‘Foute’ koning waakt over Brussels park

Het Dudenpark in Brussel is een mooi park. Minder mooi hieraan is dat het gefinancierd is geweest met geld uit de voormalige kolonie Congo. Koning Leopold II was de opdrachtgever. Hij is nog altijd prominent in het park aanwezig in de vorm van een standbeeld. Niet iedereen vindt hem even controversieel. Want sommige passanten kussen het standbeeld zelfs!

Afbeelding 

Koning Leopold II kijkt vanuit het Dudenpark uit op zijn andere markante creatie: het Justitiepaleis, het meest megalomane gebouw van heel België.

 

 

Afbeelding 

De koning in kwestie was, net zoals veel van zijn bouwwerken, een aparte verschijning. Je herkent hem aan zijn lange baard.

 

Afbeelding 

Het moet gezegd worden: het Dudenpark is echt mooi. In het verlengde hiervan ligt het Park van Vorst. Natuurlijk ligt dat park niet in de gemeente Vorst, maar in de gemeente Sint-Gillis.

 

Afbeelding 

Nog altijd wordt de bezieler van het zogenaamd moderne Brussel als ‘weldoener der openbare parken’ beschouwd.

 

Afbeelding 

Zoals overal in Brussel kom je ook in het Dudenpark vreemde objecten tegen. Zoals dit villaatje met vensters, waarvan de meeste geen ramen hebben. Je zou er maar wonen…

 

Afbeelding 

Een Belgisch park zou geen Belgisch park zijn als het verval niet om de hoek loerde. Naast het gebouw zonder ramen is een poort die nergens heen leidt. Daarachter is een stijl ravijn. En achter het venster lijkt iemand te wonen, omdat er heel wat levensmateriaal ligt.

 

Afbeelding 

Een leegstaand gebouw zonder functie is erg normaal in een Brussels park. Soms kun je je beter niet afvragen waarom bepaalde dingen in Brussel zo zijn. Dat moet je gewoon aannemen.

 

Afbeelding 

Op het hoogste punt van het park staat een kasteel, als kers op de taart. Koning Leopold II schonk dit kasteel aan het park ter gelegenheid van zijn 65e verjaardag. Tegenwoordig zit er een filmschool in.

 

Afbeelding 

De voorkant van dit verjaardagscadeau is in jugendstil of art nouveau uitgewerkt. Veel van deze pareltjes zijn verdwenen in de loop van de vorige eeuw. Tegenwoordig is Brussel er trots op en worden ze soms gerestaureerd.

 

Afbeelding 

Blijkbaar betekent dit iets. Alleen weet ik niet wat.

 

Afbeelding 

Brussel staat in Vlaanderen bekend als gevaarlijke stad. De gemeente Vorst lijkt hier alvast op geanticipeerd te hebben door een gevaarlijk paadje ontoegankelijk te maken. Je zou maar eens een los gewaaide tak tegen je gezicht krijgen!

 

Afbeelding 

Een mooi huisje staat tegenwoordig tussen kapotte hekjes en bosjes. Ja, in Brussel zorgt men erg goed voor het cultureel erfgoed.

 

Afbeelding 

Een sokkel zonder standbeeld. Zou Leopold II van zijn voetstuk gehaald zijn?

 

Natuurlijk is het niet juist om het foute verleden van dit park als typisch Belgisch af te schilderen. De meeste West-Europese landen hebben een bloederig verleden in de huidige derdewereldlanden. Misschien is het ook goed om eens stil te staan bij de gedachte met welk geld de Nederlandse grachtenpanden en spoorwegkathedralen tot stand zijn gekomen?

Toch lijkt niet iedereen de vorst even controversieel te vinden. Nadat een man theatraal met de vorst voor de foto heeft geposeerd, komt er een andere man. Met een plechtig gezicht kijkt hij naar de koning met de baard. Om vervolgens de baard te kussen!

 

Share

AboutJochem

Jochem Oomen woont en werkt, als leerkracht, in Brussel.
 • Michaël Valkeniers

  Het Dudenpark was géén opdracht van Leopold II. Hij erfde het van Wilhelm Duden, een Duits kanthandelaar. De filmschool is gevestigd in de villa die Duden voor zichzelf liet bouwen. Het lager gelegen villaatje is ouder en was het buitenverblijf van een zekere Mosselman. Het park is eigendom van de Koninklijke Schenking.
  Het ernaast gelegen park van Vorst daarentegen is wel aangelegd, via een strofirma, met middelen van Leopold II.

 • Tom

  Ook het vertellen waard is dat het stadion van derdeklasser Union Saint-Gilloise (dat uiteraard in Vorst ligt) zich aan de voorkant van het Dudenpark bevindt en dat je er op een helling in het park een blik op kunt werpen.

 • Dag Michaël, bedankt voor de correctie en de aanvulling. En Tom, ja, ik heb het stadion inderdaad gezien. Groeten!

 • Johan

  Het park van Vorst ligt wel degelijk in Vorst en niet in Sint-Gillis!
  met vriendelijke groeten,
  Johan

 • Dag Johan,
  Bedankt voor de aanvulling, maar die is niet helemaal correct 😉 Het park ligt bij nader inzien in zowel Vorst als Sint-Gillis! Check maar Google Maps door te zoeken op Sint-Gilles, dan zie je het aan de gemeentegrenzen.
  Groeten!

 • Nynke

  Nog een laatste ‘zeurderige’ opmerking: het steile ravijn waar je over spreekt is de vroegere voetbaltribune van het stadion. Als je goed kijkt kun je de rijen nog zien! (: De poort die nergens heen leidt was vroeger een toegang tot het stadion en het vervallen hokje was de entree.

 • Hé Nynke,
  Nee hoor, ik vind die opmerkingen juist prachtig. En wat een interessant weetje van die vroegere tribune!
  Groeten, Jochem

 • Johan

  Jochem. Kijk nog eens goed op google maps. Het park ligt wel degelijk in Vorst! Buiten een miniem klein stukje in de noord-oostelijke hoek.

 • Johan, dat heb ik al geschreven in mijn comment. Verder bevestig je dat het park in twee gemeenten ligt 😉
  Groeten!