Clean up our city, Brussels!

Tom Pintens stuurde ons vandaag een open brief. Als inwoner van de Marollen stelde hij de laatste maanden een onacceptabele evolutie vast: zijn wijk wordt vuiler en vuiler. De druppel in de emmer was zijn wekelijks tripje naar de kinderspeeltuin van het Warandepark, waar hij bijna uitschoof over de gebruikte condooms. Daarom heeft hij een groep opgericht op Facebook: Een open brief aan alle Brusselse Politici: Kuis onze stad op. Aangezien hij geen zin had dat in twee talen te doen is de groep in het Engels gemaakt. Hij zette er ook een aantal veelzeggende foto’s bij. De teller staat momenteel op 75 leden. Hierbij zijn brief:

Geachte Brusselse medeburger,

Wellicht hebt ook u geconstateerd dat het wat betreft de openbare netheid bergaf gaat in onze stad. Een ergernis die ook u ongetwijfeld regelmatig overvalt. Sommige mensen zuchten dan eens, tot die zuchten zo talrijk geworden zijn dat ze de stad verlaten. Anderen bellen af en toe eens naar Brussel Net, andere anderen dienen wel eens klacht in bij de politie. Jammer genoeg is er maar één zekerheid: dat ons gezaag en geklaag niks uithaalt.

Vanmorgen echter brak het bij mij. Na het verlaten van ons appartementje in de Marollen zag ik om de 10 meter een klein sluikstort. Uitgegoten motorolie, kapot glas, stront, bezeken matrassen gecombineerd met de geur van urine. Daarna met onze dochter naar een ander stort, de kinderspeeltuin van het Warandepark: vuil, condooms en sigarettenpeuken. Dit is niet het Brussel waar ik mijn kinderen in wil zien opgroeien.

Vandaar dat ik langs deze weg een oproep wil doen: post met uw smart/i/ black/ms/android-phone alle sluikstorten in Brussel, documenteer ze en zet ze op de Facebook-pagina. Maak tegelijkertijd zoveel mogelijk Brusselse vrienden, familieleden, politici lid (admin rights kan je verkrijgen door me een mailtje te sturen met je goeie bedoelingen).

Ik zal het bestaan van deze site tevens promoten bij alle Brusselse politici, kranten, tijdschriften en dagbladen. Hopelijk haalt het iets uit!

Alvast bedankt voor de moeite.

Open letter to all politicians in Brussels: Clean up our city!

Tom Pintens

Share
 • Thijs

  Ik denk niet dat men de laatste tijd minder opruimt, integendeel zelfs: NetBrussel is meer dan ooit actief. Ik heb intussen ook al geconstateerd dat klagen en zagen weinig helpt. In oprechte beleefde brieven krijg je dan te lezen dat mevrouw of mijnheer de minister of schepen het probleem au sérieux neemt en dat men dit of dat als maatregel zal nemen. Een hele poos later merk ik net als Tom Pintens op dat alles bij het oude blijft en dat de problemen enkel maar verergeren.

  Nuja, en laat ons eerlijk zijn dat een afvalprobleem niet echt een item is dat ons dagelijks leven rechtstreeks verhinderd. Ondanks een sluikstort voor de deur kunnen we bijvoorbeeld wel gaan werken ofzo, maar onrechtstreeks zorgt het wel voor frustratie. Ja, ook schaamte. Op sommige dagen is onze laan zo smerig dat ik beschaamd ben wanneer vrienden of familie op bezoek komen…

  Anderzijds ligt de oorzaak bij een deel van de Brusselaars zelf. Ik kan me moeilijk inbeelden, maar blijkbaar bestaan ze, wat er nu zo interessant is om om 4uur ‘s nachts een zetel, frigo of weet ik nog wat te gaan dumpen. Welke mensen houden zich daar nu mee bezig? Voor mij lijken dit op het eerste zicht vooral asociale zieligaards.
  Aan de andere kant kan ik me voorstellen dat sommige mensen sluikstorten niet meer zien als een misdrijf, maar als een normale gemakkelijkheidsoplossing. Boetes zitten er niet echt in en het is makkelijker dan even naar het kringlooppark te moeten rijden. Trouwens in het kringlooppark moet je betalen voor je afval en zonder deftige identificatie kom je er niet in. Spijtig voor alle illegalen die met al hun afval maar één richting op kunnen: de straat!

  En toch snap ik het niet echt. Als iemand afval dumpt in zijn of haar eigen wijk dan zegt dit toch alles over de ingesteldheid van die mens. Het is niet omdat je illegaal of arm bent dat je daarvoor géén respect of trots kunt hebben voor de plek of wijk waar je woont?

