Betogingen

“Lap, ‘t is weer van dat!” Een collega van me had voor morgen een afspraak met een klant ingepland. De borden boven de tunnels hadden me gisteren al ingelicht dat er morgen betoging zou zijn. Maar bij nader inzien zijn het er zo maar even 4.

 1. Meiser tot wetstraat
 2. Kleine ring van Zuid tot Wet afgesloten
 3. Noord tot Wet afgesloten, dit is dus de andere kant van de kleine ring
 4. Montgomery tot wetstraat

De informatie die momenteel beschikbaar is op deze pagina, heb ik vlug-vlug eens op kaart gezet, omdat een visuele indruk van de hinder die ons te wachten éénmaal beter te begrijpen valt.

Ik hoor af en toe eens dat bepaalde betogingen worden verboden omwille van risico op verstoring van de openbare orde. Morgen is er een garantie op verstoring van openbare orde. Het zou me niet verwonderen dat naast de wegen ook nog een deel metrostations worden afgesloten of gewoonweg onbereikbaar zijn, buslijnen niet rijden of moeten omrijden… Deze vier betogingen treffen een onwaarschijnlijk aantal pendelaars en Brusselaars. Waarom wordt hier vanwege de overheid niet ingegrepen?
Trop is te veel hé meneer!!!

Een politicus die dit kan vergoelijken, ga gerust uw gang in de commentaren. We zijn benieuwd.

Share
 • Hoezo? Waar is het probleem? Begrijp ik je juist en voor jij is het al verstoring van de openbare orde als eens voetgangers in plaats van auto’s op de kleine ring vertoeven?

  Verstoring van de openbare orde is er toch eerst, als ramen kapottgaan, auto’s in brand gestoken worden of de voetpaden volparkeerd?

  Malte

 • Ik heb openbare orde inderdaad ruimer geïnterpreteerd dan gebruikelijk. Maar mensen verhinderen om naar hun werk te gaan is toch wel een duidelijke verstoring.
  Dit gaat niet over een autoloze zondag, dit gaat over het doelbewust in de war sturen van het openbare leven. We gaan er hier nu toch geen belachelijke voetgangers vs auto discussie van maken? De pendelaars die ergens met het openbaar vervoer ergens moeten raken zullen trouwens ook hun peren zien.

 • Ik vind het goed dat nog mensen voor hun overtuigingen op straat gaan. De meeste van de 700 manifestaties die Brussel per jaar telt gaan sowieso onopgemerkt voorbij. Ik heb er vandaag nog eentje van de Alevieten gezien…

  En de manifestaties van morgen zijn voor de behoud van de index, en de index was ingevoerd om te vermiijden, dat iedere jaar gestakt en gemanifesteerd moet worden enkel om de inflatie optevangen. Als de index weg is zijn we vertrokken voor veel meer stakingen en manifestaties dan nu. Op dit moment telt Belgie veel minder door stakingen verlorene werkdagen dan de buurlanden (Vlaanderen iets meer dan Wallonie). Dat is het succes van de index…

 • Tom

  @Malte: In Duitsland en Nederland wordt toch veel minder gestaakt dan in België en Frankrijk? Ik vermoed omdat er minder werknemers aangesloten zijn bij de vakbond en omdat de vakbonden andere strategieën gebruiken. België zou na Denemarken en Frankrijk in de EU in de periode 2005-2009 het grootste aantal stakingsdagen gehad hebben (http://www.hrsquare.be/nieuws/5868/belgie-op-2-landen-na-meeste-stakingsdagen-in-europa).

 • @Malte
  Het kan toch zo niet zijn dat omdat jij de zaak van de vakbonden genegen bent dat een massale gijzeling van de hoofdstad plots gepermitteerd is?

  Ik was dus helemaal niet op de hoogte van het waarom van de 4(!) betogingen, nu blijkt het dus eigenlijk te gaan om 1 betoging die op zo’n manier wordt georganiseerd dat zo veel mogelijk mensen er hinder van ondervinden (voorbeeld: Schuman + Montgomery + Meiser is zo goed als het afsluiten van de E40, helft van het openbaar vervoer gehinderd) . Dit heeft niks te maken met ‘gehoord’ worden, dit is pure pesterij…
  Nu ja, als we zien wie er betoogt, hoeft dat dus niet te verwonderen.

