4 x a quick bite in Brussels

Pauline is een 25-jarige Oost-Vlaamse met een zwak voor Brussel. In haar lifestyleblog FairyGodMotherr bezingt ze haar voorliefde voor hippe Belgische adresjes.

Beeld je eens de volgende situatie in: je bent in Brussel en je krijgt een hongertje, maar veel tijd om te eten heb je niet. Je hebt geen zin in fast food of dat afgezaagde belegde broodje. Je kijkt eens om je heen en ziet tientallen restaurantjes, maar weet niet welk restaurantje een tourist trap is. Soit, je ziet door de bomen het bos niet meer en wordt wel heel erg hongerig. Niet fijn, hé? Dat zal je vanaf nu niet meer overkomen, want ik zocht vier leuke restaurantjes voor je uit waar je waar voor je geld krijgt, waar de prijs trouwens erg goed meevalt én waar je zelfs langskan wanneer je niet veel tijd hebt.

Makisu

Sushi kan er altijd wel in. Wat dacht je van funky makis als de spicy pablo en de slammin’ salmon? Of wil je zelf je eigen maki samenstellen? Allemaal mogelijk! Naar mijn mening vind je hier de beste sushi van Brussel. Ik heb al ettelijke sushirestaurants uitgetest in onze hoofdstad en vond nergens dezelfde kwaliteit én originaliteit als bij Makisu. Een aanrader is trouwens de donburi (kom rijst) met zalm en avocado. Kom wel op tijd, want het zit er gegarandeerd vol. Afhalen kan natuurlijk ook.

Makisu, Vlaamsesteenweg 6, 1000 Brussel (ook open op zondag!) en Baljuwstraat 5, 1000 Brussel
Lees volledige tekst

Share

Gewonnen brood

Het fijnproeversrestaurant AUB-SVP en Eatmosphere, een Brusselse non-profitorganisatie tegen voedselverlies, slaan de handen in elkaar. Ze willen voedseloverschotten en miskende producten laten schitteren in gastronomische gerechtjes. Begin maart vindt de eerste sessie van Pain Perdu plaats. BrusselBlogt mocht gisteren al voorproeven.

Aperitief van mandarijn, ananas en kaneel en dip van gepofte biet, verse kaas en gedroogde olijf

Wereldwijd wordt een derde van het geproduceerde voedsel van boer tot bord weggegooid. Tegelijk lijdt een op de negen mensen in de wereld honger, zegt de FAO. De verspilling is niet alleen ethisch bedenkelijk, maar ook nefast voor het milieu. Denk maar aan het gebruik van water, grond en grondstoffen en de uitstoot van broeikasgassen voor de productie van voedsel. En last but not least, voedselverlies laat zich voelen in ieders portemonnee.

Lees volledige tekst

Share

Vaarwel Mister Michel!

Het zijn barre tijden voor de ijsliefhebber in Brussel. Michel Comus heeft op 31 december 2015 de deuren gesloten van zijn unieke ijssalon op de Vismarkt: Comus & Gasterea. In april neemt Gaston zijn plaats in. Een ode aan de eigenzinnige meester.

Nee, hij was niet de beste verkoper. Hij zei niet vriendelijk goedendag en hielp je niet bij de keuze van je ijs. Integendeel, hij staarde je nors aan en rolde met zijn ogen als de gekozen combinatie hem maar niets leek. Bovendien waren de openingsuren nogal wisselvallig, zodat je geregeld voor een gesloten deur stond. Maar je vergaf hem meteen alles als je zijn ijs proefde.

Twaalf jaar lang stond Comus garant voor ambachtelijke kwaliteit. Fruitsmaken bereidde hij met meer dan zeventig procent vruchtvlees en kleurstoffen of bewaarmiddelen waren uit den boze. Het aanbod was steeds beperkt. De smaken wisselden naargelang van de inspiratie van de maker en de beschikbaarheid van de ingrediënten.

