Pop-up initiatieven

Een betoging die beweging ontbeert
Een bezetting met vergunning
Een kermisattractie zonder leeftijd
Een efemere uitwijkmogelijkheid voor rustelozen
Een lifestyle topic op de sociale media
Een voorbijgaande droom van vermeende wereldverbeteraars
Het ideaal van de actieve burger die duurzaamheid beu is
Een beplante boomspiegel voor de eigen deur
Kunst die de tand des tijds niet doorstaat
Een straatzanger
Een dakloze met uitzicht op een dak boven het hoofd
Een marktkraam zonder markt
Een dansje met Hare Krishna
Een flash-up new style
Een mol die zich bekend maakt
Een parkeerwachter op de foute plaats en het foute moment
Een wit konijn op cultuur
Een overbodig bericht op een stadsblog

Share

Stoptrein Brussel-Parijs is eens iets anders

Per Thalys vanuit Brussel naar Parijs? Dat had ik al te vaak gedaan. Ik vond het eens tijd voor iets anders en besloot de stoptrein te nemen naar de Franse hoofdstad. In de praktijk bleek dit te bestaan uit drie treinen, een busrit en een wandeling om Frankrijk binnen te komen. Een verslag van een niet voor de hand liggende reis van zeven uur lang.

Om elf uur vertrek ik vanuit het station Brussel-Zuid met een oud, vuurrood Belgisch treintje naar Charleroi. Daar is mijn eerste overstap.

De "beeldschone" staalindustriemetropool aan de Samber.  

De “beeldschone” staalindustriemetropool aan de Samber. Lees volledige tekst

Share

Gezocht: verse vis

Gisteren moest ik even de grenzen van het Brusselse gewest oversteken. Een fietstocht doorheen het prachtige Scheutbos voerde mij tot Dilbeek. Daar stootte ik op een marktje, idyllisch tussen het gemeentehuis en de kerk gelegen. Het was 9 uur ’s morgens en mijn aanwezigheid verlaagde de gemiddelde leeftijd van de marktbezoekers met minstens 20 jaar. Ik leek wel heel ver weg van Brussel.

Ik zag twee viskramen en na lang twijfelen kon ik mezelf overtuigen om toch wat vis aan te kopen. De laatste tijd heb ik nogal slechte ervaring met waardeloze diepvriesvis in de kantine en welriekende viswinkels die ik bijna dagelijks passeer. Ik koos strategisch voor het kraam met het meeste volk en kocht er maatjes en pladijs. Zeer voldaan over mijn aankoop, vatte ik mijn fietstocht huiswaarts aan.

’s Avonds brak het moment van de waarheid aan: het klaarmaken van de vis. Ik haalde de vis uit het papier: ik rook niets. Verdacht! Ik begon de pladijs te bakken: nog altijd geen visgeur. Zeer verdacht! En dan, the proof of the pudding: mijn eerste hap blies mij van mijn sokken. Wat een versheid! Heerlijk! De hele avond was ik lyrisch over mijn ontdekking van de Dilbeekse markt met haar verse vis.

Alleen, Dilbeek is een beetje ver voor een wekelijkse fietstocht, op een werkdag. Maar misschien kent u wel een viswinkel of viskraam met kraakverse vis dichterbij, in Brussel?

Share

De kracht van een simpele bonjour

What the hell is er aan de hand met de wereld??

Niks, of toch niks nieuws.  Jammer genoeg is oorlog en verderf van alle tijden, enkel hebben we er nu een duidelijker zicht op, en worden we – willens nillens – met onze nieuwsgierige neuzen in de onwelriekende waarheid geduwd.

