Brusselse Vlamingen : de Nieuwe Paria’s ?

De Brusselse Vlaming is niet alleen een uitstervend ras, het is evenzeer een miskende en uitgespuwde soort.
De modale Vlaming beschouwt ons als een verrader van taal en ras omdat we teveel frans spreken in hun hoofdstad, die ze overigens evenzeer verguizen.
Voor de Tobbacks van deze wereld zijn we dan weer verpamperd en eindeloos verwend : de Dansaertvlaming die schaamteloos profiteert van bergen subidies die vooral de franstaligen opsouperen.
In de Brusselse klinieken worden we amper tewoord gestaan door de vastbenoemde FDF-receptionisten. In de betere winkels aan de Avenue Louise of de Toison d’Or worden we niet begrepen.
Door veel jonge Marokkanen worden we steevast bestempeld als Vlaams Blokkers, alléén maar omdat we Nederlands spreken.
Bij de regeringsonderhandellingen worden we misbruikt als pasmunt of voor veel losgeld gegijzeld.
Wie ziet ons graag ?
Wij zijn een minderheid tussen de vele minderheden in deze stad en daardoor oninteressant wegens te weinig en te min.
Wij zijn effectief een niet erkende, onbegrepen minderheidsgroep.
Dat is het lot van de Brusselse Vlamingen, ondanks of dankzij een content volkje, maar toch voor 2O11 :
Ayez pitié avec les flamands-bxl.

meeroverbrussel : hetrijkderzinnekes.blogspot.com

Share
 • Pingback: Tweets that mention Brusselse Vlamingen : de Nieuwe Paria’s ? -- Topsy.com()

 • Was dit nu nodig? Je kan over hetzelfde onderwerp ook het tegenovergestelde schrijven.

  Vlaamse gepensioneerden die voor de eerste keer in jaren terugkomen naar de stad waar ze ooit gewerkt hadden, zeggen alle hetzelfde: Het is ongeloofelijk hoe het Nederlands in Brussel vandaag veel sterker aanweziger is dan vroeger.

  Nederlandstalige Brusselaars worden minder en minder, terwijl het Nederlands in de stad zichtbaarder en zichtbaarder wordt. Franstalige Brusselaars worden enkel minder en minder.

  FDF-burgermeesters die op 11 juli de Vlaamse leeuw aan het stadhuis hangen en in het nederlands speechen, zou dat in 1975 mogelijk gewest zijn?

  Vetorecht in het Geweestparlement en extra-schepen in bijna iedere gemeente, niet slecht voor een niet-erkende minderheid.

  Welke afkomst is het best vertegenwordigd in de nederlandslessen voor anderstaligen? Was dat niet Marrokkaans?

  Sorry, maar er zijn werkelijk minderheden in Brussel die er slechter aan toe zijn.

 • Bart

  Ik ben net gaan lopen uit Brussel en ik kan maar overschot van gelijk geven. Aan de Vlamingen die overblijven en er nog over twijfelen: gewoon doen.

  En ik ken niemand die zoiets zegt over het Nederlands in Brussel. Misschien kan je zo een uitspraken staven? statistiekjes? Artikeltje?

  Na 15 jaar hier te vertoeven (en mijn hele leven op de rand gewoond te hebben) heb ik wel genoeg zelf gezien.

  Daarenboven als voorzitter van een gesubsidieerde organisatie en zelf af en toe meewerkend aan een aantal zaken kan ik je verdonderd goed bewijzen dat er een overgrote hoop subsidies wordt opgesoupeerd door organisaties die vaak niet alleen overwegend Frans, maar in sommige gevallen enkel een vlaming kortstondig of halftijds in dienst hebben om hun dossiers te schrijven, en met het hele gedoe lachen. Op dat vlak zou een grondige doorlichting geen kwaad kunnen in Brussel, daar waar men langs Vlaamse kant ook kan van twee wallen eten, de iets strengere Vlaamse Overheid met meer budget of de lanterfanters van het VGC waar de hoeveelheid subsidie eerder afhangt hoe vaak je op kaffee gaat hangen met de werkgroep van waar je je subsidie vraagt (Ben mij eens moeten gaan voorstellen op zo een werkgroep en sommige van de leden die je beoordelen kunnen zelf amper NL! Lacheu!).

  De overgeblevenen, steeds slinkend, merk ik dat steeds vaker diegenen zijn die halsstarrig willen die feiten negeren (Zinnekes ten top) en voor de overgrote meerderheid ook gewoon, direct of indirect, zelf vasthangen aan de overgesubsidieerde Vlaamse kanalen in Brussel. En dan ‘s avonds allemaal in de Walvis gaan keuvelen aan overprijsde pintjes en klagen over die mannen daar langs de andere kant van ‘t water, en dat we toch wat meer zouden moeten aan integratie doen, om dan de dag erna weer te gaan werken in Beursschouwburg of KVS met uber-chauvinistische shows…chapeau.

 • Omzo langer ik dit toneel bekijk, omzo vaster wordt mijn overtuiging, dat alle communautaire problemen eigenlijk een binnen-vlaams probleem zijn, het ringen van Vlaanderen met zijn eigen verzuurdheid,

 • Malte, in je eerste commentaar spreek je weer over politiek. Ik lees hier de ervaringen van William die ik grotendeels kan beamen.
  Ik lees ook niet dat William zich dag in dag uit ergert aan alle zaken, maar gewoon observeert. En ‘t is waar, we zijn een quantité négligeable geworden. Te veel franstaligen kunnen hun misprijzen niet onder stoelen of banken steken. En ook voor de vlamingen buiten Bxl zijn wij te verwaarlozen. Allez enfin, je ziet dagelijks aan hun reacties wat ze over het voor hen ongekende Brussel denken.

  En voor je tweede reactie, dat alle communautaire problemen interne vlaamse aangelegenheden zijn,… drie keer nadenken vooraleer je iets opschrijft de volgende keer. Ik heb je al verstandiger dingen weten schrijven hier op BrusselBlogt.

 • Bart

  Wat is ‘ringen van Vlaanderen?’ 🙂

 • @Bart: sorry: moet worstelen heten.

 • Het blijft mij verbazen dat men niet altijd de ironie ziet in dit soort teksten.
  Voor alle duidelijkheid : ik hou van deze stad en blijf hier – tot nader order – grààg wonen, werken en leven.
  Dus neen Bart, ik geef commentaar aan een geliefde, zoals ik ook mijn gedacht zeg tegen de mensen die ik liefheb. Daarom laat ik ze niet in de steek, welintegendeel.
  En het is niet omdat ik Tobback citeer dat ik het met hem eens ben, verre van.
  Net zomin ik al mijn Marokkaanse medeburgers bestempel als racisten, maar mij wél blijf ergeren aan het misprijzen van sommige FDF-ambtenaren.
  En uiteraard zijn er minderheden die er véél slechter aan toe zijn in Brussel, wat zou het.
  Maar geef toe : door wie worden we graag gezien in dit land ?
  Maar Malte, zie laatste regel : ondanks en dankzij ben ik een contente Brusselaar.
  William

 • Bart

  @William: Ik had alleszins de tekst maar vluchtig gelezen en eerder naar de comments gegrepen dus neen de ironie (of zelfs de Tobback-link) maakte me niet erg uit.

  Wat maakt het ook uit wie de Vlaamse Brusselaar of Brusselse Vlaming nog graag heeft. Alle financiële infusen ten spijt, bloedt het beestje dood.