Gezocht: Brusselaars van het jaar

Jaarlijks gaan de Franstalige media in Brussel op zoek naar de Brusselaars van het jaar. De zoekertjeskrant Vlan, het dagblad La Capitale en radiozender Vivacité slaan de handen in elkaar om de verkiezing te organiseren. Wie is er dit jaar genomineerd en maakt kans op de titel Brusselaar van het jaar 2010, die op 17 januari wordt toegekend? Dit is alvast het volledige lijstje voor de categorie cultuur:

Andere genomineerden zijn onder meer de arbeiders van Audi in Vorst, Viage en Tour & Taxis (Economie), de Brusselse schepenen Philippe Close en Christian Ceux (Politiek), voetbalclub Anderlecht en wereldkampioen jumping Philippe Le Jeune (Sport),  het opvanghuis voor vrouwen in moeilijkheden Talita en de Ukkelse politieagenten (Maatschappij). La Capitale en Vlan zetten alle genomineerden op een rijtje. Het is nog mogelijk op de twee sites een stem uit te brengen.

Het zou me niet verbazen als Stromae de algemene titel van Brusselaar van het jaar zou binnenhalen, of anders Philippe Le Jeune, geziene de massale belangstelling voor hun wapenfeiten in 2010. Of zou nieuwkomer Viage nog beter in de smaak vallen, o.a. voor de intieme concerten van Prince die daar plaatsvonden? Duidelijk is dat de  genomineerdenlijstjes Franstalig gekleurd zijn en de Nederlandstalige (en anderstalige) cultuur niet of nauwelijks aan bod komt. Ik mis bv. bij de genomineerden het museum Wiels, Anderlecht-speler Romelu Lukaku (niet alleen wegens zijn voetbalexploten, maar ook wegens de onovertroffen realityreeks De school van Lukaku), David Van Reybrouck, de  schrijver van het alom bejubelde ‘Congo. Een geschiedenis’, Josse De Pauw, die in januari 2010 de KVS én Théâtre National platspeelde.

De overkoepelende winnaar voor het jaar 2009 was trouwens het Magritte-Museum. Ook FDF-voorzitter Olivier Mangain, de baas van het hotel Mozart, die uit eigen zak lege kamers ter beschikking stelde voor daklozen, en Anne Zagré, Europees kampioene bij de juniores op de 100 m horden, vielen in de prijzen.

Wie verdient voor jou de titel Brusselaar van het jaar 2010? En wie helemaal niet?

Share

AboutTom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.
 • Pingback: Tweets that mention Brusselblogt » Blog Archive » Gezocht: Brusselaars van het jaar -- Topsy.com()

 • Ja, Lukaku is toch ook bij mij blijven hangen. En Viage natuurlijk, maar dat is omdat ik die alle dagen zie.

 • Stromae lijkt me een mooie evidentie. Anderzijds mag Julien Vrebos wegens z’n aanstekelijke goodwill, maar vooral als Brussels ambassadeur deze prijs krijgen.

 • Stromae evident? Tuurlijk: een ééntalig franstalige die niet eens in Brussel woont! ‘t Is eigenlijk een schande dat Lukaku over het hoofd werd gezien, een nominatie had wel het minste geweest.

 • Tom

  En de winnaar is… Stromae. Andere Brusselaars van 2010: RSC Anderlecht (sport), Atrium (economie), de Brusselse schepen van Toerisme Philippe Close (politiek) en de politieagenten die de daders van een overval op een juwelier en een dodelijke carjacking in Ukkel oppakten (maatschappij).

  Ik gun het Stromae of Paul Van Haver wel. “Alors on danse” behoort onmiskenbaar tot de soundtrack van 2010 en was een internationaal succes. En er is zijn gemengde achtergrond: een Franstalige Brusselaar met Vlaams-Rwandese roots. Als ik De Standaard Magazine mag geloven, woont hij trouwens afwisselend bij zijn moeder in Halle en bij zijn broer in Koekelberg.

 • tommy1975

  arno in elk geval niet meer na zijn zattemanspreken

 • @tommy1975 ik heb die gemist, staan die ergens online?

 • Tom

  Arno in de KVS op de “Niet in mijn naam”-actie: inderdaad een zeer verwarrend dronkemansbetoog waarin hij uithaalt naar De Wever (“Mijn grootmoeder had dikkere tetten”), socialisten (Motherfuckers!), belgicisten (Wat is dat?), de aanwezige fotografen,… en op het einde zijn achterste toont. Zie: http://www.youtube.com/watch?v=BpTk_31e58w. Misschien had hij zich toch beter beperkt tot het zingen van een liedje.

 • Ik vrees, Tom, dat je het niet goed begrepen hebt. Ik vind het trouwens van weinig smaak getuigen om z’n eigen grootmoeder zo door het slijk te halen op het podium. Da mens heeft geen enkele vorm van verdediging.

  Als Oostende ooit pleit voor onafhankelijkheid, juich ik dat van harte toe. Dan mogen ze Arno meteen ook terug opnemen 😉

 • Tom

  Ik begrijp niet goed wat ik niet goed begrijp, Mike, maar alla. Op zich heb ik wel sympathie voor Arno, voor zijn mengeling van muziekstijlen, zijn rockgehalte, zijn gedrevenheid. Dat hij maar in Brussel blijft en zingt van “Putain, putain, c’est vachement bien, nous sommes quand même tous des Européens”.

 • ‘t Was als grapje bedoeld… nie goed verwoord, vrees ik.