Lijstjestijd #28: de 4 minst stoffige musea

52 lijstjesWaar in Brussel vind je de 5 beste plekken om stoemp te eten, wat zijn de 3 meest onthullende tram- en buslijnen en van welke 4 wijnbars krijg je het warm?”. Jan Sulmont probeerde Brussel te vatten in 52 lijstjes, netjes gebundeld in een handige stadsgids. BrusselBlogt laat elke week een nieuw lijstje op je los!

Magritte Museum
In het eerste half jaar van zijn opening, trok het Magritte Museum meer dan 300.000 bezoekers, een duizelingwekkend record. Reserveren is dus aangeraden.
> Koningsplein 1, 1000 Brussel
+32 (0)2 508 32 11
www.musee-magritte-museum.be


Museum voor Natuurwetenschappen

Van de meer dan dertig dinosaurus-skeletten tot een ‘paleolab’ (ontdek-hoek) gewijd aan fossielen: het inter-actieve Museum voor Natuurwetenschappen is plezier gegarandeerd voor groot en klein.
> Vautierstraat 29, 1000 Brussel
+32 (0)2 627 42 38
www.natuurwetenschappen.be


Museumtalks

Meer dan veertig Brusselse musea worden in alle mogelijke talen – waaronder het Brussels – van commentaar voorzien door hun bezoekers. Een schitterende inspiratiebron.
> www.museumtalks.be


Cinematek

Horta’s Brusselse Filmmuseum werd in 2009 door Robbrecht en Daem omgetoverd tot de strakke Cinematek. Er zijn expo’s, viewing spaces en moviola’s, maar het leukst blijven de screenings zelf.
> Baron Hortastraat 9, 1000 Brussel
+32 (0)2 551 19 19
www.cinematek.be


Kan jij het lijstje aanvullen of zit er iets tussen wat je kent, laat het iedereen weten, we zijn benieuwd!

Dit lijstje kwam er met toestemming van uitgeverij Luster. Het boekje ‘De 5 beste plekken om stoemp te eten en 51 andere lijstjes over Brussel’ kan je kopen in de boekhandel. Meer info op www.lusterweb.com !

Share
 • Tom

  Ik kom altijd graag in de Bozar voor hoogstaande tijdelijke exposities. En hopelijk blijft het meer alternatieve museum voor moderne kunsten Wiels in Vorst ook nog lang bestaan. Het Stripmuseum wil ik binnenkort eens bezoeken. Keuze te over dus.

 • bartje

  Ik ben een hevige fan van het MIM. Toegegeven, ik hou nogal van volksmuziek en -instrumenten, en daar heeft het MIM een zeer rijke collectie van, dus zo vreemd is het niet. Maar ook voor architectuurliefhebbers is dit gebouw een pareltje, net als de concertjes die ze soms geven, en het uitzicht vanop het terras boven.

 • ARGOS, op de werfkaai,
  Ik heb er zelf altijd last van drempelvrees, maar er loopt op dit moment “open archive” met een stuk “walking the hinterland”. Slechts 3 euro en echt de moeite waard.

  Anders een moment vrijmaken om de lakensestraat af te wandelen en dus een aantal kleine expo-ruimtes te bezoeken.

  Hierboven staan ook al Bozar en Wiels waar ik ook heel erg fan van ben.

  oh en nog eentje…
  in de Rue grand Ile zit er een kleine expo ruimte.. iets met “10/12” in hun naam, daar gebeuren precies ook veel leuke dingen.

 • Het museum voor natuurgeschiedenis in de Vauthierstraat “minst stoffig”? De Dinosaurussenzaal zeker, is ook alleen al een bezoek waard, maar de andere afdelingen kreunen onder het stof!

  Hier hoort het Atelier340muzeum uit Jette vernoemd, een pools museum voor hedendagse kunst. Aktueler gaat niet.