Categorieën
Den Vijfhoek

Minder auto’s aub

lekker rustig!

Sinds kort is de verkeerssituatie in de wijk waar ik woon, de Onze-Lieve-Vrouw-ter-Sneeuw wijk om precies te zijn, grondig aangepast om sluipverkeer tegen te gaan. Alhoewel er in het begin heel wat verwarring was omwille van de slechte communicatie en de macht der gewoonte zodat veel autobestuurders de gekste maneuvers uitvoerden toen ze opmerkten dat ze in een ‘sens unique’ aan het rijden waren, ben ik eigenlijk enorm tevreden met het resultaat. M’n buurt is opvallend leefbaarder én rustiger geworden. Ikzelf heb niet eens een rijbewijs, dus zal ik wel wat bevooroordeeld zijn. Maar het neemt niet weg dat het gewest dringend nood heeft aan een gedurfd én doorgedreven verkeersplan, bijvoorbeeld zoals ze in Gent hebben gedaan. Ook daar waren de reacties aanvankelijk zeer negatief, toch mag het resultaat er meer dan zijn.

Mijn wijk is één van de eerste aanzetten om het vervelende sluipverkeer in de vijfhoek te temperen. Ik moet eerlijk zijn, het is iets dat me dagelijks stoort. Overal, maar dan ook overal zijn er auto’s die zich perse in elk klein straatje moeten wringen. Als je naar andere steden in het buitenland kijkt kun je inschatten welke positieve gevolgen het beperken en vertragen van het verkeer in de binnenstad heeft. Brussel heeft dit dringend ook nodig. De vraag is of de politieke wil er ook wel echt is en buiten wat lokale en gewaagde initiatieven zoals in Sint-Joost is er nog veel werk aan de winkel me dunkt.

Beeld je in, vroeger mocht er ook met de auto op de grote markt van Brussel gereden worden. De commercanten schreeuwden moord en brand de dag dat dat niet meer mocht. Het welbekende excuus dat ze hun klanten zouden verliezen is, zoals je zelf wel kan merken, niets van aan. De grote markt is vandaag een prachtig plein, waar vele mensen verzamelen, zonder het risico omver gereden te worden, zoals mezelf bijna overkomen is. Soit, het zal wel wat voeten in de aarde hebben om de plannen die op tafel liggen te realiseren. Maar het is nodig. Je moet echt blind zijn om niet te zien dat Brussel de laatste decennia letterlijk aan het dichtslibben is. Maatregelen zijn nodig of Brussel wordt onleefbaar. Een feit dat bij de beleidsmensen eindelijk begint door te dringen, gelukkig maar. Ik hoop alvast op een goede afloop.

Meer informatie over de implementatie van verschillende zone 30 in de vijfhoek (Brussel Stad) kun je hier vinden.

Share