BrusselBlogt zoekt bloggers

Schrijf je graag? Hou je van Brussel? En leer je graag nieuwe mensen kennen? Dan is bloggen voor BrusselBlogt misschien iets voor jou! En dat zou goed uitkomen, want wij zijn op zoek naar nieuwe bloggers.

Wat verwachten we van je:
- Een neus hebben voor opmerkelijke dingen in deze stad
- Goesting om dit te fotograferen of om hierover te bloggen
- En hoe vaak je dit wilt doen, bepaal je helemaal zelf

Dit kunnen wij voor jou betekenen:
- Je schrijfsels of foto’s bij een breed publiek bekend maken
- Je blogs nalezen en suggesties geven voor verbeteringen
- Je onze mailinglist aanbieden met uitnodigingen voor o.a. vernissages en persconferenties
- Je toffe momenten bezorgen met ons team van vrijwilligers
- En natuurlijk nieuwe contacten

Lijkt je dit iets? Mail dan naar info@brusselblogt.be. Wil je liever eenmalig bloggen? Dat kan natuurlijk ook. Stuur dan je bericht naar dit adres. We kijken met spanning uit naar je reactie!

Share

BrusselBlogt live

Donderdag is het weer tijd voor een bijeenkomst van BrusselBlogt. Medewerkers en sympathisanten ontmoeten elkaar voor een gezellige & inspirerende drink! We maken van de gelegenheid gebruik om te brainstormen over onze plannen in verband met lay-out, thema’s en rubrieken, sociale media, nieuwe medewerkers, promotie en partners. Plaats en tijd van afspraak: donderdag 5 november om 19.30 u in Het Goudblommeke in Papier (Cellebroersstraat 55). Iedereen welkom! Meer info: info@brusselblogt.be.

 

Share

Het mooiste lied

Youth, de nieuwste film van de Italiaanse regisseur Paolo Sorrentino, ging gisteravond in première in Bozar te Brussel. De zaal was gevuld tot de nok, zo vol dat enkele last-minute ticketloze gelukszoekers zwaar teleurgesteld terug naar huis of op café werden gestuurd. Dat wil zeggen: dankbaar voor onze plek, en met zeer hoge verwachtingen. Gevaarlijke mix. Het licht ging uit, de zaal werd stil. Het spektakel kon beginnen.

Lees volledige tekst

Share

Boos in Brussel

Driewerf hoera, de paus was in Amerika! Met een klein autootje nog wel, en tegen de doodstraf! Halleluja, praise the lord! Instant populair, die hippe paus. Heel toevallig dat de spreekbuis der Katholieken naar de Westerse voorgrond treedt nu de profeet in het Oosten zijn slag aan het slaan is. Of zijn volk aan het uitmoorden, maar wat is tegenwoordig nog het verschil? Convert or die. Niet dat de Katholieken in hun tijd veel vriendelijker waren voor hun heidense medemens, maar dat is ondertussen wel aan een aantal eeuwtjes geleden, daar zijn we nu eindelijk grotendeels vanaf. Laat ons vooral vooruit kijken, met het verleden in de geschiedenisboeken, om nooit meer te vergeten, en nooit meer te herhalen. Lees volledige tekst

Share

Brussels talent verovert de top 3 op de uitreiking van de Young Belgian Art Prize

Maar liefst 3 Brusselaars zijn in de prijzen gevallen op de uitreiking van de Young Belgian Art Prize 2015 gisteravond in BOZAR Brussel. Deze erkenning wordt aanzien als een van de belangrijkste onderscheidingen voor jong opkomend artistiek Belgisch talent.

