Restaurant op de bon

Stel, je collega gaat met pensioen of een gemeenschappelijke vriend is jarig en je zoekt nog snel een cadeau voor het feestje. Al bijna vijftien jaar helpt de Bongo-belevenisbon je uit de nood. Het assortiment reikt van een spannende dag vol avontuur tot een weldoend wellnessarrangement. BrusselBlogt mocht de cadeaubon Brasserie met wijn uittesten. Helaas was het geen feest op ons bord.


Het stormachtige succes van de Bongo-bon heeft zijn keerzijde. De kans bestaat dat je al eens een bon gegeven hebt. Een originaliteitsprijs verdien je er dus niet mee. Het is ook niet het meest persoonlijke cadeau. Een bon voor één zorgvuldig uitgekozen restaurant, hotel of sauna zegt zo veel meer. Het mooie is echter dat je het feestvarken de keuze laat, zodat hij of zij zelf op ontdekking kan gaan. De brasseriebon bevat maar liefst 94 mogelijke topadresjes in België en Nederland.

Lees volledige tekst

Share

Bier hier

Het team van de Gentse nachtburgemeester Edmond Cocquyt heeft gedurende twee jaar het Brusselse uitgaansleven verkend. Het resultaat is een indrukwekkend caféplan dat 1.251 etablissementen inventariseert. “Brusselaars, studenten, alternatievelingen en marginalen, expats, Vlamingen en Walen, iedereen moet op café”, zegt de maker.

Cafés zonder bier

Het plan illustreert de diversiteit van het cafélandschap in Brussel, temeer daar de definitie van café bewust breed gehouden is. Bobbejaan Schoepen zou zich wellicht omdraaien in zijn graf, maar er bestaan zelfs cafés zonder bier. Marokkaanse theehuizen hebben hun plaatsje verdiend op de kaart, naast volkse en hippe cafés, eetcafés, hotelbars, jazzclubs, danscafés, bingocafés, rendez-vous- en paaldanseressencafés, ambtenaren- en studentencafés, gaybars, chichabars, wijnbars, Irish pubs, voetbalkantines, Afrikaanse vzw’s, Poolse cafés en zelfs een kattencafé en een siëstabar.

Geen best of

De sterkte van het plan ligt in het feit dat het volledige aanbod zonder onderscheid in kaart gebracht wordt. De beknopte, maar trefzekere beschrijving geeft duiding over het interieur, de sfeer, de cafébaas en de drankkaart. Icoontjes geven uitsluitsel over enkele essentiële kenmerken. Zo valt op dat je aan de Sint-Mariakerk van Schaarbeek nog pintjes voor 1 euro kunt krijgen. In de Livornostraat, op de grens van Elsene, Brussel en Sint-Gillis, betaal je in privéclubs en “meedrinkzaken met hostessen” 10 euro voor een glazen boterham. Voor de liefhebber is ook het aantal bingokasten en slotmachines geregistreerd. Rolstoelvriendelijke toiletten blijven een uitzondering.

Lees volledige tekst

Share
Tags:

Bierlessen uit Tirol

In Innsbruck, vlak bij het Tiroler Landesmuseum Ferdinandeum, ontdekte ik per toeval een paradijs voor bierliefhebbers. Tribaun noemt zichzelf een bar voor ‘craft beer people’. Uit twintig tapkranen vloeien sinds een half jaar originele, ambachtelijke bieren uit diverse Europese landen. Als ode aan de diversiteit van het hedendaagse internationale bierlandschap zou de plek in Brussel niet misstaan.

Op een vrijdagavond is het druk en luid in de bierkelder. De plaatselijke jeugd spreekt er af voordat ze de nacht induikt. De meeste banken en tafels zijn ingenomen. Andere groepjes staan rond biervaten. Roken mag nog in een groot gedeelte van het café. Stomende indierock pompt door de boxen. Aan de toog denken gasten na over wat ze gaan bestellen. “Een biertje” is niet specifiek genoeg.

Bekende brouwsels zie ik niet op de lijst staan. Wel kleine bieren in verschillende bierstijlen uit Duitsland, Oostenrijk, Denemarken, Italië, het Verenigd Koninkrijk, Nederland… en België. La Rulles uit de provincie Luxemburg vertegenwoordigt ons land. Ik kies voor de sterk gehopte, maar harmonieuze en aangename pils van de Beierse brouwerij Schönramer en de Italiaanse India Pale Ale (IPA) Spaceman, die in zijn ragfijne aroma hop met tropische en citrusvruchten weet te combineren. Twee aanraders!

Lees volledige tekst

Share
Tags:

Dagelijks brood

Het concept is eigenlijk te vergelijken met de Amerikaanse fastfoodketen McDonald’s: alle vestigingen van Le Pain Quotidien voldoen aan randvoorwaarden die maken dat hun herkenbaarheid klanten lokt. Voor je er binnen stapt weet je wat je kan verwachten en net als de fastfoodketen heeft Le Pain Quotidien een iconisch product waarmee het zich associeert, geen goedkope hamburgers die minderbegoeden de mogelijkheid biedt om eens uit eten te gaan maar een archaïsch aandoend brood dat er te duur verkocht wordt.

