Categorieën
Den Vijfhoek Podium

Sport is oorlog

LopersZondagochtend, afin ochtend, 11 uur. Ik strompel naar mijn Senseo – bestaan er in onze lage landen eigenlijk nog huishoudens die dat niet hebben? – en wacht geduldig tot het kopje volloopt. Even het lichaam strekken, hmmm, alleen, dat gezoem in mijn hoofd is zowat het enige wat ik ervaar. En ik voel zeker niets kriebelen, maar ja, beloofd is beloofd. Ik moet en zal straks ten strijde trekken voor de gemeente Etterbeek op Stadskriebels. Een verslag.

“Stadskriebels is een sportief feest?, het klinkt best wel leuk op hun website, maar deze ochtend is het zeker geen muziek in mijn oren. Afin, straks gaat het wel beter. Ginds aangekomen, ben ik half gelukkig/half ontstemd als ik de hele hoop jongeren zie klaarstaan voor de gemeente Etterbeek. Dat wordt niet te veel lopen, ik ga er nog goed vanaf komen. Langs de andere kant: maakt het eigenlijk wel uit dat ik afgekomen ben…

Het startschot is nauwelijks gegeven, als er een vriendelijke juffrouw van de organisatie komt vragen of we ons niet willen ‘warmlopen’ voor Oudergem, dat bijna geen lopers heeft. “Laat die bijna maar vallen?, bedenk ik me terwijl ik de aflossingsstok van hun tafeltje neem en zachtjesaan mijn eerste ronde begin te lopen, een vriendin staat gelukkig klaar om over te nemen.

Twee rondjes later blijkt de hopeloze zaak, en beslis ik te bellen naar FM Brussel. Mag ik even een “emotionele oproep? doen? Ja hoor, in ruil voor een mini live-verslag vanop Stadskriebels maakt Nadia graag tijd. Stadsradio met een hart! De hoop op versterking stijgt. In tussentijd zakken nog wat andere vrienden uit het Etterbeekse kamp af om ‘even’ te ondersteunen. Onze positie in de rangschikking begint stilaan te verbeteren.

Alleen, versterking blijft uit, en de competitiegeest bijt ons. We laten Oudergem niet meer los. We beginnen zelfs de lieve Schaarbeekse buren uit te dagen (“poeh, badmintonners, zijn jullie zeker dat jullie kunnen lopen??). Hoogmoed komt echter voor de val, we zullen stranden op drie ronden van hen. Ondertussen hebben we wel een indrukwekkende remonte gemaakt tot in de top tien.

scorebordAh, en die oorlog? Drijven op adrenalinestoten. Tijd noch middelen hebben om een tactiek uit te stippen, maar toch om de haverklap naar het scorebord gaan kijken. Tijdens het lopen van de zoveelste ronde plots “plets, plets? achter je horen. Een tank op rupsbanden? Neen hoor, een knappe blootvoetse strijdster die mij inhaalt. Gelukkig houd ik er slechts een gedeukt ego aan over, maar als oorlogswonde kan dat tellen. Een hevige strijd aan het einde met Sint-Jans Molenbeek om de negende plaats (we wonnen trouwens, haha). Ook: het Vlaamse gevoel dat bovenkomt (“wij Nederlandstaligen die Auderghem boven water houden?), nu begrijp ik waarom Bertje zo gebrand was op het departement sport.

Ingenius in actionOver Nederlands gesproken: de organisatoren hebben de, overigens uitstekende, covergroep Ingenius die het feest afsloot expliciet gevraagd ook wat Vlaamse liedjes te spelen, het is tenslotte toch Stadskriebels en niet “ chatouillements en ville? of “urban tickles? (na Berlin is burning zou Brussels is itching best wel catchy kunnen klinken, neen?). Wat bij Jeroen en co tot enkele extra repetities noopte. Politiek correcte kunst, hmm, ergens vind ik dat toch niet zo politiek correct. Iets om ten strijde tegen te trekken, maar niet nu, ‘k ben te moe. Luid meekreunend met “Ik wil je? trek ik tevreden huiswaarts.

Johan, Joris, Bérénice, Lieve, Fjo, Anouk, Carolien, Johan, Benny, we hebben iets groots gedaan. Rob mag er misschien niet in slagen een land over te nemen;wij hebben deze namiddag getoond dat het best mogelijk is een gemeente even te kidnappen. Ik zal er nog lang aan denken, al was het maar omdat mijn benen zich zeker nog een week zullen laten voelen… Een zalig gevoel, dat kriebelen!

Share

Door nico

Nico. Bijna 30. Jonge vader. Blijven hangen in Brussel na studies. Ambtenaar. Gewoond in Etterbeek, Aalborg (DK), Oudergem, Etterbeek, München (DE), Schaarbeek en nu Sint-Joost-ten-Node. Levensgenieter (naar eigen gevoel), beetje workaholic (volgens anderen) - maar daaraan wordt gewerkt :-). Bierliefhebber, amateur-kok. Totaal a-muzikaal. Believer van het goede in de mens en/of maatschappij.
Check www.deblauwe.be als je meer wenst te weten...