Brusselse boulevards terug voor Brusselaars, maar voor hoelang?

Zondag werden de Brusselaars in een andere stad wakker. Een deel van de binnenstad was namelijk veranderd in een voetgangersgebied. Het De Brouckèreplein, de Anspachlaan en het Beursplein werden autovrij en dat werd gevierd met een groot volksfeest. Muziek, sport, spel en een houten reus zorgden voor de nodige ambiance. De centrale lanen werden teruggegeven aan de Brusselaars. Maar gaat dat zo blijven, of wordt het een wandelboulevard die enkel op toerisme is gericht?

Op de Anspachlaan was een parcours voor skaters gelegd. 

Op de Anspachlaan was een parcours voor skaters gelegd. Lees volledige tekst

Share

Wat tsjirpt er tussen de eierdozen?

Tsjirpende krekels in een broeierig klimaat. Je hoeft er niet voor naar de Provence te trekken. In Sint-Gillis, op nog geen kilometer van het Zuidstation, staat de eerste krekelkwekerij van het land. “Krekels zijn erg lekker en net iets sympathieker dan wormen,” zegt Nikolaas Viaene van Little Food.

Het bedrijventerrein Village Partenaire heeft een hart voor stadslandbouw. Een champignonkwekerij huist er naast een microbrouwerij. Op het binnenplein staat een aquaponics-serre, een slimme combinatie van de kweek van vissen en groenteteelt op hydrocultuur, dus zonder aarde. Sinds september heeft Little Food zich in de kelderverdieping gevestigd. Drie jonge bio-ingenieurs wagen zich aan de kweek van insecten voor menselijke consumptie. Een half miljoen krekels wil Little Food in totaal huisvesten. Het bedrijf mikt voorlopig op een productie van 60 kg per maand.

© Little Food

Lees volledige tekst

Share

Uitbreiding bij Lindemans: de kop is eraf!

Gisterenmiddag, 28 april 2015, werd onder het toeziend oog van minister van Justitie Koen Geens en de burgemeester van Sint-Pieters-Leeuw Luc De Koninck, en enkele frisse voorjaarse zonnestralen, de langverwachte uitbreiding gevierd van de Vlezenbeekse brouwerij Lindemans. In cijfers: de productiecapaciteit werd verdubbeld tot maar liefst 170.000 hectoliter, een aanzienlijke hoeveelheid streeklekkers. Als bijna enige aanwezige vrouw begeef ik me tussen Jan, Piet, Joris, Korneel en enkele niet-bebaarde mannen naar de presentatie van dit feestelijk gebeuren. Daar krijg ik, onder begeleiding van een frisse geuze en een zoete kriek, te horen dat er veel meer schuilt achter deze brouwerij dan enkel een lekker glas gegiste microbacteriën. Lees volledige tekst

Share

Eigen kweek

Er bloeit iets in Brussel. Meer en meer stadslandbouwprojecten zien het licht. Vrijdagmiddag wijdde het Vlaams-Nederlands huis deBuren een Cook & Look-sessie aan landbouw in de stad. Op het menu stond een presentatie, de Amerikaanse documentaire Growing Cities en een lunch op basis van oesterzwammen uit Tour en Taxis. Een overzicht van enkele Brusselse initiatieven.

Stadslandbouw kan breed gedefinieerd worden. Noémie Benoit-Heyvaert, experte in integrale duurzaamheid en innovatiestrategieën, legde in een soortement Engels uit dat het gaat om landbouwproductie in, om en buiten de stad, bestemd voor de stedelijke bevolking. Gezien de beperkte ruimte en de vele andere functies in de stad zijn de meeste stedelijke projecten kleinschalig. Hun aantal neemt echter toe. De voordelen zijn dan ook velerlei. Denk aan voedselzekerheid in tijden van bevolkingsgroei, kansen voor werkgelegenheid, sociale cohesie en integratie, weten waar het voedsel vandaan komt en daardoor bewuster consumeren van gezonde, verse levensmiddelen, vermijden van overbodige voedselkilometers, plezier en kennisdeling.

Lees volledige tekst

Share

Wat een Brusselse fietser lijden kan

Welkom in de Brusselse Bike Jungle! Geïnspireerd door een filmpje over fietspaden in New York van Casey Neistat maakte Bastien De Zutter een grappige clip over de talloze obstakels op Brusselse fietspaden. Hij rijdt tegen hekken, paaltjes, verkeerslichten en bomen. Een ludieke manier om het belang van fietspaden onder de aandacht te brengen, zegt hij zelf. Aan de valpartijen hield hij serieuze blauwe plekken over, maar zijn stuntwerk bleef niet onopgemerkt. Het filmpje ging viraal en haalde de websites van Brusselnieuws, La Capitale, Radio 1, Gazet van Antwerpen, De Morgen, De Standaard en Newsmonkey.

Share
Tags:

Wat zou jij doen met 100 m2?

Het kennis- en productieplatform We-Traders. Ruil crisis voor stad verbindt actuele stadsprojecten van kunstenaars, ontwerpers en activisten uit zes Europese steden. Madrid, Turijn, Berlijn, Lissabon en Toulouse gingen al aan de slag. Nu is het de beurt aan Brussel. Het Goethe-Institut Brussel en BOZAR lanceren een oproep aan burgers om het initiatief te nemen en mee te bouwen aan hun stad. Wat zou jij doen met 100 m2?

Lees volledige tekst

Share

Dinsdag insectendag?

Als het van insectenkok Chris Derudder afhangt, eten we binnenkort allemaal nootjes met pootjes. Het Vlaams-Nederlands Huis deBuren nodigde hem vorige vrijdag uit om een degustatie te verzorgen. Ondertussen liep er een BBC-documentaire: Can eating insects save the world?


