Rijkdom veroorzaakt honger

Honger heeft veel oorzaken, maar gebrek aan voedsel is er geen van. Dat schrijft de Argentijnse onderzoeksjournalist Martín Caparrós in zijn monumentale boek Honger. Op uitnodiging van MO* stelde hij zijn werk deze week voor bij deBuren. “Ik heb geen kant-en-klare oplossingen, maar ben optimistisch voor de lange termijn.”

Volgens de FAO lijdt een op de negen mensen in de wereld honger. Nochtans produceren we sinds een viertal decennia genoeg voedsel om de wereldbevolking te voeden. Toegegeven, voor de meesten van ons is het een ver-van-mijn-bedshow. Net daarom fascineerde het thema Caparrós al langer en wijdde hij er vijf jaar van research aan. Zijn reizen naar India, Bangladesh, Zuid-Soedan, Niger, Kameroen, Burkina Faso en Madagaskar leerden hem dat honger geen abstract gegeven is. Het is een door mensen gecreëerd probleem dat elke dag slachtoffers maakt. De Argentijn wilde het menselijk verhaal erachter vertellen. Bovendien ontdekte hij dat er verschillende mechanismen ten gronde liggen aan het fenomeen.

Lees volledige tekst

Share

Waar de kwartels zingen

De stadsboerderij Ferme du Chant des Cailles, Kwartelzang in het Nederlands, opent op zaterdagnamiddag haar deuren. In Watermaal-Bosvoorde kun je de verschillende sterk met elkaar verbonden projecten bezoeken: een groenteveld, een kruidentuin, een collectieve moestuin en een kippen- en schapenhouderij.

Amper 3 jaar geleden kwamen een paar toekomstige boeren en enkele buurtbewoners samen op een prachtig veld in het hartje van Bosvoorde. Vandaag is la Ferme du Chant des Cailles geen droom meer. Het is een bruisende dynamiek waar dagelijks herders, groenteboeren, herboristen, tuinierders en buurtbewoners samen bouwen aan hun eigen agro-ecologische boerderij en aan een participatieve duurzame wijk. Momenteel staat een participatieve buurtkruidenier op stapel.

Tijdens de opendeurdag op 19 september kun je vanaf 13 u hoeveproducten zoals schapenkaas en groenten kopen en ter plaatse iets kleins eten. Er wordt ook aan de kleinsten gedacht met een flinke dosis kinderanimatie. ‘s Avonds staat er een concert met zigeunermuziek op het programma. Meer info vind je op de website.

Share

Stadslandbouw krijgt voet aan grond in Brussel

BrusselBlogt organiseerde op zaterdag 29 augustus een debat over stadslandbouw op Brussels Creative Forum. Michiel Van Meervenne van het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw (VILT) woonde de sessie bij en schreef volgend verslag.

Net als in andere Europese grootsteden is stadslandbouw ook in Brussel aan een opmerkelijke opmars bezig. De laatste jaren zagen enkele tientallen nieuwe projecten het levenslicht, van dak- en moestuinen tot champignonkwekerijen en zelfs een heuse insectenboerderij. Tijdens het Brussels Creative Forum, een initiatief van onder meer de Stad Brussel en de Vlaamse Gemeenschapscommissie, werd een stand van zaken opgemaakt aan de hand van drie bestaande projecten.

Op uitnodiging van de website BrusselBlogt kwamen de drie drijvende krachten achter evenveel Brusselse stadslandbouwinitiatieven hun projecten voorstellen. Belinda Cloet en Tom Van Bogaert, beide werkzaam bij het Departement Landbouw en Visserij, leidden het geheel in goede banen en gaven eerst en vooral het woord aan Marco Volpe van de landbouwcel van het Brussels Gewest. Die ontfermt zich over de 244 hectare landbouwgrond die het hoofdstedelijk gewest rijk is. Dat areaal valt uiteen in 50 procent blijvend grasland en 50 procent cultuurgrond, waarop zeven actieve landbouwers hun activiteiten ontplooien.

(c) Abattoir en ORG

Lees volledige tekst

Share

Stadslandbouw: Fruit-time

BrusselBlogt presenteert op zaterdag 29 augustus een debat over stadslandbouw op Brussels Creative Forum. De inschrijvingen zijn open! Onze reporter bezocht vorig jaar Fruit-time, de zelfpluktuin in Neerpede.

