Delhaize maakt brokken

Sinds er sprake is van de inplanting van een mini-Delhaize in de Fabrieksstraat heerst er een broeierige sfeer in de wijk.
Veel mensen zijn tegen, er is zelfs een petitie lopende. Kruideniers en bakkers vrezen terecht concurrentie.

Het klopt dat grote broer Delhaize vlakbij is. Maar de mensen rond de Ninoofse Poort en de nieuwe bewoners in de Zennestraat zijn niet zozeer tegen, welintegendeel.

Ontwaar ik hier een oorlogje tussen de gentrificators en de oude locals ?

Zaterdagochtend lag de ruit aan diggelen in de Fabrieksstraat : toevalstreffer of gericht schot ?

meeroverbrussel : http://hetrijkderzinnekes.blogspot.com/

Share
 • Thijs

  Er heerst al lang een broeierige sfeer in de wijk. Er beweegt wat, want de buurt is bezig met een opmars: veel gerenoveerde woningen, loftprojecten, een kunstgalerij, een crèche,… kortom al deze nieuwigheden lokken nieuwe bewoners met andere behoeften. Een tien jaar geleden was het nochtans anders; de Bloemenhofwijk leek op weg een uitloper te worden van Kuregem. Intussen is er veel ten goede verandert. Enkel de sociale blokken die langsheen de Papenvest staan belemmeren nog een beetje de verdere ontwikkeling van deze stadswijk. Ma bon…
  Ergens is het ook een goed teken dat een winkelketen als Delhaize z’n oog heeft laten vallen op deze buurt. Zie dit als een natuurlijke uitloper van gentrificatie.

  Andersom kan ook, lees dit artikel maar eens: http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=G4335KFTT

 • Sociale blokken zouden geen belemmering mogen vormen. Zie maar naar London, waar sociale blokken temidden de betere wijken liggen. Ondanks de doom and gloom die Cameron verspreidde over multiculturalisme (niet dat hij helemààl ongelijk had), is de sociale cohesie daar een stuk groter.

 • Thijs

  Begrijp me niet verkeerd: ik heb niets tegen de aanwezigheid van sociale woningbouw of de bewoners ervan. Alleen is de inplanting & architectuur van de gebouwen langsheen de papenvest een voorbeeld van hoe het niet moet zijn. Ook de staat van de gebouwen is bedroevend… Je kan haast spreken van een bewoonde stadskanker. Schandalig dat de eigenaars dit zo laten.

  Iets verderop langsheen de Papenvest richting Dansaert aan het speeltuintje is er een voorbeeld qua sociale woningbouw hoe het dan wel kan.

 • 20 jaar geleden heeft men aan de mensen aan het Papenvest belooft dat de wijkcontracten ook ter renovatie van hun blokken moesten dienen. Ik weet niet, waarom daar steeds nog niets van gekomen is. Alles heeft men veranderd, enkel in de blokken is er buiten (toen) nieuwe buitendeuren niks gekomen. Men kan van minder kwaad worden.

 • Er gaat een nieuw wijkcontract van start in deze wijk : hopelijk gaan de blokken hier ook van profiteren.
  Ik heb trouwens altijd gehoord dat men er in de stad niet aan uitgeraakt : te duur om grondig te renoveren, maar schrik van reacties om ze af te breken en dus blijft alles bij het belgische-brusselse : gewoon op zijn beloop laten.

 • Ik herinner me dat men toen de bewoners gevraagd zoude hebben, wat ze liever wilden: renovatie van de oude blokken of afbraak en nieuwbouw, En de bewoners vreesden dat nieuwbouw welvarendere mensen zal aantrekken die hun komen verdrengen. Dus hebben ze toen voor renoatie gekozen. Maar die is er nu dus ook niet gekomen. In dit soort appartementen betaald men meer aan verwarming dan aan huur omdat ramen en muren zo belachelijk dun zijn, dat ze niks tegenhouden.

 • Ik begrijp dat de mensen kiezen voor renovatie uit angst om verdrongen te worden. Maar van mensen die het kunnen weten hoor ik dat dat onbegonnen werk is : je kan op slechte funderingen en misbaksels geen grondige renovatie uitvoeren. Waarom kan er geen contract met de mensen worden opgesteld waarin hun recht op wonen gegarandeerd blijft in de wijk ?
  Of waarom niet gefaseerd afbreken en mensen verplaatsen in de blokken en opnieuw verhuizen als er nieuwe sociale woningen staan ?
  Dat zou toch allemaal moeten kunnen in een beschaafde stad ?

 • Bart

  Beschaafde stad? 🙂

  Ik zie de link niet tussen die sociale woningen en dat ingeslagen raam. Tenzij men wel beweren dat het iemand van daar is. Wat absoluut mogelijk is, maar goed. Die sociale woningen zijn niet de enige probleemgevallen in die wijk voor zover ik weet. En genoeg Brusselse woningen hebben ook amper isolatie e.d.; Er is ondertussen een Brusselse wooncode en een lamlendige dienst er rond, laat die eens een tourtje doen en noteren wat er aangepast moet worden.

  P.S.: Die sociale woningen daar-o, werden die niet met goedkeuring / deels financiële interventie van de gemeente / stad gebouwd?

  Dat er bij afbraak beter gegoede mensen zouden komen lijkt mij nogal wiedes. Beter gegoede mensen zouden je uitlachen als ze zo een appartement aangeboden krijgen. Vind het wel altijd frappant dat dat kan aangegrepen worden als argument in Brussel: Oh neen, gegoede en geschoolde mensen, die de echte Brusseleir of wat we proberen te laten doorgaan aan integratie gaan weghalen.