  Het is daarom niet zozeer het afval en bijhorende smerigheid die me storen, maar vooral de mentaliteit. Waar is de trots?

 • Hier après-midi je suis passé par Anderlecht et j’étais effrayé de la saleté des places publics comme celle en face de la maison communale. C’est vrai, ce que Thijs a dit. C’est plutôt la commodité des habitants, le manque du respect et de fierté, qui ne se gênent pas, d’habiter dans les ordures.
  Je ne saurai aller sur facebook. Je n’y suis pas connecté. Amicalement…

 • Er zijn meer dan 20 diensten bezig met de openbare netheid… NetBrussel is er voor de regelmatige vuilnisafhaling en voor het opkuisen van de gewestwegen, Milieu Brussel voor de door hun zelf beheerde parken, de 19 gemeentelijke opkuisdiensten voor de gemeentelijke straten en de 19 gemeentelijke groendiensten voor de gemeentelijke parken (het mag wel zijn, dat er gemeenten zijn, waar de laatste twee gefusioneerd zijn).

  In Schaarbeek is het de laatste tien jaar heel wat verbeterd, er is bvb. een dicht net van regelmatig gezuiverde hondentoiletten, dat ook gebruikt wordt (al kunt het graag nog meer zijn). De boom op het Poggeplein heette vroeger mirakelboom, omdat daar iedere morgen nieuwe sofa’s en koelkasten stonden, nu is er véél minder vuil en zelfs gras te zien – tien jaar geleden ondenkbaar!

  Als er vuilniszakken de foute dag op de stoep staan, of meubelresten enzv. kan je in Schaarbeek (voor de gemeentewegen) bellen op het gratis numer 0800 939 88 en ze komen binnen de drie uur langs om optekuisen en (soms) een boete uitteschrijven. Na mijn ervaring werkt dat heel goed.

  Ze hebben er ook een website voor:

  http://www.schaarbeek-netheid.be/nl/signaler_01.php

  Nu de stad Brussel nog even efficient… 🙂

 • Zou er ook niet opgetreden moeten worden tegen het te vroeg buitenzetten van de vuilniszakken? Gisteren (zaterdag) liep ik door de Jubelfeestlaan in Sint-Jans-Molenbeek. De vuilniszakken stonden meters dik op straat, terwijl de ophaling daar pas maandagavond gebeurt. Je moest om de zakken heen slalommen en vrouwen met een kinderwagen raakten nog amper door.

 • Luc

  @patrick Net Brussel heeft heel de week gestaakt. Er is bij ons sinds maandag niks meer opgehaald.

  Vandaag is er hier ook nog altijd geen (lang verwachte!) eerste tuinafval ophaling gebeurd. Resultaat: de straat vol witte, blauwe, gele en sinds vandaag ook groene zakken.
  Die vuilzakken haal ik terug binnen in de mate dat het kan, maar dat tuinafval dat ik met veel moeite en vuil door mijn huis gesleurd heb blijft dus liggen tot men bij Net Brussel weer zin heeft om te werken. Mijn geduld heeft ook zijn grenzen.

  Op 8 en 9 april staken ze trouwens opnieuw (als ze ooit nog stoppen voor die tijd tenminste).
  http://www.brusselnieuws.be/artikel/net-brussel-plant-staking-op-8-en-9-april

 • tommy1975

  Napels zien en sterven?
  Om hopen vuil te zien moet je sinds allang niet meer tot daar.

 • Men is hier toch nog eens gepasseerd deze week. Maandag enkel blauwe en gele zakken. Witte zijn op maandag én donderdag genegeerd, maar tegen vrijdagavond toch verdwenen.

 • Luc

  Tuinafval is ook niet opgehaald. Bij mij ligt er vooral een berg groen, maar iets verder in de straat begint het er pas echt fris uit te zien. http://twitpic.com/4gs1iy
  Voor zover ik onderweg naar het werk zag, is er in Sint-Agatha-Berchem en Koekelberg (langs de Basiliek) nog altijd staking, ook al beweert men het tegendeel op de site van Net Brussel. Tenzij er vandaag een enorme inhaalbeweging komt uiteraard…

 • In Schaarbeek heeft de gemeente de zakken afgehaald om ze niet te lang te laten rondslingern.

 • Luc

  Ze werken vermoedelijk toch weer: de witte zakken zijn weg, de rest nog niet.

