Welkom in ‘De zoete inval’!

Ze troonde me mee naar het kindercafé. Ik had haar dochtertje Sophia nog niet gezien en om het nuttige aan het aangename te paren, spraken we af in de Knilchbar in de Oost-Berlijnse wijk Friedrichshain. Ik maakte niet alleen kennis met een schat van een baby, maar ook met een verrassend concept.

Als je het niet wist, zou je er zo aan voorbijlopen, want aan de buitenkant lijkt het een gewoon café-restaurant met een terrasje. Maar als je binnenkomt, moet je je schoenen uittrekken. Het wemelt er van jonge ouders, baby’s en peuters. Op de menukaart staan geen alcoholische dranken, maar koffie, thee, frisdrank en sapjes, en eenvoudige, kindvriendelijke gerechten zoals wafels, taart, quiche en soep. In het kindercafé kun je niet alleen eten en drinken en afspreken met vrienden, maar ook spelen. In de speelkamer vind je bouwblokken, Lego-dozen, een autootje om mee te rijden, een schommelpaard, een klimtoestel, een houten spoorweg en dito knikkerbaan. Aan de toiletten staat een luiertafel ter beschikking.

De sfeer is gemoedelijk in het café, de Brusselse wafels zijn heerlijk en het is er een komen en gaan van klanten. De zoete inval zou een prima naam zijn voor het etablissement. Jonge ouders komen hier graag, omdat hun kinderen hier vrij kunnen spelen, omdat ze gelijkgezinden ontmoeten en omdat ze eens weg van huis en de eigen vier muren zijn. In Prenzlauer Berg en Friedrichshain, twee trendy woon- en  uitgaansbuurten, leven steeds meer jonge gezinnen die openstaan voor dergelijke nieuwe initiatieven. Het aanbod van gespecialiseerde horecazaken en winkels  (bv. tweedehands spullen voor baby’s, boetiekjes met speelgoed, kleren en meubels voor kinderen)  neemt gestaag toe. De Knilchbar, die dagelijks van 10 tot 15 u open is, staat dus niet alleen.

Zou een kindercafé ook in Brussel kunnen aanslaan?  Waarom (niet)? En waar zou de ideale plaats zijn? Waar ga je nu met je kinderen heen als het weer eens regent en de speeltuin of het park geen optie is?

Share

AboutTom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.
 • Zoiets werkt in Berlijn omdat Duitse vrouwen steeds nog meerdere jaren stoppen met werken als er kinderen komen. Er zijn namelijk helemaal niet genoeg kribbes of kleuterscholen. Ook de basisschool stopt rond 12 uur ‘s middags (iedere dag woensdag) en bijna nergens is naschoolse opvang vorzien.

  In Brussel was zo’n café enkel voor woensdagnamiddagen, weekeinden en vakantieperiodes, en dat is waarschijnlijk niet rendabel genoeg?

  Een Franse tekende eens op dat Franse moeders in sondages veel vaker dan Duitse aankruisen dat ze “alles” voor hun kinderen zouden geven, omdat ze zich niet kunnen voorstellen, wat Duitse moeders onder “alles” verstaan… Vrouwen stappen er enkele jaren uit het beroepsleven en als ze weer terug beginnen is het meerdere etages onder hun opleidingsniveau. Kinderen betekenen voor Duitse vrouwen steeds vandaag nog hun onafhankelijkheid van een mannelijke broodwinner te verliezen.

  Wel heeft Berlijn door het communistische verleden van het Oosten nog meer peuter- en kleutervoorzieningen dan West-Duitsland, het is steeds nog veel minder dan hier.

 • Thijs

  In tegenstelling tot Malte ben ik ervan overtuigd dat zoiets zeker zou slagen en zelfs rendabel zou zijn. In Brussel zijn er immers erg weinig plekken waar je met een gerust hart je kinderen kan ‘loslaten’. De meeste zaken vinden kinderen een probleem en zijn ze liever kwijt dan rijk.
  En uiteraard hoeft ervoor mij géén specifiek kindercafé te komen (misschien wat overdreven), maar het zou gewoon al aangenaam zijn mochten er meer plekken in Brussel zijn waar je je kinderen -à laisse- kan laten kind zijn. Liefst met een binnenterras/tuin waar ze veilig weg van het autoverkeer wat kunnen spelen. Een gat in de markt!
  Mensen die tips hebben van kindvriendelijke horeca-zaken mogen het hier laten weten!!

 • Natuurlijk zou ik ook graag veel meer cafés hebben met plaats om te spelen.

  Ons kinderen hebben ondertussen altijd rugzakken vol met tekenmateriaal, kaartspelen en playmobil of barbiepoppen mee op café en restaurant …

  Maar als het mooi weer is, zijn de twee terrassen aan de grote wei in het bovengedeelte van het Josaphatpark goed: Er is genoeg plaats om rondtelopen. Het ene is de boogschuttersgilde: bierkaart, maaar niet veel om te eten. Het andere is onlangs heropend door maghrebijnen: We hebben er al een passable lasagne maison gegeten.

  Het beste zijn speelpleinen met café… Kijk eens in het Maloupark in Woluwe (de terras zit wel vol met Duitsers…) 🙂

  Aan de Mellaertvijvers is er ook een restaurant met speeltuin, maar dat vind ik persoonlijk dan weer te duur en te pretentieus.

  Die andere dag was ik in het Ploef, in Jette. Het lijkt daar zo’n soort kindercafé, daar kunnen ouders met hun kinderen komen, babbelen en de kinderen laten ravotten, het is wel niet echt een horecazaak.

  Enkele meters buiten het geweest, aan de Linkebeekse kant van de treinstation Linkebeek, is er een restaurant met springkasteel in de tuin (tenminste hadden ze er een jaar geleden zo eentje).

 • erik

  Een kindercafé is er misschien over maar een café of brasserie met speelhoek…
  In Nederland ook al zo iets gezien, er waren gezeldschaps spelletjes maar ook speelgoed voor de allerkleinsten en de menukaart bood lekkere broodjes tot fruitpap, een wijntje tot melk…voor iedereen wat…da’s toch supper en ….altijd vol.

 • Bij regenweer ga ik rustig naar LeWolf (Violetstraat, Centrum), boekenwinkel, kinderbib en eetplekje, met ook fruitpap op de menukaart! Heerlijk dat je niet moet staan je potjes maken voor vertrek maar zelf gewoon een moelleux kunt kiezen en een vers papje voor de baby!

  Anders Baboes, centrum Bxl (wel vreselijke openingsuren vind ik zelf) of Le Gazouillis
  in St Gillis

  Anders Bozar, waar altijd wel een gratis expo is en dus (afhankelijk van de expo) ideaal overdekt speelterrein voor mijn 1,5 jarige. Nu kan je in de horta hal ook iets lekker eten en drinken.

  Vaak zit ik bij regen ook in de Ravenstein gallerij in de rotonde, vreselijke ambiance soms, maar je kan iets drinken / eten, en doordat de fontein of wat het ook moge zijn al jaren niet werkt kan je met een gerust hart de kleine laten rondlopen.

  Dat er een tekort is, een gat in de markt zelfs, kan je wel zeggen. Ik ben helemaal PRO, als het maar betaalbaar is en dus kunt eten voor deftige prijzen.

 • Tom

  BrusselNieuws weet vandaag te vertellen dat morgen in de Schaarbeekse Louis Bertrandlaan Café Poussette opengaat en dat ook Sint-Gillis binnenkort een café krijgt waar ouders met bengels even kunnen uitpuffen. Berlijn is overal… http://www.brusselnieuws.be/artikel/ouder-kindcafes-schaarbeek-en-sint-gillis.