De leukste wijk van Brussel

Wat is de leukste wijk van Brussel? FM Brussel vroeg het zich af en organiseerde een wedstrijd. De vijf genomineerden zijn inmiddels bekend:

 • Bloemenhofplein: Tussen Hopstraat, Bartélemylaan, Anderlechtsesteenweg en Arteveldestraat schuilt de Bloemenhofwijk. Desolaat-rustig ‘s nachts, bedrijvig overdag. Mode- en interieurwinkels, een hogeschool en de Kaaistudio’s doen het hier bruisen.
 • De Marollen: Ook de volkswijk bij uitstek rond d’Aa Met (Vossenplein), geklemd tussen Justitiepaleis, Hallepoort, Zuidstation en Kapellekerk, haalde de top vijf. “Veel cultuur, gezellig, authentiek, altijd wel iets te beleven,” vatte een luisteraar het samen.
 • Kasteleinswijk: ‘Klein Parijs in Brussel’ is te vinden aan de Heilige Drievuldigheidskerk: in het quartier Châtelain of het burgerlijke deel van Elsene. De woensdagse biomarkt, de charmante winkels en restaurants doen de wijk dag en nacht leven.
 • Kuregem: Niet alleen de Zuidmarkt en de Slachthuizen, die een massa volk naar Kuregem lokken, doen het negatieve imago kantelen. Tussen Spoor, Kleine Ring en Kanaal doen oude en nieuwe bewoners zich te goed aan elkaar (en soms aan brouwerij Cantillon).
 • Scheut: Wie de Anderlechtse wijk Scheut (tussen Ninoofsesteenweg, Prins van Luiklaan, Birminghamstraat en Scheutlaan) de leukste wijk van het gewest vindt, heeft daar zijn reden voor: ons-kent-ons leeft hier nog.

Vijf uiteenlopende wijken, maar er kan er uiteraard maar één winnen.  Stemmen kan tot zondag op de website van FM Brussel.

Wat vind jij van de selectie? Welke wijk geniet jouw voorkeur en waarom?

Share

AboutTom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.

 • Het Bloemenhof is mijn eigen wijk en ‘k moet zeggen dat het er goed vertoeven is. De wijk is geweldig aan het veranderen en pak aantrekkelijker en rustiger geworden dan 5 à 10 jaar geleden.
  Eigenaardig genoeg is de wijk bij veel mensen en zelfs Brusselaar niet gekend…maar deze onbekendheid heeft ook z’n troeven.

 • tommy1975

  Ik zou graag mijn eigen wijk (Marollen) kiezen, maar als ik hier zo eens rondkijk, kies ik precies liever iets anders. Chatelain is iets te branché, dus ga ik ook voor het Bloemhofplein.

 • zwans

  Kasteleinswijk. Waarom? Ik heb er gewoond en het was plezant 🙂

  Al heb ik niet meegedaan aan het trendy gedoe en sprak ik liever van “Elsene tussen Ukkel en Sint-Gillis” of specifieker “Waterloose Steenweg tussen Bascule en Ma Campagne”. Wat meteen het eclectische van de wijk bewijst: zowel bourgeois als volks.

  De woensdagnamiddagmarkt is trouwens niet alleen bio, gewoon een beetje vanalles. Absolute aanrader: de ter plekke vers gebakken wafeltjes (gele kraam).

 • Tom

  En de winnaar is… de Bloemenhofwijk. De wijk achter de Dansaertstraat werd met 35% van de stemmen verkozen en liet daarbij het Anderlechtse Kuregem net achter zich. Bloemenhof wint een groots FM Brussel-wijkfeest.

 • Thijs

  Mooi! Benieuwd wanneer FM-Brussel zal trakteren met een buurtfeest?

 • Hmm. Ik vind wel dat de wijk aangenamer was toen er nog La Fleur openstond. Nu is die door een verschrijkkelijke “pizzeria” vervangen.