Gezocht: koten en kunstenaars

Op donderdag 27 november komt de Kotroute voor de tweede keer naar Brussel. Je kunt dan met een koud pintje in de hand genieten van het werk van jonge kunstenaars en muzikanten, die hun werk een avond lang exposeren in de huiselijke omgeving van knusse studentenkamers. De geselecteerde koten liggen allemaal op loop- of fietsafstand van de Beursschouwburg, die de hele avond als infopunt dient. Polsbandjes kosten 3 euro in de voorverkoop en 5 euro op de avond zelf.

Heb jij een kot in de nabije omgeving van de Beursschouwburg, dat je één avond tot een exporuimte wil omtoveren? Ben jij een jonge kunstenaar wiens werk gewoon gezien, gehoord of gevoeld moet worden op een van deze koten? Of wil je als vrijwilliger meehelpen aan de Kotroute? Mail dan voor 26 oktober je cv, een kort tekstje over je werk en eventuele website en/of portfolio naar AmuseeVous op brussel@amuseevous.be. (Juliette Janssen)

 

Share

Espérance

omdat er cafés zijn

met namen
als Eendracht, l’Espérance en De Muze

heb ik hoop

wanneer woorden
de titel van een plaats of een boek bekleden
weten we dat ze belangrijk zijn

omdat er cafés zijn
als Chez Maman, Dreams en De Post

waar we thuiskomen
met mondjesmaat
ontboezemen

heb ik hoop

hoe later hoe meer
uit volle borst

Share

Beats of love

Onder het motto ‘eten, dansen, glimlachen’ ziet op 25 oktober een nieuw partyconcept het licht. Wild Gallery in Vorst ontvangt B-EATS, een licht verteerbare mix van food en elektronische muziek.

Chef-kok van dienst is Sofie Dumont, verkozen tot Lady Chef of the Year 2009 en intussen al twee jaar presentatrice van De keuken van Sofie op VTM. Zij kookt een viergangenmenu in een open keuken, begeleid door gemoedelijke, melodieuze muziek van dj’s Rick Shiver en Monsieur Moustache. Vanaf 23 u kun je dansen op de beats van Red D, The Lizzies live, Magda en Lee Davon. Tijdens het feestje kun je allerlei hapjes en tequila proeven. Dominique Persoone staat er met The Chocolate Line bar, Voin de Voin brengt de performance ‘Thought for Food’, Francois Coorens zorgt voor live painting en er is een tattooshop.

Kaarten kosten in voorverkoop 85 euro (eat + dance) of 13,50 euro (dance). Meer info vind je op de website of de Facebook-pagina. (David Gorez)

Share

Op de koffie met Gabriel Rios

Op 15 september brengt Gabriel Rios zijn langverwachte album ‘This Marauder’s Midnight’ uit. De Gentenaar met Puertoricaanse roots verhuisde na het verschijnen van zijn laatste plaat ’The Dangerous Return’ naar New York, waar hij drie jaar lang inspiratie opdeed. Zijn gloednieuwe werk deelde hij met mondjesmaat met de buitenwereld. Een jaar lang presenteerde hij elke derde maandag van de maand een verse single. Eersteling Gold groeide uit tot een gesmaakte radiohit.

In de aanloop naar de officiële cd-voorstelling op 25 september in Rooftop Bar & Restaurant Gaston in Gent treedt Gabriel Rios op in koffiehuizen in Antwerpen, Gent en Brussel. Op zaterdag 13 september is hij om 10 u te gast in OR Espresso Bar (Auguste Ortsstraat 9, 1000 Brussel). Het nieuwe album is er ook te koop.

Foto: Gabriel Rios stelt zijn nieuwe album voor op zaterdag 13 september om 10 u in OR Espresso Bar (Auguste Ortsstraat 9).

Share

Op restaurant voor late beslissers

Karine Caimo ontdekte de gloednieuwe Brusselse start-up Restolastminute. Ze testte het concept uit en was aangenaam verrast. Van de initiatiefnemers Matthieu Geelhand en Christophe Clerjaud kwam ze te weten waar ze de mosterd vandaan hebben gehaald.

