Oproep: drie vriendinnen op zoek naar een stek in Brussel

Tegen volgend jaar zouden mijn twee vriendinnen en ik een appartement willen vinden in Brussel omdat we hier willen komen wonen. Een vriendin zal in Diegem werken en de andere is nog op zoek. Ikzelf moet elke dag in Leuven op Gasthuisberg zijn. Nu vroegen wij ons af: waar is de beste plaats om te gaan wonen als drie jonge meisjes? Wij hebben voorlopig vooral gezocht  in Brussel-stad en Elsene en ook Sint-Gillis en Schaarbeek willen we niet uitsluiten. Zijn dat veilige buurten? En valt er wat te beleven? Een van mijn vriendinnen heeft een bedrijfswagen en zou dus een goede parkeerplaats moeten hebben (liefst een box). Is dat moeilijk om te vinden? Wat zouden jullie ons aanraden? Groetjes, Anna

Share
 • Ella

  Moeilijk te zeggen. Een (on)veiligheidsgevoel is heel erg subjectief. Zelf voel ik me zelden of nooit onveilig in Brussel…

  Elsene en Sint-Gillis zijn heel erg leuke, hippe en veilige buurten (op een stukje rond het Zuidstation na misschien), maar het lijken me nu niet bepaald de beste opties qua bereikbaarheid als je elke dag naar Leuven en Diegem moet. Ook parkeren is in beide gemeentes heel erg moeilijk.

  Brussel-stad is een goede optie als je het stadgevoel echt wil behouden. Alles is bereikbaar via trein en openbaar vervoer en de meeste stukken zijn veilig. Alleen parkeren zou wel eens moeilijk en duur kunnen worden.

  Als ik puur op jullie werkplek afga, zou ik zeggen: zoek iets in Evere of Sint-Stevens-Woluwe. Hier is het rustig, gezellig, residentieel en dichtbij waar jullie werken. Ook parkeerplaats moet hier geen probleem zijn. Schaarbeek heeft ook mooie en rustige stukken.

  Een goede manier om meer informatie te krijgen over Brussel zijn de buurtbeschrijvingen van Wonen in Brussel: http://www.woneninbrussel.be/fotoproject/zoek.asp
  Je selecteert een gemeente en klikt dan op zoek. Dan krijg je de officieuze wijken, met een beschrijving, cijfermateriaal en foto’s per wijk.

 • Ella

  Ik bedoelde Sint-Lambrechts-Woluwe. Ik haal die 2 altijd door elkaar. 😉

 • Zowel Leuven als Diegem hebben redelijke verbinding met trein (wel ff kijken waar in Diegem precies). Dichtbij een station dus…
  Waarmee ik nu ook weer niet gezegd wil hebben dat je in de Aarschotstraat moet gaan wonen hé 😉

 • Anna

  Bedankt voor jullie reacties!
  Die site is heel handig Ella!
  Ja mijn vriendin die in Diegem werkt zal altijd met haar auto gaan maar mijn andere vriendin en ik zijn toegewezen op het openbaar vervoer. Er moet dus inderdaad een goede verbinding zijn met een van de 3 hoofdstations en dan nog liefst centraal.. Geraak je hier goed vanuit Sint-Gillis en Elsene?

 • Tom

  Ik denk dat je gewoon veel appartementen moet bekijken en verschillende factoren tegen elkaar moet afwegen: prijs, staat van appartement, buurt, bereikbaarheid, huisbaas en buren… Het komt erop aan een goed gevoel te hebben bij een bepaalde buurt(kan van straat tot straat en van tijdstip tot tijdstip verschillen). Een metro- of tramhalte vlakbij is zeker een pluspunt. Vergeet ook niet dat de fiets aan populariteit wint in Brussel: de eigen fiets of Villo! Ik had mijn zinnen vier jaar geleden gezet op Brussel-stad, Sint-Gillis of Elsene, omdat ik dat de tofste buurten vond, maar ben uiteindelijk beland in Etterbeek en nu in Vorst.

