Brussel in Beeld – Week 1 (2010)

De eerste Brussel in Beeld van een nieuw decennium. Die ‘reset to zero’ geeft altijd een goed gevoel, een gevoel van mogelijkheden en kansen. Ik wens ze iedereen toe, alle mooie kansen en mogelijke veranderingen.
Hieronder een reeks beelden waarmee ik ook iedereen de vraag wil stellen: welke veranderingen en kansen willen we voor deze stad, welk Brussel Centraal willen we daar zien in het midden, tussen ‘Nord’ en ‘Zuid’?

BRUXELLES GARE DU NORD

Foto hierboven: BRUXELLES GARE DU NORD van Spaceopera.

Rue Neuve

Foto hierboven: Rue Neuve van SuperNant.

31/12 - midtown madness, part 2

Foto hierboven: 31/12 – midtown madness, part 2 van stijnh.

Un père noël bien seul

Foto hierboven: Un père noël bien seul van Cyber Phil.

Platform at Brussels South station

Foto hierboven: Platform at Brussels South station van quadriman.

Bekijk ook de foto’s van vorige week of de hele reeks Brussel in Beeld.

Wil je jouw foto’s ook wel eens in de reeks Brussel in Beeld op BrusselBlogt? Maak een account op Flickr, word lid van de BrusselBlogt groep en voeg je foto’s toe aan de pool. We maken per week een persoonlijke selectie.

Share
 • Brussel-Centraal is wellicht het meest atypische deel van Brussel. Het is het Brussel van de toeristen en de pendelaars. En toch moeten we er als Brusselaars rekening mee houden, want toeristen – maar in meerdere mate nog de pendelaars – bepalen voor een groot deel het beeld dat men ‘in den vreemde’ van Brussel heeft. En dat beeld is vaak niet zo fraai, zoals de recente actualiteit nog bewees.

  Als er iets is wat ik mezelf en alle Brusselaars zou willen toewensen, dan is het dat we er in slagen om de ‘vreemdelingen’ te laten zien dat Brussel niet die verschrikkelijke stad is waarvan ze zich een beeld hebben gemaakt, maar dat Brussel een stad is van doodgewone mensen die zichzelf een toekomst proberen te bouwen.

 • stef

  Ik denk dat Brussel inderdaad een fantastische stad is. Maar juist uit deze genegenheid moeten we aan de toekomst denken. Waarom negeren Brusselaars de onverantwoorde armoede? Het wordt een echte tijdbom. Je moet toch zien dat de dualisering verscherpt wordt en dat gaat zich doen voelen!

  Kent iemand een organisatie die ijvert voor een beter bestuur voor Brussel?? Beter woonbeleid, onderwijs, armoedebestrijding?
  Wil die dat laten weten aub? Danku.

 • Pingback: Brussel in Beeld – Week 2 (2010) at BrusselBlogt()

 • Bart

  @Patrick: Leuk idee van die vreemdelingen. Kan je eens opsommen, vrij actief betrokken bij muntpunt, welke de acties zullen zijn de komende jaren dat dat centrum bv. zal nemen om die vreemdelingen wat actiever te betrekken? Of gaan we allemaal onze hooggeschoolde theorieën afsteken over de zoveelste rel in Molenbeek terwijl onze enige aanraking met die mensen is wanneer ze de vuilbak zullen komen leegmaken? 🙂

  @Stef: Ja, die zijn er op papier met hopen. Lees er maar wat teksten op na. Armoede wegwerken! Sociaal engagement! Multicultureel! Maar in praktijk weinig aan de hand. De enige organisaties die je kan applaudiseren zijn die zoals chez nous, die zonder de grote trommel boven te halen aan de weg timmeren. Qua woonbeleid kan je hier wel even gaan zoeken naar de vele verhalen over de Gomb, en ik heb me zelf wat geïnformeerd naar wonen in Brussel e.d. maar tot nu toe geen magische oplossing.

  @Patrick: Brussel Centraal atypisch? Ik vind het net typisch Brussel. De MIVB, NMBS, én stad Brussel knijpen hun ogen toe en kruisen hun vingers dat de clochards met hun fles wijn bovenaan de trap die nooit eens kapotslaan en een passerende pendelaar niet te lijf gaan, die het ondertussen al gewend is met blik op oneindig er door te marcheren. Noem mij 1 stad waar er een station is, gerund als Brussel Centraal? Pendelaars komen dan nog gemiddeld 9 to 5, als een toerist aankomt vlak nadat de soep is uitgedeeld aan de daklozen heeft hij het ook vaak zitten.

 • @Bart: Wat Muntpunt betreft kan ik momenteel alleen verwijzen naar de informatie die de Vlaamse overheid daarover op haar website over het Vlaams CommunicatieHuis Brussel (roepnaam Muntpunt dus) heeft gepubliceerd. Met name wat de doelgroepen en partners betreft vind je meer informatie op de pagina over de stakeholders.

  En in de visieverklaring omtrent Muntpunt staat:

  Muntpunt wil Vlaanderen in Brussel en Brussel in Vlaanderen promoten om de hoofdstedelijke uitstraling en aantrekkingskracht te vergroten, zodat de kennis, het gebruik en de beleving van Brussel toenemen en de identificatie met de hoofdstad groeit.

  Wat Brussel-Centraal betreft bedoelde ik met “atypisch” dat wat er in de omgeving van Brussel-Centraal reilt en zeilt aan de pendelaar of toerist geen volledig (en daarmee dus atypisch) beeld geeft van wat er zich in het volledige Brusselse gewest afspeelt. Het gewest is een lappendeken, een mozaiëk van heel verschillende wijken.

 • @Bart: Overigens bedoelde ik met ‘vreemdelingen’ geen allochtonen in de gebruikelijke betekenis, maar iedereen die niet in Brussel woont.

 • Bart

  Ow. Dan zijn er hier wel erg veel vreemdelingen 🙂 Sorry voor het misverstand 🙂