Uit een groep van 243 ingeschreven kunstenaars werden 48 dossiers geselecteerd waaruit 10 finalisten werden gefilterd om mee te dingen naar de felbegeerde prijzen van de Young Belgian Art Prize. Voor de wedstrijd creëerden ze elk een nieuw werk dat werd tentoongesteld in BOZAR sinds 24 juni. De tweejaarlijkse prijsuitreiking van YBAP gebeurde dit jaar tijdens de finissage, en niet- zoals andere jaren- bij de opening van de expo. De prijzen werden gisteravond uitgereikt in de Horta hal van het Paleis der Schone Kunsten onder toeziend oog van voorzitter Roland Gillion Crowet.
De stichting YBAP ontstond in 1950 na het verdwijnen van ‘La Jeune Peinture Belge/ De Jonge Belgische Schilderkunst’, de kunstvereniging onder voorzitterschap van advocaat René Lust, die jonge kunst wou promoten en lanceren in het buitenland. Na zijn dood viel de vereniging uit elkaar. Onder voorzitter Raymond Delhaye werd met enkele originele leden uit ‘La Jeune Peinture Belge’ een nieuwe stichting ontwikkeld, de huidige YBAP, met voornamelijk kunstcritici, verzamelaars en liefhebbers. Kunstenaars die willen deelnemen aan de Young Belgian Art Prize moeten voldoen aan de volgende voorwaarden: Lees volledige tekst

Share

Hoe zou het nog zijn met het Reyersviaduct?

Iedereen die een beetje vertrouwd is met Brussel en omstreken, kent het Reyersviaduct wel. Gelegen te Schaarbeek, ter hoogte van de opritten naar de E40 richting Luik. Het gaat de laatste tijd niet zo goed met deze welbekende overbrugging. Nu al meer dan een jaar geleden werd het viaduct afgesloten voor renovatie. Het bleek echter in zo’n slechte staat te zijn dat er na lang beraad werd beslist om zijn doodvonnis te ondertekenen en over te gaan tot de sloop. Exit Reyersviaduct.

Maar niet getreurd. Er werden al snel plannen gesmeed om van de nood een deugd te maken en de vrijgekomen ruimte om te bouwen tot stadsboulevard die de in twee gespleten wijk weer tot één harmonieus geheel zal herstellen, mét extra aandacht voor de fietser en voetganger. Dat klinkt als een veelbelovend initiatief.

Lees volledige tekst

Share

Stadslandbouw: La Ferme du Chant des Cailles

BrusselBlogt presenteert op zaterdag 29 augustus een debat over stadslandbouw op Brussels Creative Forum. De inschrijvingen zijn open! Onze reporter bezocht vorig jaar het participatieve landbouwproject La Ferme du Chant des Cailles in Watermaal-Bosvoorde.

Of ik een regendansje te berde kon brengen? Want het is nodig. Met deze vraag werd ik binnengeleid op het terrein van La Ferme du Chant des Cailles.

La Ferme de quoi? Een moeilijk bekkende naam voor iets wat in het Nederlands simpelweg “Boerderij Kwartelzang” zou heten. De boerderij is het resultaat van een participatief landbouwproject in de wijk Logis Floréal in Watermaal-Bosvoorde.

Op het veld  langs de Kwartellaan teelde de familie Stordeur tot in 2010 akkerbouwgewassen, voornamelijk granen. Daarna kwam het perceel een paar jaar braak te liggen, totdat buurtbewoonster Magdalena Swienarska het initiatief nam om samen met de vzw les Débuts des Haricots een project op poten te zetten.

Het perceel van 2,4 hectare is ingedeeld in vier delen voor de vier verschillende activiteiten. Het bekendste project is de schapenhoeve. Om de lammetjes van het nodige groen te voorzien, is een deel van het veld omgezet tot weide. Dankzij growfunding kon voldoende geld ingezameld worden voor een kaasmakerij, die sinds een paar weken schapenmelk omtovert tot lekkere schapenkaasjes. Op zondagnamiddag kan je ze aankopen op het veld in de Kwartellaan.