 • Bart

  Mr. Pintens merkt zelf op dat hij al veel privé berichten kreeg van enkele politici dat ze er van bewust zijn. Laat ze lid worden van dergelijke groepen, daar hun mening posten, mensen hun mening laten geven (en foto’s plaatsen), en dan eens actie ondernemen. Vooral dat laatste. Mybikelane zal ook worden aangemoedigd, maar die auto’s staan er nog steeds, zelfs meer.

 • Ik heb enkele politici toegevoegd aan de groep. Ben eens benieuwd om te zien of ze er nog zijn…

 • Bart

  Wedden dat het enige effect dat dit gaat hebben dat het wildstorters nieuwep lekken geeft voor hun dumpingen? 😀

 • tommy1975

  De groep heeft nu 500 leden en er staan meer dan 150 foto’s op van illegale storten over heel Brussel. Ik wil graag brusselblogt bedanken voor de eerste aanzet. Mvg, Tom

 • Bart

  Brusselnieuws, al op de politieke agenda, nu radio 2…nu nog hopen op wat arbeid ter plaatse (Dat verhaal van die persoon die straten verder moet met haar vuilnis omdat Net Brussel niet meer langskomt bij haar vind ik toch wel 1 van de frappantste…)

 • tom

  You ain’t seen nothing yet 😉

 • tom

  Morgen (of overmorgen) in o.m

  Het laatste Nieuws
  Het Nieuwsblad (2 dagen lang)
  De Standaard
  TV-Brussel vanaf 18u

  825 leden waaronder net toegevoegd, Piet Maris,zanger van de Brusselse groep Jaune Toujours.

 • Bart

  Parlementaire vragen, punten op een raad gebracht, maar de foto’s (en de hoop drek) blijft maar toenemen. Hopen politici die de groep nochtans hebben opgemerkt.

 • tom

  1400 leden, vandaag op vtm nieuws, gisteren op RTL, volgende week in The Bulletin, voorpagina van La Capitale, artikels in La Dernière Heure, Le Soir, De Morgen en interviews op meer lokale radio’s dan ik wist dat er bestonden.

  Maar er is één ding waar we nog op wachten: een reactie uit politieke hoek…

 • Bart

  Neen, niet waar, Els Ampe, Bruno De Lille, enz. heeft zich allemaal al uitgesproken: ‘Tis toch erg’. Misschien wordt er met wat doorzettingsvermogen zelfs een studie besteld voor binnen 3 jaar? 🙂 Het idee van al die zaken te gaan deponeren in het parlement was uiteindelijk nog zo slecht niet, ze passen wetten e.d. ook alleen maar aan wanneer er echt iets fout gaat waar ze niet omheen kunnen.

 • Thijs

  “Het is nu eenmaal allesbehalve sociaal om boetes uit te schrijven. De meeste Brusselaars kunnen dit gewoon niet betalen. Beter is om meer te sensibiliseren en extra kuispersoneel in te zetten. Gelukkig kunnen ‘nette’ Brusselaars altijd met hun grieven en frustraties terecht op een info-avond. Zo tonen we als stadsbestuur & Gewest aan dat we het probleem begaan zijn.
  En hoezo, een probleem met grof huisvuil? Minstens twee maal per jaar organiseren we een groot huisvuil ‘ophaling’ waarbij mensen zelf hun afval kunnen ‘brengen’ naar het dichtstbijzijnde ophaalpunt tijdens de kantooruren in de week. En tijdens het jaar kunnen ze altijd tegen betaling en op vertoon van hun identiteitskaart terecht bij één van de twee kringloopparken. Inderdaad deze liggen wat uit de richting, maar iedereen heeft toch een auto niet?”

  Dat is samengevat, de boodschap die ik de laatste tien jaar heb begrepen van de Brusselse politici… Een boodschap waar niemand iets aan heeft en die ironisch genoeg perfect vertaald wat de essentie is van het probleem, niet?

 • tommy1975

  Ondertussen heeft de CGAM (Comité Générale d’action Marollien) de bevoegdheden van Karine Lalieux op Ebay te koop aangeboden.
  Een mooie aanbieding vanaf 1 € voor een nooit gebruikt item.

  De Facebookgroep die hier werd gelanceerd telt ondertussen foto’s van meer dan 1700 sluikstorten over heel Brussel

  Misschien een idee voor de volgende Brussel in Beeld?

 • Pingback: Brusselblogt » Blog Archive » Tommeke, Tommeke, wat doe je nu?()

 • Pingback: Brusselblogt » Blog Archive » Zwartboek zwerfvuil()