Tommeke, Tommeke, wat doe je nu?

Brussel en z’n afval het blijft een apart verhaal. Toen Tom Pintens hier een paar weken geleden een open brief lanceerde leek er op het eerste zicht niemand van wakker te liggen. Een zoveelste klaag en zaag brief? Veel mensen herkenden zich echter wel in zijn verhaal en het schrijven bleek heel wat Brusselaars te beroeren. Kort na het publiceren had de bijhorende Facebookgroep al snel honderden leden. De vele fotobijdrages deden de wenkbrauwen fronsen, ook bij de vrienden van de pers. Een klein mediastormpje ontstond zowaar en bijgevolg piekte het ledenaantal nog harder. Het was daarnaast verbazend om zien hoe de media het verhaal gretig overnamen. De bedenking hierbij maken dat de media haast dankbaar waren dat ze iets negatiefs over Brussel konden brengen zou wat te zwartgallig zijn, maar een drift naar sensatie leek af en toe de kop op te steken.
Ik vraag me trouwens af welk beeld de gemiddelde Vlaamse kijker nu over Brussel moet hebben. In elk geval staat het vast dat heel het vuilnisprobleem weegt op een stad als Brussel. Niet enkel lijdt haar imago schade, maar de mentaliteit onder de Brusselaars wijzigt in de negatieve richting. Ik betrap me er zelf vaak op dat ik meer en meer wen aan de hopen rommel en sluikstort. Is gewenning misschien het ideale lapmiddel om frustraties uit de weg te gaan? Ach, géén idee. En eigenlijk moeten we het vuilnis niet verwijten dat het er ligt, maar veel eerder de mens die het er komt storten. Ik vraag me af wie zich daar nu mee bezig houdt. Beeld je in dat je ‘s nachts om 4 uur opstaat om samen met een kameraad een oude kast/frigo/whatever te gaan dumpen. Een mens moet eigenlijk al behoorlijk fanatiek zijn om zich daar mee bezig te houden. Een zeker respect hiervoor!

En vandaag is het cynisch genoeg “Dag van de Netheid” in Brussel. Op de site van Stad Brussel wordt dit evenement als volgt omschreven: “Tijdens één dag in de lente roept de Stad Brussel de inwoners op om aandacht te hebben voor de netheid in hun straten. Die ‘Dag van de Netheid’ moet van Brussel een blinkende stad maken.” Zoals iedereen weet trekt Brussel al enkele jaren de kaart van sensibilisering… Werkt dit? Nee. Straks maak ik een kleine tour door mijn wijk en ben er haast zeker van dat de straten er niet spik en span zullen bij liggen. Het enige wat ik voorlopig kan doen is mensen zoals Tom aanmoedigen: Tommeke Tommeke ga ervoor!

Share
 • Die ‘Dag van de Netheid’ komt er eigenlijk op neer dat aan de sociale mensen die toch al op een correcte manier met hun afval omspringen, gevraagd wordt om de rotzooi van de a-sociale sluikstorters op te kuisen. Hoe dom kun je als stadsbestuur zijn door dit aan je burgers te vragen, in plaats van zelf een adequaat afvalbeheer uit te werken.

 • Niels

  En de MIVB doet ook mee roepen ze af door hun luidsprekers!
  Leuk om dan in de degoutante halte van het zuidstation te staan wachten met een aroma van pisgeur, kots, lege bierblikjes en talloze zakken met onbekende substanties.

 • Bart

  De MIVB heeft ook zijn promotiemolen laten gebruiken, niet alleen hun luidsprekers. Ze hebben ook de typische promotionele kanalen afgehuurd. Dit jaar is het dus grof geschut bovenhalen. Waarschijnlijk zoveel mogelijk pers er op af krijgen, filmen bij nette plekken, en ze kunnen er weer een tijdje niet meer op letten. Tom zijn groep en elke actie tegen wat er gebeurt is heel goed, misschien enkel jammer dat de groep zo wordt opgeslorpt door politici in de oppositie die er dankbaar gebruik van maken. Lalieux en consoorten kon dus niet anders in dit geval met deze dag (het is de 3e editie, maar de vorige jaren verliepen die in alle stilte)

 • tommy1975

  En mijn vrouw vond voor deze heisa al dat ik teveel aan mijn computer zat…

 • tommy1975

  Alle gekheid op een stokje: conclusie van vandaag is dat 100% sensibilisering, 100% inzet van Bruxsel Net/Propreté maar 0% repressie ook 0% resultaat geeft.
  Sommige straten liggen er iets properder bij dan normaal, in de Marollen is men de Cartier Hellemans vandaag al 5 keer komen proper maken. Desondanks ligt de volledige wijk er bij alsof er niks is gebeurd.

  Het meeste vuil kan immers niet meegenomen worden want gewestelijke materie…

 • Tom Pintens heeft twee toeristische wandelingen doorheen de Marollen uitgestippeld die gewijd zijn aan het (ontbreken van een) afvalbeleid in Brussel.

  Beide wandelingen zijn te bekijken op Youtube.com en kregen toepasselijk de naam van de politici die op dit ogenblik verantwoordelijk zijn voor het stedelijke en het regionale afvalbeleid in Brussel.

  De eerste wandeling heet Promenade Karine Lalieux.

  De tweede wandeling heet La Promenade Emir Kir.

 • Christine P.v.B.

  Om het helemaal af te maken zou hij beide politici een uitnodiging moeten sturen om hun promenade officieel in te wandelen met lintje doorknippen, fotografen en alles wat er normaal bij hoort.

  Alleszins een geweldig initiatief van Tom Pintens.

 • Bart

  Beiden reageren niet op zijn vragen tot communicatie. Elke tag op een foto of film proberen ze daarentegen vliegensvlug te verwijderen en de taggers worden van facebook profielen en dergelijke verwijderd. Om maar te zeggen: Ze weten duidelijk van het probleem, maar struisvogelpolitiek komt duidelijk beter uit. Met Lalieux die overal kakelde over haar succesvolle dag van de netheid en in de pers verkondigde ‘geen probleem te zien’ en Kir die al een burgemeesterpost voor 2012 op zak heeft, beter even niet hopen op verbetering.