Mijn fietspad uw fietspad?

Dat het in Brussel woekert van de asociale autobestuurders is welbekend. Fietspaden worden dikwijls aanzien als tijdelijke parkeerruimte of als los-en laad plek. Behalve je leven riskeren kan je er als fietser weinig tegen beginnen. Dit zal binnenkort misschien wel eens kunnen veranderen. Op Brusselnieuws.be las ik vandaag het volgende artikeltje: “Wie zijn voertuig, container of mobiel toilet achterlaat op een fietspad mag verwachten dat een foto van het obstakel opduikt op de website mybikelane.com. Die roept fietsers op om elk oneigenlijk gebruik van fietspaden te melden. De site geeft ook een lijst van nummerplaten van wildparkeerders”. Het volledige artikel kan je hier bekijken.

In Gent loopt er een soortgelijk project “http://foutparkeerders.be“, daar zien ze het iets breder: alles wat fout staat of hangt komt op de gevoelige plaat… Discussies tussen pro’s en contra’s verlopen er soms erg geanimeerd. Enja, zelf Brussel heeft er zich een plaatsje kunnen veroveren tussen de tags.
Het grote verschil tussen de twee initiatieven is dat mybikelane.com ook de nummerplaten in beeld brengt. Ze drijven het zelfs zo ver dat recidivisten in een top 10 belanden. Volgens onze wetgeving is het online tonen van nummerplaten een inbreuk op de privacy. Misschien wel een brug te ver?

Share
 • peter

  Enkele posters gaan nog verder dan de nummerplaat. In geval van bedrijfswagens vermelden zo nog eens explicitiet de bedrijfsnaam en telefoonnummer.
  Eigen schuld …

  Ik ga zelf ook foto’s maken en publiceren want de politie doet er zelf toch niets aan. In tegendeel : ze parkeren er zelf ook.

  En privacy ? Nie zwanzen hé. Dan moeten ze hun nummerplaat er maar afvijzen. Die plaat dient nu net ter identificatie. Als ze zich aan de regels houden, dan verschijnen ze niet op die site.

  Een vergelijking met een schandpaal of het recht in eigen handen nemen gaat hier niet op. Het gaat hier om een onschuldige actie om een fout gedrag, een associale trend, een misgroeiing aan te klagen.

 • boris

  leuke site! ik heb nog wat foto’s toegevoegd

  maar eigenlijk is hier geen sprake misbruik van een fietspad

  fietspaden in brussel zijn meestal niet meer dan een krijtlijntje en een geschilderd fietsje op de rijbaan van de automobilisten.

  een echt fietspad is gescheiden van de rijbaan van de auto’s (door een verhoging, door bomen of door parkeerplaatsen). en op een echt fietspad bevinden zich fietsers

  geen van beide is het geval in Brussel dus ik geef de automobilisten die deze vrije ruimte creatief invullen, eigenlijk wel gelijk …

  nog een leuke tip: de flickr pool “worlds worst cycling lanes”: http://www.flickr.com/groups/cyclelanes/pool/with/4078869899/

 • Bart

  Het is immens dom om die mensen gelijk te geven…

  We moeten het momenteel maar zien te redden met hoe het er nu uitziet. Zo een site kan er toe bijdragen. Als er nu nog een paar initiatiefnemers tussenzitten en ze zien een auto 2-3 keer terugkomen kunnen ze misschien er nog eens iets ludiek mee doen.

 • Peter V