Categorieën
Faits divers

le quartier de nilo, deel 2: rue du brabant

Als ik mezelf naar buiten begeef, trekt de zwaartekracht me bijna automatisch de berg af, richting Brabantstraat. Iedereen zal wel weten dat dit de Mediterrane winkelstraat bij uitstek is in Brussel. Dat dit een drukke, kleurrijke straat hoeft dan ook geen betoog.

Na de Nieuwstraat is de Brabantstraat, zo heb ik met laten vertellen, de bekendste winkelstraat in Brussel. Van ver buiten de stadsgrenzen, en soms zelfs van buiten de landsgrenzen, komen mensen hier winkelen. In het weekend zie je ze af en toe, de dagjesmensen die met speciaal gecharterde bussen vanuit Antwerpen of helemaal vanuit Nederland de rue du Brabant komen doen. Met elk op z’n minst drie gigantische zakken vol stappen de dames dan weer de bus op, tevreden na een dagje shoppen.

In de Brabantstraat kan je dan ook wel echt bijna alles krijgen. Nuja, vooral ‘goedkope’ alles. De Chinese beha’s worden geblokkeerd in de Europese havens, maar voor de rest komen al die spullen uit het verre oosten nog steeds massaal aan, in allemaal identiek uitziende kartonnen dozen, vrachtschip na vrachtschip na vrachtschip vol.

Af en toe stap ik er eens een winkel binnen, meestal voor zo wat random spullen als tupperware dozen of zo. Telkens weer is het verschieten als je zo’n winkel binnenstapt. Van buiten zien ze eruit als kleine gezellige buurtwinkeltjes, vol gezellige rommel. Maar eenmaal binnen, waan je je zowaar in de grot van Ali Baba. Die winkels zijn gigantisch! Ze lopen ver door naar achteren, rek na rek vol koopwaar. Soms vraag ik me af die winkels niet zo ver doorlopen dat ze een geheime achteruitgang hebben in de Basiliek van Koekelberg of de VRT-toren.

We hebben wat we moesten hebben, terug de straat op. Verkeersdrukte van jewelste, dat spreekt voor zich. De situatie is er wel iets op verbeterd sinds de wegenwerken voltooid zijn. Vroeger lag heel de straat open, wat voor een nogal stoffig sfeertje zorgde, en de Brabantstraat had soms meer de allures van de Gaza-strook… Maar nu: mooi laagje asfalt, en zelfs wat zitbanken en zo voor de gezelligheid. De files blijven nu voornamelijk beperkt tot de Aarschotstraat een beetje verder, waar mensen vooral gaan windowshoppen…

Share