Zwerfvuil bij Zuidstation

(overgenomen van Embellir Bruxelles op de Facebook-groep Open letter to all BP’s (Brussels Politicians): Clean up our city!)

De wijk van het Zuidstation: een catastrofe en een schande die blijft duren! Weet u hoeveel toeristen (Duitsers, Engelsen, Fransen, Nederlanders etc.) er in Zuidstation uitstappen en naar het stadscentrum wandelen? Kent u het ontluisterende spektakel waaraan ze nog altijd worden blootgesteld?

 • illegale containers
 • overvolle vuilnisbakken
 • overal zwerfvuil op de publieke weg
 • een groeiend aantal satellietschotels aan de gevels – iets wat ik geen enkele binnenstad van een hoofdstad zie (niet te vergeten de elektrische kabels die ook aan de buitenkant hangen, bv. van de derde naar de tweede verdieping)

Wauw, een indrukwekkend beeld van de hoofdstad van Europa! Une honte, a shame, een schande! Het is daarom hoogtijd voor strenge repressie. De vriendelijke, bescheiden en onschuldige preventie is op haar grenzen gebotst.

 

 

 

 

 

 

 

Share
 • Peter van Baats

  Ach, ik begrijp de irritatie van deze mensen wel, maar gaat het oprichten van zo’n klikgroepje niet te ver? De meeste klagers zijn overduidelijk van het type smartphone-hipstertjes die de straten afschuimen om confronterende foto’s te maken. Wanneer ze mensen zouden betrappen op sluikstorten zouden ze nooit op het idee komen om hen persoonlijk aan te spreken.

  Zijn er niet belangrijkere zaken die spelen in Brussel? Veiligheid misschien? Hoevaak worden er niet mensen op klaarlichte dag bestolen en hardhandig beroofd in Brussel? En waar is de Zivilcourage, zoals de Duitsers zo mooi zeggen, van dit soort klikkers dan?

  Internationaal gezien heeft Brussel al veel opzien gebaard met haar onveiligheid. Dat is het eerste pijnpunt om aan te werken. Maar waarschijnlijk is deze facebookgroep doof voor deze oproep.

 • Bart

  Dag Peter. Ik nam eerst foto’s met een digitale fotocamera. Nu doe ik het met mijn smartphone, kan ik het direct op de groep gooien. Ik heb zelf ook al mensen aangesproken, van Molenbeek tot mijn eigen gemeente; Het merendeel van de antwoorden gaan van een ‘Et alors?’ tot een ‘Casse-toi’, tot zover die aanpak. Wat betreft onveiligheid ben ik bestolen, overvallen, tot zelfs enkele weken geleden het slachtoffer van fraude geweest – Maar op zo een zaken kon ik moeilijk foto’s nemen wanneer men me een bloedneus sloeg of van valse papierwaar die ik kreeg, nietwaar? Laat de politie e.d. daar maar zijn ding mee doen. Die groep kan je terecht met foto’s en meer en er zijn een aantal beleidsmensen in actief zoals Elke Roex, en daarnaast zijn er genoeg van ons die ook meldingen maken bij de bevoegde diensten of zoals ze nu opduiken, apps er voor installeren. Overigens zal je op zo een foto’s nooit de storter zelf zien, zowel qua privacy als dat je toch problemen zou krijgen als je de foto neemt als ze bezig zijn.

 • Tom

  Als oprichter van de groep ga ik graag even in verweer.
  1. Ik spreek continu mensen aan op hun inciviel gedrag. Soms met gevaar voor mijn fysieke integriteit. Google bovendien eens op “tom Pintens” en “marollen” en je kan zien hoeveel energie en tijd ik hier intussen instak.
  2. Dit is geen klikgroepje, wij rapporteren het probleem. Er werden meer dan 6000 foto’s gepost van sluikstorten, niet van daders.
  3. Er zijn meer dan 2000 mensen op deze groep actief. Het woord “groepje” is dus niet meer van toepassing.

 • Tom

  4. Overigens ben je wel erg snel in het veroordelen van andere mensen/initiatieven. Je duwt snelsnel enkele duizenden mensen in het hokje “hipster”. Is dat de nieuwe term voor Dansaertvlaming?
  5. De Broken Window theory is een wetenschappelijk bewezen begrip dat aantoont dat netheid en veiligheid hand in hand gaan. Of ken jij wijken die vuil & veilig zijn?

  Met groet,

  Tom Pintens