IJsjestijd

Nu de temperaturen boven de 25 graden pieken, geldt het motto: ijsjes zijn het allermooist op aard! Wat is er zaliger in de zomer dan aan te schuiven bij een ijssalon, de kinderlijke voorpret te voelen bij het kiezen van de smaak van de bollen en uiteindelijk met de buit in de hand een mooi plekje te zoeken om het ijsje op te eten? Ice, ice, baby!

Maar waar kun je zoal terecht voor een heerlijk hoorntje in Brussel? Een persoonlijke top vier:

 • Comus & Gasterea (Baksteenkaai 86, Brussel) is een ambachtelijke ijsbereider die een ster verdient. De man is een ietwat nukkige verkoper en de openingstijden zijn nogal wisselvallig, maar het ijs is geweldig. De smaken wisselen naargelang van de inspiratie van de meester en de beschikbaarheid van de ingrediënten. Naast enkele klassiekers zoals vanille, aardbei of banaan, biedt hij graag avontuurlijke smaken aan, zoals peperkoek, geitenkaas, drie pepers of hoeveboter. Een unieke smaakervaring! En de prijs voor deze delicatesse is met 1,50 euro per bol vrij democratisch.
 • Sikou (Sint-Gillisvoorplein 31, Sint-Gillis) is een biologisch café-restaurant op een hippe locatie, dat op zomerse dagen overstelpt wordt door ijsliefhebbers. Je kunt er terecht voor het betere bio-ijs. Proef bv. wortel-kaneel-sinaasappel of mandarijn-chocolade. Vriendelijke bediening! Slechts 1,30 euro per bol voor een ijsje om mee te nemen.
 • Capoue (Keltenlaan 36, Etterbeek + 7 andere Brusselse filialen) verkoopt een ruim assortiment aan klassieke smaken van artisanaal ijs. Vooral de keuze aan fruitsmaken is indrukwekkend, bv. peer, mango en meloen. Kwaliteit gegarandeerd! 1,50 euro per bol.
 • Australian Ice Cream (City 2, Nieuwstraat + 3 andere Brusselse filialen) is een Belgische keten voor luxe-ijs. Heel romig ijs met een krachtige smaak. De bollen zijn groot, de keuzemogelijkheden haast onuitputtelijk. Van aardbei tot vanille, met daartussenin butterscotch, crème brûlée, cuberdon, malaga, mascarpone, munt, pecan en speculaas. Je betaalt er wel 2 euro per bol voor.

En waar ga jij je ijsje halen?

Share

AboutTom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.

 • Elisa

  Super, die ga ik snel eens uitproberen! Het is me opgevallen dat er verdacht weinig ijsjes vindbaar zijn in het centrum (buiten dan Australian Ice Cream maar die vind ik te duur, en ik was veel te teleurgesteld toen ik hoorde dat het helemaal niets met Australië te maken had!).. en veel te veel wafels 🙂

 • bartje

  Niet het allerbeste ijs, maar wel het gemak dat ze tot bij de deur komen: de ijskar van Lanni Federico et Fils die zijn toertjes o.a. doet in Vorst. Voor de zeer democratische prijs van 1 euro per bol.

 • Ik hou over het algemeen niet van ijscrème, maar voor de exceptionele caramel salé van Comus & Gasterea maak ik graag een uitzondering.

  Maar inderdaad, die openingsuren. Geraakt iemand er wijs uit?

 • Stijn C

  @ Elisa:
  Ik ga regelmatig mijn ijsje bij TradiNature halen op de Anspachlaan, ergens ter hoogte van de Brico. Prijzen liggen iets lager dan Australian en ik vind ze even lekker. In de winter is hun aanbod nogal beperkt, maar in de zomer heb je al snel de keuze uit een twintigtal smaken.

 • Sander

  Australian Homemade een Belgische keten? Nu wil ik hier niet de Nederlandse chauvinist uithangen, maar dat klopt volgens mij toch niet helemaal. 🙂

 • @Sande
  tik eens “australian homemade ice cream” in op Google, je komt op een Nederlandstalige pagina uit.
  Het blijft me een raadsel waarom die mensen voor Australië gingen (misschien eens verder zoeken op de website), maar zo onmogelijk lijkt het me nu ook weer niet…

 • Tom

  @Sander: De oprichter van Australian Ice Cream is inderdaad de Belg Frederick Van Isacker. Hij noemde zijn ijssalon zo omdat hij op huwelijksreis onder de indruk geraakt was van Australië en omdat hij een Australische tante had die in hem geloofde en hem financieel steunde. De internationale rechten voor het merk heeft hij in 2001 verkocht aan de Nederlanders Rini Korst en Bart Van Elsland. De Belgische site is http://www.australianicecream.be, het logo bestaat uit een kangoeroe. De Nederlandse keten verkoopt ook chocolade en koffie.

 • Tom

  Om half zes vandaag een kijkje gaan nemen bij Comus & Gasterea, maar helaas: er hing een papiertje met sold out! Een goed alternatief vind ik chocolatier Frederic Blondeel (ook in de Baksteenkaai). Ik heb er een hoorntje met pistache en gember gescoord (3,50 euro). Wel oppassen dat je de punt niet afbijt, want er komt vloeiende chocolade uit.

 • Elisa

  @ Stijn C

  Die heb ik vorige week net ontdekt, maar nog niet uitgeprobeerd, wat ik dus zeker ga doen, dankje! Ik hoop ook snel naar Comus & Gasterea te gaan want ben nu wel zeer benieuwd.

 • Tom

  Een overzicht van ijssalons vind je nu ook bij Uit in Brussel: http://www.uitinbrussel.be/ijssalons-in-brussel.

 • Wouter

  glacier zizi in Ukkel! 😉