Naast enkele klassiekers zoals vanille, mango, speculaas of gezouten karamel, bood hij graag inventieve creaties aan. Denk aan geitenkaas, wasabi, rozemarijn, drie pepers, ras-el-hanout of hoeveboter. Een uitzonderlijke smaakervaring! De vroegere zakenman verdiende voor zijn exquise delicatessen een ster. Geen wonder dat ijsliefhebbers van heinde en verre naar zijn winkel afzakten en hij ook aan toprestaurants leverde. In het programma van de Week van de Smaak stond deze adept van de Italiaanse Slow Food-beweging bovenaan op de affiche. Tegelijk hield hij de prijzen met 2 euro per bol democratisch, zodat ook armere kinderen uit de buurt bij hem terechtkonden. Lees volledige tekst

Share

Gevonden in Molenbeek

Reclamebureau Publicis in de Antwerpselaan heeft een missie. Het wil de door slechte publiciteit geplaagde buurgemeente Sint-Jans-Molenbeek opnieuw op de kaart zetten. “Want ondanks alle problemen, heeft Molenbeek ook veel positieve en verrassende kanten.”


© Emilie Gomez

De onlinegids Found in Molenbeek bevat tips voor bezienswaardigheden, eet- en drinkadresjes en winkels. Zo koop je bij Mobina in de Ransfortstraat de allerbeste Marokkaanse zoetigheden en eet je in Pizzeria di Bari de lekkerste pizza. Het rijke industriële erfgoed van Little Manchester, de oude bijnaam van Molenbeek, kun je bewonderen in La Fonderie. In het atelier van Vervloet werken achttien vaklieden aan de Rolls Royces van de klinkenwereld. Op het terrein van Thurn en Taxis floreert stadsboerderij Parckfarm. Ren-eSSence is een wellnesscentrum met hamam, sauna en schoonheidssalon. Rage Against the Machine, Therapy, Ice T en Queens of the Stone Age traden al op in De Vaartkapoen. Molenbeek heeft zelfs sinds kort een eetcafé voor co-workers (Le Phare du Kanaal) en een biohalalzaak (Le Palais de Balkis).

De mooi opgemaakte, drietalige website slaagt er alvast in om een andere kijk op Molenbeek te bieden. De focus ligt daarbij op nieuwe, veelbelovende initiatieven. Wie andere tips heeft – het voorgestelde aanbod is nog beperkt – , kan aanvullingen suggereren. Er komt ook een boek van, dat je op de website al kan reserveren.

Share

De smaakmakers van 2015

De maag van Brussel. Zo noemen Duitse toeristen de Rue des Bouchers. Wat ze meestal niet weten: op een enkele uitzondering na is de straat een trieste aaneenschakeling van restaurantjes van twijfelachtig allooi. Als inwoner van Brussel weet ik gelukkig dat er betere adressen zijn om je maag te vullen en vooral: volop te genieten van culinaire geneugten. Vier ontdekkingen van 2015.

Les Filles

Los en ongedwongen is de sfeer in de bovenzaal van het herenhuis op de Oude Graanmarkt. Je waant je in de groot uitgevallen huiskamer van een goede vriendin, die uitmuntend blijkt te koken. De voorgerechtjes krijg je geserveerd in slakommen om door te geven aan tafel. Voor het hoofdgerecht en de nagerechten schuif je gezellig aan het buffet in de keuken aan. Je eet bij Les Filles steevast verse, kwalitatieve seizoensproducten die met liefde klaargemaakt zijn. Denk aan een stoofpotje met linzen, rodebietencarpaccio, kip in een kokossausje of een clafoutis van appelen. De driegangenlunch voor 16 euro biedt een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. Ideaal voor groepen.

Les Filles, Oude Graanmarkt 46, 1000 Brussel

Lees volledige tekst

Share

Leef groener en goedkoper

Lisa Van Herck (22) woont in Machelen en heeft jaren geleden haar hart verloren aan Brussel. Ze studeerde Taal- en Letterkunde en volgt nu een opleiding Journalistiek aan de VUB. Ze geeft tien eenvoudige tips voor een milieuvriendelijker leven.