 • Luc

  “Waarom wordt hier vanwege de overheid niet ingegrepen?”
  Vergelijk even de kleur van de “vuilzakken” die er vandaag rondlopen en die van de heersende politieke klasse in deze stad en daar is het antwoord…

 • Meestal heb ik een zekere sympathie voor stakers en hun doelen, maar dit is inderdaad pesterij. De boodschap die hier gegeven wordt is: “we gaan Brussel lamleggen, haha!” En dat terwijl er amper gecommuniceerd wordt over wat deze staking nu precies gaat.

  Vanmorgen stond de politie de trap van de metro aan het Centraal Station te blokkeren. Mensen mochten enkel in kleine groepjes naar binnen. Met als gevolg dat er zoveel volk stond dat niemand nog naar buiten kon, natuurlijk.

  Mijn lief zuchtte: “Waarom kunnen ze nu niet eens in Vilvoorde staken?” Niet dat dat een oplossing zou zijn, maar ik ken het gevoel.

 • Peter V

  Dit heeft niets meer met democratie te maken. Dit is pure pesterij. Het is het enige waar vakbonden nog toe in staat zijn.
  En wie loopt er in die betogingen ? Het klootjesvolk dat zelf niet weet waarvoor ze betogen. Verder dan wat slogantaal komen ze niet.
  Gevoed door dogmatische leiders en blikjes Jupiler.
  goo.gl/6UeeY

  Ik begrijp waarom werknemers lid worden van een vakbond. Voor hun persoonlijke sociale bescherming. Maar de meerderheid van die individuen staat niet achter die grote acties die onze economie schaden voor het image en de machtspositie van de bonden. Zo zijn de stakingen van het openbaar vervoer ook pure pesterijen. Gijzelingen die iedereen treffen, behalve hun boemannen : de werkgevers en de overheden.

 • Bart

  Ik zou toch even willen vermelden dat het rond kunst-wet bij momenten ronduit gevaarlijk is. Die mensen gooiden met vuurwerk zoals nozems het op nieuwjaar deden en zelfs in de broodjeszaak op het werk, toen eentje werd aangesproken met ‘bonjour / hallo’ werd hij kwaad omdat hij in het NL werd aangesproken ‘On parle Francais!’. Man vroeg ook achter fles Whisky en maakte heibel dat er geen sterke drank was. Enfin, slotconclusie zoals de meesten wel weten: Die vakbonden zit bomvol met de mensen die elk excuus aangrijpen om niet te gaan werken, alcoholiekers, enz. 🙂

 • Bart

  P.S. er zouden 15.000 tot max. 20.000 man aanwezig geweest zijn. Bijna de helft van de shame betoging, maar dus wel het type mensen die het nodig vind zoveel mogelijk mensen te couilloneren. Is iemand ondertussen wijzer geworden waarvoor die brave mensen nu demonstreerden? Zij niet alleszins.

 • Tom

  @Bart: Sorry, maar voor een goedkoop rondje vakbondenbashing pas ik. Op basis van één idioot in een broodjeszaak alle vakbondsleden over één kam scheren en de tegenstander zwartmaken, is niet netjes. Ik heb net een flard gehoord van Rudy De Leeuw en hij heeft best verstandige dingen te zeggen (willen we naar dumpinglonen zoals die bv. in Duitsland in de vleessnijderijen bestaan? wat met de Europese aanpak van bonussen en speculanten?). Een nozem (lang geleden dat ik dat woord nog gehoord heb!) is hij niet.

  Blijft natuurlijk het feit dat je daarvoor niet de stad moet lamleggen. ACV koos daarom voor een betoging aan de Heizel, ALVB hield een aantal sensibiliseringsacties in bedrijven en betoogde in Luik. Door de waarschuwingen vooraf bleef de verkeerschaos gelukkig vrij beperkt.

