De laatste sigaret op café

Nog een maand en het algemene rookverbod in de horeca wordt ook in Brussel van kracht. Het huidige verschil tussen etablissementen waar wel of geen eten geserveerd wordt, valt op 1 juli weg,  nadat het Grondwettelijk Hof de uitzonderingsmaatregelen op het rookverbod van 2009 naar de prullenmand heeft verwezen. Daarvoor bestaan heel wat goede redenen. De werknemers hebben recht op een rookvrije werkstek. Andere klanten mogen niet gedwongen worden passief te roken, want dat kan kanker veroorzaken. De horecazaken kunnen met gelijke wapens strijden. De ervaring uit het buitenland leert dat de omzet niet hoeft te dalen, welintegendeel. Rokers hebben nog altijd de mogelijkheid met gelijkgestemden buiten te roken en kunnen van de gelegenheid gebruik maken om te smirten.

Anderzijds waarschuwt de Federatie Horeca Brussel dat honderden cafés op het faillissement afstevenen, tenminste als er geen btw-verlaging als compensatie komt. Rokers voelen zich de paria van de maatschappij. En zal in Brussel, waar wetten veeleer het karakter hebben van vrijblijvende suggesties, het rookverbod nageleefd worden? Dienst Volksgezondheid kondigt alvast strikte controles aan.

Rookverbod, ja of nee, de laatste ronde gaat in!

Share

AboutTom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.

 • Peter V

  JA ! en het had er al lang geweest moeten zijn. Vandaag maar weer eens mogen overvinden waarom ik eigenlijk niet op café ga.

  Ik wou naar het Stoemp optreden van Iwein Seghers in café Merlot. Man, man, man… zonder overdrijven was 3/4 van de aanwezigen zowat permanent aan het roken. Dat was echt te veel voor mijn ogen en longen. Na enkele nummers dan maar naar buiten gevlucht, om niet meer terug te keren.

  Ik ben geen extremist. Als daar nu enkele mensen iets roken, tot daar toe, maar het leek daar wel een tabac-congres.

  Ik zal wachten tot na 1 juli voor ik nog naar een stoemp optreden ga. Intussen kunnen ze hun naam beter veranderen tot doemp.be .

 • Wouter

  Wel, ik ga alvast van 1 juli opnieuw op café.

 • tom

  Leuk, dan kunnen we op een regenachtige dag ook even gaan schuilen in De Monk of de Roskam. Sinds de dochter er kwam hebben we al deze etablissementen immers links laten liggen.

 • Dan ga je je wel eerst door een horde rokers moeten wurmen, ah ja… die staan allemaal te smirten aan de deur.

 • Bart

  De Monk is 1 van die kaffees waar ik serieus mijn twijfel over heb qua haalbaarheid, 1 of 2 barmensen die het razend druk hebben en dan 2 verschillende ruimtes als je dat extra locaal meetelt (wat zoiezo niet-roker is, maar bon), en dan nog de toiletgangen waar niemand je ziet + dat het gros van hun publiek zoiezo verstokte rokers zijn. Ik denk dat die troepjes rokers na verloop van tijd wel weggaan en je nieuw publiek krijgt, hoor.

 • Bart
 • Tom

  Café De Monk gaat er net prat op dat het een aparte rokersruimte van 35m2 aanhoudt. De zaal achteraan in het café is vanaf 1 juli gereserveerd voor rokers. Het personeel komt wel niet bestellen of afruimen in de rokersruimte.Zie: http://www.brusselnieuws.be/artikel/de-monk-blijft-rokershol.

 • Bart

  Apart? Dat is een open ruimte.

 • Pingback: De laatste sigaret op café - Horecatrend()