Feeën bestaan!

Het beste van het filmfestival van Cannes, kun je ook in Brussel beleven. Een selectie van de prestigieuze nevenreeks La Quinzaine des Réalisateurs is van 23 tot 28 juni te zien in cinema Arenberg. De reeks wil films van jonge makers een platform bieden en werken van gerenommeerde cineasten huldigen. Sedert haar oprichting heeft de Quinzaine de eerste films ontdekt van regisseurs als Werner Herzog, Rainer Werner Fassbinder, George Lucas, Martin Scorsese, Ken Loach, Jim Jarmusch, Michael Haneke, Chantal Akerman, Spike Lee, Luc en Jean-Pierre Dardenne en Sofia Coppola.

De oogst van 2011, de derde editie van de Quinzaine in Brussel, bestaat uit 11 films uit 9 landen: Frankrijk, België, Italië, Ierland, Denemarken, IJsland, Canada, Colombia en Brazilië. Het programma vind je op de site van cinema Arenberg.

De Belgisch-Franse film La Fée van drie jonge regisseurs-acteurs mocht gisteren de spits afbijten. Het is een prent die een glimlach op je gelaat tovert: sprookjesachtig, surrealistisch en vol slapstick. Het verhaal gaat als volgt. Er was eens een nachtwaker van een desolaat hotelletje in Le Havre: Dom. Op een nacht krijgt hij twee bijzondere gasten over de vloer: een bizarre Engelse hondenliefhebber en de verrukkelijke fee Fiona.  Zij vraagt hem twee wensen te doen, waarvan hij er twee meteen weet op te noemen: een scooter en levenslang gratis benzine. Er ontspint zich een dolkomische liefdesgeschiedenis, opgevrolijkt door zang- en dansnummers, die de kijker meevoert naar het strand, de haven, een psychiatrische instelling en een armtierig cafeetje met een steekblinde kelner, dat bezocht wordt door de plaatselijke rugbyvrouwen. Jacques Tati, Buster Keaton en Aki Kaurismäki zijn niet ver weg. De film mist uiteindelijk evenwicht en intensiteit, scènes zijn te lang uitgesponnen, schitterende vondsten wisselen af met versleten clichés en onnodige uitweidingen. Ondanks de manifeste tekortkomingen is het een charmante komedie, die op een prettige manier laat zien dat feeën bestaan en dat wensen niet altijd uitgesproken hoeven te worden.

In de marge van de openingsavond van La Quinzaine des Réalisateurs viel minder goed nieuws te rapen. Arenberg mag dan ambitieuze toekomstplannen hebben, namelijk om naar de site van Wiels in Vorst te verhuizen en daar in vijf filmzalen te voorzien, het huidige huurcontract loopt al over zes maanden af en de eigenaar toont zich tot dusver weinig inschikkelijk. Komt er nog een oplossing uit de bus of moet Arenberg in de Koninginnengalerij de deuren sluiten?

Share

AboutTom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.

 • Tom

  Er is nu ook een online petitie voor het behoud van cinema Arenberg in de Koninginnegalerij: http://www.arenberg.be/nl/118/Petitie—Red-Arenberg!

 • Ik wil heel graag cinema Arenberg steunen, maar dan wel om in de galerij te blijven en niet te verkassen naar Vorst. Dat ze daar maar een filiaal maken, het weze de Vorstenaars gegund. Maar de Arenberg in de Galeries is een monument en maakt al decennia deel uit van het meubilair in de Koningsgalerijen.
  Doodzonde als monumenten verdwijnen.
  William

 • Voor de mensen die zich zorgen zouden maken:
  http://www.brusselnieuws.be/artikel/cinema-arenberg-heeft-al-opvolger

  De bioscoop blijft met andere woorden bestaan en zal na een opknapbeurt zijn deuren terug openen. Welkom aan de nieuwe uitbater en veel succes aan het huidige Arenbergteam om een nieuwe stek te vinden en de huur te betalen 😉

 • Tom

  Inderdaad, de nieuwe eigenaar zou ook de betere film programmeren, dus voor de bezoeker zou er niet veel veranderen. Arenberg rekent wel nog op de steun van Brussel om in de huidige locatie te kunnen blijven. En hoe zit het eigenlijk met de plannen om van Pathé Palace in de Anspachlaan opnieuw een arthouse cinema te maken? Dat project sleept al jaren aan…

 • Bart

  Pathé palace is een vreemd gegeven. Het is zelfs te huren voor evenementen terwijl het pand niet eens in orde is. Er lijkt geen oplossing op lange termijn, wat ongelukkig is gezien zijn perfecte ligging.