Petitie voor schone lucht

Het Brusselse burgerplatform Schone lucht BXL Air Propre zamelde al 2.190 handtekeningen in voor een ambitieus, concreet en meetbaar Brussels luchtkwaliteitsplan. De petitie loopt nog tot 31 juli.


Elk jaar sterven 632 Brusselaars vroegtijdig ten gevolge van luchtvervuiling. 39% van de emissies van fijne stofdeeltjes komt uit het verkeer. Een automobilist staat in Brussel gemiddeld 80 uur per jaar in de file. Het totale prijskaartje van dat fileleed wordt geschat op 511 miljoen euro per jaar. De Europese Commissie daagt België voor het Europese Hof van Justitie wegens de slechte luchtkwaliteit in het Brussels Gewest, de Gentse havenzone en de haven van Roeselare. Genoeg alarmerende cijfers en constataties om in actie te schieten.

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft zich geëngageerd om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2025 met 30% te verminderen en om het verkeer met 20% terug te dringen tegen 2018. De huidige plannen volstaan niet om de luchtkwaliteit afdoende te verbeteren. In het nieuwe Gewestelijk Lucht-Klimaat-Energieplan stelt het gewest daarom bijkomende acties voor zoals rekeningrijden, een betere ruimtelijke ordening, het promoten van schoner vervoer en minder woon-werk/schoolverplaatsingen. Dat plan wordt nu onderworpen aan een openbaar onderzoek.

Lees volledige tekst

Share

Stadslandbouw: La Petite Senne

BrusselBlogt presenteert op zaterdag 29 augustus een debat over stadslandbouw op Brussels Creative Forum. De inschrijvingen zijn open! Vandaag stellen we u de moestuin La Petite Senne van Atelier Groot Eiland voor.

In februari startte Atelier Groot Eiland in samenwerking met de gemeente Molenbeek met een moestuin. Maar liefst 1.100 m², omzoomd door sociale woningen en het Meininger-hotel, staan ter beschikking voor stadslandbouw. Zestig groentebedden en twee serres produceren vandaag ongeveer 100 kg per week. Het aanbod is divers: tomaten, wortelen, aubergines, courgettes, bloemkool, prei, warmoes. Wat ‘s morgens geoogst wordt, ligt ‘s middags bij wijze van spreken op je bord in het uitstekende maatschappelijk restaurant Heksenketel. Buurtbewoners kunnen bovendien leren hoe ze zelf aan de slag kunnen gaan, in hun tuintje of op hun balkonnetje.

Lees volledige tekst

Share

Mijn leven zonder plastic

De jonge Brusselse architecte Elise Elsacker heeft een missie: aantonen dat je perfect zonder plastic verpakking kunt leven. Op haar blog geeft ze tips om in Brussel levensmiddelen en drogisterijwaren zonder verpakking te kopen, zodat je ecologische voetafdruk aanzienlijk vermindert. “Winkelbediendes staan soms perplex als ik geen zakje wil of een rietje in mijn glas fruitsap weiger.”

In haar laatste bijdrage vertelt ze waar ze zelf boodschappen doet. Ze is een vaste klant bij biowinkels en -markten waar ze bulkproducten vindt. In  Marché des Tanneurs koopt ze groenten, fruit en suiker en in Bio Shop Den Teepot rijst en wc-papier in composteerbare verpakking. Bij Färm slaat ze producten als thee en amandelpoeder in, terwijl ze in Natural Corner haar biologische reinigingsproducten kan laten bijvullen. Crèmerie de Linkebeek verkoopt dan weer melk in herbruikbare flessen. Andere tips die ze geeft: boerenmarkten bezoeken, voedsel eten dat anders weggegooid zou worden in een sociaal project tegen voedselverspilling zoals CollectActif en je aansluiten bij een Solidaire Aankoopgroep van Agro-ecologische Landbouw.

Elise draagt duurzaam consumeren hoog in het vaandel. Ze kiest resoluut voor bio en is een vegetariër die tegen het veganistische aanleunt. Haar strategie voor een transitie naar een plasticloos leven bestaat uit vier R’en. Ze weigert verpakte producten en voorkomt daardoor afval (Refuse). Ze vermindert haar consumptie en koopt bewust, met oog voor kwaliteit (Reduce). Ze heeft altijd een herbruikbare zak en een fles bij en ze probeert producten een nieuwe bestemming te geven (Reuse). Ten slotte sorteert ze haar afval grondig (Recycle).

Share

Stadslandbouw op Brussels Creative Forum

BrusselBlogt presenteert op zaterdag 29 augustus een debat over stadslandbouw op Brussels Creative Forum. De inschrijvingen zijn open!


Er bloeit iets in Brussel. Meer en meer innovatie en creatieve stadslandbouwprojecten zien het licht. De voordelen zijn legio. Stadslandbouw biedt kansen voor werkgelegenheid, sociale cohesie en integratie, stedelingen weten weer waar hun voedsel vandaan komt en gaan daardoor bewuster en gezonder eten, overbodige voedselkilometers vallen weg. Maar is er voldoende ruimte in de stad voor landbouw en kunnen dergelijke kleinschalige initiatieven de groeiende bevolking voeden?

Programma

  • de Landbouwcel van het Brussels Gewest geeft toelichting bij stadslandbouw in Brussel
  • een aantal enthousiaste stadslandbouwers stellen zich voor. Hebben al bevestigd: de zelfoogsttuin annex schapenboerderij La Ferme du Chant des Cailles in Watermaal-Bosvoorde, de geplande stadsboerderij op het Abattoir van Anderlecht en de moestuin Petite Senne van Atelier Groot Eiland in Brussel-stad.
  • debat tussen de sprekers en met het publiek

Praktisch

Het debat ‘Agricultu(u)r(e). Stadslandbouw in Brussel’ vindt plaats op zaterdag 29 augustus, van 15 u tot 16.30 u, in Square op de Kunstberg. Gratis inschrijven voor het debat kan nu al via de website.

Brussels Creative Forum is een jaarlijks evenement dat de culturele en creatieve sector, over de taalgrenzen en verschillende disciplines heen, bijeenbrengt. Op de cultuurmarkt geven culturele organisaties een voorsmaakje van het komende seizoen. Tegelijk vinden er ook debatten en lezingen plaats. Het volledige programma staat online.

Share

Brusselse boulevards terug voor Brusselaars, maar voor hoelang?

Zondag werden de Brusselaars in een andere stad wakker. Een deel van de binnenstad was namelijk veranderd in een voetgangersgebied. Het De Brouckèreplein, de Anspachlaan en het Beursplein werden autovrij en dat werd gevierd met een groot volksfeest. Muziek, sport, spel en een houten reus zorgden voor de nodige ambiance. De centrale lanen werden teruggegeven aan de Brusselaars. Maar gaat dat zo blijven, of wordt het een wandelboulevard die enkel op toerisme is gericht?

Op de Anspachlaan was een parcours voor skaters gelegd. 

Op de Anspachlaan was een parcours voor skaters gelegd. Lees volledige tekst

Share

Wat tsjirpt er tussen de eierdozen?

Tsjirpende krekels in een broeierig klimaat. Je hoeft er niet voor naar de Provence te trekken. In Sint-Gillis, op nog geen kilometer van het Zuidstation, staat de eerste krekelkwekerij van het land. “Krekels zijn erg lekker en net iets sympathieker dan wormen,” zegt Nikolaas Viaene van Little Food.

Het bedrijventerrein Village Partenaire heeft een hart voor stadslandbouw. Een champignonkwekerij huist er naast een microbrouwerij. Op het binnenplein staat een aquaponics-serre, een slimme combinatie van de kweek van vissen en groenteteelt op hydrocultuur, dus zonder aarde. Sinds september heeft Little Food zich in de kelderverdieping gevestigd. Drie jonge bio-ingenieurs wagen zich aan de kweek van insecten voor menselijke consumptie. Een half miljoen krekels wil Little Food in totaal huisvesten. Het bedrijf mikt voorlopig op een productie van 60 kg per maand.

