Wat een Brusselse fietser lijden kan

Welkom in de Brusselse Bike Jungle! Geïnspireerd door een filmpje over fietspaden in New York van Casey Neistat maakte Bastien De Zutter een grappige clip over de talloze obstakels op Brusselse fietspaden. Hij rijdt tegen hekken, paaltjes, verkeerslichten en bomen. Een ludieke manier om het belang van fietspaden onder de aandacht te brengen, zegt hij zelf. Aan de valpartijen hield hij serieuze blauwe plekken over, maar zijn stuntwerk bleef niet onopgemerkt. Het filmpje ging viraal en haalde de websites van Brusselnieuws, La Capitale, Radio 1, Gazet van Antwerpen, De Morgen, De Standaard en Newsmonkey.

Share
Tags:

Wat zou jij doen met 100 m2?

Het kennis- en productieplatform We-Traders. Ruil crisis voor stad verbindt actuele stadsprojecten van kunstenaars, ontwerpers en activisten uit zes Europese steden. Madrid, Turijn, Berlijn, Lissabon en Toulouse gingen al aan de slag. Nu is het de beurt aan Brussel. Het Goethe-Institut Brussel en BOZAR lanceren een oproep aan burgers om het initiatief te nemen en mee te bouwen aan hun stad. Wat zou jij doen met 100 m2?

Lees volledige tekst

Share

Dinsdag insectendag?

Als het van insectenkok Chris Derudder afhangt, eten we binnenkort allemaal nootjes met pootjes. Het Vlaams-Nederlands Huis deBuren nodigde hem vorige vrijdag uit om een degustatie te verzorgen. Ondertussen liep er een BBC-documentaire: Can eating insects save the world?


Er zijn goede redenen om insecten te eten. 80% van de wereldbevolking doet het al. Vooral in Europa en Noord-Amerika rust er een taboe op. Nochtans eten we zonder schroom honing (het braaksel van bijen, aldus Derudder) en karmijn (E120), een rode kleurstof die gewonnen wordt uit schildluizen. Als we verzot zijn op mosselen en garnalen, waarom zouden we dan onze neus ophalen voor sprinkhanen en rupsen? In Zuid-Oost-Azië gaan ze nog een stuk verder. Eieren van rode mieren, schorpioenen en  – slik – tarantula’s zijn er een lekkernij, zoals de Engelse documentairemaker Stefan Gates ondervond.

Lees volledige tekst

Share
Tags:

Sorry is niet genoeg

Sorry is niet genoeg. Onder dat motto voerde 11.11.11 dit jaar actie tegen voedselverspilling. De ontwikkelingsorganisatie vindt het onaanvaardbaar dat een derde van alle voedsel in de wereld wordt verspild, terwijl een op de negen mensen honger lijdt. In het Zuiden zit het verlies vooral in het begin van de keten. Er moet daarom werk gemaakt worden van de aanpak van oogstverliezen, langere bewaarbaarheid door opslagplaatsen en beter transport. Het Noorden draagt echter ook een grote verantwoordelijkheid. Door oneerlijke handelspraktijken verdienen producenten in het Zuiden minder of blijven ze met hun producten zitten. Bovendien belandt perfect eetbaar voedsel in onze vuilnisbak omdat het niet beantwoordt aan cosmetische normen.

Het thema leeft ook in Brussel. Zo wil Foodwe voedselverlies voorkomen om daarmee behoeftigen te helpen. De vzw stelt een internetplatform ter beschikking voor voedseldonaties. Voedselprofessionals, zoals supermarkten, horecazaken en producenten, kunnen op die manier onverkochte maar nog eetbare voorraden voedsel weggeven aan goede doelen of caritatieve verenigingen. De Brusselse vzw, die opgericht is door Olivier Neufkens, zoekt momenteel steun via crowdfunding op KissKissBankBank. Intussen roept de Vlaamse overheid bedrijven en organisaties uit de keten en stakeholders op om de engagementsverklaring tegen voedselverlies te onderschrijven en acties te ondernemen om voedselverliezen zoveel mogelijk te reduceren. De voedselverliescoalitie telt momenteel 44 leden. Leefmilieu Brussel geeft op haar website tips om voedselverspilling tegen te gaan.

 

Share

Eerste drive-in cinema voor fietsers

De twee Brusselse collectieven Urban Foxes en Soft Revolution bundelen de krachten om de eerste drive-in voor fietsers in Brussel ooit aan te bieden. Beide collectieven werken op het snijvlak van urbanisme, cultuur, design en innovatie. Ze trachten het welbevinden in de stad te verbeteren door de publieke ruimte aan te passen aan de noden van de Brusselaar.