 • Luc

  @Tom: er is maar één ding dat de vakbonden over het hoofd zien: als er straks helemaal geen werk meer is in België omdat de lonen te hoog zijn, wat gaan ze dan doen? Het systeem van solidair zijn werkt alleen als er genoeg mensen lang genoeg werken. En je kan jammer genoeg niet én hoge lonen én hoge uitkeringen hebben én vroeg op brugpensioen gaan als er maar een paar procent van de bevolking meer werkt.

  De pamfletjes van het ABVV die ik regelmatig aan het prikbord zie hangen bij mijn klant lijken soms regelrecht uit een of andere communistische staat te komen. Ze zijn mi ook een stevige belediging aan alle kleine en middelgrote werkgevers die grote financiele risico’s nemen door mensen aan te werven in dit land waar de kosten van een werknemer ongeveer 200% van het nettoloon dat die persoon krijgt zijn.

 • Kijk, als de vakbonden zich gedragen zoals ze zich vandaag hebben gedragen (halve liters bier in de hand nog voor het goed 9u is, voorbeeldje Bart hierboven, pendelaars hun leven verzieken,…) dan hoef je niet verwonderd te zijn dat er op een bepaald moment een rondje vakbondsbashing zal plaatsvinden.

  Het is hoog tijd dat de vakbonden in België eens goed kritisch naar zichzelf kijken. Laat mij duidelijk zijn, dat er een werknemersvertegenwoordiging is, is mi zéér noodzakelijk. Alleen voel ik, en ik meen niet alleen te zijn, mij niet meer vertegenwoordigd door dat zootje ongeregeld dat er alle plezier in beleeft om eventjes de hoofdstad lam te leggen.

 • Niels

  Over de opmerking over Duitsland en lonen aan 5 euro/uur.

  Hoe denk je dat de titres services bedrijfjes, die op elke straathoek uit de grond komen, overleven?

 • Bart

  @Tom: Ik heb het niet over 1 geval man! Ik werk net naast Kunst-wet, ik ben van die winkel tot het park gegaan, een rondje gelopen en mij verbaasd wat ze allemaal hebben kapot gemaakt, 2 vakbondslui naast mij gekregen en bezig gehoord in het park, enz.; Vooral trouwens dat laatste, het liep overal vol vakbondslui met pint in de hand, buiten op straat te betogen. In het park in de zon liggen, vuurwerk afsteken, mensen lastig vallen, enz.; En hoeveel procent was het die wist waarvoor ze betoogden? 20? Kijk als jij iemand een goed interview weet geven of voor mijn part een boek schrijven, des te beter, maar het gros van die mensen zijn nu eenmaal nietsnutten, nozems, schorriemorrie, enz. 🙂 (En wat gebeurt er als er vandaag brand uitbreekt en ze alles hebben platgespoten op de politie trouwens?)

 • Thijs

  Vandaag was de non-profit sector aan de beurt. Niets speciaals, maar Stad Brussel had de gehele Zuidlaan, Poincarélaan en Slachthuislaan opgeëist. Hoofddoel van deze actie was om de bussen van de vakbondsmilitanten een plaatsje te geven. Heel gastvrij van Brussel, maar wel irritant voor de bewoners, bezoekers en mensen die hier werken!

  Maar bon we zijn hier al meer gewoon en het is dit niet de eerste keer… Ditmaal waren ze er -tot mijn ergernis- extreem vroeg bij: 5u45!!! Met luid geschal door de megafoon & sirene werden bewoners aangemaand om hun auto te verzetten. Aangenaam ontwaken is anders.

  Het hele jaar door zie je hier amper manschappen, maar wee-o-wee als de vakbond komt kan er plots een legioen politiemensen vrijgemaakt worden. Ook NetBrussel was, ondanks hun eigen staking, massaal aanwezig. Een fascinerend, haast angstaanjagend schouwspel van Brusselse efficiëntie.

  Bon, één voordeel: de parking ligt er weer heel even proper bij en de wrakken zijn weggehaald. Toch een beetje wraakroepend om als buurt te moeten zien hoe op een paar uur tijd lukt waar we anders weken/maanden moeten op wachten… Prioriteiten liggen blijkbaar elders.