Belgische primeur: opleiding Fashion & Design management in Brussel

MODESIGN Academy is de eerste school in België die een opleiding management in Fashion & Design aanbiedt. Oprichter Olivier Zeegers licht toe wat dat precies inhoudt.

Het is algemeen bekend dat België een sterke internationale reputatie heeft op gebied van de kwaliteit van modescholen. De bekendste is waarschijnlijk de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen. Maar ook La Cambre In Brussel, KASK in Gent, SASK in Sint-Niklaas en Chateau Massard in Luik krijgen lovende kritieken op afstudeerprojecten. Maar wat gebeurt er met al dat creatief talent eens de schooltijd erop zit? Ze hebben de kans gekregen om hun ideeën om te toveren tot een volwaardige collectie, maar zijn ze wel klaar voor de harde businesswereld die hen opwacht? Lees volledige tekst

Share

BrusselBlogt live

Volgende week is het weer tijd voor een bijeenkomst van BrusselBlogt. Medewerkers en sympathisanten ontmoeten elkaar voor een gezellige & inspirerende drink! We maken van de gelegenheid gebruik om te brainstormen over onze plannen in verband met lay-out, thema’s en rubrieken, sociale media, nieuwe medewerkers, promotie en partners. Plaats en tijd van afspraak: maandag 15 juni om 19.30 u in Café de l’Industrie op het Zaterdagplein. Iedereen welkom! Meer info: info@brusselblogt.be.

 

Share

Mode: dit was Belgisch

BOZAR opent zijn deuren voor de fashion lovers onder ons!

In samenwerking met MAD Brussels wordt gepresenteerd: The Belgians, an unexpected Fashion Story. Over een stiel die ons Belgenland op onverwachte en magistrale wijze op de kaart heeft gezet.

Slecht weer, kleding en kunst

België is hip. Vandaag de dag is het alsof één en dezelfde vraag op ieders lippen brandt: Wie is België? Een mengelmoes van Vlamingen, Walen, Brusselaars en wat Oostkantonezen- die veel te vaak over het hoofd worden gezien, gehuisvest onder de eeuwige aanwezigheid van grijze druilerigheid, gebukt onder een ingebakken bescheidenheid en aangeleerd om hard te werken en braaf te leven. Het bleek een onverwachte magische broeihaard voor losgeslagen expressie, uitzonderlijke creativiteit en charmante chaos.

Dat het resultaat van een dergelijke vrijheid niet altijd door iedereen hoeft te worden bewonderd staat buiten kijf. (Daarvan getuige de prachtige documentaire ‘Archibelge’, een reportage over architectuur in het Belgenland.) Maar op gebied van kleding opende het de poort naar grenzeloze mogelijkheden. In tegenstelling tot de Fransen, die een zware geschiedenis van grote namen in de haute couture op hun schouders dragen, bleken de Belgen een belangrijke vrijheid te bezitten die hun toeliet om zonder enige verwachting hun gekheid los te laten op textiel. Tijdens de magische jaren 80 veroverden de Antwerpse 6 met hun uniek DNA de internationale modewereld. Maar de expo treedt ook buiten deze historische voetsporen, belangrijke periodes ervoor en erna komen eveneens aan bod. Deze rijke en veelzijdige geschiedenis samenvatten in één tentoonstelling is niet evident, laat staan in één artikel. Een goeie raad:  Ga vooral kijken, voelen, ruiken en proeven van de kunst.
Lees volledige tekst

Share

Jazzmarathon: 7 snelle (veggie) happen langs het parcours.

Straks start de jazzmarathon weer. Tijdens je parcours wil je natuurlijk ook snel een lekkere hap.  Als je net zoals ik met een gemengd  gezelschap van omnivoren en vegetariërs op stap gaat en je eerst nog alle kaarten moet screenen op al dan niet veggie-aanbod, is de kans groot dat die snelle hap een marathonzoektocht naar iets lekkers wordt. Daarom hier 7 snelle happen in de buurt van de openluchtconcerten van de jazzmarathon: veggie- en meatproof.

