Ontploffing in Schaarbeek. 3 doden. Ruikt naar meer.

Zowel op Brusselnieuws als in de nationale media zie ik het met argusogen verschijnen dit weekend: Ontploffing. 2 doden, later 3. De redenen zijn onzeker. Sibelga merkt alvast op dat er geen melding de laatste maanden was van een gasgeur.

Los van dat we niemand gaan betichten momenteel (laat de speurders maar 27 jaar hun werk doen), zoals iemand al in de commentaren zette, linkend naar een ander artikel: Als Sibelga dat wel doet, dan pakken ze daarvoor het probleem niet aan. Ze maken een notitie in je dossier. Er wordt niets afgesloten, geen PV, geen verplichting alles te upgraden. Enkel een notitie ‘het kan hier de lucht in vliegen’.

Hoe weet ik dat? Sinds december 2009 is de boiler in de flat die ik huur defect. Wat begon als kleine mankementen, heb ik ondertussen al 3 keer laten nazien. Het laatste nazicht, opgesteld door een expert, vermeldt zwart op wit: niet conform. Riskant. Gevaar. Daar sta je dan, en je stapt naar je huisbaas. Die het niet interesseert, en zegt toch 2 maanden op vakantie te vertrekken. Enigszins verbouwereerd informeer je je verder. Dienst stedenbouw. Brandpreventie. Brandweer. Politie. Verzekering. Moegetergd, informeer je je dan maar bij de huurdersbond, en die zegt dat het een probleem is weer eens in specifiek Brussel: Vlaanderen heeft bv. een woningdienst met een puntensysteem, Brussel? Laat maar gedijen. Ontploffingsgevaar, schimmel, 4 in een kamer van 20m²….zolang er geen doden vallen zeker?

Wel, dit weekend vielen er wel doden. 10 jaar geleden had ik misschien nog gezegd, ik stuur al mijn documenten op naar de desbetreffende minister, maar ondertussen werd je realistischer: Die stond daar met tegenzin, en genoeg mensen kennen de problematiek.

Ook elektrische leidingen dienen een EPC in Vlaanderen te kunnen voorleggen. Uitzondering in België, natuurlijk, Brussel. Elektrische leidingen van de Tweede Wereldoorlog zonder aarding die je laptop als student naar de vaantjes helpen? Durf je daar echt moeilijk over doen?

Brussel heeft veel, heel veel tikkende tijdbommen. Of dit er 1 was of niet laat ik in het midden. Maar ik slik het moeilijk dat als een van de eerste reacties Sibelga er zich wil vanaf maken.

Share
 • Thijs

  Is een beetje kort door de bocht om zonder bewijzen direct de schuld voor een intrieste gebeurtenis als deze in de schoenen van de gasmaatschappij te schuiven.
  Niettemin klopt je argumentatie wel die je aanhaalt. In sommige gebouwen laten de verhuurders hun huurders aan hun lot over. Meestal staan ze heel zwak en is het meestal een gevecht tegen de bierkaai om ergens gelijk te krijgen. Enige oplossing is door te vertrekken. Nieuwe huurders vinden kost nu eenmaal geld.

  Ik heb ooit een appartement gehuurd waar op een bepaald moment de gasboiler moest vervangen worden (de oude viel zowat uit elkaar). Allemaal prima tot bleek dat de nieuwe boiler na 10 minuten branden telkens uitviel. Bij nazicht van de installateur bleek dat een veiligheid ervoor zorgde dat de brander uitviel telkens er een ophoping was van uitlaatgassen. Na lang zoeken kwam uit dat de uitlaat niet via een buis naar buiten ging maar gewoon uitkwam in de spouwmuur…

  Is een typevoorbeeld hoe het vaak gaat. Als huurder leg je je eigen veiligheid in handen van de verhuurder. Die verantwoordelijkheid zou best een stuk intensiever mogen gecontroleerd worden.