De klimaatconferentie in Parijs zit erop. Er is een akkoord bereikt dat, voor het eerst, door alle landen werd ondertekend. Goed nieuws, maar er is nog veel werk aan de winkel. Een akkoord betekent niet dat er ook al concrete acties worden ondernomen om de klimaatverandering tegen te gaan. Jij hoeft echter niet te wachten tot onze regering een actieplan heeft opgesteld: start vandaag nog met een milieuvriendelijker leven!

We kunnen de aarde alleen redden als iedereen zijn steentje bijdraagt – al klinkt het ongelofelijk cliché, het is wel waar. Om groener te leven hoef je echter geen geitenwollensokken aan te trekken. Het is makkelijker dan je denkt! Kleine veranderingen hebben al een grote impact. En als je er dan nog eens geld mee kan besparen… Een win-winsituatie, toch? De volgende 10 tips zetten je op weg naar een groener leven en zorgen voor een vollere portemonnee op het einde van de maand. Aan het einde van het artikel vind je de Go Green Guide, met handige websites en adressen.

(c) Julie Natuurlijk

1. Eet minder (of geen) vlees

De vleesindustrie is een van de grootste vervuilers. Door geen vlees meer te eten zorg je dus onrechtstreeks ook voor minder vervuiling. Te veel rood vlees eten zou volgens de Wereldgezondheidsorganisatie trouwens de kans op kanker verhogen. Geen zin om vlees helemaal te bannen? Las dan gewoon een veggiedag in. In de supermarkt vind je tegenwoordig een heel assortiment vleesvervangers. En op de dagen dat je wel vlees eet, ga dan voor kleinere porties en schep wat meer groenten op. Gezonder en goedkoper!

2. Shop tweedehands

Een kerst- of nieuwjaarsoutfit gaat voor de fashionistas onder ons meestal maar één jaar mee. Koop dit jaar slimmer en scoor een feestjurk of dat perfecte paar schoenen in een vintage store . En beter nog, investeer in een goed gemaakt stuk dat je ook op een gewone werkdag kan dragen. Zo gooi je uiteindelijk minder kleding weg en dat betekent minder afval.

3. Gooi etensrestjes niet weg

Het lijkt heel voor de hand liggend, maar toch gooien veel mensen overschotjes gewoon weg. Als je te veel eten hebt gemaakt, schep de overschot dan in afsluitbare potjes en zet ze in de koelkast. Goed voor een snelle lunch de dag erna.

Lees volledige tekst

Share

Hemelse whisky in Woluwe

Pieter-Jan De Grieck woont in Mechelen en heeft een zwak voor Schotse whisky. Gewapend met de Bongo-bon Bier, wijn en cocktails waagde hij zich aan een degustatie in La Boutique du Chemin in Stokkel.


Een gezellige, ouderwetse boekhandel, zo’n sfeer straalt La Boutique du Chemin uit: een smal, volgestouwd winkeltje, uitgebaat door iemand die van zijn hobby zijn beroep heeft gemaakt. Alleen vind je hier geen boeken, maar wel wijn, whisky en andere geestrijke dranken. Achterin doet de toonbank simultaan dienst als toog voor degustatiesessies.

Wanneer we op een grijze namiddag de winkel binnenstappen, waait een zachte Limburgse tongval ons tegemoet. Ludo is een gepensioneerde Hasselaar, ooit in Brussel aanbeland door de liefde en er niet meer weggegaan. Zijn tweede liefde – de wijn – leidde hem na zijn pensioen, intussen zes jaar geleden, naar Le Chemin des Vignes, een drankenhandel met vestigingen in Ukkel en Sint-Pieters-Woluwe (Stokkel). Hij verdiepte er zich in de wereld van de whisky en kan zich intussen ook op dat vlak een echte kenner noemen.

De Bongo-bon die ons hiernaartoe bracht, belooft een degustatie van vijf glazen whisky per persoon plus een bord hapjes. Wat we op voorhand niet wisten, is dat dit niet zomaar een drankenhandel is, maar een zaak gespecialiseerd in exclusieve whisky’s. Door de wat rommelige inrichting en Ludo’s gemoedelijke babbel voel je je hier echter ook als occasionele en niet overdreven bemiddelde whiskydrinker meteen op je gemak.

