Mmmm insecten

Zijn insecten het voedsel van de toekomst? Er valt iets voor te zeggen. Door de wereldwijde bevolkingstoename groeit de vraag naar eiwitbronnen. De industriële veeteelt staat onder druk vanwege haar impact op de planeet: ze palmt heel veel ruimte in, gebruikt tonnen water en energie, stoot massaal broeikasgassen uit.

Insecten zijn, naast vegetarische producten zoals tofu, tempeh, seitan en quorn, kunstvlees en algen, een mogelijk alternatief, zegt een rapport van het Departement Landbouw en Visserij. Ze leveren eiwitten, energie en diverse vitaminen en mineralen aan. Er is minder land, water, voeder en energie nodig om ze te kweken. De westerse wereld staat afkerig tegenover het gebruik van insecten als voedsel, maar in Afrika, Azië en Latijns-Amerika zijn ze al langer dagelijkse kost. Culinair publicist Nick Trachet wijst erop dat je in Afrikaanse winkels in Brussel terecht kunt voor mbinzo, gedroogde rupsen uit Congo.

Hippe, jonge bedrijfjes springen op de kar. In 2013 wonnen Brecht Vanhecke en Jasper Peeters met hun startende onderneming Bugs’ Food de prijs van de Brussels Sustainable Economy Academy. Hun opzet: de humane consumptie van insecten in België introduceren. Aan Brussel Deze Week vertelden ze dat ze gezien de psychologische drempel die de consument moet overwinnen niet overhaast te werk willen gaan en eerst voldoende prototypes willen ontwikkelen en testen. Proeven van krekels, sprinkhanen en co kun je intussen bij de foodtruck van Bugs in Mugs, die elke donderdag op het Albertplein staat. Zelfs de Duitse tv wijdde er een reportage aan. De chocoladecake met goed verstopte meelwormen (een plakje voor een euro) vond ik gisteren in ieder geval best lekker. Is Brussel klaar voor insecten?

Share
Tags:

Frambozen plukken in Anderlecht

Het moet iets met mijn oerinstinct te maken hebben: ik pluk graag fruit. Vroeger deed ik niets liever dan rode bessen plukken in de tuin en helpen bij de bereiding van confituur. Liever dát dan studeren voor mijn examens. Het is uiteindelijk wel goed gekomen met die examens; met mijn fruitpluk-hobby helaas iets minder. Na twee jaar investeren in fruitstruikjes op mijn balkon, blijft het succes bescheiden.
Groot was mijn vreugde dan ook, toen ik vorig jaar vernam dat er diep in Anderlecht een parel van een zelfpluktuin verscholen ligt.


In 2011 startte Michel Proye met een zelfpluktuin in Neerpede, die hij doopte tot “Fruit-time”. Op een perceel van ongeveer anderhalve hectare teelt hij frambozen, snijbloemen, aardbeien en ander kleinfruit (blauwbes, zwarte bes, rode bes, kruisbes en braambes). Maar het is in de eerste plaats een “framboiserie”.

Na een lange IT-carrière, wilde Proye iets nieuws starten in de buitenlucht, met handenarbeid en bij voorkeur iets wat hij alleen, op eigen houtje, kan uitbaten. Zijn keuze viel op frambozen: lekker, gezond en aangenaam om te plukken. Ideaal voor een zelfpluktuin.
Na een gespecialiseerde vorming in Gembloux, begon de zoektocht naar een geschikte locatie. Na tientallen kilometers fietsen door Brussel en meerdere telefoontjes naar landeigenaars, vond hij uiteindelijk een mooi, zacht hellend perceel in de Appelboomstraat. Dit perceel toverde hij – via een aantal investeringen – om tot een prachtig, zeer professioneel ogend bedrijf.

Elke namiddag (behalve donderdag) kan je naar believen rode vitamientjes of oogstrelende snijbloemen komen plukken. In het weekend is de tuin al open vanaf 10u. Je betaalt per geoogst gewicht (fruit) of per stuk (bloem).
Momenteel zijn de zomerframbozen rijp, nog zeker tot midden juli. Vanaf augustus tot oktober zijn er herfstframbozen.

Ik zou bijna jaloers worden op de moedige teler, maar helaas is en blijft het economisch een moeilijk verhaal. De prijzenoorlog van de supermarkten, you know. Dus dan toch maar mijn bureaujob met af en toe een uitspatting in Neerpede…

Fruit-time: Appelboomstraat (links van nr. 463), 1070 Anderlecht (Neerpede); www.fruit-time.be

Share

Over schaapjes en lammetjes

Of ik een regendansje te berde kon brengen? Want het is nodig.
Met deze vraag werd ik binnengeleid op het terrein van La Ferme du Chant des Cailles. La Ferme de quoi? Een moeilijk bekkende naam voor iets wat in het Nederlands simpelweg “Boerderij Kwartelzang” zou heten.
De boerderij is het resultaat van een participatief landbouwproject in de wijk Logis Floréal in Watermaal-Bosvoorde.


