‘s Middags een film kijken in de Actor’s Studio

De laatste weken probeer ik een film mee te pikken in de Actor’s Studio aan de Rue des Bouchers. Voor 8 euro kan je er tussen de middag naar een uitstekende film gaan kijken samen met enkele bejaarden. Tja, wie is er anders vrij op een dinsdagmiddag. Op 28 oktober zag ik Zagros van Sahim Omar Khalifa, een Belgische film.

Actor’s studio is een beetje een vergane glorie, maar ik vind steeds mijn weg ernaartoe op dinsdagmiddag. Het is eigenlijk fantastisch dat je de mogelijkheid hebt om ‘s middags een film mee te pikken in het centrum van Brussel, zonder daarvoor naar de film zalen te moeten die op fabrieken lijken.

Het leuke aan de Actor’s Studio is dat ze alternatieve films draaien, voor een redelijke prijs en in een zaal waar het rustig is. Er zijn af en toe wel mensen die in slaap vallen en snurken, maar dat moet je er maar bij nemen. Het is anders wel een rustige manier om enkele springuren door te komen.

Gisteren ging ik naar Zagros kijken, een Belgische productie over de herder Zagros uit het gelijknamige Zagros-gebergte en zijn vrouw Havin uit de moderne stad in Koerdistan. De familie van de Herder aanvaardt het meisje van de stad niet en doet er alles aan om de eenvoudige Zagros te manipuleren om hun relatie te verbreken. Ze vluchten naar Brussel, maar de spoken uit het Zagros-gebergte waar hij vandaan komt blijven hen achtervolgen. Zal de relatie tussen Havin uit de stad en de Herder Zagros standhouden? Daarvoor moeten jullie naar de film kijken.

Het leek mij allemaal herkenbaar. Toen ik in 2014 voor het Fonds Pascal Decroos jihadisten van Al-Nusra fotografeerde in een veldhospitaal in Reyhanli (Turkije), leerde ik al snel dat jongeren heel snel gemanipuleerd konden worden en erg haatdragend kunnen worden, zelf al waren ze eenvoudige jongeren in het begin. Dat lijkt zich ook met Zagros af te spelen. Als je goed oplet, zie je hem veranderen van een eenvoudige herder tot een haatdragende man. Dat is waarschijnlijk het verhaal van de Brusselse rellen, jongeren die opgestookt worden en vol van haat zitten.

De film is helemaal geen reclame voor de Koerden, het is een manier van de regisseur Sahim Khalifa om de moeilijke situatie van Koerden aan te kaarten. Khalifa, die als tolk werkt(e) bij Dienst Vreemdelingenzaken en zelf vluchteling is, kent als geen ander de situatie van de Koerdische vluchtelingen.

De film werd alvast goed onthaald en hij kreeg een internationale verdeler. En waarom hem niet gaan zien in een van de kleine cinemazalen van Brussel zoals Cinematek, Aventure, Vendôme, Styx of Cinema Novo? En als ze hem daar niet spelen, kan je evengoed een van de kleinere cinemazalen steunen omdat dit juist zorgt voor een breed en divers aanbod in de stad.

Actor’s studio, Korte Beenhouwersstraat 16, 1000 Brussel. Meer info over de film: www.zagrosfilm.be/

Willemjan is blogger. Volg hem op zijn blog of website

Share

AboutWillemjan Vandenplas

Willemjan Vandenplas (°86) is geboren en getogen in de rand van Brussel, maar zijn sociaal leven speelt zich voornamelijk af in Brussel zelf. Vanaf het middelbaar tot nu heeft hij veel gereisd, maar Brussel was altijd zijn veilig nest, zelfs al was dat altijd maar tijdelijk. De laatste drie jaar is hij met zijn hoofd, fysiek en mentaal, wel heel ver weg geweest, namelijk São Paulo, daarmee dat hij met deze blog zich weer wil integreren in het Brusselse stadsleven. Zeker nu dat Brussel weer eens definitief gaat aanvoelen...