BrusselBlogt live

Volgende week is het weer tijd voor een bijeenkomst van BrusselBlogt. Medewerkers en sympathisanten ontmoeten elkaar voor een gezellige & inspirerende drink! We maken van de gelegenheid gebruik om te brainstormen over onze plannen in verband met lay-out, thema’s en rubrieken, sociale media, nieuwe medewerkers, promotie en partners.

Plaats en tijd van afspraak: dinsdag 12 april om 19.30 u in het Via Via Café (Steenkoolkaai 9). Iedereen welkom! Meer info: info@brusselblogt.be.

 

Share

Mis calles de Bruselas: dansen op panfluitmuziek met Xamanek

In Mis calles de Bruselas volg ik de Latijns-Amerikaanse scene van Brussel. Vandaag: een heel gezellig optreden van de Luikse band Xamanek, waarbij het publiek danste op cumbia, corrida en, geloof het of niet, Andesfluiten. Deze band presenteerde er een nieuwe, swingende, cd: “Y se fue la bolita”. Zij zingen over grenzen, diversiteit en de Chileense gemeenschap.

De nieuwste videoclip "Viaje".

Voor de duidelijkheid: een goed danser ben ik niet. De juiste pasjes van de cumbia ken ik niet, van salsa evenmin. Maar ik laat mij doorgaans gewoon gaan op Latijns-Amerikaanse muziekstijlen, wat garant staat voor een toffe avond of nacht. Het concert van Xamanek was er zo één. Lees volledige tekst

Share

Mis calles de Bruselas: “Latijns-Amerikaanse muziek behandelt moeilijke thema op optimistische wijze”

In Mis calles de Bruselas volg ik de Latijns-Amerikaanse scene van Brussel. Vandaag: Siempre de Pie, het vrolijk en positief klinkende eerste album van de alternatieve latino band Chicos y Mendez. Hoewel ze nog maar een paar jaar actief zijn, speelden ze al in Barcelona en op de Gentse Feesten. Ook werkten ze al samen met de bassist van Manu Chao en de Haïtiaanse ster BIC. Ze zingen in het Spaans en Frans over moeilijke thema’s als identiteit en rouw en weten dat verrassend optimistisch te brengen.

 

 

 

 

 

 

Ik ontmoet de frontman van deze band op het einde van een repetitiedag in het Franstalig cultureel centrum Jacques Franck in Sint-Gillis, de Brusselse gemeente die al decennialang een thuis vormt voor mensen van Spaanse, Latijns-Amerikaanse en Caraïbische origine. Lees volledige tekst

Share

Mis calles de Bruselas: Boliviaans carnaval op zijn Belgisch

In Mis calles de Bruselas volg ik de Latijns-Amerikaanse scene van Brussel. Vandaag: een Boliviaanse carnavalsstoet met internationale verbroedering aan Manneken Pis.

Het Boliviaanse Carnaval de Oruro trok van de Grote Markt naar Manneken Pis.

Een groot fan van folklore ben ik niet. En al helemaal niet van Nederlands en Belgisch carnaval. Maar voor een Zuid-Amerikaans carnavalstoet trotseer ik toch graag de kou om een prachtige ervaring op te doen. Het gaat dan ook om het carnaval van Oruro, een eeuwenoud dansfeest dat door de UNESCO als werelderfgoed wordt gezien. En dat wil ik voor geen goud missen. Lees volledige tekst

Share

Er wordt geschreven in Brussel

 

Het ruist weer heftig in het Brusselse struikgewas. De laatste dagen was onze prachtige hoofdstad niet uit de media weg te slaan. Soms met berichten die ons misschien bang maken: huiszoekingen in het terroristisch milieu, verijdelde aanslagen, economische terugval in de horeca en toeristische sector.

Maar gelukkig ook veel positief nieuws: we maken ons klaar om een nieuw jaar in te zetten. We kijken uit naar nieuwe avonturen in 2016. En ook hierover wordt volop gecommuniceerd. We mailen, twitteren, facebooken,..erop los en bovenal: We hebben de vrijheid om dit te doen! Wat als dit niet meer het geval is?

Lees volledige tekst

Share

Ratatouille à la bruxelloise: wereldstad in wording

Brussel kwam de afgelopen twee maanden negatief in het nieuws. Oké, er zijn hier veel problemen en deze stad is heel complex, maar men ging voorbij aan één gegeven: er zijn hier ook troeven. Daarbij zie ik, ondanks de kleinschaligheid van één miljoen inwoners, deze kleine grootstad veranderen in een kosmopolitische hoofdstad van betekenis. En dat levert verrassende dingen op.

Symbool van een veranderende stad: de voetganger verovert de boulevards.

