Categorieën
Podium

Doet FM Brussel aan pocasting?

Ja, maar…

Share

Toen ik deze morgen, na een weekje afwezigheid van mijn persoonlijke computer, iTunes opstartte stelde ik tot mijn genoegen vast dat de podcast van FM Brussel eindelijk afleveringen bevatte. En dan kwam de foutmelding!
FM Brussel foutmelding
Blijkbaar krijg ik deze foutmelding voor alle individuele episodes. Vervelend… maar wat mankeert eraan? (Wat nu volgt is misschien wat technisch)

Hoe werkt een podcast?
De podcaster (in dit geval FM Brussel) stelt op een publieke website een XML file ter beschikking. Deze xml-file is een algemene file met een beschrijving van de verschillende episodes en waar je de episodes kan terugvinden. De beschrijving van de episode hierboven (politie, je vriend) ziet er dan zo uit.

<item><title>de politie, je vriend</title><link>http://www.fmbrussel.be/brussel/de_politie_je_vriend.aspx</link><pubDate>Thu, 15 Jun 2006 22:00:00 GMT</pubDate><guid isPermaLink=”true”>http://www.fmbrussel.be/brussel/de_politie_je_vriend.aspx</guid><description>De inwoners van de politiezone Brussel-Noord zijn over het algemeen tevreden over de politie. Dat blijkt uit een peiling in Schaarbeek, Sint-Joost en Evere. Woordvoerder Roland Thiebeau van de politiezone Brussel-Noord verduidelijkt de cijfers.<br/><br/></description><enclosure url=”http://wm.streampower.be/fmbrussel/brussel/politienoord.mp3” type=”audio/mpeg” length=”4767744″ /></item>

Waar loopt het fout?
De vetgedrukte delen hierboven doen vermoeden dat het hier gaat om een mp3 file, zo eentje die je dan op de favoriete mp3-speler kan zettten om te beluisteren op de trein, vliegtuig of gewoon tijdens het joggen. Maar wanneer je de vetgedrukte URL opent krijg je een file van type audio/x-ms-wax (dit in tegenstelling tot wat werd beloofd via audio/mpeg). Als er een ding is waar goede software niet tegen kan is liegen uiteraard. Hierin ligt uiteindelijk de foutmelding…
Wat is er zo spijtig aan?
audio/x-ms-wax is een vorm van Internet Streaming met als doelgroep de gebruikers van Microsoft software… Het valt enerzijds te betreuren dat een gesubsidieerde omroep zich enkel richt tot 1 enkele doelgroep, daarenboven kan ik FM Brussel niet met mij meenemen als ik aan het reizen ben en wil luisteren op mijn mp3-speler.
De reden…(?)
Een anonieme bron meldt ons dat podcasting je geldt kost. Streaming kost je niks, maar het wordt dan toch als podcast verspreid? Hier begint het me allemaal wat moeilijk te worden om het te snappen. Vooral omdat ik bij Sabam de teksten niet vind.
Op lvb.net vind ik het volgende:

Wie geen of onvoldoende inkomsten haalt uit podcasts, valt onder de twee andere alternatieven: ofwel podcasts die heruitzendingen zijn van omroepprogramma’s (waarvoor al auteursrechten betaald werden), ofwel podcast-only programma’s. Voor deze beide alternatieven wordt het verschuldigde bedrag berekend per uur nieuw geproduceerd podcast-programma. Het aantal downloads speelt daarbij geen enkele rol, evenmin als de vraag hoe lang de podcasts downloadbaar blijven. Wat wel een rol speelt, is het gehalte aan “beschermd repertoire” dat in de podcasts wordt gebruikt: tot maximaal één derde, tot maximaal twee derden, of meer dan twee derden van de programmaduur.

Klikken om te vergroten,Podcasttarieven zoals teruggevonden bij lvb.net
Hierin wordt geen referentie gemaakt naar de manier (mp3-file of streaming). De tarieven zijn op het moment van dit artikel nog experimenteel (!), maar wat verder ook werd vermeld:

Deze tarieven gelden uiteraard enkel voor podcasts die gebruik maken van het beschermde muziekrepertoire van SABAM. Voor podcasts die enkel bestaan uit spraak en/of zogenaamde podsafe music, is geen vergoeding verschuldigd.

Nu vind ik op de site van FM Brussel wel nog volledige heruitzendingen terug, bijvoorbeeld: 4t4 bij Annabelle. Zijn deze heruitzendingen dan niet onderhavig aan die SABAM regels?
bruno op de beek, de chris moyles van Brussel!
Ik hoop binnenkort toch op een “Het beste van bruno op de beek”, om te beluisteren op het vliegtuig, in de trein of gewoon tijdens het sporten… zoals ik nu wekelijks naar het beste van Chris Moyles luister!

Meer weten over podcasting: FAQ op podcasting.be, Engelstalige Wikipedia, Nederlandstalige Wikipedia

Share