(bron: website van Le Pain Quotidien)

Lees volledige tekst

Share

Museumbrasserie blundert

Is de Museumbrasserie aan lager wal geraakt sinds Peter Goossens zich in 2008 terugtrok als consulent? Het restaurant van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten op het Koningsplein oogst de laatste jaren vernietigende kritieken.

‘Overpriced, no atmosphere and dreadful staff’, schrijft Janice uit Melbourne in september 2014 op TripAdvisor. Anna wachtte in maart 2013 samen met haar Italiaanse bezoekers anderhalf uur op haar maaltijd en dronk warme champagne die 200 euro bleek te kosten. Geert uit Brussel besluit in februari 2015 dat het onberispelijke museumrestaurant van weleer veranderd is een cafetaria met zelfbediening, middelmatig eten, plastic menukaarten en een onprofessionele bediening. Ook op Resto.be tonen heel wat klanten zich de laatste tijd misnoegd.

The proof of the pudding is in the eating, zegt men. Maar soms houdt de menukaart die buiten uithangt je al tegen. Welke bezoeker heeft er in hemelsnaam zin in een ‘Buffet Salé à toekent’ of ‘Buffet salted at Will’? ‘Einem weichen’ of ‘een Soft’ klinkt evenmin appetijtelijk. De vertaling is een grote sof. De ‘sweet time’ voor het restaurant lijkt voorbij.

Share

Jazzmarathon: 7 snelle (veggie) happen langs het parcours.

Straks start de jazzmarathon weer. Tijdens je parcours wil je natuurlijk ook snel een lekkere hap.  Als je net zoals ik met een gemengd  gezelschap van omnivoren en vegetariërs op stap gaat en je eerst nog alle kaarten moet screenen op al dan niet veggie-aanbod, is de kans groot dat die snelle hap een marathonzoektocht naar iets lekkers wordt. Daarom hier 7 snelle happen in de buurt van de openluchtconcerten van de jazzmarathon: veggie- en meatproof.

Rond het Sint Katelijneplein:


1. Makisu

Mijn favoriet! Bij de meeste sushibars vind je als veggie  slechts 1 soort maki: een rijstrolletje met avocado of komkommer en that’s it. Bij Makisu kan je zelf je maki samenstellen. Dus je kan de vis gewoon skippen! Als je niet kan kiezen, zijn er ook vaste recepten waaronder één vegetarisch. De Buddharoll: erg lekker met yam tempura (een gefrituurde zoete aardappel in een deegje), avocado en groene asperges. Ook de edamameboontjes (sojaboontjes uit de peul) zijn een lekker bijgerechtje of aperitiefje.

Als je maki’s te klein en te fijn vindt, kies dan een donburi. Een kom rijst met een lekker sausje en vis, kip of groenten. De vegetarische donburi bevat dezelfde ingrediënten als de buddharoll. Zelfs de medium was véél. Dus voor mensen met grote honger.

Het kan er soms wel erg druk zijn, maar het gaat best snel. Of neem je bestelling  als het mooi weer is gewoon mee naar buiten en geniet van de concerten met een doosje maki op je schoot.

Vlaamsesteenweg 6     http://www.makisu.be

Lees volledige tekst

Share

Bij Mémé is het goed

In de winkel ernaast komt de liefhebber van latex en leder, seksspeeltjes en sm-accessoires aan zijn trekken. Bij Mémé Café moet je zijn voor andere genoegens: een eenvoudige doch voedzame lunch. Vegetarisch, biologisch en glutenvrij, maar vooral boordevol smaak en met liefde klaargemaakt.

Alain komt uit Australië. Vorig jaar opende hij vlak bij Sint-Goriks een piepklein restaurantje. Hij biedt er lichte en gezonde vegetarische gerechten aan: pompoensoep, wraps met humus of gegrilde groenten, quinoa- of linzenslaatjes, muffins zonder suiker en eieren, cappuccino of groene thee. Hij houdt het graag simpel, want hij gaat uit van de kracht van goeie ingrediënten en seizoensproducten: “Wie houdt er in hemelsnaam niet van verse avocado?”

Zijn gasten ontvangt hij met een ontwapenende glimlach. Ook als zijn voorraad beperkt is, tovert hij iets lekkers op je bord. De inrichting is huiselijk charmant. Je wordt er blij van. De grootmoeder van Alain, naar wie het restaurant genoemd is, kijkt goedkeurend toe. Waren er maar meer van zulke hartverwarmende adresjes!

Mémé Café, Rijkeklarenstraat 17, 1000 Brussel, open van dinsdag tot zaterdag, van 9.30 u tot 18.30 u, zondag enkel open voor brunch op reservatie, telefoon: +32 494 25 26 34.

Share

Veggie lunch op het Katelijneplein

Na 21 jaar vlees en vis opzij te laten liggen, vind ik dat ik me wel een ‘volwassen vegetariër’ mag noemen. Eentje die in centrum Brussel woont, in de Kaaienwijk. Keuze genoeg aan lekkere adresjes zou men denken. Maar als kieskeurige veggie met een vleeseter als lief is het niet altijd gemakkelijk om een goed compromis te vinden. Onze vriendenkring is ook nogal ‘gemengd’ (vegetariërs en vleeseters) dus eten we liefst ergens waarbij beide partijen aan hun trekken komen.