 • Ella

  Ik heb jarenlang vanuit Elsene naar Brussel-Centraal gereisd. Je hebt er de bus 71, die altijd overvol zit en altijd vastzit op de Elsensesteenweg. Toen woonde ik op anderhalve km van Centraal, nu op 5 km en ik doe er even snel over om op mijn werk te geraken. 🙂
  Elsene is ook heel erg groot. Als je elke dag naar Leuven moet, zou ik niet veel verder gaan wonen dan de Place Flagey.

  Sint-Gillis is moeilijker bereikbaar (behalve uiteraard het stuk rond het Zuidstation, maar daar willen de meeste mensen niet wonen). Hoewel… met de tram ben je ook redelijk snel in het centrum.

  Leuke gemeentes, maar (ik kan het niet vaak genoeg herhalen) parkeren is de hel en veel boxen zijn er ook niet te huur. We hebben meer dan eens meer dan een uur rondgereden op zoek naar een plaatsje.

  Fietsen, zoals Tom voorstelt, is ook een goed idee. Brussel is allesbehalve vlak, maar met een beetje conditie lukt dat wel. Je neemt best de Villo’s. 95% van de appartementen heeft geen plaats om fietsen te stallen.

 • Jeroen

  Sint-Gillis moeilijker bereikbaar? Dankzij premetrolijn 3 en 4 sta je vanaf Sint-Gillis in 10 min aan de Beurs. Deze lijnen hebben steeds meer klanten en willen ze binnen een aantal jaren ombouwen tot zware metrolijnen. De toestroom van mensen zorgt nu al voor steeds hogere frequenties van de premetro. Zeker een pluspunt dus!

  In de buurt van het Zuidstation kan je niet beter zitten! Door de hoge passage is er meer sociale controle dan aan bijvoorbeeld aan het Noordstation. Daar is het ‘s avonds echt eng, terwijl het aan het Zuidstation kalmer is zonder al te veel hangjongeren.

  Je mag de kant van het Zuidstation langs Sint-Gillis natuurlijk niet verwarren met Anderlecht 😉

  Ik voel me veiliger in Sint-Gillis dan in Brussel-stad eerlijk gezegd… Sint-Gillis heeft een gezonde mix van culturen, veel leuke alternatieve restaurants, cafés en winkels die niet de afgetreden paden van de toeristen volgen.

  Brussel-stad heeft veel wijken die er ‘s avonds verlaten bijliggen en die zelfs overdag niet al te veel uitstralen in hun reputatie. Denk maar aan Lemonnier, Anneessens, Beurs, Park, het einde van de Dansaertstraat, Nieuwstraat, Rogier, Madou en Kruidtuin (op de rand van Sint-Joost) Vossenplein, … :-/

  Ik ben zelf verhuisd van Brussel-stad naar Sint-Gillis en ik heb vooral geen spijt van deze beslissing!

 • Peter Wouters

  Ik woonde zelf jaren aan het Zuidstation (Zelfbestuursstraat) en nu reeds tien kaar aan het Noordstation (zijstraat Vooruitgangsstraat). Ik had aan het Zuidstation veel meer last van inbraken appartement en auto) dan aan het Noordstation).
  Echt eng is de buurt van het Noordstation zeker niet. je hebt de kantoren die s’avonds leeg staan en waar wat travesties tippelen maar verderop is het zeker veilig. In de buurt van Schaarbeekstation heb je mooie huizen en ben je met de auto snel in Leuven of anders met de trein vanuit Schaarbeek station en éénmaal overstappen.

  Succes.

 • Veronique

  Sint-Gillis is echt mijn favoriete gemeente, ook al omdat ik alles met het openbaar vervoer doe. Je hebt niet alleen tram 3 en 4 die rechtstreeks n(en ondergronds, dus geen file of rood licht) naar het centrum en Midi rijden, maar ook de METRO Hallepoort en Munthof. Die brengen je in 1-2 stops naar het Zuidstation. Kan ook interessant zijn voor je vriendin met auto: ik ken mensen die hun auto op een parkeerplaats in de rand zetten, dan verdergaan met metro. Vooral nu zo grote files verwacht worden in de zomermaanden lijkt dat een optie. er zijn ook nog genoeg garageboxen te huur (100-140€!). Je kan bij de gemeente een bewonerskaart aanvragen om gratis te kunnen parkeren. Als je niets in je wagen laat liggen loop je weinig risico.