanfestival, festival van de Fantastische film, Animatiefilmfestival.. en wat nog meer..
  Verder is de programmatie van Cinematek rond een thema of cineast al een maandelijks weerkerend festival.
  Ik vind mijn gading absoluut in de Galeries, cinema Nova en Open Air, de Brouckère en natuurlijk aan de Guldenvlieslaan en in de Vendome of de Styx.
  Iets gemist ? Kan je altijd nog terecht in de Actors.
  En de Cinematek vind ik een juweeltje, qua ontvangst, documentatie, programmatie en vooral inkomprijs.
  Neen, ik voel mij op dit vlak kiplekker in Brussel.

 • Vraag uw vriend om eens een Indisch filmfestival te organiseren, we gaan eens zien hoeveel volk erop afkomt. Zo af en toe eens eens een Bollywoodje van drie uur kan nog net, een gans festival is enkel weggelegd voor de die-hard fan en Indiërs, en daar heb je er namelijk wat meer van in London (en London is dan ook 7x zo groot als Brussel).