Toen ik de promo voor Restolastminute op mijn Facebookwall zag passeren, dacht ik in eerste instantie: Groupon voor restaurants, de zoveelste reclame die als ik er één keer gebruik van maak me begint te spammen. Ik klikte toch eens door. Misschien was het wel een manier om nieuwe plaatsen te ontdekken. Je weet maar nooit. De restaurants die aangeprezen werden, lokten mijn aandacht. Het leken de klassevollere restaurants en niet de pizzeria’s en pitabars zoals je er in Brussel op elke hoek wel vindt én bovendien adresjes die ik nog niet kende.

Meestal beslissen we met ons gezin pas op het allerlaatste moment om iets te gaan eten in de stad en bellen we op goed geluk de adresjes die we kennen om een plaatsje te reserveren. Op een vrijdagavond kan het dan al wel eens gebeuren dat we pas na de vierde telefoon beet hebben en dan meestal pas wat later in de avond. De website leek me dus wel handig. Je filtert op locatie of op type restaurant: van Indisch over Italiaans naar eenvoudigweg Belgisch. Je bekijkt de kaart of de website van het restaurant en je ziet meteen hoeveel plaatsen er nog ter beschikking zijn. Je boekt je plaatsen en ontvangt desgewenst een sms met het adres. Snel én eenvoudig. Een keer uittesten kan geen kwaad, leek me.

Lees volledige tekst

Share

Blog.bxl: Brussels Food Friends

De Brusselse blogosfeer is als een huis met vele kamers. In de rubriek blog.bxl wandelen we door de verschillende vertrekken. Vandaag werpen we een blik op Brussels Food Friends, een recent initiatief van vier expats om foodbloggers in en om Brussel te verenigen. Hun zelfverklaard doel? Elkaar inspireren, verhalen delen, gezamenlijke activiteiten organiseren en … zich te goed doen aan heerlijke gerechten.

Twee uur waren Maxine, Michelle en Andreea met de auto onderweg naar Rotterdam om andere bloggers te ontmoeten. Maar waarom zo ver reizen als je vlakbij gelijkgezinden kunt vinden? Dus sloegen ze de handen in elkaar. Brussels Food Friends zag in het voorjaar van 2014 het licht. Op hun Engelstalige website verzamelen ze verrukkelijke recepten, kondigen ze activiteiten aan, stellen ze de mensen achter foodblogs voor. De rubriek Link Love bevat een uitvoerige lijst van foodbloggers in België, of ze nu Engels, Nederlands, Frans, Italiaans of zelfs Noors als voertaal hanteren.

Lees volledige tekst

Share

Mmmm insecten

Zijn insecten het voedsel van de toekomst? Er valt iets voor te zeggen. Door de wereldwijde bevolkingstoename groeit de vraag naar eiwitbronnen. De industriële veeteelt staat onder druk vanwege haar impact op de planeet: ze palmt heel veel ruimte in, gebruikt tonnen water en energie, stoot massaal broeikasgassen uit.

Insecten zijn, naast vegetarische producten zoals tofu, tempeh, seitan en quorn, kunstvlees en algen, een mogelijk alternatief, zegt een rapport van het Departement Landbouw en Visserij. Ze leveren eiwitten, energie en diverse vitaminen en mineralen aan. Er is minder land, water, voeder en energie nodig om ze te kweken. De westerse wereld staat afkerig tegenover het gebruik van insecten als voedsel, maar in Afrika, Azië en Latijns-Amerika zijn ze al langer dagelijkse kost. Culinair publicist Nick Trachet wijst erop dat je in Afrikaanse winkels in Brussel terecht kunt voor mbinzo, gedroogde rupsen uit Congo.

Hippe, jonge bedrijfjes springen op de kar. In 2013 wonnen Brecht Vanhecke en Jasper Peeters met hun startende onderneming Bugs’ Food de prijs van de Brussels Sustainable Economy Academy. Hun opzet: de humane consumptie van insecten in België introduceren. Aan Brussel Deze Week vertelden ze dat ze gezien de psychologische drempel die de consument moet overwinnen niet overhaast te werk willen gaan en eerst voldoende prototypes willen ontwikkelen en testen. Proeven van krekels, sprinkhanen en co kun je intussen bij de foodtruck van Bugs in Mugs, die elke donderdag op het Albertplein staat. Zelfs de Duitse tv wijdde er een reportage aan. De chocoladecake met goed verstopte meelwormen (een plakje voor een euro) vond ik gisteren in ieder geval best lekker. Is Brussel klaar voor insecten?

Share
Tags:

Koek’s apero

Vanaf morgen kun je je op het voorplein van Simonis in Koekelberg elke vrijdag onderdompelen in een zomerse sfeer. Onder vrienden kun je er een moment van geluk beleven bij een goed glas witte wijn. De ideale gelegenheid om even de drukte van het actieve leven te vergeten! Gratis live concerten (jazz, blues, rock, pop, dj, enz.) zorgen voor extra pit. De zon zal alvast van de partij zijn morgen. Koek’s Apero loopt nog tot en met 26 september 2014, elke vrijdag van 16 tot 22 u. (Nathalie Cools)

Share
Tags:

Soep in alle kleuren

Vorst is elk jaar in de ban van het soepfestival. Buurtbewoners uit diverse culturen bereiden een overheerlijke soep en de bezoekers kiezen hun favoriete inzending. De laatste editie vond plaats op 23 maart. Duden, het gemeenschapsblad van Ten Weyngaert, sprak met Jeannine Vermeren (62), een trouwe deelnemer aan het festival en een bezige bij in het verenigingsleven.

In 1978 streek Jeannine na een Congolees avontuur neer in Vorst. Ze ging er niet meer weg. De moeder van twee dochters heeft intussen zeven kleinkinderen. Na haar uren – ze is bediende in een advocatenkantoor – geeft ze naailes in het Cultureel Centrum voor Migrantenvrouwen in Molenbeek en ze is ook lid van Femma in Vilvoorde. Bovendien begeleidt ze conversatietafels Nederlands. Sinds september is ze daarvoor elke zaterdagvoormiddag op post in Ten Weyngaert. Kortom, ze bruist van energie.

Jeannine kookt graag en goed. Vroeger gaf ze zelfs kooklessen bij de KAV. Soep geniet haar voorkeur, zowel in de winter als in de zomer. Ze neemt daarom graag deel aan het Soepfestival. Aan de eerste editie in 2006 in De Markten koestert ze mooie herinneringen. Ze won toen de eerste prijs met haar wortelsoep met sinaasappel en gember. De reusachtige pepermolen die ze in de wacht sleepte, heeft een ereplaats in haar keuken. En ze blijft deelnemen: “Ik hou van de gezellige sfeer. Niet alleen heb ik een uitstekend contact met de vaste deelnemers, ik smeed er ook nieuwe vriendschapsbanden. Ook doe ik er ideeën op voor recepten. Een ideaal begin van de lente!”

Lees volledige tekst

Share

Jammer voor de kok, want het was lekker.

Nieuw en hip en trendy, het moet gezegd, het trekt aan. Zeker als het een brunchadres betreft in hartje volks Brussel, midden op een schoongemaakt ex-brandweerplein, net buiten de allergezelligste zondagsdrukte van de stad.
Locatie: ideaal!
Klimaat: stralende zon, geen zucht wind, eerder dorstig weer, net niet te warm voor voormiddagvoedsel.
Bevolking: leuke Brusselse mix, jong en oud, kostuums en pyjama’s, pumps en sloefen, enfin we zitten hier op ons gemak.  Voor even dan toch, dat gemak. Want
dan begint het, het spel, de opdracht, the quest, the mission, the battle for food! Lees volledige tekst

Share