Stadslandbouw: Fruit-time

BrusselBlogt presenteert op zaterdag 29 augustus een debat over stadslandbouw op Brussels Creative Forum. De inschrijvingen zijn open! Onze reporter bezocht vorig jaar Fruit-time, de zelfpluktuin in Neerpede.

Het moet iets met mijn oerinstinct te maken hebben: ik pluk graag fruit. Vroeger deed ik niets liever dan rode bessen plukken in de tuin en helpen bij de bereiding van confituur. Liever dát dan studeren voor mijn examens. Het is uiteindelijk wel goed gekomen met die examens; met mijn fruitplukhobby helaas iets minder. Na twee jaar investeren in fruitstruikjes op mijn balkon, blijft het succes bescheiden.

Groot was mijn vreugde dan ook, toen ik vernam dat er diep in Anderlecht een parel van een zelfpluktuin verscholen ligt. In 2011 startte Michel Proye ermee in Neerpede. Op een perceel van ongeveer anderhalve hectare teelt hij frambozen, snijbloemen, aardbeien en ander kleinfruit (blauwbes, zwarte bes, rode bes, kruisbes en braambes). Maar Fruit-time is in de eerste plaats een “framboiserie”.

Lees volledige tekst

Share

Stadslandbouw: Little Food

BrusselBlogt presenteert op zaterdag 29 augustus een debat over stadslandbouw op Brussels Creative Forum. De inschrijvingen zijn open! Onze reporter bezocht enkele maanden geleden krekelkwekerij Little Food.

Tsjirpende krekels in een broeierig klimaat. Je hoeft er niet voor naar de Provence te trekken. In Sint-Gillis, op nog geen kilometer van het Zuidstation, staat de eerste krekelkwekerij van het land. “Krekels zijn erg lekker en net iets sympathieker dan wormen,” zegt Nikolaas Viaene van Little Food.

Het bedrijventerrein Village Partenaire heeft een hart voor stadslandbouw. Een champignonkwekerij huist er naast een microbrouwerij. Op het binnenplein staat een aquaponics-serre, een slimme combinatie van de kweek van vissen en groenteteelt op hydrocultuur, dus zonder aarde. Sinds september heeft Little Food zich in de kelderverdieping gevestigd. Drie jonge bio-ingenieurs wagen zich aan de kweek van insecten voor menselijke consumptie. Een half miljoen krekels wil Little Food in totaal huisvesten. Het bedrijf mikt voorlopig op een productie van 60 kg per maand.

© Little Food

Lees volledige tekst

Share

Stadslandbouw: de urban farm van het Abattoir

BrusselBlogt presenteert op zaterdag 29 augustus een debat over stadslandbouw op Brussels Creative Forum. De inschrijvingen zijn open! Vandaag werpen we een blik op de geplande stadsboerderij op het dak van de voedingshal van het Abattoir van Anderlecht. Als alles goed gaat, worden over een jaar de eerste groenten geoogst.

(c) Abattoir en ORG

In 2012 haalde het project de Brusselse en zelfs de nationale media. Brusselnieuws schreef dat de stadsboerderij midden 2014 operationeel zou zijn. Op 3.000 vierkante meter platdak zouden er spruitjes, asperges, witlof, champignons en spinazie geteeld worden. De activiteiten zouden een nieuwe impuls geven aan de wijk, banen creëren voor laaggeschoolde jongeren en de kloof tussen producent en consument verkleinen. De productie zou onder meer bestemd zijn voor een nieuw restaurant en een winkel op de site.

Lees volledige tekst

Share

Uitgesteld verliefd op Anspachaos

‘Wat raar!’, was mijn eerste gedacht toen ik de autoloze Anspachlaan betrad.
Waar zijn de auto’s ? En de uitlaatgassen?
Waar is het vertrouwd gebrom van verdovende petrol en slepende filefrustratie??
Met veel argwaan en mijn handtas dicht tegen mijn lijf geduwd stapte ik de speelplaats op. De andere kindjes leken druk bezig en zaten gezellig te eten, te drinken, te spelen, te staren of te babbelen met anderen. De pingpongtafels in volle actie, en het leek alsof het geen afgesproken groepjes waren, maar toevallige passanten die ter plaatse hadden beslist: ‘ja, ik wil wel meespelen’. Ik liet de nieuwe input aan een overleefbaar debiet binnenstromen, en met enige opluchting bereikte ik de uitgang waar de auto’s heerlijk druk rondraasden alsof er nooit een Anspachlaan had bestaan.
Vreemd.
Ik was in de war. In Brussel. Dat was nieuw. Lees volledige tekst

Share

Een dienst voor de samenleving

Ben je tussen 18 en 25 en heb je zin om jezelf nuttig te maken en tijd te nemen voor je toekomstplannen? Dan is de samenlevingsdienst misschien iets voor jou. Een aantal Brusselse organisaties ontvangen je vanaf 7 september met open armen.