Lees volledige tekst

Share
Tags:

Sint-Gillis, petit Paris

Sara Leemans is een 25-jarige Brusselse pur sang. Ze heeft als communicatie-experte en freelance journaliste een eigen blog en schrijft voor BILL, de jongerencultuurwebsite van CJP. In De negentien bezoekt ze alle gemeenten van het Brussels Gewest. Vandaag: Sint-Gillis.

Van Sint-Gillis wordt de laatste jaren het beeld opgehangen dat het de place to be is in het Brussels Gewest. Zo kon je er tot voor kort voor een, naar Brusselse normen, relatief lage prijs een appartement of kamer huren, terwijl de hippe koffiebars en conceptstores er uit de grond schoten als paddenstoelen.

Ik ben benieuwd. Benieuwd naar dit Petit Paris, een van de bijnamen van de gemeente met postcode 1060, of het zijn naam ook effectief waarmaakt. En avant!

Een pareltje van een tramstation, het begint al goed bij onze aankomst aan het Sint-Gillisvoorplein. Poëtische zinnen in het Frans en het Nederlands verwelkomen je.

Lees volledige tekst

Share

Restaurant op de bon

Stel, je collega gaat met pensioen of een gemeenschappelijke vriend is jarig en je zoekt nog snel een cadeau voor het feestje. Al bijna vijftien jaar helpt de Bongo-belevenisbon je uit de nood. Het assortiment reikt van een spannende dag vol avontuur tot een weldoend wellnessarrangement. BrusselBlogt mocht de cadeaubon Brasserie met wijn uittesten. Helaas was het geen feest op ons bord.


Het stormachtige succes van de Bongo-bon heeft zijn keerzijde. De kans bestaat dat je al eens een bon gegeven hebt. Een originaliteitsprijs verdien je er dus niet mee. Het is ook niet het meest persoonlijke cadeau. Een bon voor één zorgvuldig uitgekozen restaurant, hotel of sauna zegt zo veel meer. Het mooie is echter dat je het feestvarken de keuze laat, zodat hij of zij zelf op ontdekking kan gaan. De brasseriebon bevat maar liefst 94 mogelijke topadresjes in België en Nederland.

Lees volledige tekst

Share

Bier hier

Het team van de Gentse nachtburgemeester Edmond Cocquyt heeft gedurende twee jaar het Brusselse uitgaansleven verkend. Het resultaat is een indrukwekkend caféplan dat 1.251 etablissementen inventariseert. “Brusselaars, studenten, alternatievelingen en marginalen, expats, Vlamingen en Walen, iedereen moet op café”, zegt de maker.

Cafés zonder bier

Het plan illustreert de diversiteit van het cafélandschap in Brussel, temeer daar de definitie van café bewust breed gehouden is. Bobbejaan Schoepen zou zich wellicht omdraaien in zijn graf, maar er bestaan zelfs cafés zonder bier. Marokkaanse theehuizen hebben hun plaatsje verdiend op de kaart, naast volkse en hippe cafés, eetcafés, hotelbars, jazzclubs, danscafés, bingocafés, rendez-vous- en paaldanseressencafés, ambtenaren- en studentencafés, gaybars, chichabars, wijnbars, Irish pubs, voetbalkantines, Afrikaanse vzw’s, Poolse cafés en zelfs een kattencafé en een siëstabar.

Geen best of

De sterkte van het plan ligt in het feit dat het volledige aanbod zonder onderscheid in kaart gebracht wordt. De beknopte, maar trefzekere beschrijving geeft duiding over het interieur, de sfeer, de cafébaas en de drankkaart. Icoontjes geven uitsluitsel over enkele essentiële kenmerken. Zo valt op dat je aan de Sint-Mariakerk van Schaarbeek nog pintjes voor 1 euro kunt krijgen. In de Livornostraat, op de grens van Elsene, Brussel en Sint-Gillis, betaal je in privéclubs en “meedrinkzaken met hostessen” 10 euro voor een glazen boterham. Voor de liefhebber is ook het aantal bingokasten en slotmachines geregistreerd. Rolstoelvriendelijke toiletten blijven een uitzondering.

Lees volledige tekst

Share
Tags: