Dinsdag biodag op het Luxemburgplein

In de schaduw van het Europees Parlement vindt voortaan elke dinsdag een bio- en delicatessenmarkt plaats. Heel wat Europese ambtenaren zakten vanavond naar het Luxemburgplein af. Onder een mild voorjaarszonnetje genoten ze van een glas witte wijn en een bord oesters.

(c) Informatiebureau Europees Parlement in België

De verkopers van het groentekraam L’Archenterre uit Walhain zijn niet ontevreden over de eerste editie. Ze staan al op andere plaatsen in Brussel: woensdag op het Kasteleinsplein, vrijdag bij Ecuries van de Tram in Schaarbeek en zaterdag op het Flageyplein. Ze hopen dat de markt op het Luxemburgplein uitgroeit tot een nieuwe wekelijkse afspraak. Nu waren veel klanten nog niet op de hoogte. Van eigen kweek bieden de bioboeren allerhande kruiden aan: rucola, radijsjes, munt, mosterdblad, paardenbloemen. Net als hun Waals-Brabantse collega’s van Ferme de l’Hoste uit Waver verruimen ze hun aanbod met lokale en exotische groenten en fruit. Even verderop pronkt een stand met Belgische asperges en exquise paddenstoelen zoals oesterzwammen en pioppino (populierenleemhoed).

Lees volledige tekst

Share

Creatief met daslook

Toen we op de rand van Sint-Agatha-Berchem en Dilbeek de Thaborberg beklommen – een gouden tip van deze stadsblog – konden we er niet naast kijken én ruiken. De daslook staat in bloei. We zagen uitgestrekte tapijten ovalen groene bladen met witte bloemetjes ertussen. De sterke geur van look en uien verspreidde zich ook bij mij thuis, want ik maakte prompt daslookrisotto op basis van een recept van Gordon Ramsay en daslookpesto. Een heerlijk puur voorjaarsgeschenk van de natuur.


Wie in deze periode in een Oostenrijks of Duits restaurant terechtkomt, maakt veel kans om gerechten met ‘Bärlauch’ op de menukaart aan te treffen. Wilde knoflook uit het bos (Allium ursinum) is er stevig ingeburgerd. Ook in onze contreien zweren meer en meer foodjournalisten en koks erbij. In de biowinkel vind je al langer spreads en pesto’s op basis van daslook.

Dorien Knockaert, de keukenprinses van De Standaard, presenteerde vorig weekend een recept van uientaart met daslook, onder het motto ‘de lente hou je niet tegen’. In Dagelijkse Kost mocht ene Ruud bij Jeroen Meus de loftrompet steken van het wilde kruid: “Het is superlekker en gezond. Ik eet het elke dag als het seizoen aangebroken is. In 2009 ging ik 400 km ver naar Duitsland om de Eberbacher Bärlauchtage te bezoeken. Ze hadden er alles rond daslook. Het water komt me al in de mond.” Nick Trachet vermeldde jaren geleden al daslook als typisch Brussels verschijnsel in zijn hartstochtelijk pleidooi voor de wildpluk van groenten en kruiden.

Lees volledige tekst

Share

Win duotickets voor Creativa

Ben je wild van creatief koken, naaien, decoratie, doe-het-zelven, wildbreien, sieraden maken en make-up? Dan is Creativa Brussel, de beurs voor creatieve vrijetijdsbesteding, iets voor jou.

Van donderdag 10 tot zondag 13 maart kun je in Brussels Expo (hal 7) 200 boetieks en een dertigtal DIY-workshops ontdekken. Het centrale thema van de beurs is Schatteneiland. Dagelijks zijn er twee schatkisten te winnen ter waarde van 2.500 euro elk. Kinderen kunnen zich inschrijven voor knutselworkshops en ook mannen worden niet vergeten met een zone 100% speciaal voor hen. De toegangsprijs voor volwassenen bedraagt 13 euro in het weekend en 12 euro donderdag en vrijdag. Een gunstiger tarief van 5 euro geldt voor de nocturne op vrijdag (van 15 u tot 20 u).

Wil je gratis naar Creativa gaan? BrusselBlogt geeft drie duotickets weg. Stuur snel een mail naar info@brusselblogt.be of een persoonlijk bericht via onze Facebook-pagina en vermeld je naam en adres. Veel succes!

Share

Gewonnen brood

Het fijnproeversrestaurant AUB-SVP en Eatmosphere, een Brusselse non-profitorganisatie tegen voedselverlies, slaan de handen in elkaar. Ze willen voedseloverschotten en miskende producten laten schitteren in gastronomische gerechtjes. Begin maart vindt de eerste sessie van Pain Perdu plaats. BrusselBlogt mocht gisteren al voorproeven.

Aperitief van mandarijn, ananas en kaneel en dip van gepofte biet, verse kaas en gedroogde olijf

Wereldwijd wordt een derde van het geproduceerde voedsel van boer tot bord weggegooid. Tegelijk lijdt een op de negen mensen in de wereld honger, zegt de FAO. De verspilling is niet alleen ethisch bedenkelijk, maar ook nefast voor het milieu. Denk maar aan het gebruik van water, grond en grondstoffen en de uitstoot van broeikasgassen voor de productie van voedsel. En last but not least, voedselverlies laat zich voelen in ieders portemonnee.

Lees volledige tekst

Share

Van sinaasappelkisten tot een mobiele keuken

Een mobiele keuken die budgetvriendelijke vegetarische maaltijden serveert op basis van producten van eigen kweek en overschotten van de Brusselse markten. Dat is in een notendop het project Récup’Kitchen, dat op zoek is naar financiering via crowdfunding.

In maart 2015 installeren buurtbewoners op het braakliggende terrein van het voormalige station Josaphat in Schaarbeek enkele oude sinaasappelkisten. Het is het startpunt van de Latinis-moestuin. Het bescheiden initiatief breidt uit en organiseert in de zomer activiteiten zoals picknicks en workshops. De burgerbewegingen Dewey en Commons Josaphat zetten er samen hun schouders onder.

In 2016 willen de initiatiefnemers de site uitbouwen tot een plek om samen te komen, samen te dromen, te debatteren, te koken, even uit te blazen en banden te smeden. Daarbij krijgen ze de steun van de onderzoekster Hanne Van Reusel van de Faculteit Architectuur van de KU Leuven. Zij wil een mobiele keuken ontwerpen. Daarvoor is ze op zoek naar een caravan die ze wil inrichten met ecologische materialen en tweedehandsmeubeltjes. In de keuken zullen vegetarische maaltijden klaargemaakt worden op basis van de groenten van de moestuin en overschotten van de Brusselse markten. De gerechten zullen te koop worden aangeboden in verschillende wijken in het noorden van Brussel. De crowdfundingactie loopt nog een maand en heeft al 2.000 euro ingezameld. Het openingsfeest is gepland op 17 april 2016.

Meer informatie vind je op de website van Growfunding en op de Facebook-pagina.

Share

Leef groener en goedkoper

Lisa Van Herck (22) woont in Machelen en heeft jaren geleden haar hart verloren aan Brussel. Ze studeerde Taal- en Letterkunde en volgt nu een opleiding Journalistiek aan de VUB. Ze geeft tien eenvoudige tips voor een milieuvriendelijker leven.

De klimaatconferentie in Parijs zit erop. Er is een akkoord bereikt dat, voor het eerst, door alle landen werd ondertekend. Goed nieuws, maar er is nog veel werk aan de winkel. Een akkoord betekent niet dat er ook al concrete acties worden ondernomen om de klimaatverandering tegen te gaan. Jij hoeft echter niet te wachten tot onze regering een actieplan heeft opgesteld: start vandaag nog met een milieuvriendelijker leven!

We kunnen de aarde alleen redden als iedereen zijn steentje bijdraagt – al klinkt het ongelofelijk cliché, het is wel waar. Om groener te leven hoef je echter geen geitenwollensokken aan te trekken. Het is makkelijker dan je denkt! Kleine veranderingen hebben al een grote impact. En als je er dan nog eens geld mee kan besparen… Een win-winsituatie, toch? De volgende 10 tips zetten je op weg naar een groener leven en zorgen voor een vollere portemonnee op het einde van de maand. Aan het einde van het artikel vind je de Go Green Guide, met handige websites en adressen.

(c) Julie Natuurlijk

1. Eet minder (of geen) vlees

De vleesindustrie is een van de grootste vervuilers. Door geen vlees meer te eten zorg je dus onrechtstreeks ook voor minder vervuiling. Te veel rood vlees eten zou volgens de Wereldgezondheidsorganisatie trouwens de kans op kanker verhogen. Geen zin om vlees helemaal te bannen? Las dan gewoon een veggiedag in. In de supermarkt vind je tegenwoordig een heel assortiment vleesvervangers. En op de dagen dat je wel vlees eet, ga dan voor kleinere porties en schep wat meer groenten op. Gezonder en goedkoper!

2. Shop tweedehands

Een kerst- of nieuwjaarsoutfit gaat voor de fashionistas onder ons meestal maar één jaar mee. Koop dit jaar slimmer en scoor een feestjurk of dat perfecte paar schoenen in een vintage store . En beter nog, investeer in een goed gemaakt stuk dat je ook op een gewone werkdag kan dragen. Zo gooi je uiteindelijk minder kleding weg en dat betekent minder afval.

3. Gooi etensrestjes niet weg

Het lijkt heel voor de hand liggend, maar toch gooien veel mensen overschotjes gewoon weg. Als je te veel eten hebt gemaakt, schep de overschot dan in afsluitbare potjes en zet ze in de koelkast. Goed voor een snelle lunch de dag erna.

Lees volledige tekst

Share

Rijkdom veroorzaakt honger

Honger heeft veel oorzaken, maar gebrek aan voedsel is er geen van. Dat schrijft de Argentijnse onderzoeksjournalist Martín Caparrós in zijn monumentale boek Honger. Op uitnodiging van MO* stelde hij zijn werk deze week voor bij deBuren. “Ik heb geen kant-en-klare oplossingen, maar ben optimistisch voor de lange termijn.”

