Waarom is Brussel zo vuil?

Volgens een studie van de Europese Commissie uit 2009 is Brussel een van de vuilste steden in Europa. Maar liefst 72% van de ondervraagde Brusselaars is het er eerder niet of helemaal niet mee eens dat Brussel een propere stad is. Slechts 5 van de 75 onderzochte steden doen het nog slechter: Palermo, Boedapest, Sofia, Athene en Boekarest. Waarom is de hoofdstad van Europa zo’n smeerboel?

Helena de Groot heeft een Engelstalige radiodocumentaire gemaakt waarin die vraag wordt onderzocht. Ze vertrekt van de constatering dat zelfs een vluchteling uit Kandahar gechoqueerd is door het vuile karakter van de stad. Alsof vrijheid ook geldt voor afval dat mag blijven liggen waar het ooit gelegd is. In boeiende getuigenissen van stadsbewoners raakt de documentaire diverse pijnpunten aan: armoede en achterstelling, cultuurverschillen, verwaarlozing van de publieke ruimte, anarchistische laisser-faire-mentaliteit, gebrek aan visie van het beleid, complexe verdeling van bevoegdheden. Uit Schaarbeek is te horen dat educatie en repressie bij de bevolking, motivatie van het schoonmaakpersoneel en een doortastend en consequent beleid kunnen bijdragen tot een oplossing van het complexe probleem. Waarop de radiomaakster de bal terugkaatst naar ons allemaal: “Doen we er alles aan wat we kunnen om van Brussel onze stad te maken? Laten we de stad onze liefde betuigen!”

De eerste episode van Why is Brussels so dirty? is gratis te beluisteren en te downloaden op de website van Helena de Groot en op iTunes. Een aanrader!

(Foto: Brabantwijk Bouge op Open letter to all BP’s (Brussels Politicians): Clean up our city!)

Share

AboutTom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.
 • william

  Tja, het blijft blijkbaar een onuitroeibare kwaal. Een tijdje geleden ging ik met een vriend wandelen in het Zoniënwoud, ook daar, ongelooflijk, zijn er mensen die gewoon een zak vuil dumpen. Hij had daar een gepast antwoord op, hij nam de zak beet en kipte hem gewoon open in het midden van het pad. Drastisch, maar blijkbaar wel efficiënt want er zouden al mensen door zijn bekeurd. Is dit een oplossing ? Maar wat met het zwerfvuil, meubilair dat her en der wordt achtergelaten. Zijn de bekeuringen te zacht, ontbreekt het de bewoners aan burgerzin, iemand moet toch iets verzinnen. Véél scherpere controles en véél strengere bekeuringen inclusief werkstraffen gelinkt aan het ruimen van de vuiligheid. Nu is er werkelijk een laissez-aller en we weten allemaal waar dit naartoe leidt.

 • Vandaag vroeg een groep uit Keulen mij: Hoe doen ze dat in Brussel, dat hun stad zo veel properder is dan Keulen?

 • Kaat

  Omdat de mensen zelf rommel achterlaten, sigarettenpeuken op de grond gooien en wij daar niets tegen doen.
  Overal gasboetes maar zware sensibiliseringscampagnes : daar is geen geld voor.
  Zoals William schrijft: werkstraffen zouden veel efficiënter zijn, een paar vrijdagavonden als veger in de stad lopen en de sluikstorters zouden het wel afleren!

 • tom p.

  Het is een misverstand dat die GAS boetes effectief gebruikt worden vandaag. In heel Brussel stad zijn er op de volledige legislatuur een 25000 tal boetes uitgeschreven voor de totaliteit van verkeerd buitenzetten vuilzak, grafitti, wildplassen, hondenpoep en sluikstorten.
  Dwz gemiddeld 12 per dag over het hele grondgebied van Terkamerenbos over Laken, Nederoverheembeek tot in Haren.
  En dit in een gebied met 150.000 inwoners. De pakkans voor het dumpen van vuil op straat is dus nog steeds quasi onbestaande.
  Verder heeft Thielemans in Brussel stad aan zijn politie een duidelijke prioriteitenlijst gegeven, netheid is daar niet bij.(Zie ook Moureaux in Molenbeek)