Rond het Sint Katelijneplein:


1. Makisu

Mijn favoriet! Bij de meeste sushibars vind je als veggie  slechts 1 soort maki: een rijstrolletje met avocado of komkommer en that’s it. Bij Makisu kan je zelf je maki samenstellen. Dus je kan de vis gewoon skippen! Als je niet kan kiezen, zijn er ook vaste recepten waaronder één vegetarisch. De Buddharoll: erg lekker met yam tempura (een gefrituurde zoete aardappel in een deegje), avocado en groene asperges. Ook de edamameboontjes (sojaboontjes uit de peul) zijn een lekker bijgerechtje of aperitiefje.

Als je maki’s te klein en te fijn vindt, kies dan een donburi. Een kom rijst met een lekker sausje en vis, kip of groenten. De vegetarische donburi bevat dezelfde ingrediënten als de buddharoll. Zelfs de medium was véél. Dus voor mensen met grote honger.

Het kan er soms wel erg druk zijn, maar het gaat best snel. Of neem je bestelling  als het mooi weer is gewoon mee naar buiten en geniet van de concerten met een doosje maki op je schoot.

Vlaamsesteenweg 6     http://www.makisu.be

Lees volledige tekst

Share

Nationa(a)l Expo: plongez into design

Voor het 3de jaar op rij toont de Nationa(a)l Expo in Brussel u de weg naar de meest besproken en getalenteerde Belgische designers van het moment. Onderverdeeld in 9 disciplines – design, kunst, muziek, film, mode, dans, gastronomie, literatuur en verlichting – ondersteunt en promoot deze expo jonge Belgische artiesten op weg naar de top. Nog tot zondag 17 mei kan u in de Wolstraat hun werk bewonderen en aanschaffen.

Lees volledige tekst

Share

Uitbreiding bij Lindemans: de kop is eraf!

Gisterenmiddag, 28 april 2015, werd onder het toeziend oog van minister van Justitie Koen Geens en de burgemeester van Sint-Pieters-Leeuw Luc De Koninck, en enkele frisse voorjaarse zonnestralen, de langverwachte uitbreiding gevierd van de Vlezenbeekse brouwerij Lindemans. In cijfers: de productiecapaciteit werd verdubbeld tot maar liefst 170.000 hectoliter, een aanzienlijke hoeveelheid streeklekkers. Als bijna enige aanwezige vrouw begeef ik me tussen Jan, Piet, Joris, Korneel en enkele niet-bebaarde mannen naar de presentatie van dit feestelijk gebeuren. Daar krijg ik, onder begeleiding van een frisse geuze en een zoete kriek, te horen dat er veel meer schuilt achter deze brouwerij dan enkel een lekker glas gegiste microbacteriën. Lees volledige tekst

Share

Moet er nog een mening zijn.

Wat een geschreeuw, wat een gescheld.
Misschien wordt het echt wel tijd om terug uit onze pen te kruipen, om Facebook af te zetten, om Twitter uit te schakelen, en zelfs een Yahoo account te deactiveren. Nu iedereen een zwijgende stem heeft op het internet kan er naar believen gepost worden hoe oneens we het allemaal zijn. Is dat eigenlijk nog wel een gesprek? Is dat nog een uiting van vrije mening? Zou dat ook gebeuren als iedereen tegenover elkaar zou zitten en recht in de ogen van de tegenpartij kijkende zijn onverbloemde mening kenbaar moet maken? Lees volledige tekst

Share

The Iceberg van Brusselse architect Julien De Smedt wint Building of the Year award

Voor het 6de jaar op rij reikte ArchDaily deze week de Building of the Year awards uit. Architecturale parels worden met deze award in de schijnwerpers gezet omwille van hun schoonheid, intelligent ontwerp en creativiteit. De lezers van ArchDaily kozen zelf hun favorieten in 14 categorieën.

Lees volledige tekst

Share

Kruip eens in je instrument

Horen, zien en voelen met OXKE FIXU en L’OEIL KOLLECTIF.