Gedurende zes maanden kun je bijvoorbeeld personen met een handicap begeleiden, vrijetijdsactiviteiten voor jongeren organiseren, circusworkshops op poten zetten of meehelpen op een kinderboerderij. De gemeenschapsdienst is voltijds. Vormingen en excursies maken deel uit van het programma. Je krijgt een vergoeding van maximaal 300 euro per maand en je vervoerkosten worden terugbetaald. De samenlevingsdienst gaat van start met een vierdaagse, waarin je alle deelnemers en medewerkers leert kennen en je je voorbereidt op de komende maanden.

Enkele Brusselse projecten uit een lange lijst zijn het Foyer in Molenbeek, Resto du Coeur in Laken, het rusthuis van Sint-Joost, het stadslandbouwproject Le début des haricots in Neder-Over-Heembeek en de bioscoop Galeries in Brussel.

Geïnteresseerd? Meer info vind je op de website van het Platform Jongeren voor de Samenleving. Het platform organiseert in zijn kantoren (Hamerstraat 21, 1000 Brussel) infosessies op 20 en 27 augustus, telkens om 16.30 u.

Share

O lelijk Brussel

De Standaard gaat in de komende weken in de reeks O lelijk België op zoek naar de lelijkste plekjes van België. Van de ongeïnspireerde hoogbouw die onze kustlijn flankeert tot protserige villa’s en kneuterige pastorijwoningen te lande: er is keus te over. Maar wat is het toppunt van lelijkheid in Brussel?

Lelijk België is in. Ugly Belgian Houses is een bijzonder succesvolle Facebook-pagina van Hannes Coudenys, die intussen ook al een fotoboek heeft voortgebracht. Dit voorjaar pakte Canvas uit met de driedelige serie Archibelge, het lelijkste land. De eerste aflevering ging over Brussel, een verhaal van pijnlijke littekens en verwoesting van cultureel-historisch erfgoed, maar ook van een veelheid aan identiteiten en een doe-het-zelfmentaliteit.

Lees volledige tekst

Share

Stadslandbouw: La Ferme du Chant des Cailles

BrusselBlogt presenteert op zaterdag 29 augustus een debat over stadslandbouw op Brussels Creative Forum. De inschrijvingen zijn open! Onze reporter bezocht vorig jaar het participatieve landbouwproject La Ferme du Chant des Cailles in Watermaal-Bosvoorde.

Of ik een regendansje te berde kon brengen? Want het is nodig. Met deze vraag werd ik binnengeleid op het terrein van La Ferme du Chant des Cailles.

La Ferme de quoi? Een moeilijk bekkende naam voor iets wat in het Nederlands simpelweg “Boerderij Kwartelzang” zou heten. De boerderij is het resultaat van een participatief landbouwproject in de wijk Logis Floréal in Watermaal-Bosvoorde.

Op het veld  langs de Kwartellaan teelde de familie Stordeur tot in 2010 akkerbouwgewassen, voornamelijk granen. Daarna kwam het perceel een paar jaar braak te liggen, totdat buurtbewoonster Magdalena Swienarska het initiatief nam om samen met de vzw les Débuts des Haricots een project op poten te zetten.

Het perceel van 2,4 hectare is ingedeeld in vier delen voor de vier verschillende activiteiten. Het bekendste project is de schapenhoeve. Om de lammetjes van het nodige groen te voorzien, is een deel van het veld omgezet tot weide. Dankzij growfunding kon voldoende geld ingezameld worden voor een kaasmakerij, die sinds een paar weken schapenmelk omtovert tot lekkere schapenkaasjes. Op zondagnamiddag kan je ze aankopen op het veld in de Kwartellaan.

Lees volledige tekst

Share

Petitie voor schone lucht

Het Brusselse burgerplatform Schone lucht BXL Air Propre zamelde al 2.190 handtekeningen in voor een ambitieus, concreet en meetbaar Brussels luchtkwaliteitsplan. De petitie loopt nog tot 31 juli.