 • Bart

  Thijs, lees het artikel, ik wil niet beweren specifiek in dit dossier dat het een gaslek was, ik ben geen expert. Ik heb wél momenteel zelf een probleem met gas en gebreken, en daarom stoort het mij dat sibelga zich er snel wil vanaf maken dat dat al uitgesloten is, nog voor het onderzoek is gestart. Sibelga int facturen, maar weigert onderzoek. Ook bij potentiële gaslekken. Ze zeiden mij zelf aan de telefoon enkel te willen langskomen als het gebouw vol gas hangt, niet wanneer ik een attest heb dat dat er staat aan te komen en een specialist die dat gerust wou verklaren van de nazichtfirma.

  De mensen die zoiets normaal vinden, moeten bij dit soort taferelen niet opkijken, vind ik. Mijn huisbaas zei, ‘zet maar alle ramen open tot je vertrekt, allee, wij zijn op vakantie dag he!’. Ik zit op het gelijkvloers, ramen open in Brussel nonstop? Jahaaaa….en ondertussen heb ik geen warm water tenzij je 2 kranen tegelijk opendoet.

 • Thijs

  Je hebt inderdaad volkomen gelijk.

 • Bart

  Kijk eens aan, alle omliggende huizen blijken niet in orde te zijn met hun gasinstallatie, maar nu probeert sibelga er vanaf te komen dat net die woningen die ingestort zijn misschien wél zouden conform geweest zijn. Ja hoor.

  http://www.brusselnieuws.be/artikels/stadsnieuws/gasinstallaties-niet-orde-bij-ontploffing-schaarbeek/#1286949819

 • Luc

  Je kan “de staat” (of Sibelga) voor alles proberen verantwoordelijk houden, maar de installatie in jouw huis is toch echt wel jouw probleem. (en spijtig genoeg ook dat van je buren in dit geval, maar dat is al vrij extreem).

  Persoonlijk heb ik /alle/ gas én elektriciteitsleidingen in mijn huis laten vervangen en rookmelders geinstalleerd. Heeft een smak geld gekost, maar ik slaap gerust.

  Als het in jouw geval om een huurhuis gaat, wil dat niet zeggen dat je er niks aan kan doen. Stel de eigenaar aangetekend in gebreke en schrijf dat je stopt met huur betalen tot de situatie beveiligd is. Als het niet helpt: contract verbreken wegens ernstige nalatigheid. Ik wil wel eens zien welke rechter jou hiervoor zou veroordelen als je de situatie netjes gedocumenteerd hebt.

 • bartje

  Maar dan moet je wel opnieuw opzoek naar een onderkomen dat wellicht ook niet in orde is, en je (ex)huisbaas zal met alle plezier en zonder al teveel moeite je huis/appartement wel weer verhuurd krijgen…

 • Bart

  Yup. Dat is het inherente probleem aan Brussel. Geen controles, geen organen die ergens op letten, amper meldpunten en de meldpunten die er zijn, zijn dan nog betalend om al maar ‘klant’ te worden zoals de gewestelijke inspectiedienst bij bewoning (30 of 40 euro nog voor een klacht kan beginnen!)

 • Johan

  Sinds kort ben je ‘verplicht’ om je gasketel 2-jaarlijks te laten controleren, maar ik ben ervan overtuigd dat er geen controle is op die controle …

  Maar het probleem bij ontploffingen ligt meestal niet bij de gasketel of de gasmeter zelf, maar eerder bij de rest van de installatie, de buizen die naar je gasketel lopen of naar je gashaard, gasflessen, …
  En hierop is er totaal geen controle, enkel als je een nieuwe gasmeter wil plaatsen. Vooral van toepassing bij nieuwbouw of renovaties, waar alles nieuw en piekfijn in orde is.

  De controle op je gasketel kan wel CO-vergiftiging voorkomen. Hier sterven trouwens jaarlijks veel meer mensen door, maar dat doet natuurlijk geen ‘boem’, waardoor de media er geen aandacht aan schenken. Absurd!

 • Bart

  Er zijn jaarlijks zo een 1000 ongevallen van CO waarbij mensen in het ziekenhuis terechtkomen, en ik geloof ongeveer 300 met een dodelijke afloop. Dat vind ik pas absurd, 300 doden per jaar aan een reden die kan verholpen worden, en er gebeurt niets.

  Nu ja, we hebben wel het geluk om in een stad te leven waar huisjesmelkers het tot schepenen en hoger schoppen en er huurders mee onder druk zetten geen klacht in te dienen, dus ja…