Volgens de FAO lijdt een op de negen mensen in de wereld honger. Nochtans produceren we sinds een viertal decennia genoeg voedsel om de wereldbevolking te voeden. Toegegeven, voor de meesten van ons is het een ver-van-mijn-bedshow. Net daarom fascineerde het thema Caparrós al langer en wijdde hij er vijf jaar van research aan. Zijn reizen naar India, Bangladesh, Zuid-Soedan, Niger, Kameroen, Burkina Faso en Madagaskar leerden hem dat honger geen abstract gegeven is. Het is een door mensen gecreëerd probleem dat elke dag slachtoffers maakt. De Argentijn wilde het menselijk verhaal erachter vertellen. Bovendien ontdekte hij dat er verschillende mechanismen ten gronde liggen aan het fenomeen.

Lees volledige tekst

Share

Waar de kwartels zingen

De stadsboerderij Ferme du Chant des Cailles, Kwartelzang in het Nederlands, opent op zaterdagnamiddag haar deuren. In Watermaal-Bosvoorde kun je de verschillende sterk met elkaar verbonden projecten bezoeken: een groenteveld, een kruidentuin, een collectieve moestuin en een kippen- en schapenhouderij.

Amper 3 jaar geleden kwamen een paar toekomstige boeren en enkele buurtbewoners samen op een prachtig veld in het hartje van Bosvoorde. Vandaag is la Ferme du Chant des Cailles geen droom meer. Het is een bruisende dynamiek waar dagelijks herders, groenteboeren, herboristen, tuinierders en buurtbewoners samen bouwen aan hun eigen agro-ecologische boerderij en aan een participatieve duurzame wijk. Momenteel staat een participatieve buurtkruidenier op stapel.

Tijdens de opendeurdag op 19 september kun je vanaf 13 u hoeveproducten zoals schapenkaas en groenten kopen en ter plaatse iets kleins eten. Er wordt ook aan de kleinsten gedacht met een flinke dosis kinderanimatie. ‘s Avonds staat er een concert met zigeunermuziek op het programma. Meer info vind je op de website.

Share

Stadslandbouw krijgt voet aan grond in Brussel

BrusselBlogt organiseerde op zaterdag 29 augustus een debat over stadslandbouw op Brussels Creative Forum. Michiel Van Meervenne van het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw (VILT) woonde de sessie bij en schreef volgend verslag.

Net als in andere Europese grootsteden is stadslandbouw ook in Brussel aan een opmerkelijke opmars bezig. De laatste jaren zagen enkele tientallen nieuwe projecten het levenslicht, van dak- en moestuinen tot champignonkwekerijen en zelfs een heuse insectenboerderij. Tijdens het Brussels Creative Forum, een initiatief van onder meer de Stad Brussel en de Vlaamse Gemeenschapscommissie, werd een stand van zaken opgemaakt aan de hand van drie bestaande projecten.

Op uitnodiging van de website BrusselBlogt kwamen de drie drijvende krachten achter evenveel Brusselse stadslandbouwinitiatieven hun projecten voorstellen. Belinda Cloet en Tom Van Bogaert, beide werkzaam bij het Departement Landbouw en Visserij, leidden het geheel in goede banen en gaven eerst en vooral het woord aan Marco Volpe van de landbouwcel van het Brussels Gewest. Die ontfermt zich over de 244 hectare landbouwgrond die het hoofdstedelijk gewest rijk is. Dat areaal valt uiteen in 50 procent blijvend grasland en 50 procent cultuurgrond, waarop zeven actieve landbouwers hun activiteiten ontplooien.

(c) Abattoir en ORG

Lees volledige tekst

Share

Stadslandbouw: Fruit-time

BrusselBlogt presenteert op zaterdag 29 augustus een debat over stadslandbouw op Brussels Creative Forum. De inschrijvingen zijn open! Onze reporter bezocht vorig jaar Fruit-time, de zelfpluktuin in Neerpede.

Het moet iets met mijn oerinstinct te maken hebben: ik pluk graag fruit. Vroeger deed ik niets liever dan rode bessen plukken in de tuin en helpen bij de bereiding van confituur. Liever dát dan studeren voor mijn examens. Het is uiteindelijk wel goed gekomen met die examens; met mijn fruitplukhobby helaas iets minder. Na twee jaar investeren in fruitstruikjes op mijn balkon, blijft het succes bescheiden.

Groot was mijn vreugde dan ook, toen ik vernam dat er diep in Anderlecht een parel van een zelfpluktuin verscholen ligt. In 2011 startte Michel Proye ermee in Neerpede. Op een perceel van ongeveer anderhalve hectare teelt hij frambozen, snijbloemen, aardbeien en ander kleinfruit (blauwbes, zwarte bes, rode bes, kruisbes en braambes). Maar Fruit-time is in de eerste plaats een “framboiserie”.

Lees volledige tekst

Share