Elk jaar sterven 632 Brusselaars vroegtijdig ten gevolge van luchtvervuiling. 39% van de emissies van fijne stofdeeltjes komt uit het verkeer. Een automobilist staat in Brussel gemiddeld 80 uur per jaar in de file. Het totale prijskaartje van dat fileleed wordt geschat op 511 miljoen euro per jaar. De Europese Commissie daagt België voor het Europese Hof van Justitie wegens de slechte luchtkwaliteit in het Brussels Gewest, de Gentse havenzone en de haven van Roeselare. Genoeg alarmerende cijfers en constataties om in actie te schieten.

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft zich geëngageerd om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2025 met 30% te verminderen en om het verkeer met 20% terug te dringen tegen 2018. De huidige plannen volstaan niet om de luchtkwaliteit afdoende te verbeteren. In het nieuwe Gewestelijk Lucht-Klimaat-Energieplan stelt het gewest daarom bijkomende acties voor zoals rekeningrijden, een betere ruimtelijke ordening, het promoten van schoner vervoer en minder woon-werk/schoolverplaatsingen. Dat plan wordt nu onderworpen aan een openbaar onderzoek.

Lees volledige tekst

Share

Stadslandbouw: La Petite Senne

BrusselBlogt presenteert op zaterdag 29 augustus een debat over stadslandbouw op Brussels Creative Forum. De inschrijvingen zijn open! Vandaag stellen we u de moestuin La Petite Senne van Atelier Groot Eiland voor.

In februari startte Atelier Groot Eiland in samenwerking met de gemeente Molenbeek met een moestuin. Maar liefst 1.100 m², omzoomd door sociale woningen en het Meininger-hotel, staan ter beschikking voor stadslandbouw. Zestig groentebedden en twee serres produceren vandaag ongeveer 100 kg per week. Het aanbod is divers: tomaten, wortelen, aubergines, courgettes, bloemkool, prei, warmoes. Wat ‘s morgens geoogst wordt, ligt ‘s middags bij wijze van spreken op je bord in het uitstekende maatschappelijk restaurant Heksenketel. Buurtbewoners kunnen bovendien leren hoe ze zelf aan de slag kunnen gaan, in hun tuintje of op hun balkonnetje.

Lees volledige tekst

Share

Mijn leven zonder plastic

De jonge Brusselse architecte Elise Elsacker heeft een missie: aantonen dat je perfect zonder plastic verpakking kunt leven. Op haar blog geeft ze tips om in Brussel levensmiddelen en drogisterijwaren zonder verpakking te kopen, zodat je ecologische voetafdruk aanzienlijk vermindert. “Winkelbediendes staan soms perplex als ik geen zakje wil of een rietje in mijn glas fruitsap weiger.”

In haar laatste bijdrage vertelt ze waar ze zelf boodschappen doet. Ze is een vaste klant bij biowinkels en -markten waar ze bulkproducten vindt. In  Marché des Tanneurs koopt ze groenten, fruit en suiker en in Bio Shop Den Teepot rijst en wc-papier in composteerbare verpakking. Bij Färm slaat ze producten als thee en amandelpoeder in, terwijl ze in Natural Corner haar biologische reinigingsproducten kan laten bijvullen. Crèmerie de Linkebeek verkoopt dan weer melk in herbruikbare flessen. Andere tips die ze geeft: boerenmarkten bezoeken, voedsel eten dat anders weggegooid zou worden in een sociaal project tegen voedselverspilling zoals CollectActif en je aansluiten bij een Solidaire Aankoopgroep van Agro-ecologische Landbouw.

Elise draagt duurzaam consumeren hoog in het vaandel. Ze kiest resoluut voor bio en is een vegetariër die tegen het veganistische aanleunt. Haar strategie voor een transitie naar een plasticloos leven bestaat uit vier R’en. Ze weigert verpakte producten en voorkomt daardoor afval (Refuse). Ze vermindert haar consumptie en koopt bewust, met oog voor kwaliteit (Reduce). Ze heeft altijd een herbruikbare zak en een fles bij en ze probeert producten een nieuwe bestemming te geven (Reuse). Ten slotte sorteert ze haar afval grondig (Recycle).

Elise geeft ook tips voor lichaamsverzorging. Ze kiest voor natuurlijke basisingrediënten en is sceptisch tegenover de beloften van de merken in de reclame. Douchegel vervangt ze door zeep op basis van honing. In plaats van shampoo gebruikt ze citroen en zeezout. Biokokosnootolie dient als bodylotion. Haar biologische deodorant is op basis van etherische olie van wilde rozen. Foundation (op basis van havermelk, sheaboter, honing, aloë vera en glycerine) en tandpastilles in een gerecycleerd kartonnen doosje vindt ze bij Lush.

Share