Voedselverspilling is geen aprilgrap

Feeding the 5000 komt naar Brussel. Het initiatief van activist Tristram Stuart wil 5.000 mensen een heerlijke maaltijd geven met eten dat anders in de vuilnisbak zou zijn beland. De actie vraagt aandacht voor de omvang van voedselverspilling in België, de EU en wereldwijd. Zowel particulieren, bedrijven als de overheid kunnen hun steentje bijdragen om voedselverlies te vermijden. Die verspilling is ethisch bedenkelijk en nefast voor het milieu. Denk maar aan het gebruik van water, grond en grondstoffen voor de productie van voedsel. Voedselverlies voorkomen, kan ook sociale doelen dienen, zoals bij de samenwerking met voedselbanken in de strijd tegen honger.

Daarom organiseert de Engelse vzw Feeding the 5000, samen met lokale partners als 11.11.11, Oxfam en de Vlaamse minister van Armoedebestrijding, een gratis feest met voedsel dat bereid is met verse producten van topkwaliteit die anders zouden zijn verspild. Denk maar aan groenten en fruit die door landbouwers, supermarkten of de consument weggegooid worden omdat ze niet beantwoorden aan cosmetische principes: te kort, te lang, te rijp, licht beschadigd, vlekjes op de schil.

Feeding the 5000 heeft al plaatsgevonden in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Ierland, Nederland, Kenia en de Verenigde Staten en nu dus in Brussel, dicht bij de Europese instellingen. Het evenement vindt plaats op dinsdag 1 april, van 12 u tot 16 u, op de Grasmarkt. Je kunt je komst alvast aankondigen op de Facebook-eventpagina. Of je kunt als vrijwiller meehelpen en daarvoor een formulier invullen.

Tristram Stuart, auteur van Waste. Uncovering the global food scandal en initiatiefnemer van Feeding the 5000, was in november 2013 te gast op het Grote Voedseldebat, dat 11.11.11 in Brussel organiseerde. BrusselBlogt was erbij.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share

Waarheen met Brussel?

Het lag al maanden op mijn aandacht te wachten, het boek “Waarheen met Brussel?”. Dit is de jongste, maar inmiddels al een jaar oude telg van de stadsschriften van Eric Corijn, hoogleraar Stadsgeografie aan de VUB. Voorheen verschenen van zijn hand al de werken “Brussel!” en “Kan de stad de wereld redden?”, allemaal gepubliceerd bij VUBPRESS.

Vorig najaar had ik het geluk een aantal van zijn lessen van Brussels Academy te kunnen bijwonen. Je weet wel, de volksuniversiteit over Brussel, een lovenswaardig initiatief van Corijn. De lessen starten opnieuw op vrijdag 14 maart. Maar het concept is wat aangepast. Terwijl vorig jaar de lessen ontdubbeld werden in een Nederlandstalige sessie in de voormiddag en een Franstalige sessie in de namiddag, wordt nu volop de kaart van tweetaligheid getrokken. Er is voortaan één les op vrijdagvoormiddag in het Nederlands en Frans tegelijk. Als statement kan dat tellen! De lessen hebben plaats in het Huis van Culturen in Sint-Jans-Molenbeek. Over de middag wordt er een lunchgesprek georganiseerd: terwijl je jouw boterhammetjes opeet, kan je mee discussiëren over een welbepaald thema. In de namiddag kan je ten slotte deelnemen aan een wandeling ergens in het gewest. Het ziet er weer allemaal superboeiend uit!

Maar ik zou dus iets over het boek “Waarheen met Brussel?” zeggen. Elk hoofdstuk van het boek is geschreven door een andere expert en behandelt een bepaald thema. De thema’s zijn verdichten, verduurzamen, ondernemen, verbeelden, integreren en plannen. Enkel het laatste hoofdstuk en de inleiding zijn door Corijn zelf geschreven.

Lees volledige tekst

Share

Snoep gezond, eet een appel

Hoe breng je je leerlingen het belang van gezonde voeding bij? De gemeentelijke basisschool Dertien uit Anderlecht doet mee aan het door de Europese Unie gesubidieerde schoolfruitproject Tutti Frutti en heeft van dinsdag de vaste fruitdag gemaakt. Jommeke, de mascotte van Tutti Frutti, verraste de school daarom enkele maanden geleden met een bezoek.

