Go Go! Les papiers!

Dat is wat ze willen, de ver-van-huis beklimmers van de kranen aan het Anspach Center: papieren. Verblijfsvergunningen. Dit is het nieuws. Maar dan dichtbij huis. Mijn vertrouwde reportageonderwerp, krijgt hier wel een heel andere wending. Enkele foto’s, vers van de pers.

Refugees in Anspach cranes

Naar boven klimmen.

Refugees in Anspach cranes

Let op de voetjes. Ze geraken blijkbaar in de cabine.

Refugees in Anspach cranes

Het publiek vannacht net na middernacht.

Refugees in Anspach cranes

Het publiek vanavond. 20 minuten geleden. En de VRT in actie. Bekijk hier het filmpje dat ze aan het opnemen zijn.

Refugees in Anspach cranes

Elk zijn verdiep.

Updates:

 • Lees en bekijk ook het bijhorende nieuws op brusselnieuws.be: deel 1, deel 2, deel 3, deel 4
 • Lees en bekijk het vervolg bij Blogtineke: deel 1 (maandagavond: brandweerwagens!), deel 2 (dinsdag), deel 3 (woensdagavond: zogezegd de laatste) en deel 4 (woensdagnacht: redding gevallen man).
Share

AboutTineke

Tineke Van Engeland. 34 jaar. Woont met haar vriendin in het centrum van Brussel, tussen Beurs, Brouckère en Muntplein. Is actief bij het Regenbooghuis en Transitie Brussel. Werkt rond duurzame consumptie. Schrijft graag over duurzaamheid, winkels, lijstjes, het Anspach Center, holebi's, fotografie,... Heeft een eigen site met blog, fotoblog en fotogallerij: www.fototineke.be.
 • Euh

  Verdomd, ik ben verkocht! Als ze in een kraan klimmen dan MOETEN we ze toch wel Belg maken zeker!

 • Pingback: Blogtineke / Asielzoekers en brandweerwagens in mijn straat()

 • Even later werd de drukte compleet gemaakt door een brandmelding in mijn appartementsgebouw. Zie daarvoor mijn blog: http://www.fototineke.be/blog/2008/07/28/asielzoekers-en-brandweerwagens-in-mijn-straat

 • Pingback: librarian.be : Journalistiek voor miljoenen()

 • De link naar het VRT-filmpje blijkt niet (meer) te kloppen. Een recenter filmpje bekijk je door op de link te klikken.

 • Pingback: Brussel in Beeld - Week 31 at BrusselBlogt()

 • PR

  De sukkels. En als ze ‘s nachts in de straat (i.c. hongerstakers ULB) schade aanrichten aan auto’s (bewezen!) kan geen enkele eigenaar van die auto’s ook maar ergens gehoor en tegemoetkoming krijgen. Die kerels zijn ongenaakbaar. Rechten ja, plichten zeker. Anders niets.

  Het was toch grappig toen bleek dat één van die kinkels uit (drugs-)zattigheid uit de kraan was gevallen. Bleek dat hij nooit asielaanvraag had gedaan; dat hij nooit regularisatie kon/zou verkrijgen; dat hij al talrijke keren een uitwijzingsbevel had ontvangen en aan niets gevolg had gegeven.

  Geen medelijden met deze kraanvogels.

 • Henkovich

  Het is misschien niet omdat enkele wagens beschadigd zijn door ‘sans-papiers’, dat alle sans-papiers ongenaakbare vandalen zijn? Het is misschien net omdat ze geen papieren hebben dat de slachtoffers geen tegemoetkoming krijgen? Het was misschien door uitputting en uithongering dat er een ‘kinkel’ uit de kraan was gevallen? Het is misschien net omwille van de misere in het thuisland dat talrijke uitwijzingsbevelen worden genegeerd?

  Deze problematiek is te schrijnend (hoe hopeloos moet je situatie zijn alvorens je jezelf laat uithongeren) en te complex (morele plicht om mensen in nood te helpen enerzijds maar anderzijds je kan helaas ook niet zomaar iedereen regulariseren, en zeker niet op basis van hongerstakingen en kraanbeklimmingen) om er wat ‘meelijloos’ mee te lachen.

 • Briggs

  Omwille van de misere in het ‘thuisland’ dat men uitwijzingsbevelen negeert? Neen, ze weten maar al te goed dat ze hier in de illegaliteit kunnen blijven zonder echt gedwongen te worden om terug te keren en na enkele jaren krijg je linkiewinkies die pleiten voor nieuw kiesvee…sorry,massaregularisering. Die mensen zijn hier illegaal en handelen illegaal omdat ze ervoor gekozen hebben. Durft gij eens een illegale handeling te stellen, rij eens wat te rap en de boete zal snel komen.

  Dat die nog eens het lef hebben om chantagemiddelen te hanteren om papieren af te dwingen is nog het strafste. Dat de media daar aandacht aan geeft is logisch…komt goed op tv en ‘we moeten toch die mensen helpen’. In’t cachot en de volgende vlieger op, behalve de ‘echte gevallen’ die uit actieve oorlogsgebieden komen. Alleen gaat het hier om economische vluchtelingen.

 • Pingback: Brussel in Beeld - Week 38 at BrusselBlogt()

 • Pingback: Brussel in Beeld - Week 52 (2008) at BrusselBlogt()