In het project Vélo M2 willen ze een multifunctionele bakfiets ontwikkelen die kan worden getransformeerd naargelang de behoefte. Twee mogelijke modules zijn een mobiele cinema of een workshop rond Brusselse wafels bakken, maar de mogelijkheden zijn eindeloos.

Velo M2 from Growfunding/BXL on Vimeo.

De multi-modulaire fiets moet nog gebouwd worden en daarvoor hebben ze steun nodig. Je kunt je steentje bijdragen voor een leuker en gezonder Brussel via crowdfunding. In ruil krijg je een Brusselse wafel en een toegangsfilmticket voor het slotfeest. De initiatiefnemers hopen in twee maanden tijd 6.000 euro te kunnen inzamelen. Meer info vind je op de Facebook-pagina en bij Growfunding.

Bram Dewolfs

Share

Het gratisverhaal

Na het werk haastte ik mij naar de sleutelmaker in het centrum van Brussel. Hij had me ooit goed geholpen toen ik mijn fietssleuteltje wilde bijmaken. Tevoren was ik bij Mister Minit gegaan. Ik verloor er mijn tijd. Na een koel onthaal en twee stuntelige pogingen bleek dat het reservesleuteltje niet paste en ik kreeg mijn geld terug. Een heel ander verhaal bij sleutelmaker Clé Rapide, die ik in de Gouden Gids vond. Zijn vakmanschap stond niet ter discussie, hij had bakken ervaring, klantvriendelijkheid droeg hij hoog in het vaandel. Het resultaat was er: een perfect sleuteltje en ik betaalde zowaar minder dan bij de concurrentie van de alomtegenwoordige keten.

Vandaar dat ik naar hem stapte toen bleek dat mijn nieuwe broeksriem extra gaatjes kon gebruiken. “Nee”, zei hij vriendelijk, “dat doe ik niet. Maar in de buurt is een kleine schoenmakerswinkel die je kan helpen. Bij Mister Minit zou je je blauw betalen.”

Ik was er voorbijgelopen, maar toen ik op mijn stappen terugkeerde, vond ik de onschijnbare, volgepakte winkel. Het was al na sluitingstijd. De man zag me in de etalage kijken en opende het raampje boven de deur. Er ontspon zich een gesprek in een mengeling van Nederlands en Frans. Hij perforeerde prompt twee gaten in mijn riem en op mijn vraag nog een derde. “Je vous dois combien?” vroeg ik. “Niks,” antwoordde hij. Ik stond perplex. Gratis bestaat toch niet? Er is toch altijd iemand die de rekening betaalt? Ik bedankte hem hartelijk. En nam mezelf voor dat ik ooit zou terugkeren om een ode te brengen aan de grootsheid van de kleine zelfstandige. Het verwondert me niet dat Elle hem opneemt in het lijstje van beste schoenmakers van het land.

Pépé

Share

Van pocketpark naar ambitieus stadsproject

Bewoners van het appartementencomplex Heris toverden op de hoek van de Zennestraat en de Slachthuislaan een stukje grasperk op het trottoir om tot een pocketpark. Het initiatief genoot de steun van Stad Brussel via het wijkcontract Bloemenhof. Op het openingsfeest prees buurtbewoner Geert Vancauwenbergs de gezamenlijke inspanningen, maar hij riep de Brusselse regering ook op om eindelijk werk te maken van een ambitieus stadsproject voor de verkommerde lanen van Zuidstation tot Ninoofsepoort.

Foto: Feest aan de Anderlechtse Poort!

Lieve buren, chers amis, beste bezoekers,

Au nom de notre communauté Heris, nous vous souhaitons tous la bienvenue à notre première fête de quartier ici à la Porte d’Anderlecht. Votre présence nombreuse dépasse vraiment nos attentes et nous fait chaud au cœur.

Dans quelques instants nous allons passer à l’inauguration officielle du pocket parc par l’Echevine, Mme Ans Persoons. D’abord, permettez-moi de vous dire encore quelques mots sur notre communauté et notre quartier.

Bijna een jaar geleden besloten enkele bewoners van dit appartementsgebouw hun creatieve talenten te verenigen in een gezamenlijk project. Hun doel: deze buurt aangenamer en groener maken en de contacten tussen buren stimuleren. Als we vandaag kijken naar het resultaat, dan mogen we absoluut stellen dat dit uitstekend is gelukt!