In de lagere school wordt het fruit verdeeld in mandjes. Iedere klas heeft haar eigen mandje. De leerlingen eten het gezonde tussendoortje samen op tijdens een gezellig onderonsje. In de kleuterklas komen er schilouders langs die het fruit hapklaar maken voor de jongste kinderen. Het feit dat ouders bij het project betrokken worden en de blije gezichten van de kinderen zien, stimuleert hen om zoon- of dochterlief ook thuis fruit te geven. Wat overblijft van het fruit wordt bijgehouden tot donderdag. Dan wordt onder het motto ‘fruit in de boekentas’ gevraagd om zelf fruit van thuis mee te brengen. De overgebleven stukken fruit zijn voor de kinderen die niets bij zich hebben, zodat iedereen kan genieten van een extra fruitdag.

Loes Neven, Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie

Share

De filosofie van de zachte revolutie

Op donderdag 27 februari lanceert het collectief Soft Revolution een interactief boekje over de filosofie van de ‘zachte revolutie’. Het belooft een verhaal te worden over passie, sociale positionering, creativiteit, durven stuntelen en het sociaal-culturele verenigingsleven. De lancering van de publicatie gaat gepaard met een ‘pretstrijd’ waar iedereen aan kan deelnemen. Tenslotte is het aan de lezers zelf om hun eigen zachte revolutie vorm te geven.


“Een meisje bevindt zich in een fastfoodketen en heeft zin in een softijsje. Alleen weet ze niet naar welke smaak haar voorkeur uitgaat. Omdat ze niet kan kiezen vraagt ze aan de man die haar bedient wat hij haar kan aanbevelen. Verwonderd over de vraag, mengt de verkoper twee smaken tot zijn favoriete smaak en geeft het meisje er bovendien een extra portie van.”

Achter deze anekdote schuilt de filosofie van de zachte revolutie. Gedurende zeven jaar zocht het collectief Soft Revolution via tal van projecten en experimenten naar een inhoudelijke en praktische invulling van het begrip. Een eenduidig antwoord vonden we niet, wel een noodzakelijke basis: een bewuste vorm van naïviteit en sociale positionering, een onbeteugelde speelethiek en een pleidooi voor de integratie van verschillende ‘randomknoppen’, ingrepen waarbij de controle uit handen wordt gegeven om spontane interacties en betrokkenheid te bevorderen en bevrijd te worden van verschillende impasses.

Het boek heeft uitdrukkelijk de bedoeling je te inspireren. Nieuwe ideeën kun je tot en met 31 mei kwijt bij zachterevolutie@gmail.com. Het kan bijvoorbeeld gaan om een uitgewerkte activiteit, een gedachte die bij het lezen bij je opkwam, een opinie over een besproken thema. De sterkste inzending krijgt gedurende een jaar elke maand een op maat gemaakt pakketje in de brievenbus met daarin nieuw inspiratiemateriaal waarmee je aan de slag kunt.

Afspraak op 27 februari om 19 u aan de Beurs en om 19.30 u in Bonnefooi, waar de presentatie en de drink plaatsvinden. Meer informatie vind je op de website van Soft Revolution of op de Facebook-eventpagina. (Yannick Schandené)

 

Share

Koop een Pop Up Park in de kanaalzone

De helft van de Brusselaars woont op minder dan 2 km van het kanaal. Het is de dichtstbevolkte zone van het gewest met amper 0,5 m² groen per inwoner. De omgeving heeft nood aan frisse lucht, bewegingsruimte en gezonde voeding. Daarom wil CanalPARK in samenwerking met JNM, Soft Revolution en Stand Up nog voor de zomer van 2014 een Pop Up Park aanleggen: een park met grasveld, met planten en bomen, met speeltuigen en ook met een volkstuintje. Kinderen zullen er veilig kunnen spelen. Ouders kunnen er verpozen op een bank tussen de eigen kweek.