Maar toch, meer ontwikkeling zou in principe meer menslievendheid met zich mee moeten brengen, een open geest, een ruime blik, verdraagzaamheid, begrip voor de andere. Waarom is iedereen de laatste tijd dan zo druk bezig met elkander de duvel aan te doen? Misschien is te veel communicatie dan toch geen goed idee. Misschien zijn onze gedachten wel stil gemaakt om de vrede hier te kunnen bewaren, misschien is Facebook een openbaring van onze donkerste en vuilste gedachten en krijgen we al die waarheden gewoonweg niet meer doorgeslikt? Misschien is de bevolkingsvermenging te snel gegaan en voelen we ons ontheemd in onze eigen regio, zodanig ontheemd dat we de andere met geweld aan de deur zetten, of toch hardnekkig proberen. Misschien is te veel liefde gewoon dodelijk en krijgen we dit als tegenreactie, de volle en pure uiting van haat, je weet wel, die andere vorm van liefde…

Wie zal het zeggen? Ik was in elk geval redelijk vredig gelukkig toen ik, van op mijn hoog balkon in Saint-Josse, de Turkse onderburen gezellig opgeschrikt van op hun zelfgefabriceerde straatterras de luide en vrolijke rollerparade zag bestaren. En daarna de fietsers, en daarna de toeristenbus. En zwaaien maar. Want dat vinden we plezant hier in Brussel. Voor dat half uurtje dan toch, of als we langs de kruidenier passeren, of de man van de nachtwinkel zien voorbijsloffen. Een korte wuif, een onbeantwoorde ‘çava?’. Het zal de wereld nog redden, of toch al zeker Saint-Josse.

Share

Belgisch feestweekend is gezellig en groots

België blijft een ongelooflijk fascinerend land. Aan de ene kant heb je hier die extreme gezelligheid, zoals afgelopen zondagavond op het Bal National in de Brusselse Marollen. Maar aan de andere kant heb je talloze overheidsinstellingen die zichzelf heel erg serieus nemen. Zelfs met een groots vertoon van de politie, de brandweer op de Nationale Feestdag in het stadscentrum van de hoofdstad van het surrealisme. Een reportage van een 24 uur durend feest.

IMG_5701

Op het Vossenplein kwamen 15 000 mensen zingen, dansen, drinken en genieten op het Bal National. Ster van de avond was Belle Perez. Ik had nooit gedacht dat ik ooit op één van haar concerten zou belanden. Lees volledige tekst

Share

Moeders en dochters

Ze kan mama wel opeten. Zij het alleen vandaag. Met zo’n fonkelende oogjes staat ze aan de kassa van de C&A in de Rue Neuf.

Bij sommigen lees je het zo op hun gelaat, geslaagd met brio, of nipt erdoor – ze stralen allebei. Anderen moeten wat inboeten, dit jaar niet naar Dansaert of de Toison d’Or, enkel graaien in de benedenstad. Ze moeten het toch ergens gewaar worden hé mensj.

De kleinsten zijn het snel beu, na het topje, de bi en een groene jumpsuit willen ze snel uit de drukte. Ze worden de mond gesnoerd met ijs of wafels. Ze zijn uitgekookt, mams wat korzelig en opgenaaid door de oudsten, de meest pientere weten precies wanneer ze moeten toeslaan. Voorvoelen het meest kwetsbare ogenblik, altijd prijs, vaak al meteen. De prille pubers gaan ook snel kankeren, dat is er wat over of onder, ge zijt nog geen achttien hé meiske ! gaan bijwijlen wat lopen mokken.

De makkelijkste zijn de vroeg twintigers, eerstejaars univ, mam glundert. De portemonnee gaat gezwind open, credit card blijft gewoon losjes in de hand. Spanningen worden vlotjes uitgegomd tijdens de koopjes. Momentopname, ze weten het allebei – maar vandaag is het feest.

Mam komt wel terug, later met de vriendinnen of de zussen. Kijkt ondertussen al wat rond, hangt hier en daar al iets opzij tussen verkeerde rekken, heel gewiekst.

En, iets gevonden ? vraagt hij als ze thuiskomen. Mmm, zuchten ze allebei, het beste was er al uit.

meeroverbrussel : hetrijkderzinnekes.blogspot.com

 

Share
Tags:

BrusselBlogt live

Op dinsdag 24 juni steken de medewerkers en sympathisanten van BrusselBlogt de koppen bijeen voor een gezellige & inspirerende drink! We kunnen dan ook brainstormen over onze plannen: (ver)nieuw(d)e website, nieuwe en oude auteurs, thema’s en rubrieken, technische problemen, Facebook en Twitter, activiteiten, e.d. Plaats en tijd van afspraak: 24 juni om 19.30 u in Maison du Peuple op het Sint-Gillisvoorplein. Iedereen welkom!

Share

Jammer voor de kok, want het was lekker.

Nieuw en hip en trendy, het moet gezegd, het trekt aan. Zeker als het een brunchadres betreft in hartje volks Brussel, midden op een schoongemaakt ex-brandweerplein, net buiten de allergezelligste zondagsdrukte van de stad.
Locatie: ideaal!
Klimaat: stralende zon, geen zucht wind, eerder dorstig weer, net niet te warm voor voormiddagvoedsel.
Bevolking: leuke Brusselse mix, jong en oud, kostuums en pyjama’s, pumps en sloefen, enfin we zitten hier op ons gemak.  Voor even dan toch, dat gemak. Want
dan begint het, het spel, de opdracht, the quest, the mission, the battle for food! Lees volledige tekst

Share

Waarheen met Brussel?

Het lag al maanden op mijn aandacht te wachten, het boek “Waarheen met Brussel?”. Dit is de jongste, maar inmiddels al een jaar oude telg van de stadsschriften van Eric Corijn, hoogleraar Stadsgeografie aan de VUB. Voorheen verschenen van zijn hand al de werken “Brussel!” en “Kan de stad de wereld redden?”, allemaal gepubliceerd bij VUBPRESS.

Vorig najaar had ik het geluk een aantal van zijn lessen van Brussels Academy te kunnen bijwonen. Je weet wel, de volksuniversiteit over Brussel, een lovenswaardig initiatief van Corijn. De lessen starten opnieuw op vrijdag 14 maart. Maar het concept is wat aangepast. Terwijl vorig jaar de lessen ontdubbeld werden in een Nederlandstalige sessie in de voormiddag en een Franstalige sessie in de namiddag, wordt nu volop de kaart van tweetaligheid getrokken. Er is voortaan één les op vrijdagvoormiddag in het Nederlands en Frans tegelijk. Als statement kan dat tellen! De lessen hebben plaats in het Huis van Culturen in Sint-Jans-Molenbeek. Over de middag wordt er een lunchgesprek georganiseerd: terwijl je jouw boterhammetjes opeet, kan je mee discussiëren over een welbepaald thema. In de namiddag kan je ten slotte deelnemen aan een wandeling ergens in het gewest. Het ziet er weer allemaal superboeiend uit!

Maar ik zou dus iets over het boek “Waarheen met Brussel?” zeggen. Elk hoofdstuk van het boek is geschreven door een andere expert en behandelt een bepaald thema. De thema’s zijn verdichten, verduurzamen, ondernemen, verbeelden, integreren en plannen. Enkel het laatste hoofdstuk en de inleiding zijn door Corijn zelf geschreven.

Lees volledige tekst

Share

Charlotte Marchand stelt tentoon: Paintings and Drawings in hartje Brussel

Nog tot 8 maart 2014 gunt de Franse kunstenares Charlotte Marchand ons een blik in een gestructureerd fragment van haar speelse impressies.  Door fijne collages en wilde verfstroken heen presenteert ze een levendige mix van organische prints en chaotische geometrie op een fond van diep zwart en scherpe fluo.

Achter een scherm van impulsief plezier en kleurrijke rebellie schuilt een groei naar het plaatsen en organiseren van uiteengespatte emotie.  Charlotte vertelt dat ze steeds meer evolueert naar structuur in haar werk.  Uitgaande van enkele originele basiselementen zoals papier, verf, metaal, behangpapier en fijne kant, creëert ze collages die op hun beurt worden samengebracht tot een gecontroleerd en samenhangend dynamisch geheel.

In 2014 werd Charlotte Marchand laureate van de beurs COCOF MAAC, die het mogelijk maakt voor de artieste om één van de atelierruimtes van dit kunstencentrum te bezetten, voor een periode van twee jaar.  Wonen en werken in een bruisende stad als Brussel is ongetwijfeld een bron van inspiratie voor deze energieke kunstenares.

De expo is te bezichtigen in kunstencentrum MAAC:

Allen daarheen!

MAISON ART ACTUEL CHARTREUX/ HUIS HEDENDAAGSE KUNST KARTHUIZERS

Rue des Chartreux 26-28 1000 Brussel

www.maac.be

Share