Categorieën
Brussel Actua Wonen in Brussel

Afvalophaling in Brussel

Zojuist viel mijn blik op dit artikel op brusselnieuws.be : Brussels afvalbeleid moedigt recyclage niet aan. Hierin wordt melding gemaakt van de mening van Animo Brussel, de jongsocialisten van vroeger zeg maar, dat het afvalbeleid in het hoofdstedelijk gewest onzinnig is. In mijn ervaring hebben ze overschot van gelijk.

Toen ik nu bijna drie jaar terug vanuit Vlaanderen in Brussel kwam wonen, was een van de eerste praktische vragen die zich aandienden ‘wanneer komen ze hier het huisvuil ophalen?’. Snel even een oude vriendin gebeld die hier al jaren resideerde, en de vraag gesteld – welke kleur afvalzak voor welk soort afval. Tot mijn grote verbazing – noem het gerust een cultuurschok – vertelde ze mij van alles gewoon in de witte algemene huisvuilzak te dumpen, en de andere kleurtjes gewoon te laten voor wat ze waren, ’tenzij ik mij als extremistische groene wou outen’. Voor alle duidelijkheid : deze vriendin kan allesbehalve verdacht worden van rechtse, anti-ecologische sympathieën. Blijkbaar was men in Brussel nog maar net met gescheiden afvalophaling begonnen, daar waar ik dacht dat dat een in dit land toch wel algemeen aanvaard principe was (de vervuiler betaalt). En over de manier waarop was ze al helemaal niet te spreken.

Enfin, ik heb dan maar de website van Net Brussel geconsulteerd, en ook braafjes notie genomen van welke dagen welke gekleurde huisvuilzakken werden opgehaald in mijn straat. Nog groter werd mijn verbazing toen bleek dat de netjes door mij op de juiste dagen buitengezette blauwe en gele zakken gewoon bleven staan, en dat wel weken lang. Blijkbaar namen de huisvuilophalers niet de moeite nog eens extra langs te komen als ze een niet witte zak zagen staan (of ze waren collectief kleurenblind, dat kan ook). Of deze situatie ondertussen gebeterd is, zou ik u niet kunnen melden, daar deze onzinnigheden me inderdaad hebben aangezet om sinds een dikke twee jaar alles maar in de gewone witte zak te dumpen. En dan blijkt uit bovenstaand artikel dat de anders gekleurde zakken nog duurder zijn dan de witte ook. Goed bezig in Brussel. Leve de Middeleeuwen.

Share