Bij de inrichting van het Pop Up Park werken de initiatiefnemers  zoveel mogelijk met gerecycleerde materialen uit de buurt. Toch hebben ze ook jouw steun hard nodig. Met jouw steun verwezenlijken ze:

  • voor 10 euro een veldbloementapijtje van 1 m²
  • voor 25 euro 2 m² gras
  • voor 50 euro een groentebak mét teelaarde
  • voor 250 euro een fruitboom naar keuze
  • voor 750 euro een speeltuig met jouw naam erop

Van 31 januari tot 28 februari kun je het project steunen door geld te storten via de site van Growfunding. Als  mede-eigenaar van het park krijg je in ruil een certificaat gemaakt door een Brusselse kunstenaar. De actie heeft inmiddels al 1.635 euro van de vooropgestelde 5.000 euro opgehaald. CanalPark is ook actief op Facebook en Twitter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share

Het verschil tusen de markt en de markt

Kwinten Lambrecht schrijft op zijn blog Lambyk over het stadsleven, duurzame mobiliteit, fietsen en politiek (of beter: samenlevingsleer).

De markt

Markt met de geur van het Middellandse Zeegebied: fruit en groenten, vlees en vis, kruiden en specerijen, textiel, schoenen en allerhande accessoires. Je hebt wel een hele voormiddag nodig om deze enorme grote markt te zien: een andere wereld en exotisme gegarandeerd!VisitBrussels

Hoewel de Zuidmarkt aangenaam en gezellig doet aanvoelen is de ravage achteraf niet te overzien. Marktkramers komen er letterlijk elke zondagochtend alles uit de kast halen tot de diensten van NetBrussel het zooitje naar gewoonte komen opruimen.

Een afschaffing van het gebruik van plastic zakjes zou al een goede start kunnen zijn om het probleem aan te pakken. Maar ook de mentaliteit van de marktkramers zelf, die zich de  koning te rijk wanen, moet worden aangepakt; moedig mensen aan met kleine kortingen als ze een herbruikbare (linnen) zak bij zich hebben, ruim zelf je zootje op en vooral heb respect voor de buurt waar je ‘kraamt’.

… en de markt

Een héél ander verhaal én uitzicht vinden we in de Huidevetterstraat (Marché des Tanneurs), 500 meter verderop. In deze hub worden van woensdag tot vrijdag (11:30-18:00), zaterdag en zondag (10:00-16:00) groenten, fruit en andere producten verkocht. Mensen komen met de fiets of te voet en nemen hun eigen zakken en dozen mee. Voor de luieriken zijn er kartonnen dozen. Mensen hebben respect voor het materiaal, de producten en de grond.

Nog belangrijker: de producten hebben ongeveer dezelfde prijs als die van op de Zuidmarkt.

En de intrinsieke prijs (ethiek, kwaliteit)? Die is veel hoger!

Share

Stop voedselverspilling!

842 miljoen mensen lijden vandaag chronisch honger. Toch produceert de wereld anderhalve keer meer voedsel dan nodig is om iedereen te voeden. 11.11.11 werkt dit jaar rond een aantal structurele oorzaken van honger in de wereld: klimaatverandering, biobrandstoffen, voedselspeculatie, land- en waterroof en een averechts handels- en landbouwbeleid. Op het Grote Voedseldebat op 7 november in de KVS nodigde de ontwikkelingsorganisatie Tristram Stuart uit, de auteur van Waste. Uncovering the global food scandal. Hij kondigde aan dat Feeding the 5000, zijn actie tegen voedselverspilling, in april 2014 naar Brussel komt. 5.000 mensen krijgen dan een maaltijd aangeboden van voedsel dat anders verspild zou zijn. Geïnteresseerde organisaties en vrijwilligers kunnen meewerken aan het initiatief en contact opnemen via de website of de Facebook-pagina.

Lees volledige tekst

Share

Anonieme stad

Het is acht uur in de morgen en ik wacht op de tram. De ochtendlijke geluiden die de start van een nieuwe dag aankondigen, omringen mij. Het helse tempo van de auto’s en het ongeduldige getoeter geven niemand de kans om te dagdromen maar houden iedereen alert. De rolluiken van de krantenwinkel gaan omhoog. De eerste bakken met groenten en fruit worden buitengedragen. Brood en ontbijtkoeken liggen uitgestald  in de bakkerijen. Schoolkinderen en hun moeders haasten zich. Er wordt geroepen en gevloekt, gepraat en gelachen.

