Categorieën
Brussel-Stad Pellicule & papier Podium Wonen in Brussel

Fotoroman Dansaertstraat

Enkele weken terug viel aflevering twee in mijn brievenbus. Even voordien had ik het eerste nummer gekocht in het Kaaitheater en me meteen ingeschreven voor een abonnement.

Ik heb het hier over een erg origineel initiatief: de fotoroman Dansaertstraat. Als (amateur)fotografe, buurtbewoner en stripfan kon ik de verleiding niet weerstaan. En ik moet zeggen: de boekjes stellen niet teleur. Mogelijk omdat ik makkelijk te verleiden ben door soaps, het voyeuristische inkijken in andermans leven. En ook al is het fictief, dat het verhaal zich achter mijn hoek afspeelt maakt het heel makkelijk dat te vergeten.

In de loop van de periode 2009-2010 verschijnen 5 tweemaandelijkse afleveringen, zomer, herfst, winter, lente en opnieuw zomer, alles samen een kloek volume van zo’n 200 full color bladzijden op magazineformaat. € 5 voor 1 nummer, € 20 voor een abonnement met 5 nummers. Te bestellen in de shop van het Kaaitheater.

Uit het promopraatje:

Wat New York is voor Sex & the City, dat is Brussel voor Dansaertstraat, een fotoroman van Johan Reyniers, in een vorig leven artistiek directeur van het Kaaitheater. Een tiental hoofdpersonages en evenveel nevenpersonages struinen een jaar lang door de stad. Ze hebben hier hun bestemming gevonden of zijn toevallige passanten. Door het verhaal heen schemert een ‘catalogus van de stad’ en van het dagelijkse leven in de stad. Misschien is Brussel zelf wel het belangrijkste personage.

fotoroman

De foto’s zijn prima voor hun doel – het is geen artistieke of indrukwekkende fotografie – maar ze vertellen een ander verhaal dan de begeleidende tekst en dat geeft veel meerwaarde. In het begin is het even concentreren om de personages uit elkaar te houden – laat je niet afleiden door de onvermijdelijke vraag bij elke zoekprent ‘waar is dit getrokken?’ – maar eenmaal je ze kent, laten ze je niet meer los. Ook leuk: in de herfstaflevering zijn recente foto’s en gebeurtenissen verwerkt, zoals de ontploffing van de waterleiding in de betreffende straat (aan de Oude Graanmarkt). Er is ook een leuke cameo met Jan Decorte en Sigrid Vinks. Kortom: deze fotostrip leert je de stad door andere ogen zien. En dat is altijd fijn.

script & direction Johan Reyniers | photography Thierry Lewyllie | with Laïla Amezian, Ruth Collier, Kristien De Proost, Manu De Vriendt, Youri Dirkx, Katja Dreyer, Jennifer Elfert, Ina Geerts, Emma Gladstone, Johan Leysen, Ariane Loze, Frank Pay, Lukas Pairon, Diederik Peeters, Hooman Sharifi, Peter Vandenbempt, Bernard Van Eeghem, Jessa Wildemeersch a.o. | production Johan Reyniers & Thierry Lewyllie | delegate producer Kaaitheater

Lees ook het interview met Johan Reyniers op Brusselnieuws.be.

Share

Door Tineke

Tineke Van Engeland. 34 jaar. Woont met haar vriendin in het centrum van Brussel, tussen Beurs, Brouckère en Muntplein. Is actief bij het Regenbooghuis en Transitie Brussel. Werkt rond duurzame consumptie.
Schrijft graag over duurzaamheid, winkels, lijstjes, het Anspach Center, holebi's, fotografie,...
Heeft een eigen site met blog, fotoblog en fotogallerij: www.fototineke.be.