Het moet iets met mijn oerinstinct te maken hebben: ik pluk graag fruit. Vroeger deed ik niets liever dan rode bessen plukken in de tuin en helpen bij de bereiding van confituur. Liever dát dan studeren voor mijn examens. Het is uiteindelijk wel goed gekomen met die examens; met mijn fruitplukhobby helaas iets minder. Na twee jaar investeren in fruitstruikjes op mijn balkon, blijft het succes bescheiden.

Groot was mijn vreugde dan ook, toen ik vernam dat er diep in Anderlecht een parel van een zelfpluktuin verscholen ligt. In 2011 startte Michel Proye ermee in Neerpede. Op een perceel van ongeveer anderhalve hectare teelt hij frambozen, snijbloemen, aardbeien en ander kleinfruit (blauwbes, zwarte bes, rode bes, kruisbes en braambes). Maar Fruit-time is in de eerste plaats een “framboiserie”.

Lees volledige tekst

Share

Stadslandbouw: Little Food

BrusselBlogt presenteert op zaterdag 29 augustus een debat over stadslandbouw op Brussels Creative Forum. De inschrijvingen zijn open! Onze reporter bezocht enkele maanden geleden krekelkwekerij Little Food.

Tsjirpende krekels in een broeierig klimaat. Je hoeft er niet voor naar de Provence te trekken. In Sint-Gillis, op nog geen kilometer van het Zuidstation, staat de eerste krekelkwekerij van het land. “Krekels zijn erg lekker en net iets sympathieker dan wormen,” zegt Nikolaas Viaene van Little Food.

Het bedrijventerrein Village Partenaire heeft een hart voor stadslandbouw. Een champignonkwekerij huist er naast een microbrouwerij. Op het binnenplein staat een aquaponics-serre, een slimme combinatie van de kweek van vissen en groenteteelt op hydrocultuur, dus zonder aarde. Sinds september heeft Little Food zich in de kelderverdieping gevestigd. Drie jonge bio-ingenieurs wagen zich aan de kweek van insecten voor menselijke consumptie. Een half miljoen krekels wil Little Food in totaal huisvesten. Het bedrijf mikt voorlopig op een productie van 60 kg per maand.

© Little Food

Lees volledige tekst

Share

Stadslandbouw: de urban farm van het Abattoir

BrusselBlogt presenteert op zaterdag 29 augustus een debat over stadslandbouw op Brussels Creative Forum. De inschrijvingen zijn open! Vandaag werpen we een blik op de geplande stadsboerderij op het dak van de voedingshal van het Abattoir van Anderlecht. Als alles goed gaat, worden over een jaar de eerste groenten geoogst.

(c) Abattoir en ORG

In 2012 haalde het project de Brusselse en zelfs de nationale media. Brusselnieuws schreef dat de stadsboerderij midden 2014 operationeel zou zijn. Op 3.000 vierkante meter platdak zouden er spruitjes, asperges, witlof, champignons en spinazie geteeld worden. De activiteiten zouden een nieuwe impuls geven aan de wijk, banen creëren voor laaggeschoolde jongeren en de kloof tussen producent en consument verkleinen. De productie zou onder meer bestemd zijn voor een nieuw restaurant en een winkel op de site.

Lees volledige tekst

Share

Uitgesteld verliefd op Anspachaos

‘Wat raar!’, was mijn eerste gedacht toen ik de autoloze Anspachlaan betrad.
Waar zijn de auto’s ? En de uitlaatgassen?
Waar is het vertrouwd gebrom van verdovende petrol en slepende filefrustratie??
Met veel argwaan en mijn handtas dicht tegen mijn lijf geduwd stapte ik de speelplaats op. De andere kindjes leken druk bezig en zaten gezellig te eten, te drinken, te spelen, te staren of te babbelen met anderen. De pingpongtafels in volle actie, en het leek alsof het geen afgesproken groepjes waren, maar toevallige passanten die ter plaatse hadden beslist: ‘ja, ik wil wel meespelen’. Ik liet de nieuwe input aan een overleefbaar debiet binnenstromen, en met enige opluchting bereikte ik de uitgang waar de auto’s heerlijk druk rondraasden alsof er nooit een Anspachlaan had bestaan.
Vreemd.
Ik was in de war. In Brussel. Dat was nieuw. Lees volledige tekst

Share

Een dienst voor de samenleving

Ben je tussen 18 en 25 en heb je zin om jezelf nuttig te maken en tijd te nemen voor je toekomstplannen? Dan is de samenlevingsdienst misschien iets voor jou. Een aantal Brusselse organisaties ontvangen je vanaf 7 september met open armen.