© Little Food

Lees volledige tekst

Share

Uitbreiding bij Lindemans: de kop is eraf!

Gisterenmiddag, 28 april 2015, werd onder het toeziend oog van minister van Justitie Koen Geens en de burgemeester van Sint-Pieters-Leeuw Luc De Koninck, en enkele frisse voorjaarse zonnestralen, de langverwachte uitbreiding gevierd van de Vlezenbeekse brouwerij Lindemans. In cijfers: de productiecapaciteit werd verdubbeld tot maar liefst 170.000 hectoliter, een aanzienlijke hoeveelheid streeklekkers. Als bijna enige aanwezige vrouw begeef ik me tussen Jan, Piet, Joris, Korneel en enkele niet-bebaarde mannen naar de presentatie van dit feestelijk gebeuren. Daar krijg ik, onder begeleiding van een frisse geuze en een zoete kriek, te horen dat er veel meer schuilt achter deze brouwerij dan enkel een lekker glas gegiste microbacteriën. Lees volledige tekst

Share

Eigen kweek

Er bloeit iets in Brussel. Meer en meer stadslandbouwprojecten zien het licht. Vrijdagmiddag wijdde het Vlaams-Nederlands huis deBuren een Cook & Look-sessie aan landbouw in de stad. Op het menu stond een presentatie, de Amerikaanse documentaire Growing Cities en een lunch op basis van oesterzwammen uit Tour en Taxis. Een overzicht van enkele Brusselse initiatieven.

Stadslandbouw kan breed gedefinieerd worden. Noémie Benoit-Heyvaert, experte in integrale duurzaamheid en innovatiestrategieën, legde in een soortement Engels uit dat het gaat om landbouwproductie in, om en buiten de stad, bestemd voor de stedelijke bevolking. Gezien de beperkte ruimte en de vele andere functies in de stad zijn de meeste stedelijke projecten kleinschalig. Hun aantal neemt echter toe. De voordelen zijn dan ook velerlei. Denk aan voedselzekerheid in tijden van bevolkingsgroei, kansen voor werkgelegenheid, sociale cohesie en integratie, weten waar het voedsel vandaan komt en daardoor bewuster consumeren van gezonde, verse levensmiddelen, vermijden van overbodige voedselkilometers, plezier en kennisdeling.

Lees volledige tekst

Share

Wat een Brusselse fietser lijden kan

Welkom in de Brusselse Bike Jungle! Geïnspireerd door een filmpje over fietspaden in New York van Casey Neistat maakte Bastien De Zutter een grappige clip over de talloze obstakels op Brusselse fietspaden. Hij rijdt tegen hekken, paaltjes, verkeerslichten en bomen. Een ludieke manier om het belang van fietspaden onder de aandacht te brengen, zegt hij zelf. Aan de valpartijen hield hij serieuze blauwe plekken over, maar zijn stuntwerk bleef niet onopgemerkt. Het filmpje ging viraal en haalde de websites van Brusselnieuws, La Capitale, Radio 1, Gazet van Antwerpen, De Morgen, De Standaard en Newsmonkey.

Share
Tags:

Wat zou jij doen met 100 m2?

Het kennis- en productieplatform We-Traders. Ruil crisis voor stad verbindt actuele stadsprojecten van kunstenaars, ontwerpers en activisten uit zes Europese steden. Madrid, Turijn, Berlijn, Lissabon en Toulouse gingen al aan de slag. Nu is het de beurt aan Brussel. Het Goethe-Institut Brussel en BOZAR lanceren een oproep aan burgers om het initiatief te nemen en mee te bouwen aan hun stad. Wat zou jij doen met 100 m2?

Lees volledige tekst

Share