Zo’n 62% van de Brusselaars heeft de roots niet in België liggen en dit brengt een lappendeken aan culturen, nationaliteiten en talen met zich mee. Daar waar deze in andere Europese steden weinig of geen contact met elkaar hebben, ontstaat hier iets nieuws: een mix tussen verschillende culturen. Zo heb ik nog nooit zoveel gemengde koppels en kinderen uit gemixte huwelijken gezien als in Brussel. Ook heb ik nergens anders zoveel gemixte gerechten op menukaarten in restaurants zien staan. Lees volledige tekst

Share

Bye bye dutchman in Belgium: deze Hollander verbelgt

Drie jaar lang schreef ik over mijn ervaringen als Nederlander in België. Ik bekeek België door een Hollandse bril. Inmiddels lukt mij dat niet meer. Want ik voel mij naast Nederlander ook volop Brusselaar. Met andere woorden: ik ben “verbelgd”. En dat heeft gevolgen voor deze blog: ik leg het bijltje erbij neer, maar kom in 2016 terug met een nieuwe reeks schrijfsels.

Ik heb al een halfjaar lang totaal geen inspiratie voor de reeks dutchmaninbelgium. Ik schreef over de chaos en de opmerkelijke dingen van België en in het bijzonder Brussel. Maar ik zie ze niet meer. Het onderbroken fietspad, de onduidelijke verkeersborden, de architectonische ratatouille… Ze vallen me niet eens meer op.

Ik schreef over de markante ervaringen die ik in de Europese hoofdstad meemaakte: ‘s nachts gewekt worden door de buurman die een serenade voor zijn geliefde op straat zingt, ‘s ochtends geconfronteerd worden met houten planken die rakelings voorbij je raam naar boven worden getakeld zonder de veiligheidsrichtlijnen te respecteren, een stad die enkel tijdens het voetbal of op de nationale feestdag van haar land houdt… Dat is inmiddels voor mij gewoon geworden. Lees volledige tekst

Share

“Trekt aa plan” oftewel les jeunes de Bruxelles

Elke dag kom ik hen tegen. Hun dag begint als ik ’s morgens Brussel kom binnengereden op mijn fiets. Bovendien eindigt de schooldag precies op het moment dat ik ook naar huis mag. Een vreemde versmelting van mijn eigen volwassen zelf, ondanks alles toch ook niet zo oud, met nieuwe kleine wereldburgertjes, voor wie ik wel antiek moet lijken.

Tussen het ontwijken van de vele naar bus of tram lopende hordes door, heb ik toch eens de tijd genomen om hen wat oplettender te bekijken. En ik moet toegeven dat dit niet helemaal zonder afgunst is. Want de Brusselse jongere is cool! Het is natuurlijk onmogelijk om hen, met al hun unieke hoofdstedelijke verscheidenheid, te veralgemenen. Maar toch is er iets wat zij, en alleen zij, allen uitstralen: wereldwijsheid. Lees volledige tekst

Share

Bâtard, het festival van de kansen

Bijna was het niet doorgegaan. Een dubbel positief advies en dan toch geen projectsubsidies. Het Bâtard- festival was een van de vele slachtoffers van de besparingen in de culturele sector. Toch heeft het festival een manier gevonden om verder te gaan, door in te krimpen en uit te breiden tegelijk.

Bâtard neemt niet meer de hele Beursschouwburg in, maar concentreert zich in de Gouden Zaal. Naast Brussel is er ook een editie in het Veem Huis voor Performance in Amsterdam. Zolang het festival niet helemaal verhuist naar Nederland vind ik het goed want dat de nieuwe generatie kunstenaars een podium verdient, bewijst deze editie met de titel Closing the space between us absoluut. De stempel op mijn hand die ik kreeg bij het binnengaan voorspelde het al: trop bien!

Lees volledige tekst

Share

BrusselBlogt zoekt bloggers

Schrijf je graag? Hou je van Brussel? En leer je graag nieuwe mensen kennen? Dan is bloggen voor BrusselBlogt misschien iets voor jou! En dat zou goed uitkomen, want wij zijn op zoek naar nieuwe bloggers.

Wat verwachten we van je:
– Een neus hebben voor opmerkelijke dingen in deze stad
– Goesting om dit te fotograferen of om hierover te bloggen
– En hoe vaak je dit wilt doen, bepaal je helemaal zelf

Dit kunnen wij voor jou betekenen:
– Je schrijfsels of foto’s bij een breed publiek bekend maken
– Je blogs nalezen en suggesties geven voor verbeteringen
– Je onze mailinglist aanbieden met uitnodigingen voor o.a. vernissages en persconferenties
– Je toffe momenten bezorgen met ons team van vrijwilligers
– En natuurlijk nieuwe contacten

Lijkt je dit iets? Mail dan naar info@brusselblogt.be. Wil je liever eenmalig bloggen? Dat kan natuurlijk ook. Stuur dan je bericht naar dit adres. We kijken met spanning uit naar je reactie!

Share