Mag het iets meer zijn?

Sinds kort is er opnieuw een slager in mijn leven. Dat komt niet door de herhaling op tv van het verrukkelijke Van vlees en bloed, maar door de verhuis naar een nieuwe buurt. Als ik de tram uitstap of het laatste eind met de fiets naar huis afleg, lacht de etalage van boucherie/beenhouwerij Zaman aan de Van Volxemlaan in Vorst mij toe.

Ik eet vleesgerechten vooral buitenshuis en kook meestal zelf vegetarisch. Maar in mijn koelkast zitten altijd wel fijne vleeswaren voor op de boterham, zoals vleesbrood, serranoham en kip- en vleesslaatjes. In de supermarkt vond ik daarvoor de laatste jaren mijn gading. Tot de slager opnieuw zijn intrede deed. Het zal wel met nostalgie te maken hebben. Hoe vaak ben ik als kind niet om kippenfilets of satés gegaan bij een van de buurtslagers? Nu bots ik op dat authentieke vakmanschap en die traditionele setting bij mij in de wijk. Een man van middelbare leeftijd met een snor en een bril en uiteraard in smetteloos witte kiel staat klaar aan de toonbank om zijn zelfbereide waren aan de man te brengen. Zijn vrouw staat ook in de winkel. Liefde voor het product, vakkennis en klantvriendelijkheid worden met een hoofdletter geschreven.

We zochten al naar de beste bakker van Brussel, maar wat is volgens jullie de beste slager van Brussel?

Share

AboutTom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.
 • Dat is een gemakkelijke. ‘Johan & Ria’ op de Gentsesteenweg in Sint-Agatha-Berchem. Alles is van topkwaliteit. Het rundsvlees komt van eigen boerderij.
  Duurder dan in de supermarkt, maar het is het 100% waard. Het vlees smaakt geweldig, ruikt geweldig, heeft zelfs een heel andere kleur dan in de supermarkt.
  De meeste stukken worden vers voor je afgesneden op het grote hakblok achter de toog.

  Een ander punt is de hygiëne. Ze raken er nooit geld aan. Betalen moet ofwel met kaart, ofwel via een automaat waar je cash in kunt steken.

  En als extra’tje: vrijwel iedereen die achter de toog staat is perfect tweetalig.

 • Thijs

  De beste slager? Wel, alvast zeker iemand met West-Vlaamse roots! Voor een portie chacuterie en fijne vleeswaren kan ik Olbrechts aan de KVS aanraden, maar ik vermoed dat hij niet de beste van’t stad is (wel één van de oudste).
  Bedankt voor de tip Ella!

 • Peter V

  Mijn tip : Milcamps in Schaarbeek.

  Nederlandstalig, veel personeel dus nooit lang wachten en een mooi aanbod. Ook broodjes, bereidingen kip aan ‘t spit.
  Milcampslaan 111 – 1030 Schaarbeek

 • tom p.

  Mijn tip Peter & Sabine in Sint Pieters Woluwe (www.peter-sabine.be/) Mooi vlees en mooie charcuterie en veel bereide gerechten (altijd wisselend).

  Ook héél erg goed zou Romain zijn (Romain-Boucherie‎
  Houba de Strooperlaan 77, Laken). Deze levert aan verschillende restaurants. Ik ben er echter nog niet geweest.

 • tom p.

  En ik vergeet deze nog http://www.jackoshea.com/. Slechts 2 winkels: één in het Londense luxe warenhuis Selfridges, de andere in Brussel. Lever aan het voormalige beste restaurant ter wereld “The Fat Duck” en aan de resto’s van Gordon Ramsay. Biologisch geteeld vlees uit de Schotse Hooglanden, zomaar voor het grijpen hier in Brussel.
  20% duurder dan supermarktvlees. Gewoon een stuk van 20% kleiner bestellen… hoewel je smakt naar dubbele porties 😉

 • tom p.

  Ok, en na deze derde interventie stop ik. Ik eet graag lekker vlees, en je moet er dus heus niet voor naar de “Rob”. In de volgende plaats kopen vooral de chefs van de vele restaurants hun vlees en vis. Rechstreeks van het hele beest afgesneden, je kiest zelf je stukje: Le Marché des Chefs (zijstraat Louisa – absoluut te vermijden tijdens de feestdagen)

  http://passion-cuisine.skynetblogs.be/archive/2008/01/01/terroir-le-marche-des-chefs.html

 • bartje

  Dan woon je nu in mijn oude buurt (en vlakbij mijn nieuwe buurt 😉 )
  Boucherie Zaman is best goed, en niet duur. Zeker niet de beste, maar wel zeer vriendelijk, en hij is Vlaming. En qua belegde broodjes zijn ze zeker goed.
  Iets dichter naar Brussel-Centrum heb je, in de Bondgenotenstraat tussen Guillaume Van Haelenlaan en Eikelstraat, Slagerij Etienne. Vriendelijke en tweetalige bediening, eveneens heel wat eigen bereidingen, en alles vers.
  Voor goed lams-, schapen- of geitenvlees zijn de Marokkaanse zaken aan het Sint-Denijsplein wellicht het beste adres. Geen traditionele charcuterie, weliswaar.
  Buy local, het steunt het leven in de wijk…

 • Tom

  Mooie tips! En nu weet ik meteen dat ik bij mijn slager Nederlands kan spreken (ik had al een vermoeden) en dat er nog Vlamingen in de buurt wonen.

 • bartje

  Vorst is dan ook het ontdekken waard. De parken zijn wat onderkomen, maar wel aangenaam, er zijn heel wat mooie lanen (zoals de Van Volxemlaan), en voor wie het wat de stil is, de vijfhoek is echt niet ver weg, het Sint-Gillisvoorplein ook niet.
  Trouwens, de bakker op de hoek van Ukkelse en Van Volxemlaan (aan het rond punt) vond ik ook altijd fijn: er zijn er niet veel die al open zijn vanaf halfzes ‘s ochtends, en daarnaast doen ze in het algemeen hun best om je in het Nederlands verder te helpen. Geen warme bakker, maar ik heb nooit klachten gehad van hun leveranciers.

 • Tom

  Bij de expats valt bioslagerij Jack O’Shea’s aan de Franklinstraat blijkbaar in de smaak (http://bestofbrusselsblog.com/2011/11/25/foodie-fridays-jack-osheas/).

 • Jack O’Shea’s valt niet enkel bij expats in smaak. het is ook de leverancier van Aux Armes de Bruxelles

 • tom p.

  Jack O’Shea levert ook aan de Midi Station van Dirk De Prins.

 • Wouter

  Boucherie Bremer op het Col. Bremerplein Schaarbeek.Traditionele buurtslager, kwaliteitsvlees aan zeer redelijke prijzen. Maar ook bloempans,varkenspoten, ossestaart, lever en andere ingewanden. Drietalige bediening: Frans, Brussels, Westvlaams.