Gedurende zes maanden kun je bijvoorbeeld personen met een handicap begeleiden, vrijetijdsactiviteiten voor jongeren organiseren, circusworkshops op poten zetten of meehelpen op een kinderboerderij. De gemeenschapsdienst is voltijds. Vormingen en excursies maken deel uit van het programma. Je krijgt een vergoeding van maximaal 300 euro per maand en je vervoerkosten worden terugbetaald. De samenlevingsdienst gaat van start met een vierdaagse, waarin je alle deelnemers en medewerkers leert kennen en je je voorbereidt op de komende maanden.

Enkele Brusselse projecten uit een lange lijst zijn het Foyer in Molenbeek, Resto du Coeur in Laken, het rusthuis van Sint-Joost, het stadslandbouwproject Le début des haricots in Neder-Over-Heembeek en de bioscoop Galeries in Brussel.

Geïnteresseerd? Meer info vind je op de website van het Platform Jongeren voor de Samenleving. Het platform organiseert in zijn kantoren (Hamerstraat 21, 1000 Brussel) infosessies op 20 en 27 augustus, telkens om 16.30 u.

Share

O lelijk Brussel

De Standaard gaat in de komende weken in de reeks O lelijk België op zoek naar de lelijkste plekjes van België. Van de ongeïnspireerde hoogbouw die onze kustlijn flankeert tot protserige villa’s en kneuterige pastorijwoningen te lande: er is keus te over. Maar wat is het toppunt van lelijkheid in Brussel?

Lelijk België is in. Ugly Belgian Houses is een bijzonder succesvolle Facebook-pagina van Hannes Coudenys, die intussen ook al een fotoboek heeft voortgebracht. Dit voorjaar pakte Canvas uit met de driedelige serie Archibelge, het lelijkste land. De eerste aflevering ging over Brussel, een verhaal van pijnlijke littekens en verwoesting van cultureel-historisch erfgoed, maar ook van een veelheid aan identiteiten en een doe-het-zelfmentaliteit.

Lees volledige tekst

Share

Stadslandbouw: La Ferme du Chant des Cailles

BrusselBlogt presenteert op zaterdag 29 augustus een debat over stadslandbouw op Brussels Creative Forum. De inschrijvingen zijn open! Onze reporter bezocht vorig jaar het participatieve landbouwproject La Ferme du Chant des Cailles in Watermaal-Bosvoorde.

Of ik een regendansje te berde kon brengen? Want het is nodig. Met deze vraag werd ik binnengeleid op het terrein van La Ferme du Chant des Cailles.

La Ferme de quoi? Een moeilijk bekkende naam voor iets wat in het Nederlands simpelweg “Boerderij Kwartelzang” zou heten. De boerderij is het resultaat van een participatief landbouwproject in de wijk Logis Floréal in Watermaal-Bosvoorde.

Op het veld  langs de Kwartellaan teelde de familie Stordeur tot in 2010 akkerbouwgewassen, voornamelijk granen. Daarna kwam het perceel een paar jaar braak te liggen, totdat buurtbewoonster Magdalena Swienarska het initiatief nam om samen met de vzw les Débuts des Haricots een project op poten te zetten.

Het perceel van 2,4 hectare is ingedeeld in vier delen voor de vier verschillende activiteiten. Het bekendste project is de schapenhoeve. Om de lammetjes van het nodige groen te voorzien, is een deel van het veld omgezet tot weide. Dankzij growfunding kon voldoende geld ingezameld worden voor een kaasmakerij, die sinds een paar weken schapenmelk omtovert tot lekkere schapenkaasjes. Op zondagnamiddag kan je ze aankopen op het veld in de Kwartellaan.

Lees volledige tekst

Share