Lees volledige tekst

Share

Hittegolf op zijn Brussels

38° Celsius meldde de thermometer van mijn wagen me die dag, op drie augustus 2015 om 16u te Brussel. Amai, dat was wel degelijk warm. Een hittegolf? Of canicule, zoals ze hier zo mooi zeggen! Zelfs al is de thermometer van mijn aftandse rammelbak misschien niet meer helemaal betrouwbaar, in één ding had hij toch gelijk. Het was warm! Toen ik door het Wolvendaelpark liep, werd deze stelling helemaal bevestigd.

Het Wolvendaelpark is een prachtige, groene oase. De heuvelachtige paadjes, omzoomd door hoge beuken, boden al vaak verkoeling aan menig natuurzoekende stedeling. Bij het minste straaltje zon loopt het park altijd bomvol. Jong en oud komen voor de natuurlijke rust en frisheid die het park aan iedereen gratis weggeeft. Maar die dag was het er nagenoeg leeg. Het was simpelweg te warm op het gras. En de wuivende beukentakken brachten geen soelaas. Ze verplaatsten enkel hete lucht. Twee waaghalzen durfden het aan om zich toch eventjes neer te leggen. Of zijn ze bezweken in de verzengende zon? Een ding is zeker, die dag was het in het park inderdaad (uitzonderlijk) heel erg rustig. ;-)

Share

Stadslandbouw op Brussels Creative Forum

BrusselBlogt presenteert op zaterdag 29 augustus een debat over stadslandbouw op Brussels Creative Forum. De inschrijvingen zijn open!


Er bloeit iets in Brussel. Meer en meer innovatie en creatieve stadslandbouwprojecten zien het licht. De voordelen zijn legio. Stadslandbouw biedt kansen voor werkgelegenheid, sociale cohesie en integratie, stedelingen weten weer waar hun voedsel vandaan komt en gaan daardoor bewuster en gezonder eten, overbodige voedselkilometers vallen weg. Maar is er voldoende ruimte in de stad voor landbouw en kunnen dergelijke kleinschalige initiatieven de groeiende bevolking voeden?

Programma

  • de Landbouwcel van het Brussels Gewest geeft toelichting bij stadslandbouw in Brussel
  • een aantal enthousiaste stadslandbouwers stellen zich voor. Hebben al bevestigd: de zelfoogsttuin annex schapenboerderij La Ferme du Chant des Cailles in Watermaal-Bosvoorde, de geplande stadsboerderij op het Abattoir van Anderlecht en de moestuin Petite Senne van Atelier Groot Eiland in Brussel-stad.
  • debat tussen de sprekers en met het publiek

Praktisch

Het debat ‘Agricultu(u)r(e). Stadslandbouw in Brussel’ vindt plaats op zaterdag 29 augustus, van 15 u tot 16.30 u, in Square op de Kunstberg. Gratis inschrijven voor het debat kan nu al via de website.

Brussels Creative Forum is een jaarlijks evenement dat de culturele en creatieve sector, over de taalgrenzen en verschillende disciplines heen, bijeenbrengt. Op de cultuurmarkt geven culturele organisaties een voorsmaakje van het komende seizoen. Tegelijk vinden er ook debatten en lezingen plaats. Het volledige programma staat online.

Share

Belgische primeur: opleiding Fashion & Design management in Brussel

MODESIGN Academy is de eerste school in België die een opleiding management in Fashion & Design aanbiedt. Oprichter Olivier Zeegers licht toe wat dat precies inhoudt.

Het is algemeen bekend dat België een sterke internationale reputatie heeft op gebied van de kwaliteit van modescholen. De bekendste is waarschijnlijk de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen. Maar ook La Cambre In Brussel, KASK in Gent, SASK in Sint-Niklaas en Chateau Massard in Luik krijgen lovende kritieken op afstudeerprojecten. Maar wat gebeurt er met al dat creatief talent eens de schooltijd erop zit? Ze hebben de kans gekregen om hun ideeën om te toveren tot een volwaardige collectie, maar zijn ze wel klaar voor de harde businesswereld die hen opwacht? Lees volledige tekst

Share