Op het veld  langs de Kwartellaan teelde de familie Stordeur tot in 2010 akkerbouwgewassen, voornamelijk granen. Daarna kwam het perceel een paar jaar braak te liggen, totdat buurtbewoonster Magdalena Swienarska het initiatief nam om samen met de vzw les Débuts des Haricots een project op poten te zetten.

Het perceel van 2,4 hectare is ingedeeld in vier delen voor de vier verschillende activiteiten.

Het bekendste project is de schapenhoeve. Om de lammetjes van het nodige groen te voorzien, is een deel van het veld omgezet tot weide. Dankzij growfunding kon voldoende geld ingezameld worden voor een kaasmakerij, die sinds een paar weken schapenmelk omtovert tot lekkere schapenkaasjes. Op zondagnamiddag kan je ze aankopen op het veld in de Kwartellaan.

Een ander deel van het veld wordt ingenomen door tuinbouw. De volledige groenteoogst wordt via SAGAL (Solidaire Aankoopgroep voor Artisanale Landbouw) verkocht. Een derde deelproject omvat de teelt van aromatische, culinaire en geneeskrachtige kruiden. Tot slot wordt ook een deel van het perceel ingenomen door een mozaïek van kleine moestuintjes voor de buurtbewoners.

Of het project winstgevend kan zijn, zal de tijd moeten uitwijzen. Afzet vormt alleszins geen probleem: er zijn genoeg buurtbewoners die graag de groenten en kaas van de kwartelzangboerderij willen kopen.

Wie in het drukke stadsleven soms hunkert naar een streepje platteland, kan dus op een zondagnamiddag afzakken naar Watermaal-Bosvoorde en daar de “made in Brussels” schapenkaas kopen.

Heerlijk, sympathiek en milieuvriendelijk. Vergeet alvast niet om jouw eigen tupperwarepotje mee te brengen. Ik bleek de enige te zijn die verpakkingsgewijs met lege handen toekwam.  Maar wegens de zonnebrand viel het schaamrood in mijn gezicht gelukkig niet zo op.

Share

Sssst, hier rijpen creatieve ideeën

Vormingsplus Citizenne is op zoek naar creatieve ideeën en artistieke installaties om Brusselaars meer rust, ruimte en stilte te laten ervaren. De deadline voor inzendingen is zaterdag 31 mei 2014.

Stilte en de stad, het lijken twee tegengestelde werelden. Het BE SSST-project wil de brug slaan en de kracht van stilte en rust in Brussel in de kijker zetten. Citizenne lanceert een projectoproep voor originele ideeën die de platgetreden paden verlaten en weten te verwonderen en verrassen. Voor elk van de vijf geselecteerde projecten is er een budget van maximum 5.000 euro.

De installaties hebben een tijdelijk karakter (hoogstens 3 maanden) en moeten liefst met duurzaam en/of recupmateriaal gerealiseerd worden. Ze moeten uitnodigen tot (inter)actie met en tussen voorbijgangers. Een grote zichtbaarheid is een troef.

Projectvoorstellen zijn tot 31 mei welkom bij erika@citizenne.be. Meer informatie vind je op de website van Citizenne. (Bram Hermans)

Share
Tags:

Voedselverspilling is geen aprilgrap

Feeding the 5000 komt naar Brussel. Het initiatief van activist Tristram Stuart wil 5.000 mensen een heerlijke maaltijd geven met eten dat anders in de vuilnisbak zou zijn beland. De actie vraagt aandacht voor de omvang van voedselverspilling in België, de EU en wereldwijd. Zowel particulieren, bedrijven als de overheid kunnen hun steentje bijdragen om voedselverlies te vermijden. Die verspilling is ethisch bedenkelijk en nefast voor het milieu. Denk maar aan het gebruik van water, grond en grondstoffen voor de productie van voedsel. Voedselverlies voorkomen, kan ook sociale doelen dienen, zoals bij de samenwerking met voedselbanken in de strijd tegen honger.

Daarom organiseert de Engelse vzw Feeding the 5000, samen met lokale partners als 11.11.11, Oxfam en de Vlaamse minister van Armoedebestrijding, een gratis feest met voedsel dat bereid is met verse producten van topkwaliteit die anders zouden zijn verspild. Denk maar aan groenten en fruit die door landbouwers, supermarkten of de consument weggegooid worden omdat ze niet beantwoorden aan cosmetische principes: te kort, te lang, te rijp, licht beschadigd, vlekjes op de schil.

