Lichtmis in de Lakensestraat

Er is geen vrouwke zo arm of ze maakt op Lichtmis haar panneke warm. In de Lakensestraat sloegen de zelfstandigen gisteren de handen in elkaar om een waar pannenkoekenfestijn te organiseren. Zoet en hartig, trendy en volks, belgo-belge en multicultureel, het kon allemaal. De straat als microkosmos van de wereldstad.

Spontaan associeer je de Lakensestraat wellicht met de KVS, de Flamingo en straatprostitutie. Maar deze straat in hartje Brussel is bovenal een staaltje van diversiteit. Traditionele winkels liggen er naast gloednieuwe zaken, pitabars en nachtwinkels naast mode- en designwinkels. Je hebt er een Ethiopisch en een Indisch restaurant, maar evengoed een frietkot, zowel ouderwetse volkscafés als een gevestigde dans- en concertzaal en een hippe tapasbar. Op straat zie je zwerfafval en te druk autoverkeer, maar ook hoogstaande creativiteit en een internationale sfeer. De Lakensestraat is Brussel in een notendop, ergens tussen bloei en verval, maar altijd in beweging.

De plaatselijke winkeliers werken samen om een nieuwe dynamiek te geven aan de straat, die niet de allure heeft van de Dansaertstraat en de bekendheid van de Nieuwstraat. En dus organiseerden ze op Lichtmis een degustatieronde, voor de buurtbewoners en voor alle andere geïnteresseerden. Voor een luttele vijf euro kon je terecht op zeven adressen om een pannenkoek te proeven. Je reporter offerde zich ‘s middags en ‘s avonds op voor een culinaire zevenkamp.

Lees volledige tekst

Share

Dinsdag insectendag?

Als het van insectenkok Chris Derudder afhangt, eten we binnenkort allemaal nootjes met pootjes. Het Vlaams-Nederlands Huis deBuren nodigde hem vorige vrijdag uit om een degustatie te verzorgen. Ondertussen liep er een BBC-documentaire: Can eating insects save the world?


Er zijn goede redenen om insecten te eten. 80% van de wereldbevolking doet het al. Vooral in Europa en Noord-Amerika rust er een taboe op. Nochtans eten we zonder schroom honing (het braaksel van bijen, aldus Derudder) en karmijn (E120), een rode kleurstof die gewonnen wordt uit schildluizen. Als we verzot zijn op mosselen en garnalen, waarom zouden we dan onze neus ophalen voor sprinkhanen en rupsen? In Zuid-Oost-Azië gaan ze nog een stuk verder. Eieren van rode mieren, schorpioenen en  – slik – tarantula’s zijn er een lekkernij, zoals de Engelse documentairemaker Stefan Gates ondervond.

Lees volledige tekst

Share
Tags:

Er is meer dan kabeljauw alleen

Ruim twee jaar geleden staken twee ondernemende Ieren het Kanaal over om in Brussel een fish-and-chipszaak te openen. Hun restaurant werd een eclatant succes. 2015 staat voor Bia Mara in het teken van uitbreiding. Uitbater Barry Wallace wil een tweede vestiging openen in een groter pand en het aanbod diversifiëren.

© Bia Mara

Lees volledige tekst

Share

Benefiet in Muntpunt

FM Brussel en Muntpunt bundelen de krachten en organiseren met Brussel Helpt een solidariteitsactie tegen eenzaamheid. De opbrengst gaat integraal naar de Lokale Dienstencentra. De afsluiter is de benefietavond op zaterdag 13 december in Muntpunt. Op het programma: kinderanimatie, een spaghetti-avond en een feestje met dj’s.

Kinderen toegelaten
Muntpunt tovert zichzelf vanaf 14 u om tot een kinderparadijs met filmvertoningen van Anima, verhaaltjes van de vertelfee, danslessen en een grote vintage verkleedkoffer van Vestiaire Populaire. Volwassenen kunnen aan de bar terecht voor een drankje. Frank Van Der Linden geeft om 17 u een mini-optreden. Je kiest zelf welk bedrag je geeft.

Die van Luc Steeno is de beste
Café Monk brengt vanaf 19 u een van zijn spaghetti’s uit het nieuwe kookboek De mijne is de beste naar Muntpunt: die van Luc Steeno. En de beste spaghetti, die eet je niet alleen. Muntpunt verwelkomt de gasten aan een lange tafel. Ook een apero, dessert, dranken, verrassingsacts en het toegangsticket voor de aansluitende party zijn inbegrepen in de prijs van 40 euro.

Feestje!
Vanaf 22u spelen dj’s van FM Brussel ten dans: Dj ReeDo, Funky Bompa, Mensch erger je niet en Jules X. De Agora van Muntpunt fungeert als dansvloer.

Meer info vind je bij Muntpunt. Giften voor Brussel Helpt zijn ook welkom op BE40 7350 0628 3463.

Share

Sorry is niet genoeg

Sorry is niet genoeg. Onder dat motto voerde 11.11.11 dit jaar actie tegen voedselverspilling. De ontwikkelingsorganisatie vindt het onaanvaardbaar dat een derde van alle voedsel in de wereld wordt verspild, terwijl een op de negen mensen honger lijdt. In het Zuiden zit het verlies vooral in het begin van de keten. Er moet daarom werk gemaakt worden van de aanpak van oogstverliezen, langere bewaarbaarheid door opslagplaatsen en beter transport. Het Noorden draagt echter ook een grote verantwoordelijkheid. Door oneerlijke handelspraktijken verdienen producenten in het Zuiden minder of blijven ze met hun producten zitten. Bovendien belandt perfect eetbaar voedsel in onze vuilnisbak omdat het niet beantwoordt aan cosmetische normen.

Het thema leeft ook in Brussel. Zo wil Foodwe voedselverlies voorkomen om daarmee behoeftigen te helpen. De vzw stelt een internetplatform ter beschikking voor voedseldonaties. Voedselprofessionals, zoals supermarkten, horecazaken en producenten, kunnen op die manier onverkochte maar nog eetbare voorraden voedsel weggeven aan goede doelen of caritatieve verenigingen. De Brusselse vzw, die opgericht is door Olivier Neufkens, zoekt momenteel steun via crowdfunding op KissKissBankBank. Intussen roept de Vlaamse overheid bedrijven en organisaties uit de keten en stakeholders op om de engagementsverklaring tegen voedselverlies te onderschrijven en acties te ondernemen om voedselverliezen zoveel mogelijk te reduceren. De voedselverliescoalitie telt momenteel 44 leden. Leefmilieu Brussel geeft op haar website tips om voedselverspilling tegen te gaan.

 

Share

Gezocht: koten en kunstenaars

Op donderdag 27 november komt de Kotroute voor de tweede keer naar Brussel. Je kunt dan met een koud pintje in de hand genieten van het werk van jonge kunstenaars en muzikanten, die hun werk een avond lang exposeren in de huiselijke omgeving van knusse studentenkamers. De geselecteerde koten liggen allemaal op loop- of fietsafstand van de Beursschouwburg, die de hele avond als infopunt dient. Polsbandjes kosten 3 euro in de voorverkoop en 5 euro op de avond zelf.

Heb jij een kot in de nabije omgeving van de Beursschouwburg, dat je één avond tot een exporuimte wil omtoveren? Ben jij een jonge kunstenaar wiens werk gewoon gezien, gehoord of gevoeld moet worden op een van deze koten? Of wil je als vrijwilliger meehelpen aan de Kotroute? Mail dan voor 26 oktober je cv, een kort tekstje over je werk en eventuele website en/of portfolio naar AmuseeVous op brussel@amuseevous.be. (Juliette Janssen)

 

Share

Espérance

omdat er cafés zijn

met namen
als Eendracht, l’Espérance en De Muze

heb ik hoop

wanneer woorden
de titel van een plaats of een boek bekleden
weten we dat ze belangrijk zijn

omdat er cafés zijn
als Chez Maman, Dreams en De Post

waar we thuiskomen
met mondjesmaat
ontboezemen

heb ik hoop

hoe later hoe meer
uit volle borst

Share

Beats of love

Onder het motto ‘eten, dansen, glimlachen’ ziet op 25 oktober een nieuw partyconcept het licht. Wild Gallery in Vorst ontvangt B-EATS, een licht verteerbare mix van food en elektronische muziek.

Chef-kok van dienst is Sofie Dumont, verkozen tot Lady Chef of the Year 2009 en intussen al twee jaar presentatrice van De keuken van Sofie op VTM. Zij kookt een viergangenmenu in een open keuken, begeleid door gemoedelijke, melodieuze muziek van dj’s Rick Shiver en Monsieur Moustache. Vanaf 23 u kun je dansen op de beats van Red D, The Lizzies live, Magda en Lee Davon. Tijdens het feestje kun je allerlei hapjes en tequila proeven. Dominique Persoone staat er met The Chocolate Line bar, Voin de Voin brengt de performance ‘Thought for Food’, Francois Coorens zorgt voor live painting en er is een tattooshop.

Kaarten kosten in voorverkoop 85 euro (eat + dance) of 13,50 euro (dance). Meer info vind je op de website of de Facebook-pagina. (David Gorez)

Share

Op de koffie met Gabriel Rios

Op 15 september brengt Gabriel Rios zijn langverwachte album ‘This Marauder’s Midnight’ uit. De Gentenaar met Puertoricaanse roots verhuisde na het verschijnen van zijn laatste plaat ’The Dangerous Return’ naar New York, waar hij drie jaar lang inspiratie opdeed. Zijn gloednieuwe werk deelde hij met mondjesmaat met de buitenwereld. Een jaar lang presenteerde hij elke derde maandag van de maand een verse single. Eersteling Gold groeide uit tot een gesmaakte radiohit.

In de aanloop naar de officiële cd-voorstelling op 25 september in Rooftop Bar & Restaurant Gaston in Gent treedt Gabriel Rios op in koffiehuizen in Antwerpen, Gent en Brussel. Op zaterdag 13 september is hij om 10 u te gast in OR Espresso Bar (Auguste Ortsstraat 9, 1000 Brussel). Het nieuwe album is er ook te koop.

Foto: Gabriel Rios stelt zijn nieuwe album voor op zaterdag 13 september om 10 u in OR Espresso Bar (Auguste Ortsstraat 9).

Share

Op restaurant voor late beslissers

Karine Caimo ontdekte de gloednieuwe Brusselse start-up Restolastminute. Ze testte het concept uit en was aangenaam verrast. Van de initiatiefnemers Matthieu Geelhand en Christophe Clerjaud kwam ze te weten waar ze de mosterd vandaan hebben gehaald.

Toen ik de promo voor Restolastminute op mijn Facebookwall zag passeren, dacht ik in eerste instantie: Groupon voor restaurants, de zoveelste reclame die als ik er één keer gebruik van maak me begint te spammen. Ik klikte toch eens door. Misschien was het wel een manier om nieuwe plaatsen te ontdekken. Je weet maar nooit. De restaurants die aangeprezen werden, lokten mijn aandacht. Het leken de klassevollere restaurants en niet de pizzeria’s en pitabars zoals je er in Brussel op elke hoek wel vindt én bovendien adresjes die ik nog niet kende.

Meestal beslissen we met ons gezin pas op het allerlaatste moment om iets te gaan eten in de stad en bellen we op goed geluk de adresjes die we kennen om een plaatsje te reserveren. Op een vrijdagavond kan het dan al wel eens gebeuren dat we pas na de vierde telefoon beet hebben en dan meestal pas wat later in de avond. De website leek me dus wel handig. Je filtert op locatie of op type restaurant: van Indisch over Italiaans naar eenvoudigweg Belgisch. Je bekijkt de kaart of de website van het restaurant en je ziet meteen hoeveel plaatsen er nog ter beschikking zijn. Je boekt je plaatsen en ontvangt desgewenst een sms met het adres. Snel én eenvoudig. Een keer uittesten kan geen kwaad, leek me.

Lees volledige tekst

Share