Brief aan de koning

Van royalistische sympathieën kan ik niet verdacht worden. Staatshoofden horen volgens mij verkozen te worden en een systeem van erfopvolging past niet in een moderne democratie. Ook in het complexe België moet een ceremoniële president mogelijk zijn. Zoals in de Bondsrepubliek Duitsland, waar een door het voltallige parlement verkozen president boven de partijen en de regio’s staat en moreel gezag uitoefent.

Mijn republikeinse voorkeur belette me niet om vorige week een brief aan Koning Filip te sturen. Mijn moeder is namelijk wel koningsgezind en ik wou haar verrassen met een verjaardagskaart uit het Koninklijk Paleis, van de vierde koning die ze tijdens haar leven meemaakt.

Dus ging ik op de contactpagina van de Belgische monarchie op zoek naar een e-mailadres om mijn aanvraag te doen. Ik moest genoegen nemen met een postadres: Koninklijk Paleis, Brederodestraat 16, B-1000 Brussel. Uiteraard heeft het Hof medewerkers om brieven van burgers te beantwoorden. Ik wendde mij tot Chantal Cooreman, Directeur van de Dienst Verzoekschriften en Sociale Zaken. Ik maakte beleefd mijn felicitaties over aan de kersverse vorst en legde uit waarmee het Paleis mij van dienst kon zijn. Ik verwees nog net niet naar de toespraak waarin Filip benadrukte dat hij ten dienste stond van de bevolking.

Een week later kregen mijn mama én ik elk een brief. Uiteraard geen persoonlijk berichtje, maar een formeel schrijven met een stempel van het Paleis te Brussel, gesteld in het meest plechtstatige Belgisch-Nederlands en ondertekend door mevrouw Cooreman. Ze had de eer ontvangst te melden van de brief die ik had gestuurd en gevolggevend aan mijn wens, had ze het genoegen mij te laten weten dat ze, namens Hunne Majesteiten de Koning en de Koningin, een felicitatiebrief aan mijn moeder had gericht. Mijn mama was oprecht blij en trots dat ze een brief van het Paleis had ontvangen. Met daarin de ronkende volzin:

De Koning en de Koningin sluiten zich van harte aan bij de blijken van sympathie die u bij deze bijzondere dag gegeven werden en gelasten mij u hun hartelijke felicitaties over te maken.

En er zat een foto bij van het koninklijke echtpaar en de vier kinderen, die ongetwijfeld een ereplaats zal krijgen in het huis van mijn moeder. Of hoe de monarchie het leven van mensen begeleidt en momenten van royaal geluk kan bezorgen.

Share

AboutTom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.

 • tatjana

  hallo koning filip,
  ik weet niet hoe ik je moet contacteren
  maar ik heb hulp nodig ik weet geen raad meer
  ik ben hopeloos samen met mijn broer en mijn moeder we moeten binnen een maand uit het huis dat we nu huren in izegem een klein huisje betalen 506,46 euro is veel te veel voor ons en moeten binnen maand buiten van de huisbaas dus binnen een maand staan ik mijn moeder en mijn broer op straat ik ga nog steeds naar school ik weet niet meer wat te doen huisvestigingsdienst heeft blijkbaar geen huis voor ons maar binnen een maand staan we op straat koning filip ik heb je hulp nodig ik wil niet dat we op straat staan
  dank op voorrand koning filip

 • Tom

  Als je een brief aan Koning Filip wilt sturen, raad ik je aan je grieven te bezorgen aan mevrouw Chantal Cooreman, Directeur van de Dienst Verzoekschriften en Sociale Zaken van het Huis van Zijne Majesteit de Koning.

  Het adres is:

  Aan Zijne Majesteit de Koning

  t.a.v. mevrouw Chantal Cooreman

  Koninklijk Paleis
  Brederodestraat 16
  1000 Brussel

 • Sire,

  graag wil ik u feliciteren met het besluit dat u hebt genomen, dat ik in de media heb gelezen dat u een jongeman serieus had genomen omtrent zijn clusterhoofdpijn
  en dit aan mevrouw de block zou voorleggen om deze ziekte te erkennen qua terugbetaling medische kosten

  Sire is twee maanden jonger dan ik en ik ben slachtoffer van deze onmenselijke ziekte, erkend als ergste pijn ter wereld sinds mijn 26 jaar
  vreselijke ingrepen en onderzoekingen wier details ik Sire wil besparen, ben ik pas onder controle van pijn door onderdrukkende medicatie van de zenuwknopen die clusterhoofdpijn of hortonhoofdpijn bezorgd

  het medicament is hetzelfde als voor mensen met vallende ziekte en heet LAMOTROGINE maar word bij clusterpatienten niet terugbetaald.

  na al die jaren ben ik bij een dokter terechtgekomen die zich verdiept in het hele lichaam
  het eerste wat hij deed na de diagnose is iets waar alle 30 dokter te fier voor waren
  hij ging op het internet kijken
  hij zij : bij een aanval direkt zuurstof
  die ik altijd heb
  ben je ergens anders dan thuis gebruik diergo spray
  werkt na 15 minuten
  ik heb gelezen dat een operatie niet of tijdelijk helpt

  wij, de clusterpatienten zouden voldaan zijn met de erkenning van onze ziekte en terugbetaling van onze medicijnen

  het is een hel Sire
  je kan beter dood zijn

  lang leve de Koning

  met groeten aan uw fantastisch gezin

 • Dank U voor uw aandacht Sire

 • tournoy marinka

  geachte
  ik weet niet naar wie ik me moet richten , maar mijn ouders hadden een brief gekregen ivm 50 jarige huwelijk , mijn pa heeft jammer genoeg Alzheimer , en heeft die per ongeluk in de vuilniszak gegooid , mijn ma is het hart ervan in , zij houdt alles bij en vooral van de koninklijke familie , is het mogelijk om die naar mij te sturen , dan geef ik die aan mijn ma , ze was zo blij !
  bedankt alvast
  marinka

 • Sven Hollanders

  Geachte Koning Filip…
  Ik heb mogelijke informatie voor “Prins Laurent” omtrent zijn kindertijd. Dit is geen flauwe grap. Ik ben een jongeman uit Antwerpen en heb altijd het grootste respect voor het koningshuis gehad. Zou het mogelijk kunnen zijn om met “Prins Laurent” via mail in contact te komen?