Feeding the 5000 heeft al plaatsgevonden in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Ierland, Nederland, Kenia en de Verenigde Staten en nu dus in Brussel, dicht bij de Europese instellingen. Het evenement vindt plaats op dinsdag 1 april, van 12 u tot 16 u, op de Grasmarkt. Je kunt je komst alvast aankondigen op de Facebook-eventpagina. Of je kunt als vrijwiller meehelpen en daarvoor een formulier invullen.

Tristram Stuart, auteur van Waste. Uncovering the global food scandal en initiatiefnemer van Feeding the 5000, was in november 2013 te gast op het Grote Voedseldebat, dat 11.11.11 in Brussel organiseerde. BrusselBlogt was erbij.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share

Waarheen met Brussel?

Het lag al maanden op mijn aandacht te wachten, het boek “Waarheen met Brussel?”. Dit is de jongste, maar inmiddels al een jaar oude telg van de stadsschriften van Eric Corijn, hoogleraar Stadsgeografie aan de VUB. Voorheen verschenen van zijn hand al de werken “Brussel!” en “Kan de stad de wereld redden?”, allemaal gepubliceerd bij VUBPRESS.

Vorig najaar had ik het geluk een aantal van zijn lessen van Brussels Academy te kunnen bijwonen. Je weet wel, de volksuniversiteit over Brussel, een lovenswaardig initiatief van Corijn. De lessen starten opnieuw op vrijdag 14 maart. Maar het concept is wat aangepast. Terwijl vorig jaar de lessen ontdubbeld werden in een Nederlandstalige sessie in de voormiddag en een Franstalige sessie in de namiddag, wordt nu volop de kaart van tweetaligheid getrokken. Er is voortaan één les op vrijdagvoormiddag in het Nederlands en Frans tegelijk. Als statement kan dat tellen! De lessen hebben plaats in het Huis van Culturen in Sint-Jans-Molenbeek. Over de middag wordt er een lunchgesprek georganiseerd: terwijl je jouw boterhammetjes opeet, kan je mee discussiëren over een welbepaald thema. In de namiddag kan je ten slotte deelnemen aan een wandeling ergens in het gewest. Het ziet er weer allemaal superboeiend uit!

Maar ik zou dus iets over het boek “Waarheen met Brussel?” zeggen. Elk hoofdstuk van het boek is geschreven door een andere expert en behandelt een bepaald thema. De thema’s zijn verdichten, verduurzamen, ondernemen, verbeelden, integreren en plannen. Enkel het laatste hoofdstuk en de inleiding zijn door Corijn zelf geschreven.

Lees volledige tekst

Share

Snoep gezond, eet een appel

Hoe breng je je leerlingen het belang van gezonde voeding bij? De gemeentelijke basisschool Dertien uit Anderlecht doet mee aan het door de Europese Unie gesubidieerde schoolfruitproject Tutti Frutti en heeft van dinsdag de vaste fruitdag gemaakt. Jommeke, de mascotte van Tutti Frutti, verraste de school daarom enkele maanden geleden met een bezoek.

In de lagere school wordt het fruit verdeeld in mandjes. Iedere klas heeft haar eigen mandje. De leerlingen eten het gezonde tussendoortje samen op tijdens een gezellig onderonsje. In de kleuterklas komen er schilouders langs die het fruit hapklaar maken voor de jongste kinderen. Het feit dat ouders bij het project betrokken worden en de blije gezichten van de kinderen zien, stimuleert hen om zoon- of dochterlief ook thuis fruit te geven. Wat overblijft van het fruit wordt bijgehouden tot donderdag. Dan wordt onder het motto ‘fruit in de boekentas’ gevraagd om zelf fruit van thuis mee te brengen. De overgebleven stukken fruit zijn voor de kinderen die niets bij zich hebben, zodat iedereen kan genieten van een extra fruitdag.

Loes Neven, Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie

Share

De filosofie van de zachte revolutie

Op donderdag 27 februari lanceert het collectief Soft Revolution een interactief boekje over de filosofie van de ‘zachte revolutie’. Het belooft een verhaal te worden over passie, sociale positionering, creativiteit, durven stuntelen en het sociaal-culturele verenigingsleven. De lancering van de publicatie gaat gepaard met een ‘pretstrijd’ waar iedereen aan kan deelnemen. Tenslotte is het aan de lezers zelf om hun eigen zachte revolutie vorm te geven.


“Een meisje bevindt zich in een fastfoodketen en heeft zin in een softijsje. Alleen weet ze niet naar welke smaak haar voorkeur uitgaat. Omdat ze niet kan kiezen vraagt ze aan de man die haar bedient wat hij haar kan aanbevelen. Verwonderd over de vraag, mengt de verkoper twee smaken tot zijn favoriete smaak en geeft het meisje er bovendien een extra portie van.”