Er zijn goede redenen om insecten te eten. 80% van de wereldbevolking doet het al. Vooral in Europa en Noord-Amerika rust er een taboe op. Nochtans eten we zonder schroom honing (het braaksel van bijen, aldus Derudder) en karmijn (E120), een rode kleurstof die gewonnen wordt uit schildluizen. Als we verzot zijn op mosselen en garnalen, waarom zouden we dan onze neus ophalen voor sprinkhanen en rupsen? In Zuid-Oost-Azië gaan ze nog een stuk verder. Eieren van rode mieren, schorpioenen en  – slik – tarantula’s zijn er een lekkernij, zoals de Engelse documentairemaker Stefan Gates ondervond.

Lees volledige tekst

Share
Tags:

Sorry is niet genoeg

Sorry is niet genoeg. Onder dat motto voerde 11.11.11 dit jaar actie tegen voedselverspilling. De ontwikkelingsorganisatie vindt het onaanvaardbaar dat een derde van alle voedsel in de wereld wordt verspild, terwijl een op de negen mensen honger lijdt. In het Zuiden zit het verlies vooral in het begin van de keten. Er moet daarom werk gemaakt worden van de aanpak van oogstverliezen, langere bewaarbaarheid door opslagplaatsen en beter transport. Het Noorden draagt echter ook een grote verantwoordelijkheid. Door oneerlijke handelspraktijken verdienen producenten in het Zuiden minder of blijven ze met hun producten zitten. Bovendien belandt perfect eetbaar voedsel in onze vuilnisbak omdat het niet beantwoordt aan cosmetische normen.

Het thema leeft ook in Brussel. Zo wil Foodwe voedselverlies voorkomen om daarmee behoeftigen te helpen. De vzw stelt een internetplatform ter beschikking voor voedseldonaties. Voedselprofessionals, zoals supermarkten, horecazaken en producenten, kunnen op die manier onverkochte maar nog eetbare voorraden voedsel weggeven aan goede doelen of caritatieve verenigingen. De Brusselse vzw, die opgericht is door Olivier Neufkens, zoekt momenteel steun via crowdfunding op KissKissBankBank. Intussen roept de Vlaamse overheid bedrijven en organisaties uit de keten en stakeholders op om de engagementsverklaring tegen voedselverlies te onderschrijven en acties te ondernemen om voedselverliezen zoveel mogelijk te reduceren. De voedselverliescoalitie telt momenteel 44 leden. Leefmilieu Brussel geeft op haar website tips om voedselverspilling tegen te gaan.

 

Share

Eerste drive-in cinema voor fietsers

De twee Brusselse collectieven Urban Foxes en Soft Revolution bundelen de krachten om de eerste drive-in voor fietsers in Brussel ooit aan te bieden. Beide collectieven werken op het snijvlak van urbanisme, cultuur, design en innovatie. Ze trachten het welbevinden in de stad te verbeteren door de publieke ruimte aan te passen aan de noden van de Brusselaar.

In het project Vélo M2 willen ze een multifunctionele bakfiets ontwikkelen die kan worden getransformeerd naargelang de behoefte. Twee mogelijke modules zijn een mobiele cinema of een workshop rond Brusselse wafels bakken, maar de mogelijkheden zijn eindeloos.

Velo M2 from Growfunding/BXL on Vimeo.

De multi-modulaire fiets moet nog gebouwd worden en daarvoor hebben ze steun nodig. Je kunt je steentje bijdragen voor een leuker en gezonder Brussel via crowdfunding. In ruil krijg je een Brusselse wafel en een toegangsfilmticket voor het slotfeest. De initiatiefnemers hopen in twee maanden tijd 6.000 euro te kunnen inzamelen. Meer info vind je op de Facebook-pagina en bij Growfunding.

Bram Dewolfs

Share

Het gratisverhaal

Na het werk haastte ik mij naar de sleutelmaker in het centrum van Brussel. Hij had me ooit goed geholpen toen ik mijn fietssleuteltje wilde bijmaken. Tevoren was ik bij Mister Minit gegaan. Ik verloor er mijn tijd. Na een koel onthaal en twee stuntelige pogingen bleek dat het reservesleuteltje niet paste en ik kreeg mijn geld terug. Een heel ander verhaal bij sleutelmaker Clé Rapide, die ik in de Gouden Gids vond. Zijn vakmanschap stond niet ter discussie, hij had bakken ervaring, klantvriendelijkheid droeg hij hoog in het vaandel. Het resultaat was er: een perfect sleuteltje en ik betaalde zowaar minder dan bij de concurrentie van de alomtegenwoordige keten.

Vandaar dat ik naar hem stapte toen bleek dat mijn nieuwe broeksriem extra gaatjes kon gebruiken. “Nee”, zei hij vriendelijk, “dat doe ik niet. Maar in de buurt is een kleine schoenmakerswinkel die je kan helpen. Bij Mister Minit zou je je blauw betalen.”

Ik was er voorbijgelopen, maar toen ik op mijn stappen terugkeerde, vond ik de onschijnbare, volgepakte winkel. Het was al na sluitingstijd. De man zag me in de etalage kijken en opende het raampje boven de deur. Er ontspon zich een gesprek in een mengeling van Nederlands en Frans. Hij perforeerde prompt twee gaten in mijn riem en op mijn vraag nog een derde. “Je vous dois combien?” vroeg ik. “Niks,” antwoordde hij. Ik stond perplex. Gratis bestaat toch niet? Er is toch altijd iemand die de rekening betaalt? Ik bedankte hem hartelijk. En nam mezelf voor dat ik ooit zou terugkeren om een ode te brengen aan de grootsheid van de kleine zelfstandige. Het verwondert me niet dat Elle hem opneemt in het lijstje van beste schoenmakers van het land.

Pépé

Share