Categorieën
People & Lifestyle

Milieufeest in het Jubelpark

Tentjes in het Jubelpark en een podium onder de triomfboog: dat moet feest betekenen! Inderdaad, het Brussels Instituut voor Milieubeheer organiseerde een “milieufeest“. Ondanks initiële twijfels – een “feest” georganiseerd door een organisatie met zo’n stoffige naam? en valt er iets te feesten rond het milieu, ’s mensen ongebreidelde vervuilingsdrang in acht genomen? – zakte ik toch af naar het Jubelpark. Speelde ook een rol: ik had op FM Brussel gehoord dat er stand zou zijn waar je je oude GSM kon inleveren, en laat ik nu net zo’n exemplaar hebben, waar ik vanaf wilde…

Maar kijk: toen ik arriveerde, bleek het een bruisende boel te zijn, met infostandjes allerhande, niet enkel van het BIM, maar van organisaties allerhande die een min of meer “groen” etiket hebben: recyclage en compostering, biologische en vegetarische voeding, energiezuinig leven en bouwen, en noem maar op. Wist je bijvoorbeeld dat een afwasmachine minder water verbruikt dan afwassen met de hand? Of dat een lekkende toiletbak algauw 600 liter water per dag verspilt? Dit alles, gekruid met eet- en drankgelegenheden en een aanstekelijk Latino concert van Orishas, combineerde tot een interessant en levendig spektakel, waar uiteindelijk 20.000 mensen op af zijn gekomen.

En je GSM dan, vraag je je nu ongetwijfeld af. Wel, die heb ik achtergelaten bij Fonebak, een Zweeds bedrijf dat GSMs herstelt en goedkoop verkoopt in Oost-Europa, Azië en Afrika, of als dat niet kan de schadelijke stoffen eruit haalt en recycleert, zodat ze niet in het milieu terechtkomen. Belangrijk, want zoveel plezier in een klein doosje betekent helaas ook veel zware metalen en andere gifstoffen in datzelfde doosje. Neem eens eens een kijkje op www.fonebak.com, en gooi die oude rommel vooral niet in de vuilnisbak!

Joris

Share