Hoe zou het nog zijn met het Reyersviaduct?

Iedereen die een beetje vertrouwd is met Brussel en omstreken, kent het Reyersviaduct wel. Gelegen te Schaarbeek, ter hoogte van de opritten naar de E40 richting Luik. Het gaat de laatste tijd niet zo goed met deze welbekende overbrugging. Nu al meer dan een jaar geleden werd het viaduct afgesloten voor renovatie. Het bleek echter in zo’n slechte staat te zijn dat er na lang beraad werd beslist om zijn doodvonnis te ondertekenen en over te gaan tot de sloop. Exit Reyersviaduct.

Maar niet getreurd. Er werden al snel plannen gesmeed om van de nood een deugd te maken en de vrijgekomen ruimte om te bouwen tot stadsboulevard die de in twee gespleten wijk weer tot één harmonieus geheel zal herstellen, mét extra aandacht voor de fietser en voetganger. Dat klinkt als een veelbelovend initiatief.

Lees volledige tekst

Share

Stadslandbouw: La Ferme du Chant des Cailles

BrusselBlogt presenteert op zaterdag 29 augustus een debat over stadslandbouw op Brussels Creative Forum. De inschrijvingen zijn open! Onze reporter bezocht vorig jaar het participatieve landbouwproject La Ferme du Chant des Cailles in Watermaal-Bosvoorde.

Of ik een regendansje te berde kon brengen? Want het is nodig. Met deze vraag werd ik binnengeleid op het terrein van La Ferme du Chant des Cailles.

La Ferme de quoi? Een moeilijk bekkende naam voor iets wat in het Nederlands simpelweg “Boerderij Kwartelzang” zou heten. De boerderij is het resultaat van een participatief landbouwproject in de wijk Logis Floréal in Watermaal-Bosvoorde.

Op het veld  langs de Kwartellaan teelde de familie Stordeur tot in 2010 akkerbouwgewassen, voornamelijk granen. Daarna kwam het perceel een paar jaar braak te liggen, totdat buurtbewoonster Magdalena Swienarska het initiatief nam om samen met de vzw les Débuts des Haricots een project op poten te zetten.

Het perceel van 2,4 hectare is ingedeeld in vier delen voor de vier verschillende activiteiten. Het bekendste project is de schapenhoeve. Om de lammetjes van het nodige groen te voorzien, is een deel van het veld omgezet tot weide. Dankzij growfunding kon voldoende geld ingezameld worden voor een kaasmakerij, die sinds een paar weken schapenmelk omtovert tot lekkere schapenkaasjes. Op zondagnamiddag kan je ze aankopen op het veld in de Kwartellaan.

Lees volledige tekst

Share

Hittegolf op zijn Brussels

38° Celsius meldde de thermometer van mijn wagen me die dag, op drie augustus 2015 om 16u te Brussel. Amai, dat was wel degelijk warm. Een hittegolf? Of canicule, zoals ze hier zo mooi zeggen! Zelfs al is de thermometer van mijn aftandse rammelbak misschien niet meer helemaal betrouwbaar, in één ding had hij toch gelijk. Het was warm! Toen ik door het Wolvendaelpark liep, werd deze stelling helemaal bevestigd.

Het Wolvendaelpark is een prachtige, groene oase. De heuvelachtige paadjes, omzoomd door hoge beuken, boden al vaak verkoeling aan menig natuurzoekende stedeling. Bij het minste straaltje zon loopt het park altijd bomvol. Jong en oud komen voor de natuurlijke rust en frisheid die het park aan iedereen gratis weggeeft. Maar die dag was het er nagenoeg leeg. Het was simpelweg te warm op het gras. En de wuivende beukentakken brachten geen soelaas. Ze verplaatsten enkel hete lucht. Twee waaghalzen durfden het aan om zich toch eventjes neer te leggen. Of zijn ze bezweken in de verzengende zon? Een ding is zeker, die dag was het in het park inderdaad (uitzonderlijk) heel erg rustig. ;-)

Share

Stadslandbouw op Brussels Creative Forum

BrusselBlogt presenteert op zaterdag 29 augustus een debat over stadslandbouw op Brussels Creative Forum. De inschrijvingen zijn open!


Er bloeit iets in Brussel. Meer en meer innovatie en creatieve stadslandbouwprojecten zien het licht. De voordelen zijn legio. Stadslandbouw biedt kansen voor werkgelegenheid, sociale cohesie en integratie, stedelingen weten weer waar hun voedsel vandaan komt en gaan daardoor bewuster en gezonder eten, overbodige voedselkilometers vallen weg. Maar is er voldoende ruimte in de stad voor landbouw en kunnen dergelijke kleinschalige initiatieven de groeiende bevolking voeden?

Programma

  • de Landbouwcel van het Brussels Gewest geeft toelichting bij stadslandbouw in Brussel
  • een aantal enthousiaste stadslandbouwers stellen zich voor. Hebben al bevestigd: de zelfoogsttuin annex schapenboerderij La Ferme du Chant des Cailles in Watermaal-Bosvoorde, de geplande stadsboerderij op het Abattoir van Anderlecht en de moestuin Petite Senne van Atelier Groot Eiland in Brussel-stad.
  • debat tussen de sprekers en met het publiek

Praktisch

Het debat ‘Agricultu(u)r(e). Stadslandbouw in Brussel’ vindt plaats op zaterdag 29 augustus, van 15 u tot 16.30 u, in Square op de Kunstberg. Gratis inschrijven voor het debat kan nu al via de website.

Brussels Creative Forum is een jaarlijks evenement dat de culturele en creatieve sector, over de taalgrenzen en verschillende disciplines heen, bijeenbrengt. Op de cultuurmarkt geven culturele organisaties een voorsmaakje van het komende seizoen. Tegelijk vinden er ook debatten en lezingen plaats. Het volledige programma staat online.

Share

Belgische primeur: opleiding Fashion & Design management in Brussel

MODESIGN Academy is de eerste school in België die een opleiding management in Fashion & Design aanbiedt. Oprichter Olivier Zeegers licht toe wat dat precies inhoudt.

Het is algemeen bekend dat België een sterke internationale reputatie heeft op gebied van de kwaliteit van modescholen. De bekendste is waarschijnlijk de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen. Maar ook La Cambre In Brussel, KASK in Gent, SASK in Sint-Niklaas en Chateau Massard in Luik krijgen lovende kritieken op afstudeerprojecten. Maar wat gebeurt er met al dat creatief talent eens de schooltijd erop zit? Ze hebben de kans gekregen om hun ideeën om te toveren tot een volwaardige collectie, maar zijn ze wel klaar voor de harde businesswereld die hen opwacht? Lees volledige tekst

Share

BrusselBlogt live

Volgende week is het weer tijd voor een bijeenkomst van BrusselBlogt. Medewerkers en sympathisanten ontmoeten elkaar voor een gezellige & inspirerende drink! We maken van de gelegenheid gebruik om te brainstormen over onze plannen in verband met lay-out, thema’s en rubrieken, sociale media, nieuwe medewerkers, promotie en partners. Plaats en tijd van afspraak: maandag 15 juni om 19.30 u in Café de l’Industrie op het Zaterdagplein. Iedereen welkom! Meer info: info@brusselblogt.be.

 

Share

Mode: dit was Belgisch

BOZAR opent zijn deuren voor de fashion lovers onder ons!

In samenwerking met MAD Brussels wordt gepresenteerd: The Belgians, an unexpected Fashion Story. Over een stiel die ons Belgenland op onverwachte en magistrale wijze op de kaart heeft gezet.

Slecht weer, kleding en kunst

België is hip. Vandaag de dag is het alsof één en dezelfde vraag op ieders lippen brandt: Wie is België? Een mengelmoes van Vlamingen, Walen, Brusselaars en wat Oostkantonezen- die veel te vaak over het hoofd worden gezien, gehuisvest onder de eeuwige aanwezigheid van grijze druilerigheid, gebukt onder een ingebakken bescheidenheid en aangeleerd om hard te werken en braaf te leven. Het bleek een onverwachte magische broeihaard voor losgeslagen expressie, uitzonderlijke creativiteit en charmante chaos.

