Wanneer komt het Glazen Huis thuis?

Het ziet ernaar uit dat Music for Life dit jaar alle records zal breken. De vijfde editie van de kerstactie van Studio Brussel is zaterdagavond van start gegaan. Het via verzoeknummers, allerhande vrijwilligersinitiatieven en overheidsmiddelen ingezamelde geld is bestemd voor aidsweeskinderen in zuidelijk Afrika.

Presentatoren Tomas De Soete, Sofie Lemaire en Sam De Bruyn hebben zich opgesloten in het Glazen Huis en leven er zes dagen lang op fruit- en groentesapjes. Ze krijgen er bezoek van heel wat bekende gasten. De Britse rockband Editors gaf zaterdag al een verrassingsoptreden. Het evenement vindt voor het eerst in Antwerpen plaats, op de Groenplaats. Jan Van Biesen, netmanager van StuBru, zegt daarover in De Standaard:

We hebben twee jaar Leuven en twee jaar Gent achter de rug. We konden zeker nog een jaar terecht in Gent. Maar we houden van verrassingen en deze stad lag nog te blinken om een Music for Life te organiseren.

En waarom niet in Brussel? Het is de grootste stad van het land. Het is door zijn centrale ligging heel goed bereikbaar. Het internationale, multiculturele karakter van Brussel sluit aan bij de belangstelling van Music for Life voor vergeten problemen in de wereld. De actie zou zich via samenwerkingsverbanden meer kunnen openen naar nieuwe doelgroepen: Franstaligen, expats en migranten. Bovenal is deze stad de uitvalsbasis van Studio Brussel. Wanneer komt het Glazen Huis thuis? En wat zou de ideale locatie zijn? Winterpret neemt in de eindejaarsperiode al heel wat van de binnenstad in beslag. Of zou Music for Life de kerstmarkt net een toegevoegde waarde kunnen geven?

Share

AboutTom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.

 • Thijs

  Ik heb de opmerking ook al meermaals gemaakt. ‘t is gelijk of Studio “Brussel” -of de VRT tout court- Brussel niet erkent of wil erkennen. Of is het allemaal simpeler te verklaren?
  Hebben ze misschien schrik dat niet alle Brusselaars het initiatief zullen omarmen. Bang voor Franstaligen, expats en migranten? Schrik voor het onbekende?
  Misschien moeten Stad Brussel en Studio Brussel toenadering zoeken? Het zou eens iets anders zijn dan die -intussen verdomde- kerstmarkt.

 • ‘t Ligt daarom niet aan StuBru zelf. De mensen tot wie StuBru zich hoofdzakelijk richt zijn vlamingen, en die komen nu éénmaal niet graag naar Brussel. En het moet geld opbrengen! In die zin is er waarschijnlijk wel een beetje schrik…

 • Tom

  Op de kerstmarkt loopt het vol dagjesmensen uit Vlaanderen! Ik heb twee weken geleden het reuzenrad uitgetest, en ik had het gevoel dat er alleen Nederlands werd gesproken. Oké, veel Vlamingen hebben hardnekkige vooroordelen t.o.v. Brussel (we kunnen er onze taal niet spreken, het is er vuil, druk en gevaarlijk, Brussel is enkel om te gaan werken), maar voor evenementen komen de meesten graag naar Brussel.

 • Binnen twee jaar?

 • Mail naar Jan van Biesen en vraag het hem?

 • Johan

  Een heel goed idee. Ik heb ook de indruk dat de VRT Brussel heeft opgegeven. Misschien kan stubru eens denken aan een samenwerking met een Franstalige zender?
  En er komen toch ook elke dag 300.000 Vlaamse pendelaars in Brussel werken.
  Het Flageyplein lijkt mij niet zo’n geschikte locatie, maar het muntplein is ideaal.
  Dat de Vlamingen niet graag naar Brussel komen, dat moet nu eindelijk eens gedaan zijn.

 • Bart

  Stubru heeft al evenementen gedaan in Brussel waaronder live uitzenden op de Grote markt, het laatste was clubside down op 4 November. Temidden van een universiteit van 10.000 Vlaamse studenten daar waar het 3 jaar geleden een succes was waren er nu amper 50 studenten afgezakt naar hun mobiele studio. Wellicht ook het weer, maar dat hield mensen niet tegen met music for life.

  Je kan er niet omheen dat met zo een actie, dat een wéék lang een plek zou inpalmen zoals de grote markt waar we in Brussel qua evenementen een beetje het monopolie ondertussen lieten aan Brussels summer festival, winterpret, Brussel Bad en consoorten, en ik denk dat je het niet ver moet gaan zoeken. De politieke onwil zal daarop nogal sterk zijn, en met reden.

  En dan hebben we het nog niet over uitpakken met een mediastunt van die proporties de Brusselse media ook nogal in hun nakie zou zetten en duidelijk maken hoe weinig publiek zij nog kunnen bereiken. Want let er maar eens op in hoezeer Studio Brussel-gerelateerde evenementen worden doodgezwegen in alle talen in de Brusselse media. Dus het werkt ook een beetje omgekeerd.

 • Tom

  Vanavond hoorde ik op Studio Brussel een item over Museum Night Fever, de nacht van de Brusselse musea. StuBru is medesponsor én brengt zaterdag uitvoerig verslag uit.

 • Bart

  Daar heb je het hem wel net: Studio Brussel is sponsor, geen organisator. 5 miljoen in win for life of wat flappen voor wat te gaan uitzenden, beetje verschil. Evenementen die hun succes in Brussel hebben bewezen springen ze overigens maar graag op, hoor.