Op een druilerige winteravond in het verre Vlaamse Antwerpen, besluit ik in te gaan op de uitnodiging ‘eens iets anders te gaan zien’. Na terugkeer van een verre en zalige reis heeft een mens toch altijd iets meer zin om ook in eigen land het avontuur op te zoeken, en zodoende belandde ik die avond met open blik in het donkerbruine kroegje Den Hopsack, vlakbij de Markt der Markten. En wat ik daar zag heeft me blij gemaakt: veruit de meest originele én verdraagzame free-jazz ooit gezien. Deze jonge bende muzikanten gaat geen grens uit de weg, ze bespelen hun instrument alsof ze er ter plaatse mee versmelten, stuk na stuk, soms hard en luid, soms muisstil en fluweelzacht. Ze improviseren met focus op het aanvoelen van de totaalbeleving van hun performance. En vooral: ze geven zich compleet, met saxofoon, contrabas, geïmproviseerd drumstel, klarinet, toeter, stem, body & soul.
De café-uitbaatster lacht ons verbaasd toe in de pauze: tof dat jullie blijven zitten zijn! Het is wel even wennen aan de schijnbaar structuurloze klankenexplosie, maar wie blijft krijgt lekkers, en wordt meegenomen naar zijn eigenste binnenste stilte.
We praten tussendoor even met de muzikanten, en driewerf hoera, ze komen spelen in Brussel!

Bij deze, wie eens zin heeft in iets anders:

Vrijdagavond 9 januari om 19u,
te beleven in multicultureel kunstencentrum HAEKEM,
Lakensestraat 66 te 1000 Brussel:

OXKE FIXU uit Strasbourg: http://oxkefixu.wordpress.com
L’OEIL KOLLECTIF uit Liège: http://www.loeilkollectif.com

 

Share

2014 in vogelvlucht (4)

Het is de tijd van de jaaroverzichten. Ook BrusselBlogt kijkt terug op een gevuld jaar met veel bijdragen over uiteenlopende onderwerpen. Een terugblik op 2014 in citaten uit onze artikels. Vandaag het vierde en laatste deel.

Oktober

Omdat er cafés zijn met namen als Eendracht, l’Espérance en De Muze heb ik hoop. Wanneer woorden de titel van een plaats of een boek bekleden, weten we dat ze belangrijk zijn. Omdat er cafés zijn als Chez Maman, Dreams en De Post, waar we thuiskomen, met mondjesmaat ontboezemen, heb ik hoop. Hoe later, hoe meer uit volle borst. (Espérance)

Nietsvermoedend liep ik nog niet zo lang geleden langs 54 toen ik als door de bliksem getroffen bleef staan. Een zee van licht en mensen stroomde op het plein dat in schemerdonker gehuld was. Met verwondering en verbazing stond ik ernaar te kijken. De deuren van de kerk stonden open. (Het patroon doorbroken)

Ik stap op de trein en ga ergens alleen zitten. Ik kijk naar buiten. Na een tijd begint de wereld die ik ken te verdwijnen, eerst heel langzaam, daarna steeds sneller. Tot de dingen voorbijrazen aan mijn raam. Ik kijk naar buiten en ik zie de dingen, zo vaag. Nog nooit wist ik zo zeker dat ik zo weinig wist. Ik ben achttien. De wereld raast voorbij mijn raam. En doelloos. (Achttien in Brussel)

Zijn werken stralen lichtheid uit, en licht, alsof afwezige spots alle zwaartekracht wegstralen en de voluptueuze personages uit het schilderij heffen. Hij brengt levensechte imitaties van irreële creaturen, vaak volslanke godinnen in sensueel conflict met gespierde duivels. De strijd tussen goed en kwaad, de afbeelding van de bourgeoisie, landschappen en boerenkermissen, agressie en gruwel, en ook lieflijke romantiek. Rubens kent de tegenstelling en laat zich inspireren door de mens zelf, zijn omgeving, zijn dagelijkse gewoontes en zijn ijdelheid. (Licht naakt)

Als ik in Brussel dreig te verdwalen, wat nogal vaak gebeurt, dan zoek ik gewoon de Pensioentoren aan de horizon. En dankzij deze blauwe flat geraak ik altijd waar ik moet zijn. (Pensioentoren viert feestje)

© Jochem Oomen

Lees volledige tekst

Share