  Met vriendelijke groet, Sven Hollanders.

 • Tom

  Het officiële adres van Prins Laurent is Koninklijk Paleis, Brederodestraat 16, 1000 Brussel. Zijn stichting voor het welzijn van huisdieren en wilde dieren heeft een e-mailadres: mail@sfprlaurent.be.

 • Rondou Andre

  Sire, mijn dochter is een alleenstaande moeder met twee kinderen: een van 7 en een van 4 jaar. Zij huurt op de particuliere markt. Ze zou een sociale woning in Diest of Molenstede willen. Wat moet ze daarvoor doen om in aanmerking te komen? In Diest zijn ze aan het verhuizen met die woningen, maar er is een wachttijd van meerdere jaren. Ik denk wel dat zij recht heeft op zo’n woning.

 • laura

  Geachte koning Filip hier is het met Laura 12 jaar en ik woon in Oost-Vlaanderen
  Ik wil u even melden dat mijn mama en papa te veeeeeeel belastingen moeten betalen in de 2000€ euro dat is wel erg veel vorig jaar gingen we ook op reis maar dat is niet gelukt door de belastingen en dit jaar gingen we naar Spanje dat vind ik heel leuk maar het lukt weeral niet dus moet ik weer een jaar wachten dat is heel jammer kunt u daar iets aan doen alsjeblieft ik keek er zo naar uit met vriendelijke groeten Laura

 • laila

  beste mensen ik zie dat jullie allemaal via deze weg een mail achter laten met de vraag voor hulp financieel en niet financieel ik vroeg me af of jullie daadwerkelijk ook geholpen, werden of niet ? ik ben een jonge dame die op het punt staat om de koning om hulp te vragen maar vroeg me af of ik geholpen wordt of niet ? ik ben van antwerpen en onlangst alleenstaande mama van een knappe zoon 4 jaar
  grtjs allemaal en succes verder 🙂

 • Mr Geukens Steven

  Aan de Koninklijke Majesteit de Koning en de Koningin.

  Ik ben een mensenrechtenverdediger en kom ook op voor dierenrechten, bv. door vegetariër te zijn.

  Ik sta op mijn rechten, als enige levende zoon van mijn eerwaarde vader.

  Ik heb een huishouden, geen kinderen, het geluk van een zeldzame goede en trouwe vrouw heb ik ook niet, ik heb mijn tijd nodig onder andere om aan beveiliging van mijn bezit te doen, ik heb mijn rechten als Belg,
  Dat doet men een mens en een Belg toch niet aan, zijn kostbare tijd waarmee hij nog bv een trouwring terugbezorgt voor het vijftigjarig jubileum, mijn kostbare tijd waarmee ik nog het goede voorbeeld geef ,

  Als u in mijn plaats zou zijn, u zou uw stem schor maken met het roepen en tieren om u te rechtmatig te verdedigen. ik sta op de website Reverbnation met rang 3, met buitenlandse en Engelstalige fans, maar ik heb geen echt BV-leven, waarmee ik bedoel Llmousines en champagne à volonté, maar dat hoeft voor mij ook niet.
  ik ben trotse nonkel en peter,

  Hiermee vraag ik beleefd om uw begrip, dat het een zware strijd om het gelijk is, met veel getouwtrek,

  Terwijl men mij ooit heel laf met 10 mensen tegelijk, ruziezoekers tegenover zelfs een ziek mens heeft geslagen, zo begrijpt u ook mijn strijd van de eenling,
  Er bestaat bijna niets waarbij ik me goed zou voelen als vereniging, er zijn altijd obstakels. bv een brave motorbende is er niet, een burgerwacht is hier spijtig genoeg ook niet, en dat zou ik echt nuttig vinden om de samenhorigheid te bevorderen.

  ik ben van het zelfde geboortejaar als Onze Majesteit de Koningin.
  Met veel dank voor uw eventuele steun en bescherming.
  Met de meeste hoogachting,
  Steven

 • قاهرك اللزم

  Hallo .mijn naam is Nour almalla en ik ben een vluchtiling die in Nederland woon en ik heb een bijzinder verhaal en wil ik graag door de koning geholpen worden als dat mogelijk is .
  Ik ben nu bezig met taal te leren.
  En over vier manden ga ik naar een dierenarts oplijding.
  En mijn groote probleem is.
  Ik wil mijn broer bij mij hier in Nederland hebben omdat ik hier samen met mijn ouders en mijn zus die zwanger ook is.
  En mijn broer is nu in Sudie arabie van 7 jaar geleden en hij heeft daar een heel moeilijk situatie omdat hij geen verblijfsverguning heeft en mijn moeder omdat zij veel gehuild heeft werd zij ziek van.
  En hij kan niet naar Syrië terug gaan ans moet hij bedreigd is .
  En hij is 26 jaar oud en onze droom.is dat we hem kunnen zien .
  En graag een reactie op mijn brief.
  En alvast bedankt.
  Groet . Nour
  Mijn e-mil:nour.almala123@gmail.com
  Mijn telfon nummer:0685413240