Lukaku’s leraars

Is De school van Lukaku de zoveelste realityshow, ditmaal opgehangen aan een jonge Bekende Voetballer? Nee, het programma is zo veel meer. Het schetst een genuanceerd en indringend portret van een multiculturele school in Anderlecht. Het toont met veel respect de leefwereld van jongeren en de inspanningen van de leraars om hun goed onderwijs te verschaffen. Het is niet alleen maatschappelijk relevante, maar ook creatieve, verrassende en originele tv. Kortom: Woestijnvis grand cru.

De School van Lukaku volgt het reilen en zeilen van leerlingen op het Nederlandstalige Sint-Guido-Instituut gedurende het schooljaar 2009-2010. Voetbalclub Anderlecht heeft zijn talenten in die school ondergebracht. De bekendste onder hen is de 16-jarige Romelu Lukaku, de hoop van het Belgische voetbal. Hij en zijn gezin (onder meer zijn Belgisch-Congolese vader Roger en zijn jongere broer Jordan) komen aan bod in de serie, maar evengoed medeleerlingen als Mohamed, Nerma, Amra, Jonathan, Marco. Elk van de tien afleveringen heeft een centraal thema: geloof, liefde, geld, leven in Brussel, enz. De thema’s worden via klasdiscussies belicht. De leerlingen geven aanvullende meningen via een webcam thuis. De reeks toont beelden van het leven buiten de school, meestal voorafgegaan door een statusupdate van de leerlingen op Facebook.

De ontwapenende Bosnische zusjes Nerma en Amra zijn terecht uitgegroeid tot publiekslievelingen die een forum krijgen in De Standaard of De Laatste Show. Maar ook Mohamed steelt geregeld de show. In de klas zegt hij dat hij geen allochtoon genoemd wil worden, want hij is hier geboren. De lectuur van een boek is hem misvallen omdat het over een homoseksuele relatie gaat. Hij is zeer gehecht aan zijn grootvader die hem grotendeels heeft opgevoed. Hij is een diepgelovige moslim, maar een gebed missen vindt hij geen ramp. In de ruime familiekring zien we hem zitten naast zijn stokoude overgrootmoeder. Hij vertaalt haar Arabische geweeklaag in het Nederlands: ze heeft genoeg geleefd, ze wil graag dood. Zijn kleine zusje breit onmiddellijk erna een scabreus einde aan de Vlaamse klassieker Schipper, mag ik overvaren: “Wat moet ik doen? Mijn broek afdoen? “

De school van Lukaku toont dat Anderlecht meer is dan rellen, criminaliteit en sociale ellende. Het programma geeft jongeren van andere origine een gezicht, vertelt hun verhaal. Uiteindelijk zijn het allemaal ketjes met hun bezigheden en beslommeringen. De reeks bevestigt sociologisch onderzoek dat de jeugd van tegenwoordig een stuk conservatiever is. Ze vindt discipline en respect belangrijk en gelooft opnieuw in het huwelijk. Vooral moslims krijgen van thuis uit oubollige opvattingen mee: de wereld is door God geschapen, homoseksualiteit is onnatuurlijk en fout, ouders mogen hun kinderen slaan. Het belang van onderwijs in de ontwikkeling tot kritische burgers kan daarom niet onderschat worden. Het Sint-Guido-Instituut, dat leerlingen van tientallen nationaliteiten begeleidt, verdient daarvoor een pluim.

Tot slot is De school van Lukaku ook een verademing in vergelijking met andere realityprogramma’s. Mensen wordt in hun waarde gelaten. Niemand wordt weggestemd, weggepest of anderszins afgebroken. De makers gaan niet op zoek naar het conflict en de sensatie, maar tonen zich oprecht geïnteresseerd in de jongeren. Daarom alleen al verdienen de woorden van Lukaku navolging: “Allemaal checken, dit is mijn school”. De lovende kritieken geven hem gelijk.

Morgen om 20.45 u wordt op Eén de vijfde aflevering uitgezonden, met als thema liefde. De mooie trailer van de reeks vind je op YouTube.

Share

AboutTom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.
 • Thijs

  Inderdaad een fantastische reeks en originele inkijk hoe het in zo’n school aan toegaat. Ik moet wel zeggen dat ik versteld stond dat culturele achtergronden vaak erg bepalend kunnen zijn in het denken van sommige jongeren. Ik had eigenlijk opener geesten verwacht, hun conservatieve redeneringen doen me vaak de wenkbrauwen fronsen. Anderzijds straf dat ze ijveren voor de waarden die in hun cultuur belangrijk zijn.

 • Bart

  Het is niet online ergens te bekijken? Al jaren geen televisie meer. Had hierover al wel gelezen, maar had me eerder aan effectief reality-tv verwacht zoals alle andere programma’s. Anderlecht is een gemeente met veel contrasten dus het moet boeiend zijn om te bekijken.

  Anderzijds mag je de aanwezigheid van een camera niet onderschatten, zeker niet bij die leeftijd. Geen enkele van die jongeren zal zich 100 procent gedragen zoals hij zich het jaar voordien gedroeg natuurlijk.

 • Tom

  Terecht bekroond met de Ha van Humo voor het beste tv-programma van het jaar.

 • lien

  TV programma van Woestijnvis bekroond door Humo van, jawel, Woestijnvis

 • Bart

  Sja, da’s een beetje zoals Studio Brussel en music for life die hun eigen Milow-lied bombarderen als hitsingle en overal pushen, natuurlijk. Echt veel neutrale kwalitatieve wedstrijden/stemmingen op eender welk vlak telt ons land niet.

 • Goh, in andere landen is het niet veel beter hoor. Verschil met Milow lied is toch dat dat geld zou moeten opbrengen voor een goed doel.
  Dus als je die single zo verkocht krijgt, waarom niet.

 • Pingback: Brusselblogt » Blog Archive » Gezocht: Brusselaars van het jaar()

 • Pingback: Brusselblogt » Blog Archive » Brusselse jongeren naar de top()