Achter deze anekdote schuilt de filosofie van de zachte revolutie. Gedurende zeven jaar zocht het collectief Soft Revolution via tal van projecten en experimenten naar een inhoudelijke en praktische invulling van het begrip. Een eenduidig antwoord vonden we niet, wel een noodzakelijke basis: een bewuste vorm van naïviteit en sociale positionering, een onbeteugelde speelethiek en een pleidooi voor de integratie van verschillende ‘randomknoppen’, ingrepen waarbij de controle uit handen wordt gegeven om spontane interacties en betrokkenheid te bevorderen en bevrijd te worden van verschillende impasses.

Het boek heeft uitdrukkelijk de bedoeling je te inspireren. Nieuwe ideeën kun je tot en met 31 mei kwijt bij zachterevolutie@gmail.com. Het kan bijvoorbeeld gaan om een uitgewerkte activiteit, een gedachte die bij het lezen bij je opkwam, een opinie over een besproken thema. De sterkste inzending krijgt gedurende een jaar elke maand een op maat gemaakt pakketje in de brievenbus met daarin nieuw inspiratiemateriaal waarmee je aan de slag kunt.

Afspraak op 27 februari om 19 u aan de Beurs en om 19.30 u in Bonnefooi, waar de presentatie en de drink plaatsvinden. Meer informatie vind je op de website van Soft Revolution of op de Facebook-eventpagina. (Yannick Schandené)

 

Share

Koop een Pop Up Park in de kanaalzone

De helft van de Brusselaars woont op minder dan 2 km van het kanaal. Het is de dichtstbevolkte zone van het gewest met amper 0,5 m² groen per inwoner. De omgeving heeft nood aan frisse lucht, bewegingsruimte en gezonde voeding. Daarom wil CanalPARK in samenwerking met JNM, Soft Revolution en Stand Up nog voor de zomer van 2014 een Pop Up Park aanleggen: een park met grasveld, met planten en bomen, met speeltuigen en ook met een volkstuintje. Kinderen zullen er veilig kunnen spelen. Ouders kunnen er verpozen op een bank tussen de eigen kweek.

Bij de inrichting van het Pop Up Park werken de initiatiefnemers  zoveel mogelijk met gerecycleerde materialen uit de buurt. Toch hebben ze ook jouw steun hard nodig. Met jouw steun verwezenlijken ze:

  • voor 10 euro een veldbloementapijtje van 1 m²
  • voor 25 euro 2 m² gras
  • voor 50 euro een groentebak mét teelaarde
  • voor 250 euro een fruitboom naar keuze
  • voor 750 euro een speeltuig met jouw naam erop

Van 31 januari tot 28 februari kun je het project steunen door geld te storten via de site van Growfunding. Als  mede-eigenaar van het park krijg je in ruil een certificaat gemaakt door een Brusselse kunstenaar. De actie heeft inmiddels al 1.635 euro van de vooropgestelde 5.000 euro opgehaald. CanalPark is ook actief op Facebook en Twitter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share

Het verschil tusen de markt en de markt

Kwinten Lambrecht schrijft op zijn blog Lambyk over het stadsleven, duurzame mobiliteit, fietsen en politiek (of beter: samenlevingsleer).

De markt

Markt met de geur van het Middellandse Zeegebied: fruit en groenten, vlees en vis, kruiden en specerijen, textiel, schoenen en allerhande accessoires. Je hebt wel een hele voormiddag nodig om deze enorme grote markt te zien: een andere wereld en exotisme gegarandeerd!VisitBrussels

Hoewel de Zuidmarkt aangenaam en gezellig doet aanvoelen is de ravage achteraf niet te overzien. Marktkramers komen er letterlijk elke zondagochtend alles uit de kast halen tot de diensten van NetBrussel het zooitje naar gewoonte komen opruimen.

Een afschaffing van het gebruik van plastic zakjes zou al een goede start kunnen zijn om het probleem aan te pakken. Maar ook de mentaliteit van de marktkramers zelf, die zich de  koning te rijk wanen, moet worden aangepakt; moedig mensen aan met kleine kortingen als ze een herbruikbare (linnen) zak bij zich hebben, ruim zelf je zootje op en vooral heb respect voor de buurt waar je ‘kraamt’.

… en de markt

Een héél ander verhaal én uitzicht vinden we in de Huidevetterstraat (Marché des Tanneurs), 500 meter verderop. In deze hub worden van woensdag tot vrijdag (11:30-18:00), zaterdag en zondag (10:00-16:00) groenten, fruit en andere producten verkocht. Mensen komen met de fiets of te voet en nemen hun eigen zakken en dozen mee. Voor de luieriken zijn er kartonnen dozen. Mensen hebben respect voor het materiaal, de producten en de grond.

Nog belangrijker: de producten hebben ongeveer dezelfde prijs als die van op de Zuidmarkt.

En de intrinsieke prijs (ethiek, kwaliteit)? Die is veel hoger!

Share