Wanneer de tram om de hoek van het merkwaardige Poggeplein dendert en ik ben opgestapt, krijg ik het onmiskenbare gevoel een andere wereld te zijn binnengestapt. Het is alsof je heel abrupt van de buitenwereld wordt afgesloten, alsof je in een lift stapt en de deuren met een plof dichtvallen. Rustig en beheerst dringen de geluiden gedempt binnen. Slechts heel af en toe is er een korte gezamenlijke beweging, wanneer de tramdeuren zich openen en weer sluiten aan de haltes.

Elke

Lees volledige tekst

Share

Zondag = picknickdag

Het KMI voorspelt voor zondagmiddag droog weer en een redelijke temperatuur van 17°C. De geplande acties van Picnic The Streets kunnen dus doorgaan. Lokale bewonersgroepen uit Elsene en Molenbeek organiseren, in navolging van de protestpicknick op het Beursplein, nu zondag hun eigen picknickacties.

Pic Nic Parc de Ninove

Wie regelmatig de Ninoofsepoort oversteekt, weet maar al te goed dat dit een troosteloze en gevaarlijke kakofonie is van auto’s, vervallen huizen, auto’s, lege hangaars, auto’s, een vergeten lap braak grond, vrachtwagens, stort en nog auto’s.

Voor één keer wordt de Ninoofsepoort omgetoverd tot een plekje waar het aangenaam vertoeven is. Bloemen schilderen op een aftandse muur, boomklimmen, voetballen, een straatconcert van Café Marché meepikken: het kan allemaal op zondagmiddag. Er is ook een workshop ‘zaadbommen’ en enkele graffitikunstenaars hebben ambitieuze plannen.

Wie weet, werkt dit inspirerend voor de beleidsmakers, die al veel te lang getreuzeld hebben met de inrichting van deze strategische oppervlakte.

Pic NiXelles

Met de actie op het Fernand Cocqplein (Elsene) wil de buurtgroep de conservatieve houding van de gemeente Elsene wat betreft mobiliteit en openbare ruimte aan de kaak stellen. Of je nu voetganger, fietser, automobilist of busgebruiker bent: zonder ergernissen geraak je niet van de Naamsepoort tot het Flagey. Of het moet ergens in de nachtelijke uren zijn.  Picnic The Streets wil zondag aantonen dat het ook anders kan: er wordt minivoetbal gespeeld en een dj zal het geheel opluisteren met rustige muziek . “Omdat de publieke ruimte in Elsene meer gezelligheid verdient”, zo luidt het.

Beide protestpicknicks vinden op hetzelfde tijdstip plaats: zondag om 12u. Geen reden dus om je zondagmiddag te vervelen.

Facebookpagina’s (ook toegankelijk voor mensen zonder Facebook-account):
Pic Nic Parc de Ninove
Pic NiXelles

Share

Hang het witte laken uit!

Hoe erg is het gesteld met de luchtkwaliteit in Brussel? Is fijn stof een gevaar voor onze gezondheid? En wat is daarin de bijdrage van het drukke wegverkeer? Een nieuw ludiek initiatief gaat op zoek naar antwoorden.

In navolging van de actie van het Gents Milieufront duiken ook in Brussel de eerste witte lakens op aan gevels of balkons. Door het laken er een paar weken te laten hangen, tonen bewoners op een zichtbare manier de slechte luchtkwaliteit in de stad. Het stof blijft namelijk plakken. Hoe zwarter het laken, hoe meer roet in de lucht. Ook onze  longen worden op lange termijn zwart door de luchtvervuiling.

Het witte laken is dus geen teken van overgave, maar een actie voor minder auto’s, meer groen en zuivere lucht. De Brusselse actie Witte lakens / Draps Blancs roept politici op om het probleem aan te pakken door bijvoorbeeld doorgaand autoverkeer in Brusselse woonwijken zo veel mogelijk te weren. Want één autoloze zondag per jaar volstaat niet. De Facebook-pagina van de actie telt momenteel 115 fans.

Share