Het zwarte goud

De barista’s van de bekende koffiezaak Corica, voluit Comptoir Oriental des Cafés, vergastten bezoekers van Muntpunt gisteren op een hartverwarmende koffiedegustatie. Het werd een wereldreis met koffievariëteiten uit Costa Rica, Brazilië, Tanzania en Ethiopië. De smaak van de espresso’s varieerde van bitter tot zuur. De bonen waren van licht tot donker gebrand. De intense geur van koffie verspreidde zich over het gebouw, terwijl de twee koffiedeskundigen hun passie met het publiek deelden.

Wat is het geheim van goede koffie? De kwaliteit van de koffiebonen is essentieel. Als de bessen handmatig geplukt worden, belanden alleen de rijpe bessen in de oogstmand, wat bijdraagt tot de smaak van het eindproduct. De doorsnee supermarktkoffie komt uit Brazilië en vertrekt van industrieel geplukte bessen. Als je wilt weten wat je exact drinkt, is een koffie van bonen uit één oorsprongsgebied (single origin) of zelfs één plantage (single estate) te verkiezen boven een mengeling (blend). Bij ambachtelijke koffie worden de koffiebonen ook nog eens in kleinere hoeveelheden gebrand. Ook de grofheid en gelijkmatigheid van de maling is belangrijk. Ten slotte zijn er verschillende manieren om koffie te zetten, van traditioneel tot modern, al naargelang je persoonlijke voorkeur.

En wat vinden de heren van Starbucks? Te veel melk, te veel karamel, klinkt het meteen. Te grote bekers. De Coca Cola van de koffie. Te veel oppervlakkige lifestyle in plaats van oprechte liefde voor het product. Maar de Amerikaanse koffieketen zorgt, net zoals de Nespresso-hype (Clooney zij dank), wel voor een vernieuwde belangstelling voor koffie, waarvan ook kleinere koffiebars profiteren. En tenslotte is er plaats voor iedereen onder de koffiehemel.

BrusselBlogt ging in 2006 en 2010 al op zoek naar favoriete koffieadresjes.

Share

AboutTom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.
  • Eva

    Fijn, je bent geweest! Was het naast een wereldreis en een geurfestijn ook een smaakexplosie?

  • Tom

    Zeker! Ik merkte wel dat de koffies die ik het lekkerst vond (Costa Rica en Brazilië) het dichtst aansloten bij wat ik van koffie verwacht: sterk, bitter. Met de zuurdere variant (Tanzania) en de aardse, kruidige variëteit (Ethiopië) had ik meer problemen. Blijkbaar moet je sommige koffies ook leren drinken. En toegegeven, ik hou ook wel veel van melk bij koffie: cappuccino, latte of espresso macchiato, Melange, galão.