Dat het resultaat van een dergelijke vrijheid niet altijd door iedereen hoeft te worden bewonderd staat buiten kijf. (Daarvan getuige de prachtige documentaire ‘Archibelge’, een reportage over architectuur in het Belgenland.) Maar op gebied van kleding opende het de poort naar grenzeloze mogelijkheden. In tegenstelling tot de Fransen, die een zware geschiedenis van grote namen in de haute couture op hun schouders dragen, bleken de Belgen een belangrijke vrijheid te bezitten die hun toeliet om zonder enige verwachting hun gekheid los te laten op textiel. Tijdens de magische jaren 80 veroverden de Antwerpse 6 met hun uniek DNA de internationale modewereld. Maar de expo treedt ook buiten deze historische voetsporen, belangrijke periodes ervoor en erna komen eveneens aan bod. Deze rijke en veelzijdige geschiedenis samenvatten in één tentoonstelling is niet evident, laat staan in één artikel. Een goeie raad:  Ga vooral kijken, voelen, ruiken en proeven van de kunst.
Lees volledige tekst

Share

Jazzmarathon: 7 snelle (veggie) happen langs het parcours.

Straks start de jazzmarathon weer. Tijdens je parcours wil je natuurlijk ook snel een lekkere hap.  Als je net zoals ik met een gemengd  gezelschap van omnivoren en vegetariërs op stap gaat en je eerst nog alle kaarten moet screenen op al dan niet veggie-aanbod, is de kans groot dat die snelle hap een marathonzoektocht naar iets lekkers wordt. Daarom hier 7 snelle happen in de buurt van de openluchtconcerten van de jazzmarathon: veggie- en meatproof.

Rond het Sint Katelijneplein:


1. Makisu

Mijn favoriet! Bij de meeste sushibars vind je als veggie  slechts 1 soort maki: een rijstrolletje met avocado of komkommer en that’s it. Bij Makisu kan je zelf je maki samenstellen. Dus je kan de vis gewoon skippen! Als je niet kan kiezen, zijn er ook vaste recepten waaronder één vegetarisch. De Buddharoll: erg lekker met yam tempura (een gefrituurde zoete aardappel in een deegje), avocado en groene asperges. Ook de edamameboontjes (sojaboontjes uit de peul) zijn een lekker bijgerechtje of aperitiefje.

Als je maki’s te klein en te fijn vindt, kies dan een donburi. Een kom rijst met een lekker sausje en vis, kip of groenten. De vegetarische donburi bevat dezelfde ingrediënten als de buddharoll. Zelfs de medium was véél. Dus voor mensen met grote honger.

Het kan er soms wel erg druk zijn, maar het gaat best snel. Of neem je bestelling  als het mooi weer is gewoon mee naar buiten en geniet van de concerten met een doosje maki op je schoot.

Vlaamsesteenweg 6     http://www.makisu.be

Lees volledige tekst

Share

Nationa(a)l Expo: plongez into design

Voor het 3de jaar op rij toont de Nationa(a)l Expo in Brussel u de weg naar de meest besproken en getalenteerde Belgische designers van het moment. Onderverdeeld in 9 disciplines – design, kunst, muziek, film, mode, dans, gastronomie, literatuur en verlichting – ondersteunt en promoot deze expo jonge Belgische artiesten op weg naar de top. Nog tot zondag 17 mei kan u in de Wolstraat hun werk bewonderen en aanschaffen.

Lees volledige tekst

Share

Uitbreiding bij Lindemans: de kop is eraf!

Gisterenmiddag, 28 april 2015, werd onder het toeziend oog van minister van Justitie Koen Geens en de burgemeester van Sint-Pieters-Leeuw Luc De Koninck, en enkele frisse voorjaarse zonnestralen, de langverwachte uitbreiding gevierd van de Vlezenbeekse brouwerij Lindemans. In cijfers: de productiecapaciteit werd verdubbeld tot maar liefst 170.000 hectoliter, een aanzienlijke hoeveelheid streeklekkers. Als bijna enige aanwezige vrouw begeef ik me tussen Jan, Piet, Joris, Korneel en enkele niet-bebaarde mannen naar de presentatie van dit feestelijk gebeuren. Daar krijg ik, onder begeleiding van een frisse geuze en een zoete kriek, te horen dat er veel meer schuilt achter deze brouwerij dan enkel een lekker glas gegiste microbacteriën. Lees volledige tekst

Share