Een zonnige middag op het Katelijneplein is zo’n moment waarop ik soms overweeg al mijn principes maar overboord te gooien. Ik ben altijd een beetje jaloers op mensen die gaan aperitieven bij de Noordzee, the place to be. Het is daar altijd zo’n gezellige drukte en de ideale locatie voor een zonnige middag. Als mijn vriend daar een garnaalkroket eet, sta ik er wat verweesd bij, met een glaasje cava als troost. Daar hebben ze namelijk alleen visgerechtjes en dat eet ik niet.

Maar mijn gebeden zijn verhoord! De Loving Hut express staat elke woensdagmiddag tegenover de Noordzee. Een mooie aanvulling op de biomarkt daar. Want dit kraampje biedt allerlei vegan en biologisch lekkers. En je kan het ter plaatse eten aan de bartafeltjes of meenemen.

Een vorige keer probeerde ik al de vegaburger. Daardoor werd ik niet van m’n sokken geblazen moet ik toegeven. Het broodje vond ik te dik en de burger (soja denk ik) leek te hard op vlees qua structuur (daar is dus die kieskeurigheid). De tartaarsaus vond ik ook wat te dik en te flauw van smaak.
Lees volledige tekst

Share

5 redenen waarom je Culinaria niet mag missen

Toegegeven, culinaire festivals zijn een bizar gegeven. Proeven doe je immers met meer dan je smaakpapillen alleen, het is een totaalervaring. Je oordeel wordt mede bepaald door wat je ziet, hoort en ruikt en door je humeur en het gezelschap waarin je je bevindt. Op een festival moet je echter vaak lang aanschuiven aan een foodstand en heb je geen garantie op een vrije tafel. Een restaurant biedt meer comfort en intimiteit. Toch zijn er vijf goede redenen om dit jaar een bezoek te brengen aan Culinaria in Tour & Taxis.


Culinaria is aan zijn zevende editie toe. Elke keer belicht het festival een nieuwe culinaire trend. Ditmaal viel de keuze op Belgium Effect. Belgisch talent staat in de kijker en chefs worden uitgedaagd om hun grenzen te verleggen met Belgische producten en gerechten. De organisatoren zien dat in ons land tradities en invloeden uit diverse streken samenvloeien en die multiculturele smeltkroes willen ze op culinair gebied illustreren.

Naast gevestigde waarden beloven nieuwe sterrenchefs en jonge beloftevolle chef-koks de bezoekers te verwennen. Zo kan je originele creaties proeven van Gert De Mangeleer (Hertog Jan), Kobe Desramaults (In De Wulf), Broes Tavernier (‘t Vijfde Seizoen), Bart De Pooter (Pastorale), Axel Colonna-Cesari (Centpourcent), Lionel Rigolet (Comme Chez Soi) en Pierre Marcolini.

De juiste hap kan een mens instant gelukkig maken. En de kans dat je dat overkomt tijdens dit festival is behoorlijk groot. De uitverkoren chefs zetten samen elke dag twee verschillende menu’s op de kaart bestaande uit een vijftal (sterren)gerechtjes, een dessert- en een chocoladecreatie. En voor wie dat wenst is er Zwitserse kaas bovenop.

Lees volledige tekst

Share

Pas op: een boterham in je Brusselse bier!

12% van de totale voedselverspilling is brood, vers brood! Een kleine schande. Waarom het verspilde brood niet recupereren om er bier mee te brouwen dachten ze bij Brussels Beer Project? Het idee is niet zo nieuw: 7000 jaar geleden dachten ze er exact zo over. De Babylonische beschaving gebruikte gefermenteerd brood om er een voorloper van het bier mee te brouwen.

Tegenwoordig verloopt het brouwen iets complexer: Delhaize levert dagelijks dagvers brood aan dat niet verkocht werd. Dat brood wordt vervolgens opgehaald, tot meel omgezet en verpakt door Atelier Groot Eiland, dat langs het kanaal in Brussel gevestigd is. Een vrij uniek procedé waaraan een jaar lang werd gewerkt.

Heel innovatief allemaal, maar de belangrijkste vraag is misschien wel: is broodbier ook lekker? Ja! Zoals de andere bieren van Brussels Beer Project is het atypisch van smaak. Veel hop in de neus met toetsen van citrus- en exotisch fruit. Qua smaak sluit het dicht aan bij dat andere donkere IPA-zusje: Dark Sister. Vrij bitter dus, maar genoeg body!

Op zaterdag 21 maart 2015 kan je vanaf 17u zelf komen voorproeven! Adres: Antoine Dansaertstraat 188. Op hetzelfde adres opent Brussels Beer Project begin deze zomer definitief zijn nieuwe Brusselse brouwerij.

Nu, laat ons hopen dat er van al het bierdrinken géén Babylonische spraakverwarringen ontstaan, met die Brusselse babeleirs weet je nooit!

Share