Dixit: in ruïne ken ik jou niet

Deze week in Dixit nog eens een liedjestekst over Brussel. Zoals zo vaak als het over Brussel gaat, zijn de gevoelens van de ik-figuur ambigu. Enerzijds is de stad vervallen en mistroostig, anderzijds is ze vertrouwd en biedt ze geborgenheid. Wie is de schrijver en zanger van deze strofe?

Mijn Brussel, al ben je erg ziek
een mollenpijp
een braakland
in ruïne ken ik jou niet
ach je bent wreed veranderd
al ben je als een lelijk huis
toch voel ik me hier veilig thuis
als nergens anders

Dit is een strofe uit Brussel van Johan Verminnen. Verminnen is een zanger en liedjesschrijver, die geboren is in Wemmel en Brussel als zijn broekzak kent. Hij verwierf onder meer bekendheid met zijn chanson over de Rue des Bouchers (1979). In 2010 werd hij samen met Julien Vrebos verkozen tot ‘Brusseleir van ’t joer’. In een interview met Cafebabel vertelt hij over de stad waar hij zich nauw mee verbonden voelt.

Share

AboutTom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.
 • ‘t Zou toch wat moeilijker mogen zijn, vind ik 😉

 • Tom

  Ja, deze is inderdaad te makkelijk. Maar aangezien ik ook een Tom ben, kunnen we er misschien een gezamenlijke opdracht van maken, en moet men behalve de eerste, ook deze raden om te winnen:

  “Ha, wij treffen het ketje
  O zo grappig en leep
  Deze stad wil men helpen
  Maar dan liefst om zeep”

 • Tom VB

  Brussels by night, allemaal lichtjes… 😉

 • rik

  zo op het eerste gezicht (geen gehoor, want ik ken het liedje niet) lijkt het me een variatie op “brussel” van Johan Verminnen

 • Tom

  Juist, Johan Verminnen met Brussel (“Hier kende ik mijn eerste lief, mijn eerste droom, eerste verdriet, hier kerfde ik haar naam nog in jouw bomen”). Met Raymond Van Het Groenewoud, ooit nog gestart in de groep van Verminnen, als goede tweede 😉

 • Tom

  En deze?

  “Hij was nog niet vergeten,
  Waardat zijn woonhuis was
  Het was wel wat versleten
  De memel woonde in zijn kas
  Kapot was ‘t vensterglas”

  Inderdaad, iedereen noemt Brussel vervallen of versleten 🙂

 • Die laatste is Wannes, maar dat zingt dan ook iedere student in Brussel.

 • Bart

  Pardon, iedere gedoopte, folkloristische student. Wat gelukkig elk jaar in dalende lijn gaat.