Categorieën
Brussel Actua

Openbare toiletten

AarschotstraatJoeri Hamvas, bezoeker en politicus, grijpt onze weblog aan om een open brief te schrijven aan het bestuur van Brussel-stad. Iets wat hem trouwens al werd voorgedaan door Els Ampe met een brief aan Emir Kir, de man die hier op gewestelijk niveau verantwoordelijk is. De heer Hamvas heeft het over het ene openbare toilet in de stad. Ik herinner me plots episodes op FM Brussel en talrijke andere nieuwsbronnen over de bekende Aarschotstraat, net buiten het centrum.

,,Als er nog iemand moet plassen, is het nu of nooit.” Geert Pierre, het diensthoofd van de Schaarbeekse reinheidsdienst, maakt een grapje na de briefing voor de actie Geen gezeik in de Noordwijk. Tijdens een grootscheepse controle onder die codenaam hebben politie en reinheidsdienst vrijdagavond 44 wildplassers op heterdaad betrapt. Ze kregen elk een boete van 75euro voor hun ,,gebrek aan burgerzin”

(Nieuwsblad)
Dit was in Mei. In diezelfde periode was er ook sprake over nieuwe openbare toiletten die de boel moeten oplossen.

De gemeente Schaarbeek heeft al 600.000 euro gevonden om de urinoirs twee jaar lang drie keer per dag te laten reinigen. ,,Zodra ze er staan, tonen we helemaal geen begrip meer voor wildplassers’‘, klinkt het nog op de gemeentelijke reinheidsdienst.

(zelfde bron als hierboven). En plots voelde ik een soort drang tot onderzoeksjournalistiek 😉
AarschotstraatUw dienaar veroorloofde zich gisterenvoormiddag, op weg naar het werk, een ommetje richting Aarschotstraat om de openbare toiletten en de d’Hoogvorststraat (bekende wildplasstraat) even te gaan inspecteren op reinheid. De resultaten zijn bedroevend!
De toiletten zijn gebouwd en bewegwijzering is overal in de straat aanwezig. Tot daar het positieve nieuws. Ofwel is er in het budget van 600.000 € geknipt, ofwel zal het worden besteed aan andere goede projecten (?!), maar de geur laat mij vermoeden dat er hier al lang niet meer werd gereinigd. Aangezien ik niet enkel mijn neus wil laten beoordelen, vroeg ik het dan maar aan één van de madammen die ondertussen naar buiten was gekomen. Haar eerste reactie was “Pas de photos des filles!”, maar toen ik haar uitlegde waar de camera voor diende, werd ze al heel wat vriendelijker en ze begon haar hart te luchten over de hoerenlopers en de straatkinderen die de meisjes wat komen uitdagen en wat foto’s komen nemen met hun GSM. Zeer interessante informatie (vooral die over de flik die onlangs werd betrapt terwijl hij zich in de wagen aan het bevredigen was), maar wat met die toiletten? Wel, de wildplassers gaan gewoon hun gang en plassen nog steeds overal, vooral als er een (lichte) vrachtwagen aan de kant van de sporen staat geparkeerd. En de toiletten stinken nu al even erg als de andere “traditionele” wildplasplaatsen. Dit laatste heeft volgens mevrouw te maken met het feit dat er weliswaar leidingen zouden zijn aan die toiletten, maar de kraantjes niet geinstalleerd. Alleen dat zou al heel wat kunnen geurhinder kunnen voorkomen.
Laat het duidelijk zijn: ondanks alle mooie woorden en beloftes is het er in de Aarschotstraat, minder dan één maand voor de verkiezingen, nog niet op vooruit gegaan.
Toiletten in de Aarschotstraat, zonder kraantjes

Share