Bibliotheek bij het vuil gezet

Daarnet gezien in de Goossensstraat in Schaarbeek: Men zet er een hele bibliotheek bij het vuil. De oranje container zit vol met boeken en boekenrekken. Alles wordt weggegooid! Heel choquerend zoiets te moeten zien.

Het gaat om de Vermeulen-bibliotheek, een vrije bibliotheek die in een gebouw van het Franstalig katholiek onderwijs zat. Het gebouw stond lange tijd te koop en nu worden de boeken bij het vuil gegooid. Men heeft er jongeren aangeworven die – als deel van het cultuuronderwijs zeker? – bezig zijn alles in een grote oranje container te gooien.

Waarom kan men de boeken niet weggeven aan schoolkinderen? Via de gemeentelijke bibliotheken of spullenhulp een tweede leven gunnen? Er zijn stripverhalen, romans… Alles naar de verbrandingsoven?

Share
  • dM3

    Of toch tenminste in de gele (plastieken) zak om te sorteren 😉

  • Bart

    Fransch ofte Nederlandsch? Indien van den Franschen taal, kunnen ze het even goed bij pêle-mêle deponneren. Een schoolbibliotheek, dat zou misschien lukken buiten Brussel maar ik zie ze niet direct deze berg ergens makkelijk kunnen stockeren (en als het al wel zou gebeuren, dan zouden ze stof vergaren in een kast, het zien er geen recente boeken uit)

  • Alles wat ik gezien heb, was in het frans. Het was geen schoolbibliotheek, ze gebruikten enkel lokalen van een onderwijsnet. Ondertussen zijn bijna alle boeken afgevoerd. Er zat van alles ertussen: oude zeldsame boeken, oude versleten boeken, nieuwe boeken, recente boeken, ongelezen boeken, romans, stripverhalen, kinderboeken, documentatie… Enkele, weinige toevallige voorbijgangers hebben die een of andere zak kunnen vullen. Maar tienduizenden boeken zijn naar de verbrandingsoven gestuurd, helemaal zonder eerst te bekijken, wat er nog interessenten zou kunnen vinden.

  • Bart

    Dat is inderdaad idioot, ja. Zeker gezien als ze er echt niet naar gekeken hebben er wellicht wel een paar zaken tussenzaten die je zonder problemen kon verkopen, eerste druk enz. ; En stripverhalen hadden ze even goed kunnen uitdelen in die buurt aan de kids…