Sms-parkeren enkel in Schaarbeek en Anderlecht

We kregen gisteren het volgende berichtje uit Nederland in onze mailbox:

Rotterdam 3-11-2012. Ik woon in Nederland. Kan ik sms-parking in Brussel aanvragen? Ik kom 2 keer per week naar familie in Brussel. Met vriendelijke groet, Rachid

Sms-parkeren is allesbehalve een nieuw fenomeen, want we hebben er in 2008 al een artikel aan gewijd. In 2009 stond het, samen met het olifantje Kai-Mook, Twitter en zumba, op de shortlist van het Product van het Jaar, een verkiezing van De Standaard die uiteindelijk gewonnen werd door zonnepanelen. Het systeem bestaat erin dat je  een sms-bericht met je nummerplaat naar het verkorte nummer 4411 stuurt om een parkeersessie te starten en te stoppen.

Volgens de website van Mobile-for, een onafhankelijke entiteit binnen de Belgacom-groep, heeft sms-parkeren vier voordelen: geen gedoe meer met parkeerautomaten en kleingeld, gedaan met op voorhand te moeten inschatten hoelang je gaat parkeren, je betaalt steeds de effectieve parkeertijd en je hoeft je niet meer te haasten als je parkeerticket verloopt. Sinds dit jaar zijn er ook gratis applicaties voor smartphonegebruikers beschikbaar.

In 21 Belgische gemeenten kun je momenteel parkeren per sms. Antwerpen was de pionier en werd onder meer gevolgd door Brugge, Oostende, Leuven, Hasselt en Luik. In Brussel kun je op twee plaatsen terecht. Schaarbeek startte ermee in 2008 en Anderlecht voerde het systeem in 2011 in. Volgen binnenkort ook andere gemeenten? Of zijn er te veel kosten en andere nadelen aan verbonden? Gent haakte volgens Knack in 2010 af voor sms-parkeren omdat de kandidaten geen open betaalsysteem konden aanbieden, onafhankelijk van de gsm-operator, en omdat de bijkomende kosten voor zowel de parkeerder als het parkeerbedrijf zeer hoog waren in vergelijking met andere elektronische betaalmethodes.

De vraag die we ons in 2008 stelden, blijft in elk geval relevant: “Waarom moet dit aangepakt worden door de individuele gemeenten en kan het Brusselse gewest dit niet aanpakken?”

Share

AboutTom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.

 • Overhevelen van bevoegdheden? Nu gaan we wel heel ver! 😉

  Alle gekheid op een stokje, voor de Nederlandse vriend zou het maar weinig uithalen want hij kan met zijn Nederlandse mobiel natuurlijk die verkorte (lokale) nummers niet gebruiken!
  En ja, parkeren blijft een belachelijke gemeentelijke bevoegdheid met als uitschieters het Anderlecht/Brussel probleem in de buurt van Poincarélaan en de Charleroisesteenweg geprangd tussen Sint-Gillis en Elsene.

 • Peter

  SMS parkeren is handig en ik heb er in het verleden regelmatig gebruik van gemaakt in bijvoorbeeld Antwerpen en Leuven. Maar vorige week wou ik het gebruiken in Schaarbeek. Ik was gehaast en wist niet hoelang ik zou moeten parkeren, dus dan is SMS ideaal.
  Toen ik op mijn vergadering was merk ik dat ik een SMS ontvangen heb die meldt : “uw aanvraag werd geweigerd. Om de dienst te kunnen gebruiken moet u zich eerst inschrijven op http://www.4411.be.
  En inderdaad : bij mijn terugkomst aan mijn wagen zat de “betalingsuitnodiging” (lees boete) al onder de ruitenwisser.
  Blijkt dus dat SMSparkeren enkel werkt met Proximus. Ik ben een tijd geleden weggegaan bij Proximus (wegens veel te duur) en kan dus nu niet meer SMSparkeren. Klanten van alle andere providers moeten zich eerst registreren. Belgacom-Proximus zit inderdaad achter deze 4411. De andere providers willen daar blijkbaar niet mee samenwerken.
  Ik heb sindsdien gepoogd om mij te registreren op die 4411 website, maar zoals alle Belgacomwebsites is die zo ingewikkeld dat ik daar niet in gelukt ben…
  Dus de kans dat Rachid als buitenlander kan SMS-parkeren in Schaarbeek schat ik zeer klein in.

  Jammer dat de gemeentebesturen/parkeerbeheerders deze toestand zomaar toestaan. Op de parkeerautomaten of websites wordt nergens melding gemaakt dat SMSparkeren enkel mogelijk is met Proximus.
  Een toestand een Europese hoofdstad onwaardig.