Lees volledige tekst

Share

Ruil je kleding in T&T

Ben je toe aan een nieuwe outfit? En wil je iemand anders een plezier doen met je miskopen? Dan is het tijd om te swishen, een samentrekking van shoppen en swappen (ruilen). Het is hip, gezellig en eco‑minded. Afspraak op zaterdag 13 september van 12 u tot 16 u in Thurn & Taxis.

Voor binnengebrachte kleding krijg je van de dames van de kwaliteitscontrole punten waarmee je kunt shoppen. Overgebleven punten kun je gebruiken op een ander evenement van Swishing. Er is een stylist aanwezig die je helpt bij het uitzoeken van kledij en een visagist die je make-up verzorgt. De vinylplaten die gedraaid worden, zijn ook te koop. De toegang is gratis. Meer info vind je op de eventpagina. (Elina Koops)

Share
Tags:

De geboorte van een pocketpark

Op zondag 7 september, tussen 14 u en 18 u, wordt op de hoek van de Zennestraat en de Slachthuislaan een pocketpark ingehuldigd. Op het programma: een gezellige picknick, kinderspelletjes, petanque met les Boulistes Bruxellois. Geert Vancauwenbergs, buurtbewoner en initiatiefnemer van de blog Brussels My City, kijkt terug op de werkzaamheden aan het park.

Anderlechtsepoort, vrijdag 13 juni 2014. Het is 22 uur. Bewoners van het appartementencomplex Heris ruimen het materiaal op waarmee ze eerder op de avond een stukje grasperk op het trottoir hebben omgetoverd tot een nieuw pocketpark. Ze lachen en kijken met twinkelende oogjes naar hun nieuwste creatie. Het is het eindresultaat van maanden van brainstormen, plannen maken, opzoekingswerk en intense samenwerking.

De projectoproep ‘Aux Arbres Citoyens’, door de stad Brussel gelanceerd in het kader van het wijkcontract Bloemenhof, bood ons de kans om onze directe leefomgeving op te fleuren, met als doel de sociale cohesie in de wijk te ontwikkelen en het aanbod aan groene ruimten te verhogen. Toegegeven, dit was niet altijd even makkelijk. Er was de onvermijdelijke administratieve molen die we moesten doorlopen alvorens we aan het echte werk konden beginnen. Daarnaast was het ook een hele klus om alle betrokken partners meermaals samen te brengen. Maar met wilskracht en geduld hebben we het uiteindelijk gehaald. Hoera!

https://brusselsmycity.files.wordpress.com/2014/06/20140613_202005.jpg

Lees volledige tekst

Share

Mmmm insecten

Zijn insecten het voedsel van de toekomst? Er valt iets voor te zeggen. Door de wereldwijde bevolkingstoename groeit de vraag naar eiwitbronnen. De industriële veeteelt staat onder druk vanwege haar impact op de planeet: ze palmt heel veel ruimte in, gebruikt tonnen water en energie, stoot massaal broeikasgassen uit.

Insecten zijn, naast vegetarische producten zoals tofu, tempeh, seitan en quorn, kunstvlees en algen, een mogelijk alternatief, zegt een rapport van het Departement Landbouw en Visserij. Ze leveren eiwitten, energie en diverse vitaminen en mineralen aan. Er is minder land, water, voeder en energie nodig om ze te kweken. De westerse wereld staat afkerig tegenover het gebruik van insecten als voedsel, maar in Afrika, Azië en Latijns-Amerika zijn ze al langer dagelijkse kost. Culinair publicist Nick Trachet wijst erop dat je in Afrikaanse winkels in Brussel terecht kunt voor mbinzo, gedroogde rupsen uit Congo.

Hippe, jonge bedrijfjes springen op de kar. In 2013 wonnen Brecht Vanhecke en Jasper Peeters met hun startende onderneming Bugs’ Food de prijs van de Brussels Sustainable Economy Academy. Hun opzet: de humane consumptie van insecten in België introduceren. Aan Brussel Deze Week vertelden ze dat ze gezien de psychologische drempel die de consument moet overwinnen niet overhaast te werk willen gaan en eerst voldoende prototypes willen ontwikkelen en testen. Proeven van krekels, sprinkhanen en co kun je intussen bij de foodtruck van Bugs in Mugs, die elke donderdag op het Albertplein staat. Zelfs de Duitse tv wijdde er een reportage aan. De chocoladecake met goed verstopte meelwormen (een plakje voor een euro) vond ik gisteren in ieder geval best lekker. Is Brussel klaar voor insecten?

Share
Tags: